ŞEHRİVAN HABER:ORHAN AŞAN-ERDAL ERBAŞ - Doğu ve Güneydoğu’nun iki önemli kentinin sanayicileri Van’da bir işbirliğine imza atmak için buluştu. Kısa süre önce Van’da kurulan Van Organize Sanayiciler İşadamları Derneği (VOSİAD) tarafından Diyarbakır’a yapılan ziyaretlerin ardından bu kez de Diyarbakır Organize Sanayi İş insanları Derneği (DOSİAD) Van’a çıkarma yaptı. Aralarında önemli üreticilerin de bulunduğu işadamları Van’da gerçekleştirilen çeşitli ziyaret ve incelemelerin ardından VASİAD ve DOSİAD arasında hazırlanan kardeşlik protokolüne imza attı. VASİAD başkanı Şemsettin Bozkurt ile DOSİAD Başkanı Abdurrahman Aslan’ın imzaladığı anlaşma ile yatırım ve diğer ekonomik işbirlikleri için adım atılırken iki kent adına bir güç birliği çalışması gerçekleşti. Toplantıya Vanlı siyasetçi ve eski başbakan Ferit Melen’in oğlu, iktisat profesörü Mithat Melen de yer aldı.

 

Van Organize Sanayiciler İşadamları Derneği (VOSİAD) ile Diyarbakır Organize Sanayi İş insanları Derneği (DOSİAD) yönetim kurulu üyeleri Van’da düzenlenen işbirliği toplantısında bir araya geldi. VOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ve yönetim kurulunun davetlisi olarak Van’a gelen Diyarbakırlı işadamları iki kent arasındaki sanayi işbirliğini güçlendirecek bir protokol imzaladı. Toplantıya DOSİAD başkanı Abdurrahman Aslan ile birlikte ayrıca Diyarbakırlı işadamlarından Ahmet Karavil, Necati Topalan, Murat Ergün, Tahsin Ulu, Mehmet Kırıcı, Ali Sağır katıldı. VOSİAD’dan ise Adil Buzkan, Naim Yavuzcan, Hakan Turan yer aldı. Ayrıca sanayi ve diğer alanlarda üretim yapan isimler de toplantıda hazır bulundu.

 

Toplantıda ilk konuşmayı VOSİAD yönetim kurulu başkanı Abdurrahman Aslan yaptı. Aslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bir süre önce Şemsettin Bozkurt başkanımız Diyarbakır’a geldi. Sohbet ettik ve bir diyalog kurduk. Bu noktada diyalog çok önemli. Bu kurulduktan sonra tüm kaygılar ortadan kalkıyor. Bu toplantıda Şemsettin Bozkurt başkanım ortak bir kardeşlik protokolü teklifinde bulundu. İlişkileri derinleştirme adına da bizi Van’a davet ettiler. Buraya gelme sebebimiz de budur. Bugün de yönetimimiz ile birlikte Van’dayız.”

 

“VAN BÜYÜK ATAK YAPMIŞ”

Aslan iş birliğine uzanan görüşmelerin hikayesini şu sözlerle paylaştı ve Van ile ilgili değerlendirmeler yaptı: “Sanayici olarak ilk olarak da sanayi bölgesini gezdik. Bazı firmaları ziyaret ettik. Bilgi aldık. Dinledik. Doğrusu ben Van OSB’yi görmeseydim bu kadar atak yaptığını, bu kadar hamle yaptığını, bu kadar ileri boyuta geldiğini tahmin etmezdim. Ama gördük ki Van ve sanayisi Van’a pozitif değer katan bir konuma gelmiş. Bu da emek veren, mücadele veren Şemsettin Bozkurt’un büyük emeği ile olmuş. Bu konuda teşekkürü hak ediyor. Van’ı da gezme fırsatı bulduk. Van elbette bize yabancı değil. Hatta Diyarbakır’a benzer özellikler de taşıyan bir kent. Van da bir medeniyet ve kültür şehri. Bu güzel şehre gelmemek mümkün müdür?”

 

VAN-DİYARBAKI İLİŞKİLERİ DERİNLEŞECEK

Aslan işbirliğinin ileri taşınması konusundaki görüşlerini ise “Ülkenin ve bölgenin iki önemli sorunu istihdam ve işsizlik. Bunun da panzehiri Organize Sanayi Bölgeleri’dir. İşte bu yüzden biz bu sanayi bölgelerini çok önemsiyoruz. Bu yüzden OSB ülkemiz, bölgemiz ve bizler için önemli üretim alanlarıdır. Biz de bu kapsamda kardeşlik protokolü diye adlandırdığımız bir protokol hazırladık. OSB’yi görmek, değişik iş alanlarındaki isimler ile tanışmak, diyaloğu geliştirmek adına böyle bir işbirliği düşündük. Ve bu sadece bir seferlik olmayacak. Biz bundan sonra ilişkilerimizi geliştireceğiz, derinleştireceğiz. Bunu ileri boyuta nasıl taşırız onu konuşacağız. Kısa, orta ve uzun vadede iki bileşeni bölgesel konularda bir arada tutacağız. Bu yüzden bu toplantı çok anlamlı ve çok değerli. Bu protokol bir vesile. Pratik olarak bu ilişkiler kökleşecek.” Şeklinde dile getirdi.

 

BOZKURT: DİYARBAKIR İLE SICAK İLİŞKİLERİMİZ VAR

VOSİAD başkanı Şemsettin Bozkurt ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizim derneğimizin öncelikli amacı iş çevrelerini buluşturmak. Önemli deneyimleri Van’da misafir ederek işbirlikleri oluşturmak istiyoruz. Bu çerçevede biz bir kaç ay önce kurulan derneğimiz ile ziyaretler gerçekleştirdik. Bunu da Van’da yatırım potansiyeli olan isimler ile yaptık. Bu noktada Diyarbakır iş dünyası ile de yakın ilişkilerimiz var. Gerek TSO başkanımız, gerek OSB başkanımız ile sıcak ilişkilerimiz var. Bu potansiyeli işe ve istihdama dönüştüreceğiz inşallah.”

 

DİYARBAKIR’IN TECRÜBESİ VAN’A YANSIYACAK

“Biz arkadaşlarımızla önümüzdeki süreçte bu görüşmeleri daha da genişleteceğiz. Bundan sonra birlikte hareket edeceğiz. Gerek teknolojik gelişimleri gerekse de diğer konularda diyalog içinde olacağız. Ben Van’ı çok önemsiyorum fakat Diyarbakır iş dünyasının tecrübesi Van’ın çok önünde. Dolayısıyla bu gücü işbirliğine dönüştürmeliyiz. Bu konuda çok şey paylaştık. Diyarbakır OSB’de 300’ün üzerinde firmalar var. Ben kendimde bu firmaları gezdim, gördüm. Almanya’da ne varsa Diyarbakır’da o teknolojiyi kullanan firmalar var.  İşte bunu işbirliğine dönüştürmek lazım. Bizim amacımız tebrik almak, tebrik vermek değil. Biz projeleri istihdama kazandırmak için çalışıyoruz. Bugün de bunun için buradayız. İmzaları atıp ilişkileri ileri bir boyuta taşıyacağız.”

 

MELEN: ÜRETİM YAPANI DESTEKLEMELİYİZ

Ardından konuşan Prof. Dr. Mithat Melen ise, şu ifadeleri kullandı: “Bu bölge için kalbimin çarptığını bilmenizi isterim. Hayat boyu hep üretim ile ulaştım. Ve Türkiye’nin önündeki en büyük meselenin eğitim ve üretim olduğunu hep söylüyorum. Bu noktada da dünyadaki önemli gelişmeleri ve tecrübeleri üretimde kullanmak lazım, Van’da kullanmak lazım. Benim de derdim bu. Kişisel bir dert değil bu. Biz güçlü bir ülkeyiz. Girişimciyiz, üreticiyiz, yoktan var ediyoruz. Onun için bu üretim potansiyelini kullanmak lazım. Bunu desteklememiz lazım. Ben bu noktada Van’da da olacağım, Diyarbakır’a da geleceğim. Bu konuda elimden ne geliyorsa katkı sunacağım.” 

Editör: TE Bilisim