HDP’nin zaferini kutlamak amacıyla yapılan Van’da düzenlenen şenliğe on binler akın ederken, kutlamada konuşan ve bütün kesimlere ayrı ayrı teşekkür eden HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, “Birisi var ki, bu büyük zaferimizin asıl mimarıdır. HDP projesinin ilham kaynağı, bu büyük zaferin sahibidir. Bu kazandığımız zaferi ona armağan ediyoruz. Halklarımızın Başkanı Sayın Öcalan’a” diye konuştu.

 

7 Haziran’da gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerinde HDP’nin barajı aşarak seçime damga vurması konuşulmaya devam ederken HDP kutlamalarının 1’ini en büyük Kürt şehri İstanbul’da ikincisini ise Doğu’daki yeni adresi Van’da yaptı. Demirtaş İstanbul’da kutlamalara katılırken eşbaşkan Figen Yüksekdağ ise seçildiği Van’da kutlamalara katıldı. HDP’nin rakamların netleşmesiyle birlikte kullanılan 504 bin 46 oyun tam 367 bin 957’sini almasıyla 8 vekilden 7’sini kazanması kentte coşkuya neden olurken kutlamalar seçim öncesi Van’da yapılan final mitinginin coşkusunu aratmadı. Seçime katılımda yüzde 84.37’lik oran HDP’ye verilen oylarda ise yüzde 74,73 ile adeta Türkiye’deki yükselişe de en büyük katkıyı sunan illerden oldu. Demirtaş İstanbul’daki kutlamalarda koalisyon hükümetinin kurulmasında sıkıntı olmayacağını gerekirse hazır olduklarını belirterek koalisyonun mesajını verirken Figen Yüksekdağ da Van’da yeni anayasanın hazırlıklarından söz etti.

 

KARNAVAL’A DÖNDÜ

HDP zafer kutlamalarının sürdüğü Van’da sokakların adeta karnaval alanına dönüştü. Musa Anter Kavşağı’nda coşkulu zafer kutlaması gerçekleştirilen kutlamalara, sonuçta büyük sahibi olan seçmenler, parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye eş başkanları, HDP Van milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Yurdusev Özsökmenler, Lezgin Botan, Adem Özcaner, Selami Özyaşar ile Remzi Özgökçe ve HDP 8’nci sıra milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım katıldı. Kutlamalarda PKK, KCK, HDP, bayrakları ile sarı, kırmızı, yeşil flamalar, PKK Lideri Abdullah Öcalan posterleri, “AKP il binasında 7.1 şiddetinde deprem”, “Seni Başkan Yaptırmadık” ve çok sayıda döviz taşındı. Ulusal kıyafetleri ile alana akan binler tarafından sık sık, “Bizler HDP bizler Meclis’e”, “HDP”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları atıldı. Ayrıca sarı, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz balonlarla süslenen alanda toplanan binler çalınan şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ve zılgıtlarla kutlamalara başladı. Alanda meşaleler yakıldı, havai fişekler atıldı. Kutlamalarda ilk olarak MKM sanatçısı Nihal Ay sahne aldı.

 

“AKP KÜRDİSTAN’DA BİR TABELA PARTİSİ HALİNE GELMİŞTİR”

Van İl Başkanı Veysi Dilekçi, seçim süreci boyunca HDP’ye yönelik saldırıları ve katliamları hatırlatarak, 7 Haziran’da halkların son sözünü söylediğine işaret etti. Halkların Cumhurbaşkanı’na tarihi bir ders verdiğini kaydeden Dilekçi, Kürdistan’ın her kentinde bu tarihin yazıldığının altını çizdi. AKP’nin artık bölgede bir tabela partisi haline geldiğini söyleyen Dilekçi, Van’da 8’de 8 yapamadıkları için kısmi bir burukluk yaşadıklarını söyledi. HDP Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım, HDP milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, Yurdusev Özsökmenler, Adem Özcaner ile Lezgin Botan sahneye çıkarak halkı selamladı. HDP Eşbaşkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, halkı kutlayarak başladığı konuşmasında, “Her yerde halklarımız kazandı, Biz’ler kazandık, direnenler kazandı” dedi. “Bize barajın altında kalmayı, karanlığı dayatanlar kaybetti” diyen Yüksekdağ, ezilen halklara, kadınlara, yaşamını yitirenlere barışın, özgürlüğün ve demokrasinin sözünü verdiklerini ve bu sözü verenlerin kazandığını ifade etti.

 

“BÖYLE BÖBÜRLENMEYİN”

Seçim tek kazanının HDP olduğuna işaret eden Yüksekdağ, her yerde umudu, başarıyı misliyle katladıklarını ifade ederek, “Biz sözümüzü tuttuk. Bize zulmü, haksızlığı, inkarı dayatanlar, kibrinden geçilmeyenler, halkımızın tepesine diktatörler kuranlar: Böyle böbürlenmeyin. Bu halk size öyle bir tepeden bakar ki feleğinizi şaşırırsınız. Artık bizleri baraj altında bırakmaya çalışanlar baraj altında kaldı” ifadelerini kullandı. Yüksekdağ, geceden beri bu zaferi kutlayan halkların birbiriyle kucaklaşarak yeni bir güne “Merhaba” dediğini söyledi.

 

YÜKSEKDAĞ: YENİ ANAYASAYI YAZIYORUZ

Verdikleri sözlere sadık kalacaklarının altını çizen Yüksekdağ, “Özgürlüğü bu topraklara getireceğiz. Her toprağımızda barışı egemen kılacağız. Demokrasi dedik. Her yerde bütün ezilenler için demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz. Eşitlik dedi: Bu ülkede inkar edilen tek bir halkı inanç kalmayacak. Kürt halkı bu umutla bugün kucaklaşıyor, ortak yaşam ı bugün kuracağını ilan ediyor. Zulme, saldırılara, insanlık dışı dayatmalara inat Kürt halkının barış iradesi kazandı. Bütün Türkiye’yi güzelleştirecek siyasi çizgi de budur. Yüzde 10 barajı da tarihin çöplüğüne atıldı. 80 darbesinin faşist anayasası bugünden itibaren hükümsüzdür. Halklarımız yeni bir anayasa yazmaya başladı. Türkiye’nin yeni demokratik anayasasını yazıyoruz. 13.1, tarihte yepyeni bir sayfa açtı, sandıklarda bir devrim yaptı. Bu devrimi bütün Türkiye’ye kazandıran sizlersiniz” diye konuştu. Halkların artık yönetilen değil, yöneten olduğunun altını çizen ve artık Meclis’i halkların yöneteceğini vurgulayan Yüksekdağ, “7 Haziran’da kazandınız. Van! Bundan sonra bizlerle iktidara yürümeye hazır mısınız?” diye konuştu. Yüksekdağ, seçim süreci boyunca yaşadıkları saldırıları da, “Bu seçim döneminde nice canımızı kaybettik. 6 kardeşimizi şehit verdik. Sevincimize heyecanımıza kan karıştırdılar” sözleriyle değerlendirdi.

 

“ZAFERİMİZİ, MİMARINA, SAYIN ÖCALAN’A ARMAĞAN EDİYORUZ”

“Ölümle, saldırılarla, katliamlarla halkımızı zaferinden koparmaya çalıştılar” diyen Yüksekdağ, zaferlerini demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlere adadıklarını kaydederek, şöyle konuştu: “Onları öldürenlerin sonu geldi, siyasi mevtaya dönüştü. Ama bizim şehitlerimiz her birimizin mücadelesinde, nefesinde, yeni yaşam kavgasında yaşıyor. Bu seçim kavgasında yaralanan, tutuklanan bütün yoldaşlarımızı minnetle selamlıyoruz. Onların büyük emekleri ile kazandık. O arkadaşlarımız canları ile dövüşürken Diyarbakır’da seçim sandıklarına gittiler. Hepsine selam olsun. Biz böyle büyük ve yürekli bir halkla yürürken asla yenilmeyeceğimizi biliyorduk. Böyle bir kararlı halk yenilmez. 7 Haziran günü yenilmezliğimizin de kanıtlandığı bir gün olmuştur. Hapishanelerde yıllardan bu yana halkımızın özgürlük davasını savunan devrimci tutsaklara, yoldaşlara Van’dan selamlarımızı gönderiyoruz. Onların o zindanlardaki kararlı duruşuyla, inancıyla bugün biz kazandık. Birisi var ki, bu büyük zaferimizin asıl mimarıdır. HDP projesinin ilham kaynağı, bu büyük zaferin sahibidir. Bu kazandığımız zaferi ona armağan ediyoruz. Halklarımızın Başkanı Sayın Öcalan’a. Sayın Öcalan en zor koşullarda dahi Türkiye halklarının birliğine, barışa inandı. Asla Türkiye halklarından umudunu kesmedi. Bu ülkenin aydınlık yürekli evlatlarının kazanacağını biliyordu. Ve 7 Haziran’da kazandık. Bu büyük zaferin sonuçlarını selamlayan, bizimle bütünleşen bütün Türkiye halklarına, güvenen, oy veren, destek veren, omzunu omzumuzun yanına koyan Türkiye halklarına bin selam olsun.”

 

YÜKSEKDAĞ: ONU BAŞKAN YAPTIRMADIK

“Onu başkan yaptırmayacağız dedik, onu başkan yaptırmadık” diyen Yüksekdağ, İstanbul’dan Van’a, Muğla’dan Mardin’e kadar hep birlikte yürüyeceklerini vurguladı. Yüksekdağ, Kobanê’den Van’a kadar direnenlerin kazandığını söylerken, kendilerine ilham olanın da Kobanê’deki halk iktidarının, direnişin olduğunu ifade etti.  Konuşmasında Kadınlara ve Gençlere özel olarak teşekkür eden Yüksekdağ, halkların bu zaferi hak ettiğinin altını çizdi. “Artık bugün bizim bayramımızdır” diye konuştu. 7 Haziran seçimlerinden sonra hep birlikte zafer halayı çekeceklerinin de sözünü veren Yüksekdağ, “Bugün bizler Meclis’e bizler halaya demiştik. Bugün o zafer halayını çekeceğiz. Bizler Cumhurbaşkanı’na karşı burada coşkulu sandık açılışımızı yapıyoruz. Cumhurbaşkanı açılışın ne olduğunu buraya bakarak görsün. 7’ye 1 açtık, 7’ye 1 kazandık. Serkeftin ji we re” dedi. Yüksekdağ konuşmasının ardından sahnenin dört bir tarafını dolduran on binleri selamladı ve ardından HDP’li milletvekilleri ile sahnede halay çekti. Kutlamada MKM sanatçısı Nurullah ve Serhado sahne aldı. Kutlamalar uzun süre devam etti.

 

ERCİŞ

HDP'nin barajı aşması tüm Kürdistan'da olduğu gibi Erciş'te de büyük bir coşkuyla ile kutlandı. Sabahın erken saatlerine Geliye Zilan köyleri olmak üzere merkezde toplanan yüzlerce insan seçim zaferini kutlamaya başladı. HDP'nin yüzde 13.1 oy alıp 80 Milletvekili çıkarması ile Erciş'te sabahın erken saatlerinde başlanan kutlamalarda binlerce araçlık konvoy ile şehir turu atıldı. Şehir turu atan araçlara PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu bayraklar, KCK, PKK, HPG bayrakları asıldı. Saatlerce süren şehir turu sırasında gençler araçlarından ' Be Serok Jiyan Naber','Biji Serok Apo', 'Bizler HDP Bizler Meclise'  sloganları ile Rojava Marşını okudu.

 

BAŞKALE

Genel seçimlerde HDP’nin yüzde 10 barajını aşması ve resmi seçim sonuçlarının açıklanması ardından bu gün Başkale’de HDP, DBP ve Belediye tarafından çarşı merkezinde seçim kutlamaları başlatıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamalara HDP İlçe Eş Başkanları Daştan Şimşek ve Gülistan Orhan, DBP İlçe Eş Başkanları Zelal Zehra Ayhan, Belediye Eş Başkanları İhsan Güler ve Aynur Tarhan ve ilçe deki STK’larda katıldı. Başkale Demokratik Sanatçılar Derneği (BDSD) sanatçılarının sahne aldığı kutlamalarda konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Daştan Şimşek halkı selamlayarak HDP’nin yüzde onluk barajı büyük bir farkla aştığını belirterek “Siz üzerinize düşen her şeyi en iyi şekilde yaptınız, Başkale aldığı oranla Türkiye rekoru kırdı” dedi.

 

Şimşek’tan sonra söz alan Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler ise “Bir taraftan çok üzgünüz, siz Erdoğan’ın kalbini kırdınız, küstürdünüz, dünden beri balkon konuşmasına da çıkmadı. Bizde buradan Erdoğan’a sesleniyoruz Başkale halkıyla, Kürt halkıyla uğraşılmaz. Bu büyük emek, şehitlerimizindir. Onlar Kürt halkının özgürlük yolunda canlarını verdiler. Biz anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

 

Güler konuşmasının devamında “Biz buradan önümüzü aydınlatan ve AKP’nin kirli siyasetini tarumar eden Sayın Abdullah Öcalan’a selamlarımızı gönderiyoruz. Biz şeref ve namus sözü veriyoruz, biz şehitlerimizin yolundan ayrılmayacağız. Bildiğiniz gibi AKP seçimden önce burada kirli bir oyun oynadı ve 5 arkadaşımızı tutukladılar. Biz onlara buradan selamlarımızı iletiyor ve aldığımız yüzde 97.44’lük oy oranıyla intikamınızı aldı diyoruz. Artık biz sadece Kürtlerin partisi değiliz, biz askerlerin, polislerin, öğretmenlerin, Hıristiyanların, Alevilerin, Müslümanların, bütün mazlumların, bütün dünyanın partisiyiz. Başkale halkının bu birlikteliği inşallah etrafını da aydınlatmaya başlayacak. Biz Van halkını da buradan selamlıyoruz. AKP’nin buraya gelerek Başkale halkı adına kirli bir siyaset yapan adayları utansınlar” diye konuştu. MKM sanatçısı Hozan Remzi’nin sahne almasıyla birlikte kitle uzun halaylar oluşturarak saatlerce halay çekip kutlamaların tadını çıkardı. Başkale’de genel seçimlerinde ilçe geneli kullanılan 26619 oyun 25937’sini alan HDP ilçe de kullanılan oyların yüzde 97.44’ünü alarak hem 2014 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 94.91’lik rekorunu hem de Türkiye rekorunu kırdı.

 

ÇALDIRAN

Çaldıran İlçesinde 7 Haziranda zafer kazanan HDP seçim kutlaması yaptı. Çaldıran Belediyesi yeni otogarında yapılan kutlamaya HDP Van İl yöneticileri Şükran Şen, Hıdır Seçkin, HDP İlçe Eş Başkanları Derya Gönül, Ali İhsan Taş, DBP İlçe Eş Başkanları Şirvan Şahin, M Nasır Ürgen Çaldıran Belediyesi Eş Başkanları Suna Atabay, Faruk Demir parti çalışanları ve çok sayıda halk katıldı. Yerel sanatçılarının müzikleri eşliğinde halaylar çeken halk sık sık “Biji Serok Apo” Bsloganları attı. Çekilen halaylardan sonra halka teşekkür eden Eşbaşkanlar zaferin tüm Kürdistan'ın zaferi olduğunu söyleyerek çalışmalarından dolayı herkese teşekkür etti. 

Editör: TE Bilisim