Kimisi doların düşmesini istiyor, kimisi yatırımların artmasını. “2018’de Van’ın trafiği çözülsün” diyen de var, “Barış olsun, huzur olsun.” diyen de... 2017’de önceki yıla oranla daha iyi bir yıl geçirse de Van 2018’in daha iyi yıl olmasını temenni ediyor. 

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAKAN SARI - 2017 yılı geride kaldı... Bir yıl da sıkıntılarıyla, acılarıyla ve güzellikleri ile geride kaldı. Kimisinin mutlu kapattığı, kimisinin ise istediğini alamadığı 2017 yılı bir şekilde geride kalırken gerçekleşmeyen tüm umutlar 2018 yılına devretti. Son yıllarda ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşan, huzur ve barış ortamının bozulmasından dolayı büyük acılar yaşayan Van 2018 yılı için birbirinden farklı beklentileri ortaya koydu.

 

Şehrivan Gazetesi, yeni yılın ilk günü Van’daki farklı STK temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlardan yeni yıl beklentileri ile ilgili görüşlerini paylaşırken “Çok şükür atlattık” yorumuyla yılı kapatanlar da oldu. 2018’in daha bereketli geçeceği yönündeki görüşlerin ön planda olduğu süreçle ilgili birbirinden ilginç fikirler paylaşıldı. 2017 yılını geride bırakan Van halkı, yeni yıla yeni umutlarla başladı. Eski yılı daha çok görevlendirme yapılan belediyelerin çalışmalarıyla geçiren Van, 2018 yılından ise ekonomik rahatlama, huzur, güven ortamı ve yeni yatırımlar bekliyor. Gazeteniz Şehrivan olarak, yeni yıl beklentilerini, umutları Van esnafına, vatandaşa ve STK’lara sorduk. Yeni yıl beklentilerini Şehrivan’a değerlendiren Vanlılar, her yıl olduğu gibi yine barış temennilerini dile getirdi. İşte Vanlıların 2017 yılı değerlendirmesi ve 2018 beklentileri...

 

BERGE: ÇOK ŞÜKÜR ATLATTIK

Gazetemize konuşan Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, 2016 yılına yaşanan darbe girişiminin 2017 yılının ülke ekonomisinde de yansıdığını belirtti. Berge şunları söyledi: “Ekonomik olarak zor günler yaşadık ama hamdolsun bunları da atlattık. Ülkenin başına gelen kaosa rağmen çok şükür atlattık diyebiliriz. Temennimiz buna benzer tatsız olayların bir daha yaşanmaması. Özelikle ülkemize fayda sağlayacak çalışmalar olsun. Biz esnaf ve sanatkarlar için ümidimiz 2018 yılında düzenlemelerin yapılması yönünde. Bizim için çalışmaların yapılacağı da söylemler arasında. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik dar boğazlığın darbeye bağlı olarak geliştiğini düşünüyorum.”

 

"2018 DAHA BEREKETLİ GEÇECEKTİR"

Van’da güzel şeylerin yapıldığını gördüklerini söyleyen Berge, “Herkes büyük sıkıntı yaşadı. Van’ımız için güzel şeylerin yapıldığını görebiliyoruz. Kentin önde gelenleri Van için güzel çalışmalar yapıyor. Özellikle de İran ile ticaretin geliştirilmesi için büyük çabalar harcanıyor. Bizde bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. 2018 yılının daha hareketli geçeceğine inanıyoruz. Seçimde yaklaştığından dolayı hareketli geçecek. Güzel işler yapılacak yeni yılda. Ümidimiz o yönlü. Şimdiden yeni yılda herkese mutluluk ve huzur vermesini diliyorum.” İfadelerini kullandı.

 

TİMUR: DEMOKRASİ AÇISINDAN DÖNÜM NOKTASIYDI

Van Baro Başkanı Murat Timur da, 2017 yılının hukukçular açısından iyi geçmediğini belirtti. Timur şöyle konuştu: “Özellikle hukuk açısından baktığımızda insan hakları açısından, toplumun ve devletin tutumunun nasıl olduğuna bakarız. İnsan haklarının çok iyi olmadığı bir yerde bir umut ve gelecek görmek mümkün değil. Bakış açımız bu çerçeveden. 2016 yılında toplum ciddi bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. Ve bu darbe teşebbüsü toplum içerisinde bir birliktelik sağlar. Toplum ilk zamanlarda çok ciddi bir birliktelik sağladı. Ama sonraki süreçte böyle devam etmedi. Bu durumun siyasi iktidar tarafından fırsata dönüştürülmesi toplumda birleştirmekten ziyade ayrıştırıcı bir durum ortaya çıktı. Devamında yaşanan gözaltı ve tutuklamalar özellikle olaylarla hiç alakası olmayan kişilerin tutuklanması ve işten çıkarılması toplumsal muhalefeti tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir durum oldu. Bu durum toplum açısından da ortaya konuldu. Türkiye’nin demokrasisi açısından bir dönüm noktasıydı aslında.”

 

"BARIŞIN HAKİM OLDUĞU BİR YIL"

Timur konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu zamana kadar hiç bu kadar karamsar ve umutsuz bir dönem yaşamamıştık. 2018’den beklentimiz ve umudumuz Türkiye’de insan hakkı ihlallerinin yaşanmadığı, insanların mağdur olmadığı, işten çıkarılmadığı ve hukuksuz yere tutuklanmadığı bir dönem yaşanmasını umut ediyoruz. Bir ülkedeki insan hakları karnesi aslında toplumun aynasıdır. Eğer keyfi insan hakları ihlalleri söz konusu değil ise herkes kendisini çok rahatlıkla ifade edebiliyorsa bu toplumda o zaman demokratik bir toplumdan bahsedebiliriz. 2018 yılının hiçbir insan haklarının yaşanmadığı bir yıl olması ve coğrafyamızda barışın hakim olduğu bir yıl olmasının gönülden diliyoruz.” Dedi.

 

GÜMÜŞHAN: OLUMLU SONUÇLANDIRDIK

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) Aktivisti Gülmay Gümüşhan, 2017 yılının kadınlar açısından zor bir yıl olduğunu değindi. Gümüşhan şunları söyledi: “Bu yıl içinde kampanyamız çerçevesinde 97 köye ulaştık. Başvuru sayımız çok arttı. Kadına yönelik şiddet arttı. Biz artık haftada 4-5 başvuru almaya başladık. Bazen bu sayı da artabiliyor. Bize gelen bu başvurular bazen çok küçük yaşta kızlar başvuru yapıyor. Ama en güzel yönü ise 2017 yılında aldığımız başvuruların hemen hemen hepsini olumlu bir şekilde sonuçlandırdık. Yani bize gelen başvuruları emniyetle, savcılıkla ve birçok kurumla birlikte çalışarak yönlendirmeler yaptık. En sevindirici yönü de buydu.”

 

"VERİMLİ BİR YIL GEÇTİ DİYEBİLİRİZ"

Gümüşhan, “Bu süreçte yalnız oluşumuz ve diğer derneklerin kapatılmasından dolayı başvuruların artmış olabilir. Ayrıca diğer yıllara göre bu yıl çok fazla çalıştık diye başvurularımız artmış olabilir. Geniş bir alana yayıldık. Kampanyamız çok fazla ses getirdi. Batıda ki STK’lar bizleri örnek almaya başladı. Van esnafı bizlerle çalışmalara ortak olmaya başladı. Aslında bu yıl bizim için çok verimli bir yıl olarak geçti diyebiliriz.” Şeklinde konuştu.

 

GÜMÜŞHAN: OLUMSUZ ŞEYLER OLDU AMA...

Gümüşhan konuşmasının devamında son olarak şunları söyledi: “Evet, tatsız şeyler yaşandı ama önemli olan bunlara engel olmak için elimizden gelenini yapmamız. Şiddet başvuruları arttı ama diğer yönümüz ile sosyalleştik diyebiliriz. Tek olumsuz yönü şiddetin artmış olması. Özelliklede önceki yıllara göre çocuk istismarının artması ve çok fazla konuşulması. Bu yıl biz çok fazla içinde olduğumuz için belki de bu kadar fazla gelebiliyor bize. Yoksa güzel bir yıl geçti diyebiliriz. 2018 yılından beklentimiz davasını takip ettiğimiz çocuk istismarları, kadına yönelik şiddet olaylarının hiç yaşanmaması. Hiç bu konuları tartışmadığımız bir yıl olmasını diliyorum. Umut ediyorum bunan sonraki süreçte bu tarz olaylar azalır veya ciddi cezalar verilir. Verilen cezalar öyle olmalı ki insanlar cesaret edemesin. 2018 yılının kadınlar için daha güzel ve umut dolu günler getirmesini diliyorum. Kadınların her alanda daha çok yol alabilecekleri bir yıl diliyorum.”

 

ÖZEL: YENİ YILDA MÜJDELER BEKLİYORUZ

Yeni yıl beklenti ve temennisini Şehrivan’a yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, barış huzur ve mutluluk diledi. Özel, “Yeni yılın tüm Vangölülü’lere barış, huzur, sağlık ve mutluluk getirmesi yanında, yıllardır beklenen Van Gölü Koruma Kanunu, Van Zehra Üniversitesi, Tramvay Hattı, Çevre Yolu, Otogar, Stadyum gibi projelerinin yapılması müjdelerini getirmesini diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

ŞAHİN: ÇOK İÇ AÇICI GEÇMEDİ

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, 2017 yılının kendileri açısından çok geçmediğini ifade etti. Şahin şöyle konuştu: “Van’da mücbir sebep 2017 yılı içerisinde kaldırıldı. Biz daha önce böyle bir karar alınacaksa bizimle paylaşılmasını söylemiştik ancak bizi dinlemediler. Gelir idaresi karar adı ve mücbir sebebi kaldırdı. Yaklaşık 100 bine yakın beyanname ceza yedi bu sebepten dolayı. Onlarca girişimimizle sorunu anlatmaya çalıştık ama bir sonuç alamadık. Bir torba kanunla düzeltme girişimine girilemedi. Tabi önemli olan bu ülkenin bizim ülkemizin olması. Bütün değerler bizim değerimiz. Sonuçta bu kentte yüz bin beyanname cezaya girdi. Gelinen aşamada bizim açımızdan 2017 çokta iç açıcı bir şekilde geçmedi.”

 

"OHAL’İN BİTMESİNİ ARZULUYORUZ"

“Beklentilerimiz var” diyen Şahin, “İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızla direk bir görüşme yaparsak bu sorunlarımızı bire bir kendilerine atlatacağız. Özellikle vali bey bu durumun farkında ve çözüm içinde özenli olmaya çalışıyor. Umuyorum bu hatanın giderilmesi için herkes elinden gelen çalışmayı yapar. 2018 yılından beklentimiz var. Özellikle biriken borçlar 2018 yılında ödenmeye başlanacak. Ödemeler 2’şer taksitler halinde ödenmeye başlanacak. Borçlar ödenmeye başlanacak 2018 yılında. Umudumuz mücbir sebepten kaynaklı biriken sorunların çözüme kavuşmasıdır. Özelde ülkemiz genelde dünyada barışın ve kardeşliğin hakim olmasını diliyoruz. Ülkemizin normal koşullara ulaşmasını ve OHAL’in bitmesini arzuluyoruz. KHK’lar değil de meclisimizin çıkaracağı kanunlarla yönetilmek istiyoruz. Beklentilerimiz bu yönlü daha çok.” Diye belirtti.

 

ASLAN: VAN OLARAK GELİŞME KAYDETTİK

Gazetemiz konuşan esnaflardan Taner Aslan, “Ekonomik olarak 2017 yılı Türkiye için ve Van için çok sallantılı olarak geçti. Ekonomik olarak dolar son yılların en büyük yükselişini 2017 yılında yaptı. Doların yükselmesi ekonomimizi olumsuz etkiledi. Ayrıca altın fiyatları da son yılların en büyük yükselişini 2017 yılında yakaladı. Ekonominin dinamitleri olan altın ve doların böyle yükselmesi ülke olarak ekonomimizi kötü etkiledi. Dışa bağımlı olduğumuz alanlarda kötü bir yıl geçirdik ama diğer alanlarda ülke ve Van olarak gelişme kaydettik. Van için 2017 yılı çok verimli geçti. Gözle görülecek yatırımlar yapıldı. İş olanakları arttı. 2017 yılında Van da en çok gelişme yaşanan alan inşaat alanı oldu. Sürekli yeni binalar ve iş merkezleri yapıldı ve halada yapılmaya devam ediyor.”

 

İRANLILAR VAN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLADI

İranlıların Van ekonomisine katkısıyla ilgili de konuşan Aslan, “İranlılarda bu yıl Van ve ekonomiye çok katkı sağladı. Sınır kapıları açılmasıyla Van gün geçtikçe gelişiyor. 2017 yılında ülke olarak da sıkıntılar yaşadık ama üstesinden geldik. 2018 yılında Van’a daha fazla yatırımların yapılması beklentimiz var.  İşsizliğin tam olarak ortandan kaldırılmasını umut ediyoruz. Van 2018 yılda daha çok gelişeceğine inanıyorum. Çünkü Van gelişmeye açık bir ildir. Van her yıl ekonomik olarak gelişen bir ildir. 2018 yılında da Van gelişeceğine inanıyorum.” Dedi.

 

DEMİRBACAK: VAN KOMPLE YENİLENDİ

“Van için 2017 yılı verimli geçti diyebiliriz” diyen Mustafa Demirbacak şu ifadelere yer verdi: “Van’da 2017 yılında gelişme alanında rekor kıran inşaat alanı oldu. Umarım gelecek yıllarda da inşaat alanında bu gelişme devam eder. 2017 yılında işsizlik alanında ülke genelinde başlatılan bir çalışma vardı. Van da bu çalışmada yer aldı. Bu sayede birçok vatandaş iş sahibi oldu. Bu denli güzel çalışmalar 2017 yılına damga vurdu. Van da 2017 yılında çok güzel projeler hayata geçirildi. Van bu yılda komple yenilendi diyebiliriz.”

 

"EKONOMİK GELİŞİM BEKLİYORUZ"

Van’ın 2017 yılında ekonomik anlamda iyi geçirdiğine işaret eden Demirbacak, “Ekonomik olarak Van 2017 yılında pek fazla sıkıntı yaşamadı. Doların yükselmesi biraz sıkıntı oldu ama 2017 yılında Van’da piyasa sürekli canlıydı. Bunun en büyük sebebi sınır kapıların açılması ve İranlıların ekonomimize çok büyük bir katkı sağladı. 2018 yılında beklentimiz ekonomik olarak gelişmek. Yeni yatırımların yapılması. İşsizlik sorunun çözülmesi ve huzur ortamının sağlanmasıdır. Her yıl ülkemiz gelişiyor inanıyorum 2018 yılda da bu gelişme devam edecek.” Diye konuştu.

 

YURDAKUL: ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ

“2018 yılında en büyük beklentim yeni iş alanlarının açılması” diyen Ahmet Yurdakul şöyle konuştu: “Türkiye’nin ve Van’ın kanayan yarası olan işsizlik sorunun tam olarak çözülmesi. Van’a yatırımların 2018 yılında artmasını umut ediyorum. 2017 yılı Van için pek yarlı olduğunu diyemeyiz. Çünkü ekonomik alanda dolar ve altın rekor kırdı. Tabi bu da fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Sürekli dışardan mal aldığımız için doların ve altının yükselmesi ekonomimiz için kötü oldu. 2017 yılında özellikle mazot fiyatları çok yükseldi. Bu da araç sahiplerini kötü etkiledi. Van da 2017 yılında inşaat alanında çok yoğun bir çalışma vardı inşallah 2018 yılında aynı şekilde devam eder. Van da 2017 yılda çok önemli projeler hayata geçirildi. Örneğin 2 Nisan Caddesi bu çalışmaların devamının gelmesini istiyoruz. Dolar ve altının yükselmesine rağmen Van’da piyasa hep canlıydı bunun devamlı olmasını sağlamalıyız. Van’ın gelişmesi için yatırımların artırılması gerekiyor.”

 

YOLTAY: HUZUR VE YATIRIM BEKLİYORUZ

Esnaf Erdi Yoltay 2017 yılının önceki yıllara göre daha iyi geçtiğine işaret etti. Yoltay, “Van 2017 yılı piyasa çok canlı geçti. İnşaat alanı bu yıl Van’da rekor kırdı. Bu yıl pek sıkıntı yaşamadık. Van’ın ekonomik piyasasını dolar biraz olumsuz etkiledi ama fazla sıkıntı olmadı. Dolar bu yıl çok yükseldi. Piyasalarımız biraz dalgalandı ama ülke olarak toparlaya bildik. Van’da 2017 yılında birçok proje yapıldı. Projeler babında 2017 Van için çok zengin geçti diyebiliriz. Van’da 2017 yılında yapılan çalışma geçtiğimiz yılların kat, kat üstünde oldu. 2018 yılında beklentimiz huzur ortamının olması yeni yatırımların yapılması ekonomik alanda ülke olarak gelişmemiz ve bu işsizlik sorunun ortadan kalması. Van’ın gelişmesi için yeni çalışmalar ve yatırım ortamlarının yaratılmasıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

ÖRKİ: UMARIM ÇALIŞMALAR DEVAM EDER

2017 yılının Van için verimli bir yıl olduğuna değinen Abdulkadir Örki şöyle konuştu: “Van için 2017 yılını değerlendirirsek verimli bir yıl olarak geçti. Ülke olarak değerlendirirsek ekonomik alanda dolar ve altının yükselmesi bizi kötü etkiledi. Fakat yapılan çalışmalar sonunda bu yükselmeyi durdurabildik. Van için 2017 yılı en verimli yıl oldu. Yeni yatırımlar ve projeler hazırlandı bazıları hizmete sunuldu bazıları hala yapım aşamasında. Van özellikle inşaat alanında bu yıl rekor kırdı. İranlılar Van’ın ekonomisinin sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Kapı köy sınır kapısının açılması Van için çok yararlı oldu. Umarım gelecek yıllarda da bu çalışmalar devam eder. 2018 yılından beklentimiz ekonomin düzelmesi, işsizliğin ortadan kalması, ülke olarak gelişmemiz ve huzur ortamının sağlanması. Van’a yeni yatırımların yapılması yeni yatırım alanları artması.”

 

GÜNGÖR: 2018 VAN’IN TRAFİĞİ ÇÖZÜLSÜN

“Van için 2017 yılı dolu, dolu geçti” diyen Fatih Güngör adlı vatandaş, “Ekonomik sıkıntıların yaşanmasına rağmen Van gene yükselmeye devam etti. Dolar ve altın bu yıl rekor üstüne, rekor kırdı ama Van olarak pek etkilendik diyemeyiz. Sadece dışa bağılım olduğumuz bazı alanlarda fiyatların yükselmesi bizi biraz olumsuz etkiledi. Bu yıl Van’a birçok yeni yatırımlar yapıldı, yeni iş alanları açıldı. Ülke olarak ve Van olarak bizim en büyük sıkıntımız işsizliktir. Bu sıkıntı ortadan kalkarsa hem ülke olarak çok gelişiriz hem de Van olarak gelişiriz. 2018 yılında beklentim işsizlik ortadan kalması. Yeni iş alanların açılmasıdır. Van’a yatırımların artırılması ve Van için en büyük sorun olan trafik sorunun 2018 yılında çözülmesini ümit ediyorum.” Dedi.

 

ULAŞ: 2017 YILI SIKINTILI GEÇTİ

2017 yılının sıkıntılı bir yıl olduğuna işaret eden esnaflardan Fırat Ulaş şunları kaydetti: “Ekonomik olarak sattığın malın yerini dolduramadık. Çünkü doların çok fazla yükselmesinden kaynaklandı. Akşam aldığın malın sabah fiyatı kat, kat değişiyordu. Bu yıl hep zararla çalıştık. Dolar, Altın, mazot ve diğer malların fiyatlarının yükselmesi ekonomik olarak bizi çok kötü etkiledi. Van esnafı için 2017 yılı sıkıntılı geçti. İranlılar olmasaydı zaten biz bu yıl mahvolmuştuk. Eğer sınır kapısı açılmasaydı İranlılar Van’a gelmeseydi o zaman her gün bir esnaf dükkanını kapatırdı. Van’ın ekonomisini canlı ve ayakta tutan İranlılardır. 2018 yılından beklentimiz yeni yatırımların Van’a gelmesi, yeni iş ortamlarının açılması ve huzur ortamının sağlanmasıdır.”

 

MOTOR: DOLARIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ

“Ekonomik olarak 2017 yılı çok kötü bir yıl oldu” diyen Vanlı esnaflardan Burak Motor, “Doların bu yıl bu kadar yükselmesi ekonomimizi çok kötü etkiledi. Dolar yüzünden her gün yeni bir zamla uyandık. Enflasyonun bu denli kötü olmasından dolayı vatandaş ellerindeki parayı harcamaktan korktular. Bunun piyasada nakit sıkıntısı oluşmasına neden oldu. Bu da doların gün geçtikçe yükselmesine neden oldu. Van olarak 2017 yılı enflasyonla boğuşmakla geçti. Van’daki birçok esnaf doların yükselmesinden dolayı çok büyük zararlar etti. 2017 yılında Van’da piyasa canlıydı fakat nakit sıkıntısı vardı. Birçok esnaf borç parayla iş yapıyordu. Van esnafı için 2017 yılı zararla geçti. 2018 yıldan beklentilerimiz doların düşünmesi, yeni yatırımların ve iş alanlarının açılması, sağlıklı huzurlu bir yıl olmasını istiyoruz.” Dedi.

 

AKYÜREK: 2017’DE VAN’DA REKOR KIRILDI

Esnaflarda Osman Akyürek ise şunları söyledi: “Van 2017 yılında belirli alanlarda çok büyük yükselmeler yaşarken bazı alanlarda da düşüş yaşadı. 2017 yılında Van’da gelişme yaşanan alanlar inşaat ve sınır kapılarının açılması oldu. Bu iki alan 2017 yılında Van’da rekor kırdı. Van’ın piyasasının sürekli canlı olmasını sağladı. Bu alanlarda çok güzel ilerleme yaşandı. Van için çok da yararlı oldu. 2017 yılında en çok sıkıntı yaşayan Van esnafı oldu. Bunun en büyük sebebi enflasyonun sürekli dalgalı olmasından kaynaklandı.”

 

ESNAFIN BEKLENTİLERİ VAR

“Dolar ve altın bu yıl rekor üstüne, rekor kırdı” diyen Akyürek, “Dolaysıyla bu da esnafa çok kötü yansıdı. Malzeme fiyatları çok yükseldi. Sattığı malın yerini dolduramadı. Ekonomik anlamda esnaf 2017 yılında sıkıntılı geçirdi. Tabi doların yükselmesi için yapılan çalışmalar olumlu oldu. Bu sayede ekonomi biraz durgunlaştı ve esnaf biraz toparlandı yoksa bu yıl çok kötü geçti. 2018 yılında en büyük beklentim ekonominin düzelmesi, yeni iş alanları yaratılması, yatırımların yapılması ve huzur ortamının sağlanması.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim