ŞEHRİVAN HABER: SONER İZGİ/HAKİM İNALÖZ- İki dönemdir rektörlüğünü Prof. Dr. Peyami Battal’ın yaptığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde beklenen atama gerçekleşti. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) Van'ın da aralarında bulunduğu 11 üniversiteye rektör atanması süreci dün Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tamamlandı. Şubat’tan bu yana beklenen atama Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile gerçekleşti. Dün sabah erken saatlerde gelen atama haberiyle Van YYÜ’nün yeni rektörü belli olurken, atamayla birlikte yıllar sonra bir ilk gerçekleşmiş oldu. Aralarında Vanlı akademisyenlerinden bulunduğu 50’yi aşkın rektörlük yarışında rektörlük görevine atanan isim Prof. Dr. Hamdullah Şevli oldu. Son yıllarda hem akademik anlamda hem de siyasetteki çıkışları ile adından söz ettiren, 2015’te milletvekili adayı, 2018’de de Ak Parti Genel Merkezi’nde önemli bir görev üstlenen Şevli, Van YYÜ’nün yeni rektörü oldu. Son dönemlerde Vanlı bir ismin rektör olması ile ilgili beklentileri de karşılık bulurken, atamayla birlikte 37 yıl sonra ilk kez Vanlı bir isim kendi şehrinde rektör olma fırsatı yakaladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde aylar önce başlayan rektörlük yarışı dün itibariyle son buldu. İki dönemdir rektörlük yapan Prof. Dr. Peyami Battal'ın görev süresinin sona ermesiyle başlayan ve 50’nin üstünde akademisyenin başvuru yaptığı rektörlük yarışında yeni atama yapıldı. Van'ı yeni rektörü bu sabah yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile resmileşmiş oldu. Van yeni rektörü YÖK’ün sunduğu liste arasında Erdoğan’ın kararı ile Vanlı akademisyen Prof. Dr. Hamdullah Şevli oldu.

SON DÖNEMLERİN EN ÇOK KONUŞULAN İSİMLERİNDEN BİRİSİYDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yeni rektörü olan Hamdullah Şevli, son yıllarda Vanlılar’ın da yakından tanıdığı bir isim oldu. Rektörlük sürecinin de en favori isimlerinden birisi olarak öne çıkan Şevli, hem genç yaşı hem de son dönemlerde siyasi ve diğer alanlardaki çıkışı ile adından sıkça söz ettiren bir isim olarak ön plana çıkmasıyla atanması muhtemel isimlerden biri olarak görülüyordu. 40’lı yaşlarda profesör unvanına kavuşup 45 yaşında Van YYÜ’ye rektör olan Şevli’nin ataması kentte de büyük yankı uyandırırken atama kararından hemen sonra kentte bir çok isimden atamaya destek geldi. Atama sonrası adeta tebrik yağmuruna tutulan Şevli’nin ataması son dönemlerde en çok konuşulan konulardan birisi oldu.

VANLILAR “BU DÖNEM VANLI OLSUN” İSTİYORDU

Şevli’nin atamasının en büyük önemi ise yıllar sonra Vanlı bir ismin kentin üniversiteye rektör olarak atanması oldu. Rektörlük atama süreci başlar başlamaz kentin de yakından takip ettiği süreçte, bir çok dinamik Van’da Vanlı bir ismin rektör olması konusunda çağrılar yaptı. Vanlı bir çok ismin rektör adayı olarak yarıştığı süreçte, 37 yıldır devam eden geleneğin tamamlanması için talepler iletildi. Van’ın tanınan ailelerinden birinin mensubu olan Şevli’nin 37 yıl sonra atanan Vanlı rektör olması bu yönde de sevinç yarattı.

İLK MESAJINI VERDİ

Ataması çok konuşulan Şevli, atama sonrası ilk mesajını paylaşırken şu ifadelere yer verdi: “İnşallah üniversitemiz için, Van ve bölge için hayırlı olur. Bizler de bu kapsamda gerek üniversitemizin gerekse ilimizin hem eğitim kalitesini yükseltmek hem de tanıtımına katkı sunmak için elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda kuruluşundan bu yana kadar üniversitede emeği geçen tüm rektörlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

HAMDULLAH ŞEVLİ KİMDİR?

1974 Yılında Van'da doğdu. Van’ın bilinen ve tanınan ailelerinden olan Şevli, önemli şahsiyetler ile aynı aileden geliyor, Annesi Gavs-ı Hizâni’nin torunu Seyyid Sultan Veled’in Kızıdır. Babası Merhum Feyzullah Şevli Hocaefendidir. Prof. Dr. Hamdullah Şevli küçük yaşlardan itibaren eski Van Milletvekili olan amcası Şaban Şevli ile babası merhum Feyzullah hocadan Arapça Dilbilgisi ve Kur’an ilimleri dersleri aldı. İlkokulu Van İkinisan İlkokulu’nda, Ortaokulu Van İmam Hatip Lisesi’nde ve Liseyi Van Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünden Mezun oldu. Daha sonra, master ve doktora derecelerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı’nda tamamladı. 1996-2010 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi ve Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. Matematik Bölümü Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

ÖNCE İSTANBUL KARİYERİ SONRA SİYASET SÜRECİ

2010 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne geçti. 2011 yılında Doçent oldu. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde milletvekilliği aday adaylığı için yasa gereği 5 yıldır öğretim üyesi olarak görev yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden istifa eden Şevli, Fakülte Kurulu Üyeliği ve Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü görevlerini yürütmekteydi. Milletvekili aday listesinde yer almasına rağmen seçilemeyen Şevli, seçim sürecinin ardından yeniden akademiye döndü. Aynı yıl Prof. ünvanını alan Şevli hali hazırdaki görevine devam ederken 2018 yılında AK Parti Genel Merkezi Sosyal Politikalar Başkan Yardımcılığı görevine atanmıştı. İyi derecede İngilizce bilen Şevli evli olup, biri kız, diğeri de erkek olmak üzere iki çocuk babasıdır.

Editör: TE Bilisim