Son günlerde bir çok il ve ilçede eşbaşkanlığı yargıya taşıyan Valilik ve Kaymakamlıklara Van Valiliği de eklendi. Diyarbakır Valiliği'nden sonra Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi Meclisinin "Eş Başkanlar Çalışma Yönetmeliği" ile ilgili aldığı kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal estide. 5393 sayılı yasada "eş başkanlık" sistemi adı altında bir organ ya da kadronun bulunmadığı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesine müracaatta bulunan Van Valiliği'nin yanında Özalp Kaymakamlığı ise konu ile ilgili Özalp Belediyesi'ne bir yazı yazdı. Van Valilği gereçke olarak ise  Belediye başkanının, belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu belediyeyi, devlet dairelerinde temsil etme görevinin bulunduğu bildirilen dilekçede, eş başkanın yapacağı işlemlerin usulsüz olduğu, bu nedenle de kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istedi.

Öte yandan 

ANF'den Oktay Candemir'in haberine göre, BDP’nin belediye başkanlığı kazandığı 90’a yakın il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar, mahkemelere başvurarak eşbaşkanlık sisteminin iptalini istedi. Mahkeme, talebi yerinde görürse eşbaşkanlar 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Van’da Özalp Kaymakamlığı Özalp Belediye Başkanlığına bir yazı yazarak yazışmaların sadece Handan Bağcı ile yapılacağını bildirdi.

Türkiye’de ilk defa BDP’li belediyelerin uyguladığı eşbaşkanlık sistemine yargı yolu açılırken,  BDP’nin belediye başkanlığını kazandığı 90’a yakın il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvurarak eşbaşkanlık sisteminin iptal edilmesini istedi. Van’da henüz bu konuda bir başvuru yapılmadığı öğrenilirken, Özalp ilçesinde kaymakamlık eşbaşkanlık sistemi hakkında Belediye Başkanlığına bir yazı yazdı.

'EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ USÜLSÜZLÜKTÜR!'

Dava dilekçelerinde eşbaşkanlık sisteminin yürütülmesi için BDP’li belediye meclislerinin hazırladığı “Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği”nin kanuna aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca Belediye Kanunu’nda ve ilgili yönetmeliklerde ‘eşbaşkanlık’ adlı bir sistemin ve kadronun bulunmadığı, eş başkanların görevlerini usulsüz bir şekilde üstlendiği, yapacakları idari işlemlerin hukuken geçersiz olduğu, bu durumun kamu yararına olmadığı ifadelerine yer verildi. Dilekçelerde ‘idarenin bütünlüğü ilkesine’ vurgu yapılarak, ilgili yönetmeliğin iptal edilmemesi halinde telafisi imkansız zarar ve hataların ortaya çıkabileceği ileri sürüldü. 

'ANAYASAYA AYKIRI!'

Bölge İdare Mahkemeleri valiliklerin talebi doğrultusunda eş başkanlık sistemini iptal ederse, eşbaşkanlık kararını alan belediye meclis üyeleri ile eş başkanlar hakkında ‘kanun ve nizama aykırı’ davranmak iddiasıyla dava açılacak. Meclis üyeleri ve eş başkanlar 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. 

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Özalp Belediye Eşbaşkanı Şerafettin Özalp, kendilerine henüz bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Bize henüz böyle bir tebliğ yok. Kaymakamlık yasayı böyle değerlendiriyor. İhtar şeklinde göndermiş. Ancak dikkate almıyoruz. Seçimlerde halka böyle gittik ve halktan onay aldık. Meşruiyetimiz var. Biz yazılarımızda çift imza göndermeye devam edeceğiz. Bundan geri adım atmayacağız. Yüzde 82 oranında kabul görmüş bir sistem. Halkın yararına ve çıkarına olan bir sistem. Halkın sorun ve sıkıntılarını çözmek için ideal bir sistem. Büyükşehir sistemi ile halkla temasın daha da sıcak olabilmesi için çok makul bir sistem ve ısrarcı olmaya devam edeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilisim