Geçtiğimiz aylarda kararları alınan ve ardı ardına Van’dan Erzurum’a kaydırılan Bölge İdare Mahkemesi ile yeni kurulacak olan Bölge Adliye Mahkemesi’nin kapatılmasının yankıları sürerken girişimler bu iki mahkemeden 1’nin Van’da kalmasını sağladı. İdare Mahkemesi elden gitti ama Adliye Mahkemesi Van’a geri gelecek!

 

1’İ VAN’DA KALACAK…

Geçtiğimiz aylarda HSYK’nın aldığı kararlar ile Van Bölge İdare Mahkemesi Van’dan Erzurum’a kaydırılmıştı. Bu karar Van’da bir anda gündeme otururken mahkemenin taşınmasına bazı kesimlerden ciddi tepkiler yükselmişti. Bu mahkemenin Erzurum’a kaydırılmasının yankıları sürerken de Van ile ilgili ikinci bir karar verildi. Türkiye’de yeni kurulan Bölge Adliye Mahkemesi’nin Türkiye’deki 7 merkezinden birisi olan Van’daki Mahkemesinin de HSYK tarafından Erzurum’a kaydırıldığı açıklanmıştı.

 

GÜÇ BİRLİĞİ ÇÖZÜM GETİRDİ…

Van için ikinci bir şok olan bu karar Van Barosu tarafından bir kez daha yüksek sesle dillendirilmiş ve çözüm için Van’daki siyasetçilere ‘girişim’ çağrısında bulunulmuştu. Van’ın sorunları konuşma ve çözme birliği olan Van Güç Birliği’nde de Van Baro Başkanı Murat Timur tarafından dile getirilmişti. Geçtiğimiz günlerde ikincisi düzenlenen Van Güç Birliği Toplantısı’nda aynı konu Van Baro Başkanı Murat Timur tarafından bir kez daha dile getirildi. Mütevelli heyetinin önemli isimlerinden Beşir Atalay ise Timur’un bu sorunu cevaplarken iki mahkemeden biri için müjdeyi verdi. Atalay yapılan girişimleri platformda paylaşırken Van’a müjdeyi de paylaştı.

 

 

BÖLGE İDARE VE ADLİYE MAHKEMELERİ YENİDEN GÜNDEMDE!

Geçtiğimiz toplantıda konuşan ve önemli konuları dile getiren Van Baro Başkanı Murat Timur, Güç Birliği toplantısının ikincisinde de yine Van’dan Erzurum’a taşınan Bölge Mahkemeleri’ni gündeme getirdi. Timur, Van’ın son zamanlarda konuştuğu önemli konular olan Bölge İdare ve Adliye Mahkemeleri ile ilgili sıkıntıları konuşan Timur bir kez daha aynı konuyu dile getirdi.

 

BARO ISRARINI SÜRDÜRDÜ

Timur o toplantıda; “Bölge idare mahkemesini gündeme getirmiştik. Bundan sonra bir de Bölge Adliye Mahkemesi eklendi. Bu konu bizleri ve herkesi etkilendiren bir konu. Bizim açımızdan istinaf mahkemesi olan Erzurum’a gidiş Ankara’ya gitmekten daha kolaydı. Ancak 5-6 saatlik bir yolla Erzurum’a gidip hem bölge hem idari mahkemeye gidiş ciddi engel oluşturacak. Bunu önümüzdeki 20 Temmuz’da iki mahkemenin gidişiyle yaşanacağını biliyoruz. Bu noktada bölge adliye mahkemesi 7 pilot ilden biriydi. Çok da güzel bina yapıldı. Ancak pilot ilden çıkarılınca ciddi bir hak arama sıkıntısı yaşatacak. Bu konuda hem siyasi partiler hem milletvekilleri sizlerden ciddi destek bekliyoruz.” Dedi.

 

 

BÖLGE İDARE GİTTİ…

Timur’un mahkeme ile ilgili sözlerinden sonra AK Parti Van milletvekili Beşir Atalay ise Van’daki iki mahkemeden birisi için iyi haberi verdi. Atalay, ilk olarak Şehrivan’ın gündeme taşıdığı ve Güç Birliği’nin ilk toplantısında dile getirilen konuyla ilgili olarak, detaylı görüşmeler yapıldığını açıklarken, iki mahkeme için bir iyi bir de kötü haber verdi. Atalay, Bölge İdare Mahkemesi ile ilgili kararın verildiğini ve artık dönüş olmayacağını belirtirken bu noktada müdahale yapılamayacağını ve kararın kesin olduğunu dile getirdi. Atalay konu ile ilgili olarak; “Diğer konu ise seçim öncesinde kararlaştırılmış. Makul gerekçeleri ise Türkiye genelinde azaltıldığı yönünde.” Dedi.

 

 

GİRİŞİMLER SONUÇ VERDİ!

Atalay, öte yandan Van’da uzun süredir binası hazırlanan, modern bir yapıya kavuşturulan hatta eleman alımı bile yapılan bina ile ilgili konu dile getirilir getirilmez girişimler yaptıklarını açıkladı. Atalay konu ile ilgili gelişmeleri Güç Birliği toplantısında paylaşarak; “Ocak ayındaki toplantıda bu konu konuşulmuştu. Bu önceden kararlaştırılmış bir husus. Ancak Bölge Adliye Mahkemeleri ile ilgili bir Erzurum’a devir değil. Ben bu konuyu özellikle görüştüm iki yer ile. Hem HSYK başkan vekili ile görüştük hem de Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ ile. Olayın özü şu yeni kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Türkiye’de 15 ilde bölge adliye kurulmasına karar verilmiş. Fakat hakim sayısı gibi sıkıntılardan dolayı bu sayı bu yıl için 7’ye düşürülmüş. Yani Van yine Türkiye’de bu mahkemenin kurulacağı 15 ilden birisi. Bu yıl için Van’dan açılmaktan vazgeçilmiş ama biz yaptığımız girişimlerde bunun yapılacağı sözünü aldık. Bize yapılan açıklama da bu yönde.” Dedi.

 

 

BEN OLSAM ERZURUM’U DEĞİL VAN’I AÇARIM

Atalay, yaptığı görüşmelerde mahkemenin Erzurum’da değil Van’da açılması gerektiği hususunu da ilgili isimlere aktardığını da belirtirken; “Van Adliye Mahkeme’si en geç 1 yıl içinde açılacak. Yani bu konuda rahat olalım Van ile birlikte açılmayan 8 mahkeme de açılacak. Bize iki görüşmede de bunlar söyledikten sonra ben de şunu söyledim: Ben sizin yerinizde olsam Erzurum’u değil Van’ı açarım. Bu 7’inin içine Van’ı koyarım dedim. Ama onların tasarladığı ise ilk etapta Erzurum’u açmak... Sadece Van iptal olmadı. Van’la birlikte açılmayan diğer 8 il arasında Başbakan’ın memleketi Konya da var, Kayseri de var, Van da var. Katiyen bunların başka yere aktarılması değil sadece 1 yıl gecikmesi söz konusu. Yani açıklamalar bu şekilde ama bu konuyu biz çok önemli görüyoruz. Baro başkanımız da kendi açısından haklı. Ama Van 1 yıl gecikmeli de olsa açılacak. 2017’de Van’da Bölge Adliye Mahkemesi açılanacak.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim