Barış ve huzur ortamından yoksun kalan, ekonomisi çöken, siyasi olarak yokları oynayan Van her gün darbe üstüne darbe yiyor. Çatışmalı sürecin hem huzura hem ekonomiye büyük zarar verdiği yetmezmiş gibi kapanan Kapıköy de ekonomiye inen ikinci balyoz oldu. Tüm bunlar yetmezmiş gibi taşlanan ve saldırıya uğrayan Van otobüslerinin batıya gidemeyişini havayolu şirketleri fırsat bilerek İstanbul Van-İstanbul ve Van-Ankara saferlerini 500 TL’ye kadar yükseltti!

 

Hem sezonun açılması hem de bayramdan dolayı hava yolları biletlerinde fiyat artışına gidildi. Eskiye nazaran vatandaşlar artık kara yolunu kullanamazken, yüksek fiyatlara rağmen hava yollarına rağbetin arttığı görüldü. Van’da turizm acenteleri ve vatandaşlar hava yollarındaki yüksek fiyatlardan dert yanarken, son zamanlarda yaşanan olaylardan kaynaklı karayollarının tercih edilmediği belirtildi. Özellikle 7 Haziran seçimlerinin ardından 2,5 yıldan bu yana süren müzakere sürecinin bitmesi ile çatışmalar yeniden başlamıştı. Huzur ortamının bitmesi ile birlikte vatandaş da karayolunda yolculuk yapmakta çekinir oldu. Yaşanan olaylardan ziyade sezonun açılması, kurban bayramı ve okulların açılmasıyla Van’a gelen vatandaşlar hava yollarını tercih ediyor. Yaşanan çatışmalardan dolayı karayollarını kullanmaktan çekinen vatandaşlar yüksek fiyatlara rağmen havayollarını tercih ediyor.

 

ARMAĞAN: FİYATLARDA BÜYÜK BİR ARTIŞ VAR!

Van’da acente işletmeciliği yapan Rubenis Turizm çalışanlarından Eda Armağan, “Eskiden havayollarında fiyat düşük olmasına rağmen tercih edilmiyordu. Ama şimdi uç fiyatlar olmasına rağmen vatandaşlar karayolları yerine havayollarını daha çok tercih ediyor. Şuanda sezon açıldığından kaynaklı fiyatlarda çok fazla bir artış var. Sezondan ziyade okulların açılması ve kurban bayramından dolayı da fiyatlarda yükseliş var. Buna rağmen havayollarına çok fazla bir rağbet var. Artık insanlar bilinçlendi eskisi gibi karayollarını çok tercih etmiyorlar.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: VAN ARKA PLANDA KALIYOR

Ayanis Turizm yetkilisi Abdullah Tunçdemir, sezondan kaynaklı fiyatlarda bir atışın söz konusu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şimdi karayolunu tercih etmeyen bir insan haliyle hava yolunu tercih etmek zorunda kalıyor. Karayolları son zamanlarda yaşanan olaylardan dolayı tercih edilmediği için vatandaşlar yüksek fiyatlara rağmen hava yollarıyla yolculuk yapıyor. Ayrıca eskiye göre talep çok fazla var havayollarına. Zaten uçak sayısı az. Normal şartlarda 10 civarı uçak iniş yaparken Van’a sorunun önüne geçmek için bu sayının artması gerekiyor. Bütün havayollarında buna cevap verecek uçak sayısı da yok. Öncelik daha büyük şehirler olunca haliyle Van arka planda kalıyor.”

 

“UÇAK SAYISI ARTTIRILIRSA VAN İÇİN FAYDALI OLUR”

Bölgede yaşanan olaylarla birlikte talebin tamamen uçağa yöneldiğine dikkat çeken Tunçdemir, “Havayollarının da buna cevap vermesi için de ek uçak bırakması gerekiyor. Bizim istediğimiz bu. Şuanda var olan talebe cevap verilmiyor, fiyatlar çok yüksek ve bunu çözmek içinde ek uçağın bırakılması şart. Havayollarında fazla uçak olmadığı için talebede cevap verilmiyor. Burada iş bizlere düşüyor. Biraz üzerine kafa yorarsak, taleplerimizi daha sık dile getirirsek uçak sayısını arttırabilirler. Sayı arttırılırsa bölge ve Van için faydalı olur. Uçak sayısı fazla olunca hem fiyatlar çok yüksek olmaz hem de herkes istediği zaman yolculuk yapabilecek. Şuan için söyleyeyim yer bulamayan onlarca vatandaş var. Birkaç sonra ancak gidebiliyor. Şuanda fiyatlar 300 TL’yi aşkındır.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: TALEBE CEVAP VERİLMİYOR!

Yüksekova hava limanının açıldığını anımsatan Tunçdemir, ancak hava limanının talebe cevap vermediğine dikkat çekti. Tunçdemir son olarak şunları kaydetti: “Zaten günlük bir uçak kalkıyordu. Oradaki potansiyel Van’a alışmış bir tabandı. Her işlerini Van’da yapıp buradan yolculuk yaparlardı. Havalimanı açıldı ama şuanda çalışmıyor. Keşke oradaki havalimanı da açık olsaydı. Daha iyi olurdu. Güvenlik sıkıntısından dolayı oradaki hava sahası kapalı şuanda, Haliyle vatandaşlar Van’a gelip yolculuk yapabiliyorlar.”

 

GÖZEL: KARAYOLU TERCİH EDİLMİYOR

Gözal Turizm Acentesi Yetkilisi Murat Gözel halkın karayolu yerine havayolunu tercih etmesinden dolayı uçak bilet fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Gözel, “Uçak biletleri fiyatı arttı. Bunun en büyük etkeni, vatandaşın karayolunu kullanmak yerine daha çok havayolunu yani uçağı tercih etmesidir. Bayram için uçaklarda yerimiz kalmadı. Siz bayram zamanı bilet fiyatlarını vermek gerekirse, İstanbul’a gidiş 300 dönüş 300 TL civarında yani toplamda 600 TL üzeri bir ücretle gidiş-dönüş yapabiliyorsunuz. Bayram sonrası yani belli bir tarih vermeksizin İstanbul’a gidiş 150-200 TL, gelişte o civarlarda bir şey. Havayolları şirketlerinin bunun için uçak sayısı arttırma gibi bir çözümü olabilir. Çünkü Van’a iniş yapan ve giden uçak sayısı az. İnsanlarında uçağa bu kadar rağbet etmesinden dolayı, uçaklar yetersiz kalıyor. Bu yüzden gerekli erlerin gerekli müdahaleleri yapması gerekiyor. Yoksa bu kentte yaşayan ve dışardan gelen insanlar rahatsız oluyor ve maddi konuda da sıkıntılar yaşıyorlar.” Dedi.

 

“FİYATLAR SEZONA GÖRE BELİRLENİYOR”

Çarpanak Turizm Yetkilisi, sezondan dolayı bilet fiyatlarının yüksek olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Bilet fiyatları aslında çok yüksek değil. Her sektörün bir sezonu olduğu gibi bu bizim sezonumuzda da yani yaz aylarında, tur dönemlerinde uçağa rağbet artıyor bu olduğu zaman fiyatlarda artış meydana gelebiliyor. Örnek olarak bir giyimci, turizmci ve otelci de yaz sezonunda, sezona göre fiyatları yükseltebiliyor. Sezon bitiyor artık. Sezon bittiği zaman bilet fiyatları yine düşecek. Örnek olarak bayram sonrası için Ankara biletini 140 TL’ye, İstanbul fiyatını 120 TL’ye bulabilirsiniz. Otobüs fiyatları da 100, 120 TL civarında. Hal böyle olunca insanlar elbette ki uçağı tercih ederler. İnsanlar eskisi gibi karayolunu çok tercih etmek yerine havayolunu daha çok tercih ediyor. Hem daha rahat hem de bilet fiyatları arasında çok fark olmadığı için insanlarda bu tercihi ediyorlar.”

 

YÜKSEKOVA DA HAYAL OLDU…

Öte yandan seçim öncesi açılmasıyla halkın büyük umut beslediği Yüksekova havalimanı da Van’daki yoğunlukta önemli bir etken olarak rol aldı. Zira Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 26 Mayıs 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle hizmete açılan Selahaddin Eyyubi Havaalanında iki aydır uçuş yapılmıyor. Son günlerde artan olaylar nedeniyle 50 günden bu yana uçak seferlerinin yapılamadığı ilçede, vatandaşlar batı illerine gidebilmek için yine 3 saatlik yolculuğun ardından Van’a ulaşabiliyor. Hakkari il ve ilçelerine atamaları yapılan öğretmenler havalimanının kapalı olmasıyla Van’dan kara yoluyla görev yerlerine gelmeye başladı. Hizmetin verildiği iki aylık süre zarfında 22 bin yolcunun yararlandığı havalimanıyla vatandaşlar daha rahat seyahat yapma imkânına kavuştu. Türk Hava Yolları (THY) yetkilileri, yaşanan olaylar ve güvenlik riski nedeniyle uçuşların iptal edildiğini açıklamıştı. Öte yandan, havalimanının eksiklerinin tamamına yakınının giderildiği belirtildi.

 

TAKVA TWİTTER’DAN SESLENDİ!

Öte yandan artan fiyatlar Van’ın ekonomideki önemli isimlerinden biri olan Van TSO Başkanı Necdet Takva’ya da sık sık iletilen konulardan birisi olurken, gelen şikayetler üzerine sosyal medya üzerinden tepkisini dile getiren başkan Takva, ilgili bakanlıklara ve firmalara şu sözlerle seslendi: Uçak bilet fiyatı İstanbul/Van 595 TL, Ankara/Van. 319 TL. Bugün alırsanız durum bu. Lütfen Acil müdahale ediniz.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL – MERAL YILDIZ / ÖZEL

Editör: TE Bilisim