Van-İran ilişkilerinde girişimlerin üst düzey olduğu bir dönemde kamuoyunun gündemini meşgul eden söylenti moral bozdu. Büyük uğraşlarla başlayan Van-Urmiye uçak seferlerinin iptali kamuoyunda şok etkisi yarattı. Bir taraftan Kapıköy için bastıran, bir taraftan İranlı turistleri Van’a getirmek için muazzam bir çalışma yürüten Van’daki kurum ve kuruluşların mücadeyi iki katına çıkardığı bir dönemde bu seferlerle ilgili gelişme moral bozsa da, yetkili isimler ‘yüreklere su serpen’ açıklamayı yaptı. Zira TÜRSAB’a göre uçak seferleri iptal olmadı sadece ara verildi. Kısa zamanda da seferler devam edecek.

 

Van ile Urmiye arasında önemli bir ulaşım aracı olan uçaklar geçtiğimiz yılın Aralık ayında seferlere başladı. Haftanın 3 günü Van-Urmiye arasından uçuş seferleri yapan uçaklar Newroz tatilinde İranlıların ilk tercih ettiği ulaşım aracı oldu. 45 dakikada Van’da Urmiye’ye ve Urmiye’den Van’a gidiş geliş yapan uçaklar Newroz’da yüzde 100’lük doluluk oranı ile çalıştı. Tamda bu sırada ortaya çıkan söylemler Van için büyük önem arz eden uçuş seferlerinin iptal edildiği korkusu yaşandı. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz konunun muhatapları seferlerin iptal edilmediği, 15-20 günlük bir aranın verildiğini söyledi.

 

ÖZKILIÇ: SEFERLERİMİZE ARA VERDİK

Uçuşların iptal edilmesi ile ilgili ortaya çıkan söylemlerle ilgili görüştüğümüz Flyone Acente sahibi Enes Özkılıç seferlerin yoğun olmayışından dolayı ara verildiğini söyledi. Özkılıç şu ifadelere yer verdi: “Son olarak 2 Nisan günü İran’a son seferimizi yaptık. Newroz tatilinde Van’a gelen İranlıların tatilleri bitmek üzere. Bu yüzden uçaklara ilgi olmadığı için seferlerimize ara verme kararı aldık. Bu kesinlikle seferlerin bitmesi anlamına gelmiyor. Tam tarih veremeyeceğim ama 23 ya da 25 Nisan tarihleri arasından seferlerimiz yeniden başlayacak.”

 

İZİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Van-Tebriz arasından yapılması planlanan uçak seferleriyle ilgili de konuşan Özkılıç, “Van-Tebriz arasından planladığımız uçak seferleri için çalışmalarımız devam ediyor. Alınması gereken izinler ile uğraşıyoruz. Daha önce Urmiye için 4 ay boyunca çalışma yaptığımız izinler için harcadığımız çabayı Tebriz içinde sarf ediyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda bu uçuşlarımıza da başlayacağız. Van’dan Urmiye’ye, Urmiye’den Van’a yapılan seferlere büyük bir ilgi var. İnşallah bu uçuşlarda çok daha iyi yerlere geleceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

İRANLILAR UÇAK SEFERLERİNİ SEVDİ

Seferlerle ilgili görüştüğümüz Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe şunları kaydetti: “Van ile Urmiye arasından yapılan uçak seferleri Van için çok önemli bir çalışmadır. Seferlerin iptal olması söz konusu değildir. Newroz tatilinde bu yıl beklediğimiz çok alamadık. Geçen yıllara nazaran düşük bir ziyaret sayısı aldık. Ancak şunu söylemekte fayda var. Yapılan uçak seferleri bu süreçte önemli bir rol üstendi. Newroz tatilinde uçaklar yüzde 100’lük bir doluluk oranı gördük. Tatil dışında yapılan seferlerde de yüzde 60-70’lik bir doluluk oranı var. 20-25 Nisan tarihleri arasında seferlerimiz yeniden başlayacak. Bu karar İran’daki ve Van’daki acenteleri ortak kararı ile alındı.”

 

ÖZGÖKÇE: 2 SAATLİK YOLU 1 GÜNDE GİDİYORUZ

Özgökçe son olarak şunları söyledi: “Newroz tatilinden sonra Van ile Urmiye arasındaki gidiş gelişler azaldığı için böyle bir karar alındı. Bu karar bitti ya da iptal oldu olarak algılanmamalıdır. Seferler devam edecek. İranlılar Van’a gelmek için uçak seferlerinden memnun. Van’a çok kısa bir sürede gelip ardından geri dönüş yapıyorlar. Van’dan sadece Urmiye’ye değil, Tebriz hatta Tahran’a da uçuşlar başlamalı. Biz buradan Tahran’a gittiğimiz zaman 2 saatlik bir uçak seferi ile İstanbul’a gidiyoruz. Ardından 3,5-4 saatlik bir mesafe ile Tahran’a gidiyoruz. Van’dan, İstanbul’a ardından yeninden Van üzerinden Tahran’a gitmek demek 1 günün tamamının bitmesi anlamına geliyor. Van’dan Urmiye’ye oradan da Tahrana gitmek ise 2 saatlik bir mesafeden oluşuyor. Bu kadar kısa sürede İran’a gidip yeniden gelmek varken boşa zaman kaybının olmaması gerekiyor. Bu yüzden de bu seferlerin her zaman olması gerekiyor.”

 

TUNÇDEMİR: VAN MERKEZ OLMALIDIR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir Van’ın uçak seferleri için merkez olması gerektiğini söyledi. Tunçdemir şu ifadeleri kullandı: “Van yurt dışı uçuşlara başlamalıdır. Urmiye bunun için bir ilk adımdı. Ancak bunu devamının gelmesi gerekiyor. Van’dan sadece Urmiye değil Tebriz’e diğer taraftan Irak Erbil ve diğer birçok ülkeye uçuşların olması gerekiyor. Bunun yanı sıra Van uçuk seferleri için merkez olmalıdır. İnsanlar Van’a gelerek oradan Trabzon, İstanbul, İzmir gibi şehirlere gitmesi gerekiyor. Bölgesel anlamda bunun Van’a katkısı büyük olur. Van için bu çalışmanın yapılması gerekiyor.”

 

“UÇAĞIMIZI SAHİPLENEMEDİK”

Son olarak 2 Nisan tarihinde yapılan ve ardından ertelendiği söylenen Urmiye uçak seferleri ile ilgili de konuşan Tunçdemir, “Van-Urmiye arasından yapılan seferlerin durması beni üzdür. Açıkça konuşmak gerekirse biz bu uçağı sahiplenemedik. Van’daki hiçbir kurum bunu sahiplenmedi. Vanlılar olarak biz uçağa binmedik. Bu sadece bizim içinde geçerli değil. İran tarafından da aynı şekilde bu sorun yaşandı. Sahiplenmeyi bilseydik bugün çok daha farklı olacağını düşünüyorum. Yaşanan bu durum karşısında kesinlikle üzülüyorum.” Dedi.

 

“VAN TAHRAN’I AVRUPA’YA BAĞLADI”

Van’ın Tahran için önemli bir kent olduğunu ifade eden Tunçdemir son olarak şunları söyledi: “İstanbul’dan Van’a gelerek Van üzerinden de Urmiye ve Tahran’a giden İranlılara bire bir şahit oldum. Van, Tahran ile Avrupa’yı birleştiren bir yerdi. Bu yüzden de bu Van’a sahip çıkılması gerekiyor. Uçaklara rağbet çok iyi miydi? Bunu söylemek için önce uçağı bilmek gerekiyor. İnsanların uçaktan çok fazla haberleri olmadı. Yani sizin anlayacağınız tanıtım anlamında sorunlar oldu. Eksiklikler oldu. Elbette ki herkes uçağa binecek diye bir durum söz konusu değil. İsteyenler tercih ettiler uçağı ancak dediğim gibi tanıtım konusunda sorunlar oldu.”

 

İPTAL İÇİN SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GELDİ

Uçak seferinin iptal olmasıyla ilgili sosyal paylaşım sitelerinden de tepkiler geldi. Sosyal paylaşım sitelerinden seferlerin devam etmesi için mesajlar yayınladı. İşte sosyal medyadaki o mesajlar:

“ -Van-Urmiye karşılıklı uçak seferleri yolcu azlığı sebebiyle ay sonunda duracak. Bunun devam etmesi için çabalamalıyız.

- Van-Urmiye karşılıklı uçak seferleri doğru bir talep değil. Zira Urmiye-Van arası 300 km bile değil. Buna değmez.

- Van Av kimdir bu ilin indirim günlerini belirleyecek? Siz TÜRSAB olarak önce gidin iptal edilecek olan Van-Urmiye seferlerine bakın!”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim