Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına ve 5 devlet 1 vakıf olmak üzere 6 yeni üniversite kurulmasına dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından 5 devlet üniversitesi için 1419 kadro tahsisi yapıldı.  Kadroların dağıtımında 853 kadro ile en fazla kadro 7 Fakülte 7 Enstitüyle  kurulan Van Zehra Üniversitesi'ne verildi. 

Tasarı ile kurulan 5 yeni devlet üniversitesine tahsis edilen kadro dağıtımıyla Eskişehir Teknoloji Üniversitesi 603, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 600, Tarsus Teknoloji Üniversitesi 601, Trabzon Üniversitesi 601 ve Van Zehra Üniversitesine 853 personel alımı yapılacak.

Van'da yeni kurulan Zehra Üniversitesi'ne ilk aşamada; 1 Profesör, 3 Doçent, 3 Yardımcı Doçent, 6 Öğretim Görevlisi, 7 Okutman, 4 Araştırma Görevlisi, 5 Uzman, 1 Çevirici 1 Eğitim Ve Öğretim Planlamacısı, 1 Genel Sekreter, 1 Genel Sekreter Yardımcısı, 1 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı, 1 Yapı İşleri Ve Teknik Dairesi Başkanı, 1 Personel Dairesi Başkanı, 1 Bilgi İşlem Daire Başkanı, 1 Hukuk Müşaviri, 1 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı, 1 Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı, 1 Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı, 1 İdare ve Mali İşler Dairesi Başkanı, 1 İşletme Müdürü, 1 Fakülte Sekreteri, 1 Enstitü Sekreteri, 3 Şube Müdürü, 3 Şef, 1 Savunma Uzmanı, 1 Sivil Savunma Uzmanı, 3 Bilgisayar İşletmeni, 1 Sekreter, 3 Şoför, 3 Memur, 3 Mühendis, 1 Mimar, 3 Tekniker, 3 Teknisyen, 2 Programcı, 1 Çözümleyici, Bilgisayar İşletmeni, 5 Memur, 3 Kütüphaneci, 1 Uzman Tabip, 1 Tabip, 1 Diş Tabibi, 1 Diyetisyen, 3 Hemşire, 1 Psikolog, 1 Sosyal Çalışmacı, 2 Avukat, 2 Hizmetli, 1 Kaloriferci, 1 Aşçı alınacak.

Üniversitesinin kuruluşunun ardından 5 yıl içinde akademik, idari personel ile öğrenci sayısı ile birlikte 5 bini aşan bir kitleye ulaşması bekleniyor.

 

ZEHRA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ!

Said Nursî tarafından doğuda İslami ilimler ve Fen bilimlerinin birlikte okutulmasını planladığı 65.  Ak Parti Hükümeti tarafından  "Van Zehra Üniversitesi adıyla Edremit'te  kurulması kararlaştırılan  üniversitede  ilk etapta  şu bölümler yer alacak.

a) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi,

b) Hukuk Fakültesi,

c) Siyasal Bilgiler Fakültesi,

ç) Fen Fakültesi,

d) Yabancı Diller Fakültesi,

e) İletişim Fakültesi,

f) Dini İlimler Fakültesi,

g) Sosyal Bilimler Enstitüsü,

ğ) Fen Bilimleri Enstitüsü,

h) Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü,

ı) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü,

i) Dini Araştırmalar Enstitüsü,

j) Bölge Dillerini Araştırma Enstitüsü,

k) Ekonomi ve Ticaret Enstitüsünden oluşacak.

Üniversitenin kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içinde temel amacı, Van Zehra Üniversitesini desteklemek, öğrencilere burs vermek  olan Van Zehra Üniversitesini Güçlendirme Vakfı kurulacak.

 

MEDRESETÜ'Z-ZEHRA -ZEHRA ÜNİVERSİTESİ

 Said Nursî tarafından doğuda İslami ilimleri ve Fen bilimlerinin birlikte okutulmasını planladığı Üniversitenin adıdır.

Said Nursi Müslüman milletlerin ırkçılık fikriyle ayrılmasının engellenmesi için gerekli olduğunu düşündüğü Van gölü kıyısında eğitim dili Türkçe, Arapça ve Kürtçe olan Medresetü'z-Zehra'nın açılması için 1911 yılında Sultan Reşad ile görüşmüş.  Padişah tarafından Medresetü'z-Zehra  için 19 bin altın lira tahsis edilmiş.1913 yılında Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nin bir benzeri düşünülen üniversitenin temeli Edremit'te atılmış, fakat I. Dünya Savaşının başlaması, Van'ın Ruslar tarafından işgal edilip Ermeni çetelerince Müslüman Vanlıların katledilerek şehrinde yakılıp yıkılması nedeniyle proje tamamlanamamıştır.


Kaynak-Vansesi Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim