Van’ın en büyük potansiyeli olan ve yıllardan bu yana ihmal edilen zenginliği olan Van Gölü ile ilgili projeler nihayet hayata geçmeye başladı. Özellikle Van’ın büyükşehir olmasından sonra sırtların dönük olduğu göle yüzler dönmeye başlarken belediyeler Van Denizi canlanmayı bekliyor. Her ne kadar kirliliğine önlem alınmasa da projeler ile denize yaklaşmaya devam ediyor....

 

Tuşba Belediyesi 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi'nin temelini attı. Yaklaşık 8 milyon lira ile desteklenen projenin temel atma törenin de konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, yıllardır söylenen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bir eserin temellerini attıklarını ifade ederek, bugün artık Van'ın ve Vanlıların yüzünü Van Denizi'ne dönme günü olduğunu belirtti. Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na 'Mesire ve rekreasyon alanlarının desteklenmesi' projesi kapsamında 'İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi' sunan Tuşba Belediyesi projenin 1. etap temel atma töreni düzenledi. Temel atma törenine Van valisi İbrahim Taşyapan, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

2016 SONUNDA TAMAMLANACAK

Törende ilk olarak konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Gölü kıyısında toplam 50 dönümlük alan üzerinde bir tesis olacağını söyleyerek, "Bugün Van’da yıllardan beridir söylenen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen en büyük eserlerinden bir tanesinin temel atma törenindeyiz. Bugün artık Van’ın ve Vanlıların yüzünü Van Denizi’ne dönme günüdür. Yıllardır sadece ceremesini çektiğimiz Van Denizi’nin semeresini çekme zamanı geldi diyoruz. Seçim vaatlerimizden bir tanesi de kazandığımız takdirde halkımızın gelip ailece dinlenebileceği, hoş vakit geçireceği Van Denizi sahilinde oturabilecekler mekanlar oluşturmaktı, işte bugün bunu temelini atıyoruz. Kalkınma Bakanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ‘Mesire ve rekreasyon alanlarının desteklenmesi’ başlığına Tuşba Belediyesi olarak hazırlayıp sunduğumuz ‘İskele Sahil Rekreasyon 1. Etap Projesi’ yaklaşık 8 milyon lira ile desteklendi. Bugün temelini attığımız ve 12 ay süreli olan projemizi inşallah 2016 yılı sonu itibari ile halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz." Dedi.

 

 

ÖZGÖKÇE: PARK VE BAHÇELERDE ÇAĞ ATLATTIK

Gece gündüz çalıştıklarını ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Özgökçe şöyle konuştu: "Siz destek verdiniz, siz güvendiniz, biz de sizin bu güveninizi boşa çıkarmama adına gece-gündüz canla başla çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Tuşba’mıza bir güzellik daha katacak olan İskele Sahil Rekreasyon Projemiz, yıllardır, şehrin hafriyat ve mezbele konumunda olan Van Gölü kıyısında toplam 50 dönümlük alan üzerinde yürüyüş yolları, bisiklet koşu yolu, kamelyalar, pergole, piknik masaları, Osmanlı çeşmeleri, meydan havuzu, Vangölü göleti, İskele ve kuru havuzun yanında binlerce ağacın yer alacağı parktan öte bir tesis olacak. Belediyemiz iki yıl önce kurulmasına rağmen Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak ‘Geleneksel Van evleri projesi’nin yanı sıra Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’na sunduğu ve desteklenmesi uygun görülen 1 adet sentetik çim saha ile 5 okula çok amaçlı saha yapım işin yüzde 50’si bitmiştir. Yine Tarımsal Sulama Projesi ile 11 Mahallemize de 'Hayvan İçme Suyu Sıvat’ı Projesi, Kalecik Mahallesinde Bulunan Geleneksel Van Evlerine entegreli olarak hazırlanan ‘Kalecik seyir tepesi yapım işi projesi’, Tuşba Belediyesi hizmette sınır tanımıyor’ projesi ile sosyal yaşam alanları açısından kısıtlı imkanları bulunan dezavantajlı kişiler için, Tuşba ilçesi Sıhke Gölü civarında bulunan orman işletmesine ait 122 bin metrekare alan üzerinde çevre düzenlemesi ile birlikte ağaçlandırma, teraslama, spor oyun sahaları, fitness sahası, çocuk oyun grubu ve yürüme parkurları yapılarak gençlerin, çocukların ve ailelerin boş vakitlerini keyifle geçirecek ‘Şehir Ormanı Projesi’ 25 mahallemize 25 çocuk oyun grubunu kurma projesi, ‘Çok amaçlı konferans salonu’ projemiz ise kardeş belediyemiz olan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılmış. İstasyon mahallemizde 9 bin metrekare alan üzerinde ve ‘Tuşba Selahaddin-i Eyyubi Parkı’ parkı ile Abdurrahman Gazi Mahallesinde bin 800 metrekare alan üzerinde yeni yapılan ‘Muhabbet Parkımız’ ise tamamlanmak üzere. 2015 yılında satın alımı gerçekleştirilen 10 adet Selçuklu kamelya, 300 adet oturma bankı, 100 adet piknik masası ve 25 adet döküm çeşme, İlçe sınırlarımızda bulunan sosyal yerlere ve piknik alanlarına bırakıldı. İlçe genelinde bulunan okul, sağlık ocağı, hastane, cami, taziye evi, dernekler ve diğer tüm kamu ve tüzel kurumların talepleri doğrultusunda alanlarına 2015 yılında 15 bin ağaç ve 16 bin çiçek-gül dikimi yapılmıştır. 2016 yılında da 9 bin adet ağaç ve 4 bin adet gül dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca Van’ın Büyükşehir oluşu ile bize devredilen ve bugün açılışını yapacağımız Mehmet Akif Ersoy Parkımızında aralarında bulunduğu, parktan ziyade birer harabeyi andıran 5 parkımızı da yeniden düzenleyerek halkımızın aileleri ile gidip oturabilecekleri mekan haline getirdik. 3 bin 150 metrekare alana sahip olan Mehmet Akif Ersoy Parkımızı 319 bin TL harcanarak 60 gün içinde halkımızın kullanabileceği nezih bir ortam haline getirdik." 

 

 

TAŞYAPAN: VANLILAR GÖLE ULAŞAMIYOR

Başkan Özgökçe'nin ardından konuşan Van valisi İbrahim Taşyapan, Vanlıların ailesiyle birlikte piknik yapabileceği ve dinlenebileceği ortamların Van'da az olduğuna vurgu yaparak, "Burada söylenecek olanlar söylendi aslında. Burada amacımız Vanlılara hizmet etmek. Tabiki Van büyük bir şehir, Doğu Anadolu bölgemizin nüfusu en büyük Şehri Van. Bugün Merkez nüfusumuz 530 Bini aşmış durumda, bu kadar insan yaz günlerinde, hafta sonlarında gidecek yerler arıyorlar. Baktığımız zaman biz Edremit'te oturuyoruz, Cumartesi ve Pazar günleri sabah saatlerinde ve akşam dönüş saatlerinde herkes Gevaş tarafına kaçınıyor. Çok müthiş bir trafik oluyor. Çünkü insanlarımızın gidebileceği, çocuklarıyla beraber eğlenebileceği, oturacağı, piknik yapacağı, zamanı değerlendireceği yerlerimiz yok maalesef. Dolayısıyla bunları arttırmamız lazım. Bugün bunlardan bir tanesini yapıyoruz. Hakikaten buraya gelen insanın ilk anda gördüğü ve dikkatini çeken alanda bu alandı. İskeleden Üniversiteye kadar olan bu alan, denizle bütünleşmesi açısında çok güzel bir sahil. Ama maalesef bu sahilde insanların denize ulaşabileceği bir yer yoktu. Daha önceki yıllarda yerleşen biriketçi imalatçılarımız, kum ocakları, diğer değişik inşaat üzerine çalışan firmalarımız vardı ve bunlardan dolayı kimse Vangölüne ulaşma imkanına sahip değildi." Dedi.

 

 

"SAHİLLERİ HALKA AÇACAĞIZ"

Sahillerin halka açılması için çaba sarf edeceklerini söyleyen vali Taşyapan, "Değişik zamanlarda Belediye Başkanımızla bunları konuşuyorduk. Üniversitemizden itibaren biliyorsunuz üniversitemiz oraları güzelleştirmişti, oranın sahilleri biraz daha güzel, ama tabi ki vatandaşımıza uzak ve bir kurum bahçesi nihayetinde, kamuya açık değil. Ama bu sahili bir şekilde Vanlılara kazandırmak lazımdı. Bu denizi maalesef Vanlılarla çok iyi buluşturamamışız şimdiye kadar. Bundan sonra inşallah bunun başlangıcı buradan başlayacak. Önce Vanlıları denizle buluşturacağız, bu 1. Etap projeyle. Ondan sonrada dahası gelecek ve üniversiteye kadar bu sahili insanların kullanımına açacağız. Açılan büyük bir alan olduğunu hayal edersek, Van'ımıza yakışan çok büyük ve güzel bir alan meydana gelecek. Burada bunun başlangıcını yapıyoruz. Başlamak bitirmenin yarısıdır biliyorsunuz, bugün başlamış oluyoruz. Bir yıl sonra burada insanlar cıvıl cıvıl çocuklarıyla, sevdikleriyle, huzur içerisinde gölden, denizden, havadan faydalanacaklar inşallah. Daha sonrada etap etap üniversiteye kadar burası inşallah daha iyi olacak. Aslında bu sahilin Edremit'teki Merit Otelden başlamak üzere, Çarpanak Adasındaki koya kadar güzel bir alan ve buranın tamamen herkesin istifadesine açılmış olması lazım. Tabi bunlar imkan meseleleridir. Ama imkan meselelerini araştırmak, takip etmek, kaynak bulmakta, bizlerin görevidir, çalışanların görevidir. Belediye başkanlarımızın görevidir. Bizde belediyelerimizi bu konuda destekliyoruz. Onların yaptıkları faaliyetleri de, işlerini kolaylaştırmak için ellerimizden geleni yapıyoruz. Onların başarıları da bizleri gururlandırıyor. Çünkü yapılanlar halkımıza ve vatandaşlarımıza yapılandır. Onların buralardan faydalanıyor olması, buradan memnuniyet duymaları bizimde memnuniyet duymamıza sebep verecektir. Dolayısıyla ben, GAP idaremize buradan kaynak sağladığı için teşekkür ediyorum." İfadelerini kullandı.

 

ATALAY: VANGÖLÜ VAN'A DEĞER KATIYOR

Son olarak kürsüye çıkan Eski Bakan ve Van Milletvekili Beşir Atalay ise Van'ın denizinin çok özel bir deniz olduğunu ve dünyada eşi benzeri olmadığını belirterek, "Bir süredir kendisini sıkıştırıyorduk ‘bir an önce başlayalım’ diye bugün nihayet temeli atılmış olacak. Bu hayırlı hizmetin olayı şu değerli kardeşlerim. Van’ın denizi çok özel bir deniz dünyada bunun eşi yok. Geçen hafta biliyorsunuz Cuma günü burada başka temeller attık. Bazı yatırımlarda tamamlanmıştı hizmete açtık. Bunlar devlet su işlerinin yatırımlarıydı. Orada Orman ve Su İşleri Bakanımız da vardı ben ona sordum. O yi bir sucudur. ‘Dünyada Van gölü gibi başka bir tane var mı?’ başka bir tane yok dedi. Yani krater gölleri var. Ama onlar küçük. Bizim burada karşıda Nemrut’un başındaki göle benzer biraz daha büyükleri falan var. Ama böyle 1700 rakımda bu kadar geniş hacimde bir göl yok. O Türkiye’ye coğrafyamıza ve Van’a nasip olmuş. Bunun burada oluşu Van’a değer katıyor. Van’ın bir tarihi var çok büyük bir medeniyet geçmişi var. Gerçekten asil bir insanı var. Yapısı öyledir Vanlının ama bu denizden ne kadar faydalanıyoruz. Mesele o yani denizle yan yana olup da ondan faydalanmamak da bir eksikliktir. Şöyle Van Denizin çevresine bakın. Denizden böyle sahil regresyon alanı olarak en az faydalanan yer Van’ın kendisidir. Van merkezidir. Edremit ilçemiz biraz faydalanır. Gevaş orada ada ve kilisenin olması gibi sebeplerle biraz sahilinde düzenlemeler var. Ondan sonra Tatvan’ın vardır. Ahlat ve Adicevaz’ın biraz sahile yakın yürüyüş alanları birazcık da bu çevreler var ancak Van merkezde yok gibidir. Erciş’in de azdır." Dedi.

 

 

"VAN VE DENİZ BULUŞACAK"

Amaçlarının Van ve denizi buluşturmak olduğunu söyleyen Atalay, "İlk defa bu proje ile Van merkezle Van Denizi arasında iyi bir rektrasyon alanı yapılacak. Buradaki çirkin yapıların hepsi yıktırılacak. Buraya parklar, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, havuzlar, çok amaçlı salonlar yapılacak. Çok amaçlı salonlardan birini Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı yapacak. Onun da maliyeti yaklaşık olarak 3-4 milyon TL olacak. DAP başkanlığımızın desteklediği bu birinci etap 8 milyon TL ama bunun bir de ikinci etabı var. Onun da çalışmaları yürütülüyor. Yani 20 milyon TL civarında bir kaynağı hibe olarak DAP başkanlığımız Belediyemize vermiş olacak. Birinci etaptan sonra da üniversiteye kadar bu sahil düzenlenecek. Doğrusu bizler bundan heyecan duyuyoruz. Ve bize nasip ettiği için de rabbimize hamd ediyoruz. DAP Başkanlığına Kalkınma Bakanlığımıza  önceki Bakanımız Cevdet beye yeni Bakanımız Lütfü beye teşekkür ediyoruz. Doğrusu bu ciddi bir destekdir. İnşallah denizle Van buluşacak. Ve burası cennet gibi bir mekan olacak. Arıtma tesisleriyle restoranlarıyla göreceksiniz Vanlıların uğrak yeri olacak. İnsanlar burada çocuklarıyla denizi seyredecek yürüyüşler yapacak. Dolayısıyla bu yatırım çok önemli bir yatırımdır. Biliyorsunuz 2 büyük feribot yapılıyor deneme seferlerini yapmıştı. O da Tatvan ile Van arasında daha hızlı bir ulaşımı sağlayacak. Şimdiki feribotlar 3 vagon falan alırken onlar 50 vagon alacak. Bunlar yapıldı. Tamamlandı iskeleyle ilgili sorunlar olduğu için özellikle Van tarafı iskelesi. Bundan dolayı gecikiyor. Ama yakında onlar da başlayacak. Bu sayede tren yolu da hızlanmış olacak. Bütün bunlarla sahilin öbür tarafıyla da ulaşımız daha hızlı olacak ki yeni feribotların hızı da biraz fazla." Dedi.

 

 

"VAN DENİZİ OLMAZSA VAN EKSİK KALIR"

Van denizi olmazsa Van'ın çok eksik olduğunu söyleyen Atalay şöyle konuştu:

"Bütün bunlar denizle Van’ı birleştiren buluşturan ve Allah’ın bir lütfü olandır. Bu deniz olmazsa buranın ne kadar eksik kalacağını hepimiz görürüz. Ve işte bunu da anlamlı hale getirecek olan bu projedir. Bizler tabi 2. etabı geciktirmek istemiyoruz. Firmamızdan da istirhamımız buraya süre bir yıl konulmuş ama bu süre kısaltılmalı. Bakın ödeneği hazır para burada Van’da. Müteahhidimiz ne kadar hızlı çalışırsa parayı da o kadar hızlı alacak. Bizler mümkünse sonbahara tamamlanmasını istiyoruz. Burası Vanlıların ilkbaharda faydalanacağı bir yer haline gelsin. Bunu 6 ayda tamamlamak lazım. DAP tan istirhamımız da 2. etabı çok geciktirmeyelim. Çalışmalar büyük oranda tamamlanmış ve inşallah bu hayırlı hizmeti sonuna getirelim. Üniversiteye kadar bu sahili tamamlayalım. Buralara bizler göz attığınızda yürüyüş yapacak bir alan yok. Başka şehirlere bakın vatandaş tatil gününü neredeyse orada geçiriyor. Başka şehirler denize o şeyi sağlamış. Buradaki düzensizlikler inşallah gidecek ve Van’ı güzelleştirecek çok güzel bir mekan olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, hepimizin işi burayı Van'ı güzelleştirmektir."

 

Yapılan konuşmaların ardından Van'ın Büyükşehir statüsünün anrıdndan Tuşba Belediyesine devredilen Mehmet Akif Ersoy parkının açılışı yapıldı. 3 bin 150 metrekare alana sahip olan Mehmet Akif Ersoy parkı 319 bin TL harcanarak 60 gün içinde halkın kullanabileceği hale getirildi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim