Yıllardır Van halkının kanayan yarası haline gelen madde bağımlığı sorununa yetkililer el attı. Madde bağımlısı ailelerin tek kurtuluş olarak gördüğü Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkez (AMATEM) 10 Martta Van’da kuruluyor. Merkezin kurulacak olmasının kendisini son derece mutlu ettiğini söyleyen Van Kadın Derneği aktivisti Zozan Özgökçe, AMATEM’in Van’da kurulmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.

Uzun yıllardır üzerinde tartışmalar yapılan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkez (AMATEM) 10 Martta Van’da hizmete açılacak. Daha önce Yüzüncü yıl Üniversitesi (YYÜ)nün başlatmış olduğu 'Madde Bağımlılığına Hayır, Yaşama Evet' kampanyası büyük bir yankı uyandırmış ve birçok çevre tarafından desteklenmişti. Şehrivan Gazetesi olarak YYÜ’nün ‘Madde Bağımlılığına Hayır, Yaşama Evet' kampanyasına destek vermiş STK ve siyasi partilerin kampanyaya destek vermeleri için çeşitli haberler yapmıştık. Bu kampanyanın ardından son olarak geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesinde ‘Van’da Eroin Yaşı 8′e Düştü’ bağlıklı haber yayınlanmış ve tüm kamu kurumlarını AMATEM’in Van’da kurulması için harekete geçmişti. AMATEM ile ilgili müjdeli haber dün Van Kadın Derneği aktivisti Zozan Özgökçe’den geldi. Bir başvuru için gittiği Toplum Ruh Sağlığı Merkezine giden Özgökçe budadaki yetkililerden AMATEM’in 10 Martta Van’da kurulacağı haberini aldı. Bu haber üzerine mutlu olduğunu ifade eden Özgökçe, AMATEM’in Van’da kurulmasının çok anlamlı olduğunu söyledi.

ÖZGÖKÇE: MERKEZİN VAN’DA AÇILMASI ANLAMLIDIR

Aldığı müjdeli haberi madde kullanan ve biran önce kurtulmak isteyen bağımlılara verdiğini ifade eden Özgökçe, “Bağımlı olan bir genç kadının başvurusu için Toplum Ruh Sağlığı Merkezine görüşmek için gittim. AMATEM’in kurulacağını orada öğrendim. Bu konuyla ilgili olan kişileri de haberdar ederek müjdeli haberi verdim. Van’da bu merkezin olması çok anlamlıdır. Hem madde bağımlılığının çok olması, hem de tedavi imkanının olmaması da ayrı sorundu. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere tedavi için giden insanlar çok ciddi sorunlar ile karşılaşıyor. AMATEM’lerde çok ciddi sıralar var. Aylarca tedavi için sıra bekleyen insanlar var. Tedavi olmaya giden insanlar ve aileleri çok ciddi mağduriyetler yaşıyor. Van’da böyle bir merkezin açılacak olması çok anlamlıdır. Açılması çok anlamlı ancak bu merkezinde çok iyi işlemesi gerekiyor.” Dedi.

ÖZGÖKÇE: İSTATİSTİKLER OLMADIĞI İÇİN VALİ HABERİ YALANLADI

Madde bağımlılığı konusunda çok özverili çalışan doktorların olduğunu söyleyen Özgökçe, “Aslında şimdiye kadar bu konuda özveriyle çalışan doktorlar gördük. Bu doktorlar hem konuyu gündeme taşıdı hem de madde kullanan insanların tedavi olmaları için özverili çalışma yürüttü. Ama daha kurumsal bir sistemin gelmesi gerekiyor. Kurumsal olarak istatistikler yok maalesef elimizde. Madde kullanan kişilerin aileleri ile yapılan son haberde Vali Bey yalanladı. Fevkalade bir durum olmadığını söyledi. Bir istatistik olmadığı için vali bey bunu yalanladı. AMATEM Van’da kurulduktan sonra bu konuda büyük bir rahatlama olacaktır. Madde bağımlılığı durumunu gizli tutanlar da var. Mesela kız çocuğunu uyuşturucu bağımlısı olmasından çok utanan aileler var. Kız çocuğu evlenemiyor, bir hayat kuramıyor, işe yerleşemiyor ev içerisinde sürekli şiddet görebiliyor. Yani o kadar zor durum yaşıyor ki aileler anlatılamıyor. Daha önce hayata alışsız diye kendi iş yerime bir madde bağımlısı almıştım. Biz o zamanlar maddenin çok ucuza satıldığı fark ettik.” Dedi.

ÖZGÖKÇE: HER TÜRLÜ MADDE ÇEREZ GİBİ SATILIYOR

Her türlü maddenin Van’da ucuza satıldığını da sözlerine ekleyen Özgökçe şöyle devam etti:
“20 TL’ye bir hafta uyuşabilecek madde alınabiliniyor. Her türlü madde Van’da çerez gibi satılıyor. Bunun engellenmesi lazım. Mesela Hürriyet’in haberinden sonra torbacı diye adlandırılan madde satan kişilere baskın yapıldı. Ama mesele bu torbacılar değil. Kullanılması ve yaygınlaştırılması engellenmelidir. Bir konuya daha değinmek istiyorum. Eroin her zaman fuhuş ile paralel giden bir şeydir. Özellikle kadınlar açısından baktığında eroine alışan kadınlar bir yandan da fuhuş riski de taşıyor. Kötü niyetli insanların ağına düşüyorlar. Bu sorunlar birbirine çok bağlıdır. Van’da baktığımızda fuhuşta da ciddi bir yükselme var. Sokak ortasında pazarlıklar görüyoruz. Gece şehir merkezinin orta yerlerinde karanlık mekanlar açıldı. Bu mekanlara ruhsatlar veriliyor. Bu iş içerisinde bulunan kadın sayısı çok fazla. Başka şehirlerden buralara bu işi yapmak için gelen kadınlar çok fazla. Yani çok korkunç sonuçlar ile yüz yüze geliyoruz. Bu duruma baktığınızda sistem direk olarak bunun durmasına yönelik bir çözüm üretmiyor. Amatem sadece sonuç ile ilgili ilişkilidir. Kaynağı ile ilişkili değildir. Bu işe alışmış olan insanların tedavi merkezidir. Ama bunun kaynağının önleyici çalışmaların ayrıca yapılması lazım.”

ÖZGÖKÇE: OKUL YÖNETİMLERİ MADDE KULLANANLARI BİLİYOR

Valilik, Milli Eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün ortaklaşa bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Özgökçe, “Bu sorun kurumsal ve politik olarak çözülmesi gerekiyor. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün bir arada çalışma yapması gerekiyor. Özellikle savcılıkların bu konu üzerinde çalışma yapması gerekiyor. Çünkü uyuşturucudan cezaevinde bulunan birçok kişi var. Onların cezaevlerinde tedavilerinden tutun bunun kaynağının nereden geldiğine kadar müdahale edilmesi gerekiyor. Birçok madde çeşidi var. Kadınlar ile yaptığımız görüşmelerde hiç tanımadığımız bilmediğimiz maddeler var. Sadece eroin ve esrar değil hap türleri gibi birçok madde var. Okullarda özellikle çocuklar ve gençlerle ilgili seminerler düzenledik. Bir yandan da madde bağımlılığının verdiğimiz seminerlerde merak uyandırdığını da gördük. Aslında Milli Eğitim Müdürlüğü bu maddelerin okul önlerinde satılmasını da önlemiyor. Madde kullanımı okullara ve çevresine çok ciddi bir şekilde yayılmış. Aslında okul yönetimleri kimlerin madde kullandığını biliyor. Öğrenciler için en büyük tehlike okul önlerinde bulunan küçük dükkanlar. Aslında okul yöneticilerinin büyük bir duyarsızlığı var.” Dedi.

ÖZGÖKÇE: İYİ NİYETLİ POLİS MEMURLARI YOK

Ailelere de çağrıda bulunan Özgökçe, “Madde kullanan çocuk ailesi ile sorunlar yaşıyor. Aile çocuğa ılımlı yaklaşmıyor ve çocuk evden kaçıyor. Bu işin ticaretini yapan kişilerin bekar evleri var. Aileleri ile sorun yaşayan çocukları evlerine alıyorlar ve sonrasında da madde satışı yaptırıyorlar. Aile çocuğa ılımlı yaklaşmadığı için bir nevi bu duruma zemin hazırlamış oluyor. Aileler çocuğun madde kullanmasını öğrendiği zaman yaklaşım tarzı çok faklı oluyor. Birde iyi niyetli polis memurları da yok maalesef. Madde bağımlılığı nereden bakarsanız kocaman bir sorun maalesef. Bize başvuran madde kullanıcıları polise gittiklerini ancak polisin bu konuda duyarsız davrandığını söylüyor. Emniyet bununla ilgili bir kayıt tutmuyor. O yüzden Vali Bey diyor ki fevkalade bir durum yok. Vali beyin bunu söylemesinin sebebi Sağlık İl Müdürlüğüne ve Emniyet Müdürlüğüne soruyor. Böyle vakalar geliyor mu diye kayıt olmadığı için Vali Beye yok deniliyor. Kamu kurumlarına müdahale ile ilgili bir politika geliştirilirse bir nebze de olsa bu iş çözülür. Dünyada bir çark var Van’da bu çark içerisinde önemli bir yer.” Dedi.

ÖZGÖKÇE: YEREL BASIN VE STK’LAR DİKKATE ALINMIYOR

Van’daki yerel basının ve STK’ların dikkate alınmadığı da sözlerine ekleyen Özgökçe sözlerini şöyle tamamladı:
“Haber Hürriyet’te çıkmadan önce yerel basında birçok kez bu sorun dile getirildi. Ama ne yazık ki yerel basın dikkate alınmadı. Van’daki otoritelerin yerel basını dikkate almamasına bir anlam veremedim. STK’lar neden dikkate alınmıyor. Bu sorun illaki Hürriyet gazetesinin haberinden sonra mı dikkate alınacaktı. Aslında kamu kurumları içerisinde dünya kadar toplantılar yapılıyor. Hiçbir kurum müdürü Vali veya Vali Yardımcılarının yanında sorun konuşmuyor. Her şey güllük gülüstanlık gösteriliyor. Sürekli dışarıya Van çok güzel, Van şöyle dersen bu tür sorunları da göremezsin. Biz sürekli olarak bu sorunları dile getirdiğimizde kara kedi olarak ortada kalıyoruz. Biz daha önce eski Milli Eğitim Müdürü ile okullardaki şiddet ve uyuşturucu ilgili görüşme gerçekleştirdik. Müdür bize siz abartıyorsunuz böyle bir şey yok, benim okullarımda şiddet ve uyuşturucu yok dedi. Okullarda ne yazık ki hem şiddet hem de uyuşturucu var. Bir sorunu öteleyerek o sorun ortadan kaybolmuyor. Aksine daha çok büyüyor ve bir yerde patlak veriyor. AMATEM’in kurulması çok anlamlı ama bunca yıldır da görmezden gelinen bir sorun. Yerel basını ve STK’ları bir zahmet dikkate alsınlar. AMATEM’in kurulmasından sonra da sürekli olarak takipçisi olacağız.”

Editör: TE Bilisim