Van'da dan HDP'nin yaptığı sokağa inme çağrısından bu yana olaylar hız kesmeden devam ediyor. Kentte bir çok mahallede başlayan olaylar sabaha kadar devam ederken öğle saatlerinde gerginlik yeniden başladı. Kentin bir çok yerinde çatışmalar başladı. Polis ve eylemcilerin çatışması büyüdükçe büyüdü. Onlarca araç ateşe verilirken bir çok iş yeri de ya ateşe verildi ya taşlanarak yerle bir edildi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eden halkın polisle çatışmaları sürüyori. Öğle saatlerinde Soydan kavşağında bir araya gelen kalabalık bir grup, Kobani lehine slogan atarak yürüyüşe geçti. İkazlara uymayan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederken, olaylar kısa sürede kentin işlek caddeleri olan Cumhuriyet ve Kazım Karabekir caddelerine sıçradı. Yaklaşık bir saattir devam eden olaylarda arada kalan vatandaşlar ve çocuklar atılan biber gazından etkilenirken, kent merkezinde kepenkler kapatıldı.

Van'da 2'Sİ KIZILAY'A AİT 5 ARAÇ YAKILDI

Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan olaylar kentin en işlek caddelerinde de devam etti. Kepenklerin kapalı olduğu kentte polis gaz bombası ve basınçlı su ile göstericileri dağıtmaya çalışıyor. Olayların en yoğun olduğu bölge Fevzi Çakmak ve Maraş Caddeleri oldu. Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kızılay Kan Merkezi'nin önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi'nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Alev alev yanan araçlar toplumsal müdahale aracı olan TOMA yardımıyla söndürülürken, araçlarda büyük hasar meydana geldi. Bu arada kentin en işlek mekanlarındanolan Maraş Caddesi de göstericiler tarafından yakılan araç ve polislerin barikatlarıyla kapatıldı. Olayların arasında kalan 80 yaşındaki bir adamda atılan gaz bombasından etkilendi. Duymayan yaşlı adam gazetecilerin yardımıyla bir çay evine götürüldü.  Kent merkezindeki olaylar devam ederken, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Baro Başkanı Murat Timur, HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, DBP Van İl Başkanı Musa İtah'ın da aralarında bulunduğu partililer Cumhuriyet Cddesi üzerinde bulunan Fekiye Teyran Parkı önüne geldi. Burada açıklama yapan Milletvekili Üçer, "AK Parti IŞİD çetesine destek vermekten vazgeçmelidir. Hükümet yetkilileri önlem almalıdır. Halkımızın demokratik eylemine müdühalede bulunulmuştur. Polisler tamamen şehir merkezinden çekilene kadar eylem devam edecektir" dedi. 

POLİSLER ARADA KALDI

Kobani’ye yönelik saldırıları protesto eden grup ile polis arasın başlayan olaylar saatlerdir devam ediyor. Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bekleyen polise taş ve havai fişeklerle saldıran göstericiler, polisi linç etmek istedi. Polis son anda bir binanın içerisine girerek canını kurtarırken, göstericiler ise onlara ait hücum yeleği, cop, kalkan ve gaz maskesi aldı. Polislerin sığındığı binada bulunan AK Parti İpekyolu İlçe Başkanlığı’nı da taş yağmuruna tutan göstericiler, buradaki bir minibüsü ise ateşe verdi. Birçok iş yerinin camlarını da kıran göstericiler, TOMA’ların gelmesiyle tekrar ara sokaklara dağılırken, minibüs ise zırhlı araçlardan sıkılan suyla söndürüldü.

Kobani’de yaşanan olayları protesto etmek isteyen bir gruplar, kentin birçok erinde ateş yakarak yollara barikat kurdu. Polisin dağılın uyarısına uymayan göstericiler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Olayların, Van ve ilçeleri Erciş, Muradiye ve Başkale'de de devam ettiği bildirildi.

Şehir merkezi başta olmak üzere, kentin tüm mahalle ve sokaklarında olaylar devam ediyor.

Editör: TE Bilisim