Ramazan ayı; sahuruyla, iftarıyla ve sofralarda yer alan Ramazan Pidesiyle geldi. Yarından itibaren bir ay boyunca herkesin sofrasında Ramazan pidesi yer alacak. Peki, ramazan pidesinin bu yıl ki fiyatı ne kadar? Bu sorunun cevabı ise haberimizde…

 

Şehrivan Gazetesi olarak yarın başlayacak Ramazan ayı ile birlikte sofraların olmazsa olmazı olan ramazan pidesinin fiyatını, geçen yıla göre oranı ve ücretini ayrıca Türkiye geneli ile Van’daki fiyatını sizler için derledik ve görüşmeler yaptık. 2011 yılından bu yana Van’da ramazan pidelerinde bir değişiklik olmadı. Bu yıl ise Türkiye genelinde 250 gram ekmek 1,50 kuruş, 300 gram ekmek ise 1,80 kuruştan sofralarda olacak. Van’da ise yine bir farklılık yapıldı ve sofralarda yer alacak olan pidelerin 400 gramı fiyatı 1,80 kuruş olarak belirlendi. Yani Van yine Türkiye genelinde en ucuz ramazan pidesi satacak. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil fiyatı vatandaşa göre belirlediklerini, Vanlı fırıncıların bu konuda çok fedakâr olduğunu aktardı. Fırıncı esnafı ise fiyatlardan memnun olduklarını aktardı.

 

TUNCİL: RAMAZANDA 400 GRAMI 1,80 KURUŞ

Gazete olarak görüştüğümüz Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil ramazan pidesi fiyatları hakkında ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Van’da ramazan pideleri her yıl olduğu gibi bu yılda zamsız bir şekilde vatandaşımızın sofrasında olacak. Gelenek haline gelen en ucuz ramazan pidelerimiz yine sofralarımızda olacak. Ben öncelikli olarak Van’da yaşayan tüm insanların ve tüm İslam âleminin ramazanını kutluyorum. 2011 yılından itibaren ilimizde Ramazan pidelerinde hiçbir şekilde zam yapılmadı. Konuyla ilgili federasyonumuzda bir açıklama yaptılar. Türkiye ortalamasında 250 gramı 1,50 kuruş, 300 gramı ise 1,80 kuruş arasında değişiyor. Kilogramı ise 6 TL’dir. Fakat bizim ilimizde 400 gram ramazan pide 1,80 kuruş olarak belirledi. Esnafımızın bu konuda her zaman olduğu gibi yine fedakârlıkta bulunarak bu ramazan ayında da farklı ve fahiş olmayan bir fiyatla beraber sofralarda olacak. Şimdiden ramazan pidelerinin afiyetle yenilmesini diliyorum.”

 

“MERDİVEN ALTI SATIŞLAR İSTEMİYORUZ”

Ramazan ayında merdiven altı gıda satımları konusunda da uyarılarda bulunan Başkan Tuncil bu konuda yetkilileri duyarlılığa davet etti. Tuncil, “Buradan tarım ve belediyeye de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ramazan ayında tüm gıdaların açıkta satılması, köşe başlarında ekmek ve benzeri gıdaların satışı oluyor. Biz bu satışların kesinlikle yapılmasını istemiyoruz. Belediye zabıtalarımızın bu satışların önüne geçmesini istiyoruz. Nerden geldiği belli olmayan gıdaların merdiven altlarında satılması ramazan ayında ister istemez insanların hoşuna gidiyor ama burada insanlarımızın kandırılmamasını istiyoruz. Herkesin kendi görevini yapmaya davet ediyoruz. Bizlerde oda olarak üzerimize düşen görevi yapıyor ve esnafımızı uyarıyoruz. Merdiven altındaki üretimlerin dikkatli bir şekilde takip edilmesini ve gerekirse kapatılmasını istiyoruz ve halkımızın zehirlenmesine izin verilmemesini istiyoruz.” Dedi.

 

TUNCİL: FIRINCININ DÜNYA MALINDA GÖZÜ YOK

Ramazan pidesinin neden ucuz olduğu konusunda bizlere bilgi veren Tuncil; ayrıca fırıncılar odası ve esnafı olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattı. Tuncil; son olarak şu sözlere yer verdi: “Fırıncı esnafımızın çok fazla dünya malında gözü yok. Esnafımız gerçekten çok yardımsever ve fedakâr olduğunu gösteriyor. Türkiye genelinde ekmeğin 250 gramı 90 kuruşken, biz Van’da 1,5 yıl sonra Türkiye geneliyle aynı fiyata geldik. Çünkü artık esnafımızın dayanacak gücü kalmamıştı. O fiyatla devam ettikçe aldığımız mallarda da fiyat artışı olunca zarar etmeye başladık bu yüzden ekmeğin fiyatını 90 kuruşa çıkarmak zorunda kaldık. Şu anda da Türkiye genelinin birçok yerinde ekmek fiyatı 1 TL, 1,25 kuruştur ama bizim ilimizde 90 kuruştur. Büyük konuşmayayım ama bir aksilik çıkmaması durumda biz yine Türkiye geneline göre yine ucuz ekmek satacağız ve dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Esnafımızın burada büyük fedakârlığı söz konusudur. Yöre olarak insanımızın çok yüksek derece ekmek tükettiğini biliyoruz. Bunu göz önünde bulundurarak, geçim kaynaklarımızın da çok kısıtlı olduğunu bilerek ramazan ayında da aynı politikayı izledik. Kâr oranını düşürdük ve halkımıza ucuz ekmeği götüreceğiz. Fırıncı esnafımıza teşekkür ediyorum yapmış oldukları bu fedakârlıktan dolayı.”

 

FIRINCILAR FİYATLARDAN MEMNUN

Ekmek fiyatlarının da batı illerine göre çok daha ucuz olduğunu belirten Fırıncı esnafından Mehmet Emin Bilici, “Ramazan pidesi burada batı illerine göre çok ucuzdur. Batıda 250 gram pide 1,5 liradan satılıyor. Biz de ise 400 gram 1,80 kuruştan satılıyor. Bu da halkımızla birlikte bizleri de mutlu ediyor. Pide alırken dikkat edilecek hususlar var. Pidede gramaj önemlidir. Kullanılan malzeme önemlidir. Kimisi katkı malzemesi kullanarak pideleri şişiriyor. Buna gerek yok. Pideleri aldığımızda dış görünüşü ve gramajına dikkat edilmeli. Önemli bir nokta da açıktan satılan pideler yerine fırında taze pide tercih edilmelidir.” Sözlerine yer verdi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim