ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın uzun yıllardır ulaşımına çözüm için beklediği tramvay konusunda Van Büyükşehir Belediyesi eliyle yapılan çalışmalar nihayete erdi. Son bir kaç dönemdir konuşulan ve Vali Murat Zorluoğlu’nun Van’a gelir gelmez “Çalışacağız” dediği tramvay ve hafif raylı sistem konusunda aylar süren fizibilite çalışması tamamlandı.

 

Yapılan çalışmaların ardından Van Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Sistemi Fizibilite Etüdü toplantısı yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda kentin önemli dinamiklerinin de katılımıyla Van için uygun olan toplu taşıma sistemi konuşuldu. Vali Zorluoğlu uzun süren çalışmalardan sonra hem ulaşım hem de kentin trafik sıkışıklığı noktasında önemli konulara değindi. Van’da mevcut trafik çilesinden kurtuluş için 3 alternatif olduğuna vurgu yapan Zorluoğlu, bunları çevre yolu, yeni yolların açılması ve hafif raylı sistem ve benzeri bir çalışma olarak verdi. Ardından bu sorunların çözümünde müjdeyi paylaşan Zorluoğlu Van için uzun çalışmalardan sonra trambüs kararı alındığını açıkladı. Tramvay beklentilerine de değinen Zorluoğlu: “Tramvay bir gün Van’a gelecek” derken şu anda en uygun sistemin trambüs olduğunu belirterek Van’a büyük bir müjdeyi de vermiş oldu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Sistemi Fizibilite Etüdü toplantısı yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Van için uygun olan toplu taşıma sistemi konuşuldu. Kayseri ve Malatya’dan gelen ulaşım şirketleri yetkilileri Van’da uygulanması gereken en uygun sistemi paylaştı. 2 ilden gelen yetkililer Van için en uygun sistemin Trambüs olarak adlandırılan, toplu taşıma sistemi olduğu fikrini paylaştı. Malatya’dan gelen MOTAŞ yetkilisi Enver Sedat Tamgacı Van’ın Malatya’ya benzediği ve Malatya’da da bu sistemin hayata geçirildiğine dikkat çekti. Kayseri Ulaşım A.Ş’den gelen yetkili Feyzullah Gündoğdu ise Van’da yaptıkları çalışmalar kapsamında İpekyolu için trambüs ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

 

VALİ ZORLUOĞLU: 3 ÇÖZÜM ÖNERİSİ!

Toplantı öncesi Van’ın ve Van’daki ulaşım sorunu ile ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda Van ulaşımı için fikrini beyan eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van’ın ulaşımı için 3 çözüm öneri bulduklarını söyledi. Bu çözüm önerileri, çevreyolunun bitirilmesi, şehir merkezinde yeni yollar yapılması ve toplu taşıma sisteminin modernizasyonu (hafif raylı ya da buna benzer bir çözüm) olarak açıklandı. Sinevizyonun ardından Kayseri ve Malatya Ulaşım Birimlerinden gelen yetkilileri, Van’a uygun olan sistem olan trambüs ve trambüsün özellikleri hakkında bilgiler verdi.

 

“ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ

Ardından konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Kayseri yetkililerin Van’da önemli bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Kayseri kıymetli bir çalışma yaptı. 4.5 ay gibi bir kısa sürede sokak, cadde, araç ve yolcu sayımına kadar cadde cadde bilimsel ve sağlıklı bir anket yaptı. Yine Malatya Büyükşehir Belediyemizin, Malatya’daki trambüs sisteminin nasıl kurulduğunu ve diğer sistemlere göre avantajlarını bizlerle paylaştılar.”

 

ZORLUOĞLU: ULAŞIM MASTER PLANI DEĞİL

Belediye olarak yaptıkları çalışmanın bir ulaşım master çalışması olmadığına dikkat çeken Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışma bir ulaşım master planı değil. Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu çalışma toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Bizim yaptığımız çalışma ise vatandaşımızın toplu taşıma sisteminde memnun olmamasından kaynaklı olarak, sistemin rehabilite edilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Kayseri bu anlamda cüzzi bir miktar ödenek ile çalışmayı yaptık. Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük.” Dedi.

 

“BURADA BİR KARAR ALMAYACAĞIZ”

Gerçekleştirilen toplantıda bir karar almayacaklarını, yapılan toplantıyı kamuoyunun onayına sunacaklarını belirten Zorluoğlu şunları söyledi: “Van için şuan karar vermeyeceğiz. Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına bırakıyorum. Basınımızın bunu vatandaşımıza duyuracak. Bizde belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Bu sorun Van’ın en önemli sorunlarından bir tanesidir. Toplu taşıma noktasında ve ulaşım konusunda Van’ın sorunları var. Vatandaşlarımız bundan menün değil. Biz bunu rahatlıkla ortaya koyuyoruz. Van’da toplu taşımda yeni bir vizyonda çözüm arıyoruz.”

 

ZORLUOĞLU: KONFORLU BİR ULAŞIM HEDEFLİYORUZ

“Bugün burada hangi toplu taşıma sisteminin olacağı konusunda bir karar verilemeyecek” diyen Zorluoğlu, “Van’da ulaşımın rahatlaması için hangi sistem uygulanırsa uygulansın şoför esnafımız hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Otobüsçü ve minibüsçü vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken tüm çalışmaları yapacağız. Şoför esnafımız bu konuda rahat olsun. Biz burada vatandaşın daha konforlu bir ulaşıma kavuşmasını hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken başka mağduriyetler ortaya çıkarmayacağız. Hangi sistem olursa olsun şoför esnafımızla birlikte adım atacağız.” Şeklinde konuştu.

 

YAPTIKLARI ÇALIŞMALARI ANLATTI

Toplu taşıma sorunlarının sadece yeni otobüsler ve hatların açılması ile çözülmediğini belirten Zorluoğlu şöyle devam etti: “Toplu taşıma sadece yeni otobüslerin, yeni hatların açılması ile çözülmüyor. İlimizdeki trafik meselesinin başka boyutları var. Biz görevi devraldığımızdan bu yana sorunlar var. Elimizde sihirli değnek yok. Bizim sorunları çözme konusunda maddi sıkıntılarımız var. Sorunların azaltılması için ilk olarak parkomat sistemini hizmet açtık. Caddeler üzerindeki karmaşalara son verdik. Ara sokaklardaki karmaşayı da yeni oto parklar yaparak çözeceğiz. Yine aynı şekilde elektronik bileti hayata geçirdik. Van’ın daha önce bunu yapmadığını hayretle gördüm. Bunun çalışmasını da yaptık ve elektrik bilet başladı. Yılsonu itibariyle artık tam anlamıyla bu sisteme geçeceğiz. Bu çok büyük avantajlar sağlıyor. Elektronik bilet sistemi tam yolcu sayımızı verecek. Hangi durakta, hangi saatte kaç kişi binmiş, yoğunluk nedir. Bunu birkaç ay sonra somut rakamlarla görebileceğiz. Vatandaşların ve şoförlerin biletle uğraşmasına gerek kalmıyor.”

 

“VAN’DA YENİ YOLLAR AÇILACAK”

Yeni caddeler üreterek tarihi çözümler ürettiklerini belirten Zorluoğlu, “Tarihi çözümlerden bir tanesi yeni caddeler oluşturuyoruz. Şehirdeki kalabalığı azaltmak için yeni prestijli caddeler oluşturduk. Vatandaşın ve esnafın talebi üzerine İskele Caddesinin çift yön yapma kararı almıştık. Önümüzdeki yıl bu çalışmayı tamamlayacağız. Çalışmalar bittikten sonra şehrin rahat nefes alacağını düşünüyorum. Merkezdeki trafiği rahatlatmak adına 2018 yılı içerisinde yeni yollar yapacağız. Yeni yollarla Beşyol Mevkiindeki trafik yoğunluğu bitecek. 2018 yılında ya da 2019 yılı başlarında çalışmalarımızı tamamlayacağız.” Dedi.

 

ZORLUOĞLU: ÇEVREYOLU ÖNEMLİDİR

“Çevre yolu şehirdeki trafik açısında çok önemlidir” diyen Zorluoğlu şöyle devam etti: “Çevreyolunun tamamlanması şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltacaktır. En çok mesai harcadığımız ve üzerinde durduğumuz konu çevreyolu meselesidir. Bakanlık yetkilileri ile bir haftalık çalışmamız oldu. Birinci etap için çalışmalar neredeyse tamamlandı. Bakanlıktan beklentilerimiz not alındı. Yapılacak olan çalışmalarının ardından birinci etap bitecek. İnşallah önümüzdeki yıl çevreyolunun birinci etap çalışmalarının yapım işi yapılacak. Milletvekillerimizin bu konuda büyük emekleri oldu. Ankara’da sürekli dile getirildi ve çözüm arandı.”

 

KURUMLAR İPEKYOLU ÜZERİNE GİDİYOR

Çevreyolu ile Van’daki trafik sorunun çözüleceğine dikkat çeken Zorluoğlu, “Çevreyolu ile birlikte bizim şehir merkezindeki sorunumuz da çözülecek. Bizim yapacağımız çalışmalarla da trafik çok daha rahat bir hal alacak. İpekyolu bildiğiniz gibi bizim için önemli bir yoldur. Bu cadde üzerinde önemli kurumlarda yeni hizmet binaları yapılıyor. Van Emniyet Müdürlüğü bu cadde üzerinde olacak. Valilik için bu anlamda bir çalışmamız var. Van’a yakışacak bir Van hükümet konağını İpekyolu üzerinde ilimize kazandıracağız. Bunun yeri eski özel idaresi olacak. Bizim şu anda kullandığımız hükümet binasının yeri de yeşil alan ve kent meydanı olacak. Bu yönüyle önemli olan İpekyolu Caddesi çok daha güzel olacak.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: TRAMBÜS HAYATA GEÇİRİLEBİLİR

Zorluoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Toplu taşıma sisteminin rehabilitasyonu ve ilimize yeni bir toplu taşıma soluğu getirmek belediyemizin hedefleri arasındadır. Önümüzdeki süreçte hafif raylı sisteminin Van’da gündeme alınacağına inanıyorum. Şu anda görünen hafif raylı sistem hem çok maliyetli hem de uzun bir süreç alacak bir sistemdir. Belki kısa vadede Van için bir elektrikli otobüs ya da trambüs Malatya’daki gibi hayata geçirilebilir. Malatya gibi Van’a da trambüsün makul olacağını düşünüyorum. Hafif raylı sisteminde önümüzdeki süreçte gündemimize alacağımızı düşünüyorum.”

 

“VAN’A BİR GÜN TRAMVAY GELECEK”

Zorluoğlu toplantı sonunda soruları cevapladı. Van’da bir trafik sıkışıklığının olduğuna dikkat çeken Zorluğu, bunun önemli bir mesele olduğunu söyledi. Zorluoğlu, “alakalı olarak şunu söylemem lazım. Bu şehir bir gün mutlaka tramvay ile buluşacaktır. Çünkü konumu itibariyle bu olacaktır. Biraz daha şehirleşmesi düzgün olsaydı bu biraz daha kolay olacaktı. Biraz yıkarak bu şehre mutlaka tramvay, hafif raylı sistem gelecektir. Belki bugün nüfusu ve yoğunluğu itibariyle gerekmiyor. Ama zamanı geldiğinde bunun çalışması o dönemin amirleri ile bu çalışma yapılacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

ZORLUOĞLU: EN UYGUNU BUDUR

Hayata geçirilecek olan projelerin kaynağı ile ilgili de soruyu da cevaplayan Zorluoğlu şunları söyledi: “Bizim şu an itibariyle bu şehrin ulaşım master planını yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman bu şehre hangi tür toplu taşıma sistemi lazım olduğu da ortaya çıkacaktır. Bizim şu anda bu şehre yapabileceğimiz en uygun şey budur. Bununla birlikte belki şehrimiz için en uygun olan projeye de zaman içinde başlayıp, adımlar atılacaktır. Kaynak meselesine gelince. Şu anda hangi projeye karar verilecek o net değil. Ne kadar bir kaynak lazım bu belli değil ama aşağı yukarı bir 100 milyon bir yatırım bedeli gerekli olduğunu görüyoruz. Bu da esasında Van Büyükşehir Belediyesi için çokta altından kalkılmayacak bir maliyet değildir. Merkezi idarenin, bakanlıklarımızın bu manada bize desteklerinin olacağına inanıyorum.”

 

“İNŞALLAH İLİMİZ İÇİN HAYIRLI OLUR”

Soru-cevap bölümünün ardından Zorluoğlu son olarak, “Van gibi bir şehirde yeni ulaşım sistemlerinin konuşulması ve gündem oluşturulması bizim açımızdan çok önemli. Biz Van’ın gerçek gündemlerle meşgul olmasını istiyoruz. Biz Van’da somut hizmetlerle gündeme gelmek istiyoruz. Devleti somut hizmetlerle vatandaşın gönlüne dokunacak hizmetlerle burada görünür kılmak istiyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki geldiğimiz günden bu yana vatandaşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın çok yoğun bir desteğini aldık. Bu anlamda sizlere teşekkür ediyoruz. İnşallah bu toplantı ilimiz için hayırlara vesile olur.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim