ŞEHRİVAN HABER:  Cumhurbaşkanı Erdoğan dün günlerdir beklenen normalleşme ile ilgili beklenen kararı açıkladı. Vaka sayısının dünkü taziye skandalına rağmen en düşük iller arasında seyrettiği Van’da beklenen oldu ve Van mavi işaretli düşük riskli iller arasında yer alarak normalleşmenin startının verdiği iller arasında yer aldı.

VAN VE BÖLGE İLLERİ DÜŞÜK RİSKLİ İLLER ARASINDA YER ALDI

Türkiye’nin günlerdir beklediği haber sonunda geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün itibariyle gerçekleşen kabine sonrası ülke geneli için alınan yeni kararları açıkladı. Kabine sonrası yaptığı açıklamada koronavirüs sürecindeki yeni planı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kontrollü normale dönüşün detaylarını verdi. Van ve bölge illerinin de yakından takip ettiği süreçte beklenen haberler geldi. Van’ın Doğu Anadolu illerindeki tüm kentlerle birlikte mavi boyalı düşük riskli iller arasında gösterildiği haritada birçok tedbir gevşetildi ve kısıtlamalar kaldırıldı. Kafe ve restoranların belli saatler arasında açılması, Milli Eğitim’e bağlı okulların eğitime başlaması gibi birçok kararın verildiği açıklamada, Erdoğan gece sabaha kadar süren kısıtlamaların süreceğini devam etti. Erdoğan, illerin kendi kaderini kendisinin belirleyeceğine vurgu yaparken vakaların arttığı illerde, yüksek risk oluşması halinde yeniden sıkı tedbirlerin alınacağını söyledi.

ERDOĞAN BEKLENEN HABERİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tedbirlerin kalktığı açıklamasını şu sözlerle dile getirerek kontrollü normalleşme süreci ile ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği gibi 18 Mart 2020'de bilim insanlarımız, iş dünyamız ile yaptığımız toplantılarda ortak akıl ve kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık. Süreç içinde aldığımız tedbirlerden etkilenen tüm kesimler için ilave destek paketleri oluşturduk ve uygulamaya geçirdik. Kimi ülkelerde, sağlık hizmetlerinde eksiklikler nedeniyle ortaya çıkan kaos ikliminin oluşmasına Türkiye'de izin vermedik. Türkiye sağlık hizmetleri, önleyici tedbirler bakımından her kesin takdir ettiği bir noktada durmaktadır. Örnek alınan bir ülke konumundayız.”

KONTROLLÜ YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

“Bugün 9 milyon aşılamayla dünyada İlk 5 ülke arasında yer almaktadır. Birilerinin sürekli sorduğu MB rezervlerindeki hareketliliğin aslında bu dönemde verilen mücadelenin ne kadar zor olduğu göstermektedir. Salgının seyrine göre ihtiyaç duyulan halkımızın her bir ferdinin yanında yer almayı sürdüreceğiz. Salgınla mücadele stratejimizi sürekli güncelliyoruz. Bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Şu hususların altını çizmek istiyorum; Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de salgının seyriyle alakalıdır. Türkiye pek çok devlete nazaran büyük bir ülke olduğu için adımlarımızı kademeli şekilde atmamız gerekiyor.

4 RENKLİ RİSK HARİTASI OLUŞTU, VAN EN DÜŞÜK RİSİKLİ İLLER ARASINDA

“Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de tamamen salgının seyri ile ilgilidir. Salgının arttığı bir dönemde normalleşme mümkün değildir. Türkiye birçok devlete nazaran coğrafi alan ve nüfus itibariyle büyük bir ülke olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekmektedir. Bilim kurulu yüz bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere illerimizi sınıflandırdı. Bu değerlendirmelere göre risk haritaları renklerle ayrıldı. Her hafta illerin durumu tespit edilecek ve normalleşme durumu netleşecek. Valilik başkanlıklarındaki İl Hıfzıssıhha kurumlarımız bu değişiklikleri güncelleyecek. Kararlar illerdeki iyileşme ve kötüleşmeye göre verilecek. Salgın artış eğilimine girilen yerlerde kısıtlamalar tekrar genişleyecek. Bir başka ifadeyle her ilimiz salgın tedbirlerinin ne düzeyde olacağını kendisi belirleyecek. Bugünkü toplantıda normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağını kapsamlı görüştük.”

KÖTÜYE GİDİŞ OLURSA TEDBİRLER YENİDEN SIKLAŞACAK!

“100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere illerimizi sınıflandırdı. 81 vilayetimiz düşük riskli mavi, orta riskli sarı renklere ayrıldı. Her hafta illere göre yeniden düzenlenecek. Salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşmeye göre karar verilecek.” Diyen Erdoğan, konuşmasında, “Aksi bir durumda yani salgın artış eğilimine girdiği yerde kısıtlamalar genişletilebilecek. Her ilimiz salgın tedbirlerinin orada ne düzeyde uygulanacağını kendileri belirleyecek.” Şeklinde konuştu.

VAN’DA HAFTA SONU YASAĞI KALKTI, OKULLAR AÇILIYOR!

Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek. İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Orta ve düşük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki eğitim başlayacaktır. Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.”

HALI SAHALAR AÇILIYOR, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKIYOR!

“Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir. Sokağa çıkma saatler 65 yaş üstü 21 yaş için orta ve düşükte kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek yerlerde çıkma süreleri arttırılacaktır. Sivil toplum kuruluşları, kooparatifler vb kuruluşlar düşük, orta, yüksek illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacaktır. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede ülkemizin tamamında normalleşme sürecini tamamlamaktır. Salgın boyunca her konu da öncü ve örnek olan Türkiye'nin kısıtlamaların gevşetilmesi, tamamen kaldırılması hususunda aynı başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum.”

KARAR VAN’A SEVİNDİRDİ AMA…

Kararlar sonrası Van’da karar sevinçle karşılanırken dün gelen taziye sonrası artış ise tedirginlik yarattı. Kararın açıklamasına kısa süre kala iki taziye nedeniyle vakaların yeniden artışa geçtiği Van’da artış olması halinde orta riske geçme riski oluşurken Van Valisi tarafından önlemlere uyma çağrısı yapıldı. Öte yandan maviye boyalı kentte kafe restoranların yeniden açılması ve kısıtlamaların kalkması kararı sevinçle karşılandı.

Editör: TE Bilisim