Üniversiteye girişte ilk aşama sınavı olan ve 282 bin görevlinin katılımıyla 24 Mart 2013 Pazar günü gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları dün ÖSYM tarafından açıklandı. 1 milyon 851 kişinin katıldığı sınav sonuçlarındaki başarısızlık rakamları yine yürekleri burktu. Eğitimde son yıllarda iyice düşüşe geçen Van açıklanan sonuçlara göre Türkiye’de en başarısız 10 il arasında yer aldı!

 

1 MİLYON 851 BİN 326 ADAY KATILDI

 

ÖSYM, 1 milyon 851 bin 326 adayın katıldığı sınavın sonuçlarını, bir haftalık bir sürede değerlendirerek açıkladı. Sınava, üniversitede okumak isteyen 1 milyon 851 bin 326 aday katıldı. Tek oturumda 160 dakika süren 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları bugün açıklandı. Adaylar, sonuçları http://www.osym.gov.tr veya http://sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.

 

EN BAŞARISIZ HAKKARİ, VAN SON 10’DA!

 

Öte yandan açıklanan başarılı ve başarısız iller listesinde de yine hayal kırıklığı vardı. Her yıl listede en sonda yer alan Hakkari yine 81’nici sırada yerini korurken, Van’ın sıralamadaki yeri yine yürekleri burktu. Son yıllarda eğitim sıralamasında iyice gerilere düşen Van, alınan sonuçlara göre Türkiye’deki tüm iller arasında 77’inci sırada yer aldı. Van’ın da listesinde olduğu en başarısız 10 il şöyle sıralandı: Bingöl, Diyarbakır, Ağrı, Muş, Şanlıurfa, Van, Mardin, Ardahan, Şırnak, Hakkari. Öte yandan ÖSYM Başkanı canlı yayında yaptığı açıklamada en başarılı illeri açıkladı. Ankara en başarılı il olurken geçtiğimiz yıl en başarılı 10 il arasında yer alan Kilis, Yalova, Uşak ve Kayseri bu yıl ilk 10'a girdi. Karaman, Denizli, Eskişehir ve Antalya bu yıl en başarılı 10 il sıralamasında listeye girdi.

 

BU YIL 8 BİN 586 KİŞİ SIFIR ÇEKTİ

 

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013 yılında yapılan YGS'de 8 bin 586 kişinin sıfır aldığını söyledi. Demir, 234 adayın sınavının da geçersiz sayıldığını, sınavın sorunsuz ve kurallara uygun gerçekleştiğini belirtti. ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013-YGS'ye girenlerden 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi.

 

GEÇEN YIL 50 BİN 805 ADAY SIFIR ÇEKMİŞTİ

 

2012 YGS'de sınavı geçerli sayılan 1 milyon 837 bin 344 adaydan 50 bin 805'i ''sıfır'' almıştı. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri doğru cevap dağılımında son iki yıl rakamlar dikkat çekici. Her dört alanda da sıfır çeken öğrenci sayısı periyodik olarak artıyordu.

 

BAŞVURULAR 22-29 NİSAN TARİHLERİ ARASI

 

ÖSYM Başkanı Ali Demir, düzenlediği basın toplantısında adayların sonuçları ÖSYM sitesinden öğrenebileceğini söyledi. Demir, "22-29 Nisan arasında LYS başvuruları yapılabilecek. 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da gerçekleşecek. YGS sonuçlarını bu kadar kısa sürede açıklamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sonuçların hayırlı olmasını diliyor, LYS'ye girecek adaylara başarılar diliyorum" dedi.

 

TÜM SALONLARDA KAYIT OLACAK

 

ÖSYM'nin sınav yelpazesinin çok geniş olduğunu dile getiren Demir, 2012 yılında yapılan sınavlara ilişkin rakamsal bilgiler verdi. Demir, "2013 yılında 20 bine yakın salonda kameralı kayıt gerçekleştirdik. Sene sonuna kadar tüm salonlarda kayıt gerçekleştireceğiz" dedi. "Her adaya farklı soru kitapçılığı kopya konusunda bir devrim oluşturdu" diyen Demir, "Görevli atamaları merkezi olarak yapılmaya başlandı. ÖSYM'nin veri tabanın 520 bine yakın sınav görevlisi kayıt altına alındı" ifadelerini kullandı. Demir, ÖSYM'nin son yıllarda şeffaflık konusunda önemli çalışmalar yaptığını dile getirerek, kurumun artık kendi yazılımlarını geliştirecek seviyeye ulaştığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı ile sıkı bir işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan Demir, ÖSYM'nin değişim sürecinde kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim