Van Vakfı Yönetim Kurulu tarafından açıklanan yazılı basın açıklamasında, 21 Kasım 2019 tarihli Van Sesi Gazetesi yazarı İkram Kali’nin kaleme aldığı köşe yazısında Müjdat Çelik tarafından bir kısım iddia ve ithamlarda bulunduğunu anımsatarak, dile getirilen iddia ve ithamların doğruluk payının olmadığını belirtti.

“BUGÜNE KADAR YAPILAN FAALİYETLER VAKIF SENEDİNE, İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLERE UYGUN BULUNMUŞTUR”

Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Müjdat Çelik haberin yayımından sonra bizzat kendisi ve bir kısım vakıf üyeleri vasıtasıyla yönetim kurulu üyelerine ulaşmış ve gazetede kendisine atfedilen sözleri söylemediğini, sözlerini çarptırıldığını belirtmiş ve düzeltilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağını beyan etmiştir. Ancak gerekli düzeltme bugüne kadar yapılmadığında yönetim kurulumuzun kuruluna asılsız iftira ve ithamlarla ilgili bu açıklamayı yapması zorunlu hale gelmiştir. Van Vakfı, merkezi Van dışında olup Van adına kültürel faaliyette bulunan yegâne vakıftır. Van Vakfı 1993 tarihinde kurulmuş olup kuruluşundan itibaren tüm faaliyetleri Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bağımsız denetçiler tarafından denetlenmiştir. Bugüne kadar yapılan faaliyetler Vakıf senedine, ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun bulunmuştur”

“VAKIF YÖNETİM KURULUNDAKİ ÜYELER GÖREVİNİN BAŞINDADIR”

Köşe yazısında dile getirilen iddiaların vakfın bugüne kadar onurla temsil ettiği kurumsal kimliğini lekeleme amacını taşıdığını ve asılsız ve mesnetsiz iftira olduğunu belirtilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İddia edilenin aksine Vakıf Yönetim Kurulundaki üyeler görevinin başındadır. Yönetim Kurulu toplantıları düzenli yapılmış olup alınan kararlar karar defterine işlenmiştir. Ayrıca Vakıf Disiplin ve Denetim Kurulları görevlerinin başındadır. Vakıf tüzüğünün yerlerde olduğunu, bu tüzük ile seçime girmenin vicdansızlık olduğunu beyan eden kişi dört dönem 12 yıl boyunca vakıf başkanlığı yapmış olup tüm seçimlere bu tüzük ile girmiştir. Tüzük değişikliği için genel kurulun oylamasının zorunlu olması sebebiyle tüzüğün genel kurul toplanmaksızın değişikliği teklifi de kanuna aykırıdır. Ayrıca 12 yıl başkanlık yapan kişinin bugüne kadar tüzük değişikliğini gündeme getirmemesi de manidardır. İddia sahibinin esas niyeti tüzük değişikliği olsaydı başkanlık yaptığı 12 yıllık süreçte tüzük değişikliği için gerekli çalışmaları yapabilirdi. Bu çalışmalara kimse engel olmamıştır”

“İDDİA SAHİBİ HAKKINDA GEREKLİ YASAL İŞLEMLER BAŞLATILACAKTIR”

Açıklamada; “Söz konusu yazıda ayni şahıs tarafından 700 bin TL’nin ortada olmadığı, Vakfın mahkemelik olduğu iddia edilmiştir. Vakfımızın tüm gelir ve giderleri denetçiler tarafından denetlenmektedir. Bugüne kadar tek bir kuruş usulsüz harcama tespit edilmemiştir. Kaldı ki bu tur vakıflar üye bağış yolu ile ayakta durmakta olup ne vakfa bu meblağda bir bağış yapılmış nede vakfın kasasında böyle bir para bulunmuştur. Vakfın bugüne kadar bu miktarda bir geliri olmamıştır. Vakfa ait tüm kayıtlar aleni olup tüm üyeler tarafından dilenildiği zaman incelenebilmektedir. Bugüne kadar hiçbir vakıf işlemi yargılama konusu yapılmadığı gibi vakıf işlemleri sebebiyle yargılanan tek bir üyesi dahi bulunmamaktadır. Vakıf yönetim kurulunu haksız yere karalayan ve vakıf saygınlığına gölge düşüren İddia sahibi hakkında gerekli yasal işlemler başlatılacaktır”

“KENDİ ŞAHSİ ÇIKARLARI İÇİN VAN VAKFINI VE YÖNETİM KURULUNU KARALAMAKTADIR”

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Elinizde usulsüzlük yapıldığına dair bir bilgi belge var ise bunu derhal ilgili mercilere iletmekle mükellefsiniz. Seçimi beklemeden kanunu yollara başvurmuyorsanız suç işlemektesiniz. Böyle bir başvuru yapılmaksızın yapılacak her açıklama iftira olacaktır. Van’ın ve Vanlıların menfaati için derhal yasal yollara başvurmazsanız asıl niyetinizin kaybedeceğiniz seçimi şimdiden manipüle etmek olduğu kuşkusuz bir gerçek olacaktır. Bu kişi 22 Aralık 2019 yapılacak olan seçimde başkan adayı olacağını beyan etmiştir. Seçimi kaybederse mahkemeye götüreceğini söylemektedir. Daha yapılmamış bir seçimi tehditkâr bir şekilde etkilemeye çalışmaktadır. Aynı şahıs bir önceki seçimi kaybettiğinde başkalarına deva açtırıp genel kurulun iptalini talep etmiştir. Bu dava ve benzeri iddialar sebebiyle vakfımız bir yıldan uzun bir süre boyunca işleyemez hale gelmiştir. Yapılan incelemelerde seçimin usulüne uygun yapıldığı tespit edilmiştir. Kendisinden bu kez seçimi beklemeden ve başkalarını kullanmadan gerekli başvuruları yapacak cesareti beklemekteyiz. Aksı takdirde kendisi müfteridir. Kendi şahsi çıkarları için Van Vakfını ve yönetim kurulunu karalamaktadır” denildi.

Başkan Nizamettin Ağar

Bedrettin Gökçenay

Suat Narin

Mehmet Tepe

Hatice Şule Gökırmak

Oğuzhan Demir

Ceren Kubilay

Editör: TE Bilisim