ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Van’a gelerek 10 adet yatırımın temelini attı. 2 yıl içinde Van’a geçtiğimiz yıl verdiği 42 yatırım müjdesinden sonra bu kez de 20 ayrı çalışmanın müjdesi ile geldi. Başta arıtma tesisi olmak üzere çok önemli konularda yatırım sözü veren Eroğlu, birbirinden önemli çalışmaları tek tek anlattı.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bugün Van’da düzenlenen merasimde 10 adet tesisin temelini attı. Merasimde temeli atılan 10 tesisin toplam yatırım bedeli 75 milyon lirayı buluyor. Van Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilen merasimde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 17 Ağustos Marmara depremini hatırlattı.

Eroğlu, dönemin hükümetinin bir buçuk ay içerisinde ancak deprem bölgesine geldiğini belirtti. Deprem döneminde İSKİ’de olduğunu dile getiren Eroğlu, hükümetin yapamadığı çalışmaları deprem bölgesine yaptıklarını kaydetti.

 

 

ATALAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

2011 yılında Van’da yaşanan depremde hükümet olarak birçok hükümet yetkilisi ile birlikte çok kısa bir süre içinde Van’a geldiklerini ifade eden Eroğlu, Beşir Atalay’ı Van için çok önemli işler yaptığı için alkışladı. Eroğlu, “Sayın Atalay bir hafta içinde birçok ödenek alarak Van’a geldi. Ve büyük işler yaptı. Van’ın en önemli sorunlarından olan su sorun için Şamran Kanalından su getirtti. TOKİ getirildi Van’a. Sayın Cumhurbaşkanımız TOKİ’lerin üzerinden çok durdu. Allah bir daha böyle bir deprem yaşatmasın inşallah. Rabbim bizi bütün felaketlerden, FETÖ, PKK ve PYD teröründen korusun.” Şeklinde konuştu.

 

BİZ ZAMANLA YARIŞIYORUZ

Eroğlu, kısa bir süre önce Elazığ’dan Van’a gelen Vali Zorluoğlu’nun çok pratik ve takipçi bir vali olduğuna dikkat çekerek, vali ve diğer mülkü idare amirleri ile birlikte Van için güzel çalışmalar yapacaklarını belirtti. Bakan Eroğlu, Van’ın çok önemli isimler tarafından yönetildiğini dile getirerek, Van’a 3’üncü vekil olarak gelmek istediğini esprili bir dille anlattı. Eroğlu, “Sizleri gönülden seviyoruz. Ak Partinin iki tane hareketi var. Bir tanesi kalp kazanmak. Seksen milyon bizim kardeşimizdir. İster oy versin ister vermesin hepsi bizim kardeşimizdir. Diğer hareketimiz ise hizmet hareketi. Biz hizmet için varız. Biz zamanla yarışıyoruz. Kimse bize yan gözle bakamayacak. Minarelerden ezan sesleri susmayacak. İnlerine gireceğiz.” Diye belirtti. Van’a geleceğini Cumhurbaşkanına ilettiğini kaydeden Eroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Van’a çok büyük selamları vardı.” Dedi.   

 

 

VAN’A 20 YATIRIM MÜJDESİ

Vanlı vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Van’a gelirken elimiz boş gelmek doğru olmazdı. Elime bir kutu Afyonkarahisar kaymağı alıp gelecek halim yoktu. Bu yüzden buraya heybemiz dolu geldik. Bugün burada Vanlı hemşerilerime 20 yatırımın müjdesini veriyorum. Taşkın koruma tesisleri, gelir getirici tür ağaçlandırma, maden ocağı rehabilitasyonu, orman köylülerine kredi verilmesi müjdelerin toplam yatırım bedeli 31 milyon lirayı buluyor. Van kıyıda köşede unutulmuş bir ildi. Bu ilimizi hükümetimiz hatırladı. Van’ın orman varlığı çok az. Yüzde 2’lik bir orman varlığı var Van’da. Taşkınların sebebi de bunda kaynaklanıyor. Van’da meralar bitmiş. O yerleri verin bize biz ağaçlandıralım. Nerde öyle yerler varsa bize söyleyin biz gelip orada ağaçlandırma çalışması yapalım. Biz oraları Van’ın gerdanlığı gibi yapalım. Biz inşallah burayı turizm dünyasına kazandıracağız. Van’ı önemli bir merkez haline getireceğiz inşallah.” diye konuştu.

 

SON 4 YILDA 825 MİLYON TL’LİK 62 MÜJDE

Van’a daha önce de müjdelerle geldiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Geçen sene sonu itibarı ile bir milyar 130 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. Buda iller arasında en çok yatırım yapılan il demek. Yılda 76 milyon metre küp su getirdik. Erciş’e Morgedik barajını yaptık ve Erciş’e çok güzel bir su vereceğiz yılsonu itibarı ile. 25 Ekim 2014 ve 13 Haziran 2016 tarihlerindeki ziyaretimizde Van’a toplam 794 milyon TL’lik 42 müjde vermiştim. Bugün ki 31 milyon lira yatırım bedeline sahip 20 müjde ile son 4 yılda Vanlılara toplam 825 milyon TL’lik 62 müjde vermiş olduk. Bu müjdelerin çoğunu tamamladık. İnşaatı devam edenleri ise en kısa sürede hizmete alacağız. Biz sözümüzün sonuna kadar arkasındayız. Van yıldızı parlak bir yer ve geleceği parlak bir il. Çaldıran için bir talep var. Çubuklu barajı için proje çalışmalarını başlatalım. Ben Beşir hocama burada teşekkür etmek istiyorum. Sebebi ise Van Gölünün su seviyesi konusu. Bu seviye 1655’di. Biz bir çalışma yaptık ve bu kotu 1653’e düşürdük. Ve devamla kuraklığa göre bir çalışma yaptık. Bir şart sunduk. Orada bina yapacak kimselere bodrum katı yapılmamasını söyledik. Ki sonraki dönemlerde su seviyesi yükseldiğinde su basmasın evleri. Yıllar sonra sorun yaşanmaması için böyle bir çözüm ürettik. Bu konuda Sayın Atalay’a teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın ısrarla bitilmesini istediği bir konunun ise DAP projesi olduğunu belirten Eroğlu, “Bu DAP projesinin yüzde 80’i Orman Su İşlerine bağlı. Hedefe kilitleniyoruz. Hedefe kilitlenmesek işler yürümez.” Dedi.

 

 

SON ZAMANLARIN EN İYİ GELİŞME ‘KOT’

Açılış töreninde bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na her zaman su gibi aziz ol dediğini kaydederek, “Çünkü kendisi dünyanın en iyi sucusudur. Biz uzun yıllar birlikte çalıştık. Veysel Bey İstanbul’un su sorunu çözen adamdır. Sadece İstanbul değil, Van başta olmak üzere ülkenin su sorunu çözdü. Kendisi Van içinde önemli yatırımlara imza attı. Van Denizinin afet kodu büyük bir sorun oluşturuyordu, 1995 yılında yüksek bir kod belirlendiği için ne belediyelerimiz ne de oralarda mülkiyeti olan vatandaşlarımız dokunamıyordu. DSİ Genel Müdürlüğümüzün çalışmasıyla kod seviyesi düşürüldü. Bildiğiniz üzere kod 1652 metreye düşürüldü ve şuanda büyük bir rahatlama oldu. DSİ Genel Müdürlüğümüz son 5 yılın su yükselişlerini tespit etti ve sonunda iyi bir çalışmayla doğru bir karar verdi. Van’da son zamanların en önemli gelişmesi buydu. Bakanımız bu çalışmanın gerçekleşmesinde büyük emeği vardı. Ben kendisine Van adına teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

ATALAY: KATI ATIKLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI YAKINDA DEVREYE GİRECEK

17 Ağustos depremini anımsatan Atalay, Marmara depreminde merkezi hükümetin çaresizliğini herkes tarafından bilindiğini belirtti. Atalay, “Ancak 2011’de Van depreminde hükümet başbakanıyla, bakanlarıyla herkes buradaydı. Veysel Bey Van depreminde çok önemli işler yaptı. Şehrin alt yapı suyu çökmüştü, hızlı bir şekilde suyun alt yapı sorununu çözdü. Van’ı yeniden kurarken, yaklaşık 150 milyon TL maliyeti olan bir yatırımı gerçekleştirdi. Van yatırımlar konusunda özel bir yeri var. Hükümet Van’da yatırım yapmaya devam edecek. Özellikle orman alanında yatırımların artması için elimizden geleni yapacağız.

AK Parti hizmet hareketidir. Biz vatandaşlarımıza hizmet etmek için siyaset yapıyoruz.  Öyle dedikoduyla hareket etmiyoruz. Biz iş yapıyoruz iş, hep öyle oldu. Şimdi de temelini atacağımız yatırımlar yaptığımız işlerin bir örneğidir. Hamdolsun bu dönem Van’ın tüm meseleleri bizim önümüzdedir. Van’ın tıkanma olan tüm sorunları önümüzdedir. Bu sorunlar bir bir çözülüyor. Van’da dedikodu, siyasi seviliyor. Onun için ifade ediyorum. Biz iş yapıyoruz. Değerli valim görevini büyük bir dirayetle sürdürüyor. Van’ın bütün meselelerini birlikte görüşüyoruz. İnşallah yakın zamanda büyük müjdeler vereceğiz. Van denizi arıtma tesisi, katı atıkların dönüştürülmesi gibi çalışmalarda yakında devreye girecek. Bunların büyük bir kısmının ödeneği bile çıktı ama daha detaylı programlarla açıklamak istiyoruz. Ben sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. İnşallah ilimizin sorunlarını çözmek için kurumlarımızla ortaklaşa çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: VAN CAZİBE MERKEZİDİR

Toplantıda bir konuşmada Van Valisi Murat Zorluoğlu yaptı. Zorluoğlu, Marmara depremini hatırlatarak, “17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümüdür. Bu vesileyle depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Allah memleketimize bir daha böyle zor günler yaşatmasın. İçme suyundan, barajlar ve göletlere, dere ıslahından ağaçlandırmaya, şehir ormanlarından mesire alanlarına kadar son 14 yılda ilimize 1 milyar 130 milyon liralık yatırım yapan ve bugünde ilave olarak 75 milyon TL’lik yatırımların müjdesini veren Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımıza ve onun şahsında hükümetimize şehrimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. Van ilimiz gelişen sanayisi, tarım ve hayvancılık için oldukça müsait olan arazileri, toprakları, kara, hava ve demiryolu olanakları kadim kültürü tarihi ve doğal güzelliklerin sağlandığı turizm potansiyeli 35 bine yakın öğrencisiyle önemli bir bilim merkezi haline gelen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve genç ve dinamik nüfusuyla bölgesinin cazibe merkezi olan bir ildir.” Şeklinde konuştu.

 

ORMAN VARLIĞINI ARTTIRACAKLAR

Zorluoğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Şehrimiz Türkiye’nin 2000’li yıllarda başlattığı büyük kalkınma ve gelişme hamlesinde de payını almış ve tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme kadar her alanda büyük yatırımlarla, büyük kalkınma hamleleriyle buluşmuştur. Sayın bakanım Depremden hemen sonra Van’ın en önemli sorunlarından biri olan içme suyu projesine el atarak, bu sorunu süratle çözmeniz bu şehrin kadirşinas halkı tarafından halen şükranla ve minnetle hatırlanmaktadır. Size ayrıca özel olarak teşekkürlerimizi sunuyorum. Yapımı devam eden Erciş birinci ve ikinci kısım içme suyu isale hatları, Erciş içme suyu arıtma tesisi ve Van civar yerleşimler içme suyu isale hatlarının da sonuna gelindi ama bir an önce tamamlanırsa Van’ımızın içme suyu konusunda çok önemli sorunları da halledilmiş olacaktır. Yüzde 2 bir orman varlığımız var. Bu oranı mutlaka süratle artırmamız lazım. Bu noktada Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Orman Genel Müdürlüğümüzle iyi bir çalışma başlatacağız. Yeni ağaçlandırma yerlerini tespit edeceğiz ve inşallah bu ağaçlandırma çalışmalarını gerçekleştirerek, Van’a yakışmayan yüzde 2 oranı daha yukarılara çekeceğiz. Bu yatırımların ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 

“989 BİN FİDANI YILSONUNA KADAR TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ”

Sonra bir konuşma yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sizlerin de destekleriyle ormancılığımıza yeni bir yön verilmiş ve devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişin başlangıcı yapılmıştır. Biz çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Ormanlarımızı insanlarımıza açtık, ormanlarımızda yapılan çalışmaların sonuçlarını vatandaşlarımıza faydası olması için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu şekilde vatandaşlarımızın hasmı değil, hısımı olduk. Van’ın orman varlığı oldukça düşüktür. Sadece yüzde 2 oranında ormanlarla kaplı olan Van yaptığımız çalışmalarla hem bu orman varlığını artıracağız, meyveli ağaç türleriyle ağaçlandırma yaparak, özellikle bölgede yaşayan insanların faydalanmasını temin edeceğiz. Bu ağaçlar olmuyorsa meyvesiz ağaçlarla ağaçlandırma yapacağız. 2003-2016 yılları arasında 101 bin 858 dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılıp, 3 buçuk milyon adet fidan bugüne kadar toprakla buluşturuldu. İnşallah 2017 yılında da 14 bin 437 dekar arazide yine ağaçlandırma yaparak, 989 bin fidanı yılsonuna kadar toprakla buluşturacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“DESTEKLERİN YÜZDE 20’SİNİ DE HİBE OLARAK VERİYORUZ”

Van’da bir adet mesire yeri ve 1 adet şehir ormanı kurduklarını ifade eden Karacabey, “İnşallah bundan sonra talep olduğu takdirde bu çalışmalara öncelik vereceğiz. Biz ağaçlandırma çalışmalarımızı sadece ormanlık alanlarda yapmıyoruz. Okul, hastane, sağlık tesisleri ve minimum kamu kurum ve kuruluşların bahçelerinde ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Van’da 139 kilometre karayolu ağaçlandırması yaptık. 2003-2016 yılları arasında 891 aileye 3 milyon 367 bin lira değerinde kredi desteği sağladık. 2017 yılında ise 35 aileye 750 bin lira kredi desteği vereceğiz. Verdiğimiz bu kredi destekleri tamamen faizsizdir. Bu zamana kadar desteklerden faiz alınıyordu ama bundan sonra faiz alınmayacak. Ayrıca bu desteklerin yüzde 20’sini de hibe olarak veriyoruz. Sadece yüzde 80’inini geri alıyoruz. Onu da 5 yıl geri ödemeli olarak yapıyoruz. İnşallah verdiğimiz süt koyunculuğu, süt sığırcılığı, arıcılık, sera gibi ne ihtiyaç varsa karşılamaya hazırız. İnsanlarımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. 5 bin Köye 5 bin Gelir Getirici Orman Projesi hükümetin programında yer alıyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın talimatları var. 2016 yılında 17 köyde 88 bin 960 adet meyve fidanı diktik. 2017 yılı sonuna kadar ise 6 köyde 18 bin 810 adet yine meyveli tüp fidanı dikeceğiz. Bu çalışmalarımızla birlikte bu yılın sonuna kadar Van’da 3 milyon 873 bin lira değerinde yatırım yapmış olacağız. Bu çalışmaları yürütürken bizlere her zaman destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.” Diye belirtti.

 

VAN’A MODERN ARITMA TESİSİ MÜJDESİ

Karacabey’den sonra bir konuşma yapan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Benim ilk memuriyetim Van’da başladı. Onun için burada güzel hatıralarım var. İnşallah Van’a olan borcumu ödeyeceğim. Van için personelimle birlikte sahada olacağım. Van cennetten bir parçadır. Van çok acı günler yaşadı ama toparlayacağız. Depremden sonra sayın bakanımızın gayretleriyle Van için acil içme suyu çalışmaları hızla başladı. Bunu 48 bin 355 metre uzunluğunda 2 metre çapındaki boruyla Van’a acilen su getirdik. Bundan sonraki aşamada Van şehir merkezi, Gürpınar, Bostaniçi Beldesi, Edremit, Gevaş, ve 17 yerleşim yerine 2045 yılına kadar su sağlayacak sistemi su haznesiyle yapıyoruz. Asla şehir merkezine girmiyorduk ama yine sayın bakanımızın talimatıyla şehir merkezine hızlı bir şekilde girdik. Bu sene yılsonuna kadar bunu mutlaka hizmete açacağız. Aynı zamanda Erciş isale hattı projemiz var. Birinci ve ikinci kısım isale hattı bitmek üzere. Van’da çok modern arıtma tesisi olacak. İnşallah yapacağımız çalışmalarla Erciş’in içme suyu problemini 2045 yılına kadar tamamen hallediyoruz. Bu müjdeyi de buradan veriyorum.” Diye konuştu.

 

PROJELERİN BİTİŞ TARİHİ 2019

İnşaat safhasında 4 adet barajın olduğunu söyleyen Acu, “Erçek bakla tepe barajı, Özalp yeni emek barajı, Saray sırımlı barajı, Van merkez ortanca barajı planlama aşamasındadır. Yine 12 adet göletimiz var. Bunları da 2019 yılına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. 2019 bizim için önemli bir yıldır. 7 adet sulama tesisimizin inşaatı devamı ediyor. 12 adet modern sulama tesisi yapıyoruz. 37 adet inşaata taşkın koruma tesisi var. Bu çok büyük bir rakamdır. Bütün yatırım tekniklerini aldık, almaya da gayret edeceğiz. 87 tane de plan ve proje aşamasında taşkın koruma tesisi var. Bunları da hızla hizmete almayı hedefledik. Destekleriyle bize güç veren Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a Başbakanımız Yıldırım’a, Bakanım Veysel Eroğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

TEMELİ ATILAN TESİSLER

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun, gerçekleştirdiği toplu temel atma merasiminde bulunan tesislerin 1 adedi sulama tesisi, 7 adedi taşkın koruma tesisi, 1 adedi Edremit Sazlıkları Sulak Alanı Tabiat Eğitim Merkezi, 1 adedi de ağaçlandırma ve ormancılık projesinden oluşuyor. Bu tesislerin toplam yatırım bedeli 75 milyon lirayı buluyor. Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan tesislerin hizmete alınması ile 500 bin metreküp su depolanacak. 29 mahalle ve 50 bin dekar zirai taşkın zararlarından korunacak. Van Merkez ve ilçeleri ile 12 köyde insanların can ve mal güvenliği sağlanacak. Ormancılık projeleri ile de Van’da ormanlık alanlar artırılacak, toprak muhafaza sağlanacak. Orman köylüleri desteklenecek. Bölgede tesis edilecek Edremit Sazlıkları Sulak Alanı Tabiat Eğitim Merkezi ile tabiat sevgisi ve bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor.

 

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve protokol üyeleri butonlara basarak 10 tesisin toplu olarak temelini attı. Ayrıca Bakan Prof. Dr. Eroğlu’nun Van’da düzenlediği merasimde, 5 aileye gelir getirici tür, 7 aileye Orköy sertifikası ve 4 köye yangın söndürme tankeri verildi.

Editör: TE Bilisim