Geçtiğimiz günlerde bir seçim değerlendirmesi yapan AK Parti ilçe başkanı Naif Şabu’nun geçmişi işaret ederek “4 yılda 4 kez konuşmayan vekiller vardı” dedi ama 2011 yılında seçilen milletvekilleri de geçmişteki vekillerden farklı bir performans sergilemedi. Depremden sonra Van adına çalışmalar yapılsa da TBMM’de çok da aktif olamayan vekiller meclis kürsüsünde neredeyse en az görünen il temsilcileri olarak kayda geçti. Bazı vekiller ise mecliste adeta yokları oynadı…

Geçtiğimiz günlerde bir seçim değerlendirmesi yapan AK Parti Tuşba İlçe Başkanı Naif Şabu’nun geçmişi işaret ederek “4 yılda 4 kez konuşmayan vekiller vardı” dediği sözler üzerine Şehrivan Gazetesi olarak Van milletvekillerinin özelde 2014 yılı olmak üzere 4 yıllık performanslarını inceledik. 4’ü Ak Parti 4’ü HDP kanadından 8 milletvekili ile temsil edilen Van özellikle depremden sonra hükümet yatırımları adına hareketli günler yaşarken, vekiller siyasi olarak mecliste vasatı aşamadı. Van’ın iktidar milletvekilleri kanun teklifleri,
Görüşme önergeleri, araştırma önergeleri ve genel kurul konuşmaları anlamında adeta Şabu’nun işaret ettiği 4 yılda 4 kez konuşan vekiller sınıflandırmasına girerken muhalefet milletvekilleri ise 4 yıllık süreçte soru önergelerine ve meclisteki genel kurul konuşmalarında boy gösterdi. Biz de vekillik dönemlerinin sonuna gelen Van vekillerinin meclis karnesini inceledikten sonra onların durumunu bu kez de vatandaşa sorduk. Özellikle deprem dönemi ve depremden sonra yaşanılan sıkıntılardan dolayı vekillerden şikâyetçi olan vatandaşlar, bu dönem için yeni vekiller istiyor.

İKTİDAR SUSKUN!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri, İmzası Bulunan Kanun Teklifleri, Sahibi Olduğu Sözlü Soru Önergeleri, Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri, İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturma Önergeleri, İmzası Bulunan Meclis Soruşturma Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri, İmzası Bulunan Meclis Araştırma Önergeleri, İlk İmza Sahibi Olduğu Gensoru Önergeleri, İmzası Bulunan Gensoru Önergeleri, Genel Kurul Konuşmaları gibi kriterlerini gözden geçirdiğimizde iktidar milletvekillerinin mecliste aktif rol almadığı gözlenirken, muhalefetin mecliste kentte olduğundan daha çok aktif olduğu gözlendi. İktidar vekilleri daha çok kentle ilgili hizmetler ve yatırımların takipçisi oldukları şeklinde imaj yaratırken, mecliste ise bu anlamda sesiz kalmayı tercih etti. Vekillerin 2011 yılından bu yana 4 yıllık performansları şu şekilde yansıdı:

BURHAN KAYATÜRK:
İmzası bulunan kanun teklifleri: 3
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 1
Genel kurul konuşmaları: 11

FATİH ÇİFTÇİ:
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Teklifler: 9
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 5
Genel kurul konuşmaları: 9

GÜLŞEN ORHAN:
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Teklifler: 5
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 5
Genel kurul konuşmaları: 5

MUSTAFA BİLİCİ:
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Teklifler: 4
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 8
Genel Kurul konuşmaları: 8

AYSEL TUĞLUK:
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Teklifler: Yok
Soru Önergeleri: Yok
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Genel Görüşme Önergeleri: Yok
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: Yok
Genel Kurul konuşmaları: Yok

KEMAL AKTAŞ:
İmzası Bulunan Kanun Teklifleri: Yok
Soru Önergeleri: 28
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 98
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Gensoru Önergeleri: 3
Genel Kurul Konuşmaları: 4

NAZMİ GÜR:
Milletvekilinin İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri: 3
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Teklifler: 3
Sözlü Soru Önergeleri: 4
Yazılı Soru Önergeleri: 225
Milletvekilinin İlk İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 15
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 564
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Gensoru Önergeleri: 3
Genel Kurul Konuşmaları: 47

ÖZDAL ÜÇER:
İmzası Bulunan Kanun Teklifleri: Yok
Sözlü Soru Önergeleri: 15
Yazılı Soru Önergeleri: 274
Milletvekilinin İlk İmzasının Bulunduğu Meclis Araştırması Önergeleri: 21
Milletvekilinin İmzasının Bulunduğu Gensoru Önergeleri: 3
Genel Kurul Konuşmaları: 57

Muhalefet vekillerinin mecliste daha aktif göründüğü değerlendirmelere rağmen kente katkı sunma anlamında vatandaşların başarısız gördüğü vekillerle ilgili söylemler de sitem dolu oldu. Vatandaşlar gerek Ak Parti gerekse de Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekillerinin sınıfta kaldıklarını ve önümüzdeki dönemlerde bu vekilleri mecliste istemediklerini söyledi. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz vatandaşların verdikleri cevaplar ise durgunluk yaratacak cinsten. Kimisi 8 vekil bir şey yapmadı dedi, kimisi bir kaçı hariç diğerlerinin kente olumlu bir yararının olmadığını belirtti. Kimi vatandaş ise bu vekilleri bir daha mecliste görmek istemediklerini dile getirdi.

“MAKAM SEVDALILARI İSTEMİYORUZ”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Sadık Olçay adlı vatandaş, “Vekillerimiz sınıfta kaldı. Ama bu vekiller sınıfta kaldıkları için bir daha tekrar yapmasınlar meclisten direk uzaklaştırılsınlar.” Dedi. Bir başka ismini vermek istemeyen vatandaş ise şu sözlere yer verdi: “AK Partili vekillerin depremde şu kadar TOKİ yaptık demelerinden bıktık. Gerçekten bu adamların konuşacak başka hiçbir şeyleri yok mu? Çok merak ediyorum devletin sosyal devlet anlayışı doğrulusunda yaptığı TOKİ’leri bunlar kendi ceplerinden verdikleri paralarla mı yaptılar?” Ali Onurca adlı vatandaş ise vekilleri sert bir dille eleştirdi ve “Kendine hayrı olmayan birisinin kendine de hayrı olmaz” sözlerine yer verdi. Selam Yer adlı vatandaş ise şu ifadelere yer verdi: “Vekiller sınıfta kaldı. Bu sene aday olacak vekillerin öncelikli olarak karakterli olması gerekiyor.” Vatandaşların yeni vekiller için tek temennileri ise: “Kentte gerçek anlamda katkısı olacak ve bu memleket için çalışacak vekiller. Makam ve mevki sevdası olanları istemiyoruz. hizmet için çalışacak insanlar lazım.” şeklinde oldu.

ALİ ONURCA: KENDİNE HAYRI OLMAYANIN…

Şimdi ki vekiller: Şimdi ki vekillerin kentte hiçbir katkısı yok. Gerek seçildikleri günden bugüne gerekse de depremden sonra kentin yaşadığı büyük sıkıntılar için kent adına hiç bir şey yapmadılar. Bir kentin vekilinin gerçek anlamda kentin insanlarına ve kentin gelişimine bir faydası yoksa o vekiller bizim gözümüzde vekil değil sadece koltuk sevdaları olan, mevki peşinde koşan insanlardır. Gerçekten vekil olsaydılar bu memleket bu halde olmazdı. Hadi HDP bu bölgede iktidar olan bir partidir. Peki, ya AK Parti’nin 4 vekili ne işe yarıyor. Birinin adın ihaleciye çıkmış bir daha düşmüyor. Diğerleri zaten sadece ağızları laf yapıyor. İcraat lazım icraat. Bu memleketi ayağa kaldıracak çalışmalar. İsim vermek istemiyorum ama AK Parti’nin 1 vekili dışında 3 vekili aday olmasın. HDP’nin ise 2 vekili bu seçimlerde kesinlikle aday olmasın. Çünkü kendine hayrı olmayan insanın kente hiçbir faydası olmaz.

ONURCA: SAĞLAM OLSUN BİR VEKİL OLSUN

Ben bu memlekette gerçek anlamda katkı sağlayacak bir vekil istiyorum. Kendi çıkarı için, mevki, makam sahibi olmak için değil. Gerçek anlamda sorunlu olan kentimize faydası dokunacak bir vekil istiyorum. 8 tane vekil olacak. 8 tanesi değil sadece bir tanesi gerçekten bu memleket için çalışırsa diğer geriye kalan 7 vekilde özellikle bu memleketin geleceği için çalışırlar. Bir vekil diğer yedi vekili buna teşvik eder. Bu vekil hangi partiden olsun derseniz. Bence merkezi hükümet olan AK Parti’den olsun. Çünkü hükümetin vekilinin işleri daha kolay olur. Ankara’yla ilgili bir durum olduğunda yeri geldiğinde devreye girer ve memleketi için istediği sonucu elde edebilir. Diğer parti vekillerinin de çalışmaları ve çabaları faydalı olur ama merkezi hükümetten destek alan bir vekilin bu şekilde aktif olması bana göre daha güzel olur.

SADIK OLÇAY: VEKİLLER MECLİSTEN UZAKLAŞTIRILSIN

Şimdi ki vekiller hakkında açıkça konuşmak gerekirse AK Parti’den Gülşen Orhan ve HDP’den Kemal Aktaş dışında diğerlerinin vekillikle bir alakası yok. Gülşen Orhan Van’ın sorunlarını gerçekte yerinde izliyor, dinliyor ve Ankara’ya iletiyor. Aktaş’ı derseniz hükümetin vekili değil o yüzden Ankara yolunda sıkıntılar yaşıyor ancak sorun önergesi anlamında basında takip ettiğimiz kadarıyla güzel önergeler veriyor. Diğerlerine gelecek olursak bazıları Van’ın yolunu dahi bilmiyor. Bu yüzden bu vekillerin bu dönemde Van’a hiçbir katkıları olmadı. Bana karnelerini sordunuz bence sınıfta kaldılar. Ama sınıfta kaldıkları için kesinlikle tekrar etmesinler direk meclisten uzaklaştırma verilsin.

OLÇAY: ANKARA’YA VAN İÇİN GİTSİNLER

Bence şimdi ki vekiller gibi kesinlikle yeni vekiller olmasın. Ankara’da ya da Türkiye’nin diğer illerinde oturacaklarsa gidip o illerde aday olsunlar. Bizim memleketimize gönül vermiş ve gerçek anlamda Van’ı ön plana çıkaracak adamlar gerekli. Bunun dışında AKP’nin vekili olacakların ise Ankara’da Van’ı ön plana çıkarmaları gerekiyor. Başbakana, bakanlara ve Cumhurbaşkanına gerçekten Van’ın sorunlarını taşıyacak isimler gerekiyor. Yoksa vekil olduktan sonra sadece toplantılara katılmak için, gezmek için Ankara’ya gideceklerse boşuna bu milleti kandırmasınlar. Ellerini vicdanlarına koysunlar ve vicdanlı olsunlar. Tabi aday olacakların vicdanı varsa.

SELAM YER: VAN VEKİLLERİ SINIFTA KALDI

Şimdi ki vekiller Van için hiç bir şey yapmadılar. Özellikle AKP vekilleri arkalarında hükümet desteği olmasına rağmen Van’a hiçbir katkıları olmadı. Özellikle deprem dönemimde hiçbir şey yapmadılar. Ankara’da diğer şehirlerde tatil yaptılar daha sonra buraya geri geldiler. HDP (Zamanın BDP) vekilleri ise hükümet partisi olmamasına rağmen hükümet partililerinden daha iyi çalıştılar. Şu kadarını söyleyeyim HDP’li vekiller hiçbir şey yapmazsalar bile hiç olmazsa hükümetin vekilleri gibi yolsuzluk yapmıyorlar ve bu memleketin paralarını yemiyorlar. Buda bir şeydir. Ama asıl olarak konuşmak gerekirse HDP’de de iki vekil dışında diğer iki vekilin de AKP’li vekillerden pek bir farkı yok. Bana göre bu 8 vekil ya da olmadı 6 vekil yerine çok daha kaliteli vekiller gelmeli. Bu vekiller için sizin sorduğunuz soru üzerinden gelecek olursak, kesinlikle sınıfta kaldılar.

YER: YENİ VEKİLLERDE KARAKTER OLSUN

Yeni vekiller için az önce dediğim gibi kaliteli adamlar lazım. gerçekten artık kendilerini değil bu halkı düşünenler olsun. Yoksa ha vekil olmuş ha koyunlara çoban olmuş fark eden bir şey olmuyor. Ben burada halkı kesinlikle koyun olarak görmüyorum. Demek istediğim bizim vekillerimizin çobanlardan bir farkı yok. Çobanlar bile üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyor ve akşamda rahat uyuyabilir. Ama bizdekiler öyle değil. Özellikle AKP vekilleri acaba geceleri başlarını yastığa huzur içinde koyup uyuyabiliyorlar mı? Ben olsam rahat olmama. Ama inanın onlar çok rahatlar çünkü Vanlıyı düşünmüyorlar. Yeni vekillerde öncelikle karakter, halkını düşünen ve bu anlamda çalışan ve hiçbir zaman koltuk sevdası olmayacak vekiller olsun. Yoksa biz daha çok yerimizde sayarız.

H. DEMİRCİ: VEKİLLERİMİZ BİZE PARA YEMEYİ ÖĞRETTİLER

Son dönemin vekilleri Van adına sadece bir şey öğrettiler oda nasıl oturulup para yenilir. Arkadaş kendine milletvekili diyen adamlar bu kadar mı başı boş olur. Bu vekillerin Van için hiç mi vicdanları sızlamıyor. Hiç mi oturdukları yerde rahatsız olmuyorlar. çalışmayan demir bile belli bir süre sonra pas tutup işlev görmez hale gelir. Ama bunlar ne çalışıyorlar ne de pas tutuyorlar bizde bunlardan kurtulalım. Diğer şehirlere gittim insanlar belediye başkanları yerine vekilimiz olsun yeter diyorlar. Çünkü vekillerin gerçek anlamda rolleri çok daha büyük. Ama bizim memleketimiz de biz bunu maalesef göremedik. Sadece kuru siyasetten başka.

DEMİRCİ: VAN’A HAYIRLARI YOK

Bana sorarsanız ben Van’da vekil çıkarılmasını istemiyorum. Neden diyeceksiniz? Bugüne kadar çok vekil çıktı. Ama Allah rızası için hangi birini Van’a zerre bir faydası oldu. Bende buradaki kotayı başka bir ile versinler hiç olmazsa o ile faydası olur. Nasıl bir vekil istiyoruz dediniz. Bence öncelikle Vanlı olmazsın, aşiretçi olmazsın. Çünkü gerçekten bu tür insanların Van’a hayrı olmuyor. dışardan olsun ama gerçekten hizmet sevdalı olsun. Şunu çok açık söylüyorum Türkiye geneli bu uygulama geçerli olsa her ilin vekili başka illerden olsa daha çok yatırım yapılır ve o iller daha da iyi yerlere gelirler. Yoksa bu vekil bunun adamıdır, o vekil bizim adamımızdır böyle yaparak bir sonuç elde edemeyiz.

VATANDAŞ: TOKİ’LERİ KENDİ CEPLERİNDEN Mİ YAPTILAR?

Size şu kadarını söyleyeyim. HDP’li geçelim. HDP’li vekiller muhalefet partisi vekilleri. Ancak soru önergeleri verir ve bunun yanı sıra memleket için belli başlı çalışmalar ancak yapabilirler. Peki, ya AKP’li vekiller? Her toplantıda her açıklamada AK Parti 2002 yılından bugüne kadar AKP şunu yaptı bunu yaptı. Van için depremde TOKİ yaptık. diyorlar. Biz AKP’li vekillerin depremde şu kadar TOKİ yaptık demelerinden bıktık. Gerçekten bu adamların konuşacak başka hiçbir şeyleri yok mu? Çok merak ediyorum devletin sosyal devlet anlayışı doğrulusunda yaptığı TOKİ’leri bu vekiller kendi ceplerinden verdikleri paralarla mı yaptılar. Yazık ya bu kadar kötü bir durumda olamamalıyız. Bu memlekete TOKİ değil iş yapılmalı iş. Yeni adaylar ile ilgili konuşulacak pek bir şey yok. Çünkü bu memlekette gerçekten aday olabilecek ve çalışacak bir isim göremiyorum. Ama bana göre şunu yaptık bunu yaptık diyecek adam değil, icraat yapan ve insanlara faydası olacak adam ve adamlar lazım. Yoksa TOKİ’leri onlar isteseler de istemeseler de devlet yapmak zorundadır. Bu kentin sorunlarına çözüm olun. Yoksa sorunlar, bu memleketin insanı olmayanların hiç umurunda olmaz.


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim