ŞEHRİVAN HABER- Birkaç haftadan bu yana vakaların ve ölümlerin ciddi oranda arttığı kentte koronavirüs konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Yaşanan patlama sonrası ilgili kurumlardan tedbirlerle ilgili adımlar ardı ardına gelirken Türkiye genelinde başlatılan sıkı denetimler Van’da da hayata geçirildi. Tedbirler sürerken kamuoyu kentteki vaka sayısını, hastanelerin durumunu tartışmaya devam ederken bu süreci gündeme getiren bir diğer isim de HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç oldu.

AÇIKLANAN RAKAMLAR İÇİN “KUŞKULU” İFADESİNİ KULLANDI

Türkiye ve dünya genelinde koronavirüsün vaka ve ölüm sayılarının milyonları bulduğunu söyleyen Hdp Van Milletvekili Murat Sarısaç Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi sundu. Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısının 19 milyona ulaştığını ve hayatını kaybedenlerin sayısının ise bir milyona yaklaştığını söyleyen Sarısaç ifadelerine devam etti, “Süreç boyunca sağlığa erişim hakkı konusunda yaşanan zorluklar, dezavantajlı kesimleri başından beri salgınla yüz yüze bırakmıştır. Özellikle Türkiye’de Koronavirüs tamamen kontrol altına alınmadan, sadece ekonomik nedenlerle 1 Haziran 2020’de devreye konan “normalleşme” sürecinin sonuçları günden güne ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak; her ne kadar günlük ortalama 1000 vaka açıklansa da günlük test sayısındaki azalıştan dolayı açıklanan rakamlara karşı kuşkular büyümektedir. Çünkü birçok kişi semptom göstermesine rağmen testlerin yaygın olarak yapılmaması ve karantina kurallarına uyulmaması salgın zincirinin kırılmamasına neden olmadığını söyledi.

“VAN’DA YETERLİ YATAK YOK”

Van’da koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hastanede yatak olmadığını ve evlerine gönderildiğini dile getiren Sarisaç devam etti, “Koronavirüs vaka sayılarının her gün biraz daha artış gösterdiği görülmektedir. Öyle ki sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa’da günlük vaka sayılarının 300-350 olduğu kamuoyuna yansımıştır. Vaka ve ölüm sayılarının artış gösterdiği bir diğer kentimiz de Van’dır. Özellikle normalleşmeyle birlikte salgının hızla yayılmaya başladığı, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ Dursun Odabaşı Araştırma Hastanesi’nin dolduğu belirtilmektedir.”

TEDAVİ GÖRENLERLE İLGİLİ İDDİALARI DİLE GETİRDİ

“Bununla birlikte Koronavirüs belirtisi taşıdığı için test yapmak için sırada beklerken oluşan yoğunluk basına yansırken, testi pozitif çıkanların hastanede tedavi edilmesi gerektiği halde yeterli yatak olmadığı için evlerine gönderildiği dile getirilmektedir. Aynı şekilde Van’da Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizlikten hastaların evlerine gönderildiği de iddia edildiğini söyledi.

BAKAN’DAN VAN’DAKİ DURUM İLE İLGİLİ BİLGİ İSTEDİ

Sarısaç son olarak da Bakan Koca’ya kentteki durumu ortaya koyma babında bazı sorular yöneltti. Sarısaç bakana şu soruları sorarak kentteki durum ile ilgili bilgi istedi:

1-Van’da 11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar Koronavirüs testi yapılan kişi sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir?

2-11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar Van’a gönderilmiş olan test kiti sayısı nedir? Hangi tarihlerde test kitleri gönderilmiştir? İlçelere göre dağılımı nedir?

3-Van’da 11 Mart 2020 tarihinden önerge tarihine kadar vaka ve vefat sayısı nedir? Karantinaya alınan kişi sayısı kaçtır? Vaka, vefat ve karantina istatistiklerinin ilçelere göre dağılımı nedir?

4-Van’da günlük yapılan test sayısı kaçtır? Koronavirüs belirtisi taşıyan herkese test yapılmakta mıdır?

HASTANELERDE YOĞUNLUK İLE İLGİLİ TEDBİR ALINACAK MI?

5-Van’da ilk vakanın görülmesiyle sağlık tedbirleri alınırken SES ve TTB başta olmak üzere STK’ların görüş ve önerilerine neden başvurulmamaktadır?

6-Van’da Koronavirüs hastalarının hastanelerde yer olmadığı için evlerine gönderildiği doğru mudur?

7-Van’da Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizlikten hastaların evlerine gönderildiği doğru mudur?

8-Van’da semptom gösteren kişilerin test yaptırmak için gittikleri hastanelerde oluşturduğu yoğunluk konusunda tedbir alacak mısınız?

9-Yoğun nüfusu ve metropol yapısıyla büyük bir kent olan Van’da neden bir Sahra Hastanesi kurulmamaktadır?

Editör: TE Bilisim