YÖREX Fuarı’nda düzenlenen etkinliklere Van Kahvaltı Sofrası, Ayran aşı, Keledoş, Kürt Köftesi ve Helise damgasını vurdu.

 

Bu sene 6’ncısı yapılan ve Yöresel ürünler Fuarına birçok Oda ve Borsa ile birlikte 278 firma katılım sağladı. 63 ilden 388 katılımcının ürünlerini sergilediği fuarda Van standı ziyaretçilerin akınına uğradı. Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde “Sizin oraların nesi meşhur?” sloganıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı Yörex kapılarını Antalya Expo Center fuar alanında ziyaretçilere açtı. Bu yıl 68 ilden 388 katılımcının ürünlerini 158 stantta sergileyeceği fuara 150 bin ziyaretçi bekleniyor. Açılışa TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker, Ak Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, MHP Antalya milletvekilleri Tarkan Akıllı, Ahmet Selim Yurdakul, Mehmet Günal, CHP Antalya milletvekilleri Devrim Kök, Çetin Osman Budak, CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen, Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası DAKA'nın işbirliğinde açılan Van Standı, açılış günü katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. YÖREX Fuarı’na Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ortak katılım sağladı. Ayranaşı, keledoş, helise, Genelensel Kürt Mutfağı, Van kahvaltısı, başta olmak üzere Van el sanatlarından Van kilimi ve savat gümüş eserlerinin sergilendiği fuarda Van standına ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

 

YÖREX’TE VAN KAHVALTISI YİNE BİR ADIM ÖNDE

Fuara katılan misafirlere kahvaltı ikramında bulunan Bak Hele Bak lakaplı Yusuf Konak ise, yaptığı esprilerle vatandaşları kahkahaya boğdu. Konak, Van TSO öncülüğünde 5 gün boyunca Bak Hele bak katkılarıyla ücretsiz olarak kahvaltı ikramında bulunacaklarını belirterek, biz bu kente sevdalıyız ve bu sevdamız hiçbir zaman bitmeyecek dedi.

 

KONAK; AĞZINIZ BAL YESİN PARANIZI VAN YESİN

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler Van standını ziyaret etti. Heyeti renkli kişiliğiyle bilinen Van TSO meclis üyesi Yusuf konak ve Van TSO yönetim kurulu başkan yardımcısı Yavuz Karaman karşıladı. Renkli kişilik Bak Hele Bak Yusuf Konak ‘Ağzınız Bal Yesin Paranızı Van Yesin’ bilmecesiyle karşıladı. Heyete Van standı ziyaretinde Van Kahvaltısı ikram edildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker ve birçok milletvekilinin ziyaret ettiği Van standında, konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıolu Guinnes rekoru sahibi Van kahvaltısının ve Van’ın diğer leziz tatlarının fuarda tanıtılmasını ve tüm ziyaretçilere ikram edilmesini takdir etti. Hisarcıklıoğlu, Van’ın tarihi, kültürü ve doğal güzelliği ile önemli bir kent olduğunu ve Van’ın bilinirliğinin arttırılması için yapılan bu tür çalışmaların takdir edilmesi gerektiğini ifade ederek, Van Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti.

 

Van'ın yöresel ürünlerinin böylesi önemli bir fuar da sergiledikleri için mutlu olduklarını belirten Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz karaman şunları söyledi. Bu yıl Van TSO ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak ortak katılım sağladıklarını, Van’ın bilinirliliğini arttırmaya yönelik her türlü organizasyonda yer aldıklarını belirtti. Yöresel ürünler fuarı Turizm fuarlarına eş değerdir. Amaç Türkiye’deki zenginliği ortaya çıkarmak ve batıdan doğuya bütün kültürleri bir araya getirmektir.  Bütün iller burada, bu hem ülkemiz hem de yerel için bir kazanımdır. Bizde kendi ilimizde böyle fuarlar düzenlemek istiyoruz ama ilin hem siyasi hem coğrafi yapısı buna müsait değil mevcut fuarları bile yapamaz duruma geldik,

 

21 YILLIK FUAR İPTAL EDİLDİ

21 yıldır yaptığımız Van İpekyolu Asya fuarını bu yıl iptal etmek zorunda kaldık, Turizm fuarından 30’a yakın il katılmasına rağmen istediğimiz verimi alamadık, bölgedeki huzur ortamının oluşturulmasıyla bu sayıyı inşallah önümüzdeki yıllarda en az 81’e çıkartmayı planlıyoruz. Yeni kurulan fuar merkezimiz çok şeye hizmet edecekken şuanda kısır bir döngü yaşıyor Van’ı fuar şehri yapmak istiyoruz. Kültürel faaliyetleri arttırmak isterken geriye gidiyoruz. Böyle devam ederse Van ilinden beklenmedik sonuçlar çıkacak, Ticari yönden iflaslar, zararlar bunların başında gelmektedir. Fuarlar ilimizdeki ticareti artırmak içindir. Yörex fuarını izliyoruz büyük katılım var ama insanlar büyük bir özveriyle fuarı geziyor maalesef bu görüntüyü Van’da görmeyince göremeyince büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.

Karaman “Kentimiz tarihi ve doğal güzellikleri ile bölgesinde cazibe merkezi konumundadır. Bu tür organizasyonların tanıtım için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de kahvaltımızla, yöresel yemeklerimizle, el sanatlarımızla bu fuarda yer aldık. Bugün kapılarını açan fuarda standımız büyük ilgi gördü. 5 gün boyunca misafirlerimize yöresel tatlarımızın tamamını ücretsiz olarak ikram edeceğiz” dedi.

 

VAN FUAR KONGRE MERKEZİ SİYASETE Mİ KURBAN EDİLDİ?

Fuar merkezleri cazibe merkezleri programı dahilinde ilimizde yapılan 3 projeden sadece bir tanesi biz ticaret odası olarak 20 yıldır kavgalar edildi, sıkıntılar yaşadık, ama bir şekil o fuar merkezi yapıldı ama fuar merkezinin işletimi bu işe en çok emek veren kuruma verilmesi gerekirken OSB’ye verdi. Osb kendi başına sanayiyi geliştirme ve sanayi yatırımlarının olduğu bir merkez olması gerekirken fuar merkezinin OSB’ye devredilmesinin siyasi bir mantık olduğunu düşünüyorum.

 

OSB VAN HALKININDIR

Hak ediyorsa Türkiye’deki fuar merkezlerinin baş mimari Ticaret odalarıdır. İşletmenin Van TSO’ya verilmemesine anlam veremedik, kanunen fuar merkezlerinde başka işletmelerin yer alması yanlıştır. Onlar kendi binalarını yapabilirler ancak fuar merkezinin içinde OSB’nin olması kanunen yasaktır. Fuar merkezi kimsenin babasının malı değildir. İli nasıl geliştirebileceğimizi orada neler yapabileceğimizle alakalı bir durumdur. O merkezi her türlü kullanmamız gerekir. Bunda önderlik yapacak kurum VAN TSO diyorum. Biz bunu da iddia ediyoruz işin esası da budur altını çizerek belirtmekte yarar görüyorum. O merkez Van Halkınındır. 6. Yöresel Ürünler Fuarında Van Standını, Van Ticaret ve Sanayi Odası Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim kurulu üyeleri, Murat Beyaz, Diyadin Altındal, Ömer İnanç, Meclis Üyesi Yusuf Konak, Genel Sekreter yrd. Cengiz Aras, Mahmut Aşut, Van Aşçılar Derneği Başkanı Geleneksel Kürt Mutfağı yazarı Ali Geyik, Gümüşçü Şiyar Işıklı firma temsilcileri temsil etti. 


X GÜNDEM - İSHAK KARA / ANTALYA

 
Editör: TE Bilisim