Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hakem ve Gözlemciler Derneği Şube Başkanı Taner Coşkun Van’daki tesislerde ve stadyumda yaşanan sıkıntılar ile ilgili gazetemize konuştu.

 

Van spor alanında 1994-2000 yılları arasından günlerini mumla arıyor. Gerek profesyonel takım olan Van Büyükşehir Belediyespor’un yer aldığı lig, gerek var olan tesislerin elverişsiz oluşu ve gerekse de Van’ın son dönemlerdeki en büyük sorunu olan stadyum sorunu Van’ın sporunun önünü tıkamış durumda. Şehrivan Gazetesi olarak bu sorunu bu kez TFF Hakem ve Gözlemciler Derneği Şube Başkanı Taner Coşkun’a sorduk. Özellikle tesisler konusunda yaşanan sıkıntılardan yakınan Coşkun stadyum konusunda ise konuşulanların yanlış olduğuna değindi. Van için bir değil en az 2-3 stadyumun olması gerektiğini kaydeden Coşkun, stadyumun ise şehrin genişlemesi için farklı bir yere yapılması gerektiğini ifade etti.

 

COŞKUN: TESİSLERİMİZ YETERSİZDİR

Van’daki yönetici kadrolarının iyi bir hale gelmesi için tesislerin faal hale gelmesi gerektiğini ifade eden Taner Coşkun, “Bizim ilk önce ilimizde spor tesislerimizin tam faal duruma getireceğiz ki yönetici kadromuzda elit olsun. Bizim spor tesisleri olarak eksikliğimiz ve yetersizliğimiz varsa biz kadrolarımız da en üst seviyeye getiremiyoruz. Kendi kendimize şunu diyoruz ‘ya zaten bizim doğru düzgün bir sahamız yok, tesislerimiz eksik, kışın çetin geçtiği bir bölgedeyiz temizlemeleri yapamıyor ve maçalara çıkamıyoruz’ bunlar olduğu zamanda zaten kadrolarımızı güçlendirsek neye yarar. Bu tesislerden elit bir kadro beklemekte bence imkânsızdır. Bizim tesislerimiz olursa kadrolarımızda da önemli gelişmeler olur.” İfadelerine yer verdi.

 

“İNSANLAR MAÇ İZLEMEYE GİREMİYOR”

Stadyum konusunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Coşkun şu ifadelere yer verdi: “Stadyum konusunda sıkıntılarımız var. Geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyespor Eşbaşkanı Öner Yiğit çok iyi kadro kursak bile nerede oynatacağız ya da kime izlettireceğiz şeklinde bir söylemi oldu. Bu söylemi gerçek anlamda önemsiyoruz. Stadyum konusunda sıkıntılar var. O stadyuma insanlar maç izlemeye giremiyor. Stadyum için yıkım kararı alınmış, çatısı falan uçmuş durumda. Hafta sonu burada yine bir maçımız var. Gelen takım bakacak ki stadyumda kimse yok tribünler boş diyecekler kimse maça gelmiyor. Birkaç kişi çıkmış tenekelerin üstüne bağırıyor. İşte bu adamlar bilmiyor stadyum sıkıntısı Van’da bir problem olduğunu düşünecekler. Biz bunu kapatmaya çalışıyoruz. Biz kendi içimizdeki ayıbı biliyoruz bari ayıbımıza başkaları müdahil olmasın ve bizi o ayıbımız ile bizleri yargılamasınlar. İmajımız zaten kötü biz kendi elimizle bu imajı daha da kötü hale getiriyoruz. Bu söylediklerimiz eğer ki kötü şeylerse ve bizim bu söylediklerimizden birileri alınıyorsa biz bunu yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biz bunu yaptığımızda demek ki iyi şeyler yapıyoruz. Demek bu konuda iyi şeyler söylüyoruz.

 

COŞKUN: VAN’A BİRDEN FAZLA STADYUM LAZIM

Yapılacak olan yeni stadyumun başka bir yere yapılması gerektiğini dile getiren Coşkun, “Yeni stadyumun aynı yere yapılmaması taraftarı değilim ben. Var olan stadyum kalmalı ve başka yere çok daha büyük bir stadyum yapılmalıdır. Bu takım ileri ki dönemlerde bir üst lige hatta daha üst liglere çıktığı zaman, orada araçların park edilmesi daha da zorlaşacak. O stadyumun girişi tamda köprü girişine denk geliyor. Bu çok doğru olmaz. Üst liglerde daha fazla taraftarlar, dışardan taraftarlar ve oyuncular gelecek. Şimdi ki yeri bunu kaldırmaz. O stadyum bir ilçe stadyumu olarak kalsın ama büyük bir stadyum yapılarak büyük maçlar yeni stadyumda oynatılsın.” Dedi.

 

“ESKİSİ KALSIN YENİ BİR TANE DAHA YAPILSIN”

Yeni stadyumun şehirden uzak yapılarak şehrin açılması gerektiğini vurgulayan Coşkun şunları söyledi: “Şimdi yeri için şöyle bir tutum var. Orası çarşıya yakındır ve herkes yürüyerek de gelebilir deniliyor. Ben şuna karşıyım. Bu stadyum revize edilsin yine stadyum olarak maçların oynatılacağı sahalar olarak kullanılsın. Ancak Van’a yeni bir stadyumun yapılması artık şart olmuş durumda. Şimdi yer yeni stadyum için verilsin ve yeni bir stadyum yapılsın ben bu tutuma kesinlikle karşıyım. Var olan bu algı siyasiler tarafından bu düşünülüyorsa bu bana göre yanlıştır. Var olan stadyumumuzu koruyalım hatta yan tarafı da iyi bir şekilde kullanılsın.”

 

COŞKUN: VAN’DA YER Mİ YOK?

Van’da yeni stadyum için çok fazla sayıda yerin olduğunu dile getiren Coşkun, “Şu an var olan stadyumda insanlar aileleri ile birlikte gelip spor yapıyorlar. Sabah erken saatlerinde aileler ve çocuklar oraya geliyor. Biz akşam saatlerinde idman yapabilecek yer bulamıyoruz. Ancak burada sağlıklı bir zemin yok. Şimdi burayı başka bir şey yapalım, yeni stadyum yapalım deniliyor. Bu memlekette yer mi bitti? Senin buraya ihtiyacın var. Senin gençlerinin çalışacak stadyumlara ve tesislere ihtiyacı var. Bura güzelleştirin gençlerde buralarda idman yapsınlar diğer alt lig maçlarını yapsınlar. Yeni stadyumda yapacaksanız gidin Van’da bir sürü yer var büyük stadyumu da oraya yapın.” Şeklinde konuştu.

 

“BÜYÜKŞEHİR STANDARDINA BİR STADYUM ŞART”

Van için yapılması planlanan stadyumun tam donanımlı olması gerektiğini söyleyen Coşkun şunları söyledi: “Yeni stadyumda yapılacaksa eski yerin ve Edremit tarafına yapılmamalı. Bu taraflar artık dolmuş durumda. Buranın trafiği artık büyük stadyum ve yeri geldiğinde büyük maçları kaldıramaz hale gelir. Üniversite tarafı, OSB’nin olduğu yerde büyük ve düzgün bir stadyum yapılmalı. Van için büyükşehir standartlarında uluslararası düzeyde bir stadyum yapılmalı. Etrafında oteller yapılmalı. Hatta Van Gölü şeklinde bir stadyum yapılsın. Futbol dışında basketbol, atletizm, tensi kortları şeklinde tam tesis olarak yapılsın.”

 

COŞKUN: HERKES KAZANÇLI ÇIKAR

Yeni stadyumun üniversite tarafına yapılması şehrinde genişlemesini sağlayacağını vurgulayan Coşkun, “Bu tarafa yapmayı düşünüyorlar ancak bu yanlıştır. Şehrin genişlemesi gerekiyor. Bunun içinde en uygun yer üniversitenin olduğu bölgedir. Dediğim bölge yapılmasında taşıma sıkıntısı da olmaz. Belediyenin Van’da çok güzel bir hizmeti var. Belediye otobüsleri saat başı cezaevine ve ilçelere kadar gidiyor. Oraya stadyum yapıldığı zaman emin olun belediye de kazançlı çıkar. Stadyumun şehirde yapılmasını söyleyenler ya çok akıllılar ya da biz gerçekten akılsızız. Bunu yaparak şehri genişletmemiz ve rahatlatmamız gerekiyor. Bu şekilde şehir de o bölgeye akar ve orada da daha güzel yatırımlar olur.” Dedi.

 

“MİLLİ TAKIM MAÇLARINI KAYBETTİK”

Sporun evrensel olduğunu dile getiren Coşkun şunları söyledi: “Geçmişte burada milli takım maçları oynandı. Grup halinde burada turnuvalar yapıldı. Bunun dışında birçok kurum turnuvaları falan hep burada yapıldı. Ancak biz zamanla bunları kaybettik. Bunları neden kaybettik. Birinci tesisler, ikincisi baştaki spor ve siyasilerin basiretsizliğinden biz bunları kaybettik. Ben bu anlamda siyasiler ile bir araya gelmeyi çok isterim. Sporda müzik gibi evrenseldir. Dili, dini, ırkı yoktur. Ben her zaman şunu görüyorum. Bizden mi, değil mi? Bu olduğu zaman gerçekten iyi işlere imza atamayız. Bunu her iki taraf ya da taraflar için söylüyorum. Biz bunu Büyükşehir Belediyespor yetkilileri içinde söylüyoruz diğerleri içinde söylüyoruz.”

 

“GÖNÜLLÜ OLARAK BU İŞİ YAPIYORUZ”

Derneğin hiç kimseden destek alamadığını ifade eden Coşkun, hakemler konusunda ise seçici davrandıklarını söyledi. Coşkun, “Bizim hakem camiası içinde her türden insan var. Öğretmen, polis, doktor, iş adamı, sanayici her meslekten ve gruptan insanlar var bizim içimizde. Hakemlik bu konuda artık daha elit hale gelmiş durumda. Bizde bu konuda seçici davranıyoruz. Geçtiğimiz yıl aldığımız adaylarda üniversite mezunu olmayanlara hakemlik yaptırmayacağız şeklinde bir karar aldık. Bu konuda çocukların önüne bir hedef koyduk ki çocuklar okusun ve bir yandan da iş yapabilsinler. Biz karşı taraftan ise bu çocuklar için malzeme desteği bekliyoruz. Biz devletten yardım alan bir kurumda da değiliz. Kendi imkânlarımız ile ayakta duruyoruz. Derneğin elde ettiği gelirler ile malzemeleri karşılıyoruz. Biz bir ücret karşılığında da bunu yapmıyoruz. Fahri ve gönüllü olarak bunu yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

COŞKUN: CEZALAR İLE YENİ FUTBOLCULAR ALINIR

Van Büyükşehir Belediyespor’un her yıl kötü tezahürat ve yaşanan olaylardan büyük cezalar aldığını söyleyen Coşkun şunları kaydetti: “Biz vali bey ile görüştüğümüzde bunu dile getirdik. Hatta bir SODES projesi sunduk ancak projemiz henüz kabul olmadı. Biz dışardaki çocukları alıp eğitmek istiyoruz. Çocuklar hakem olamazsa bile sahaya geldiklerinde bilinçli olsunlar. Sahada küfür etmek yerine bilinçli bir izleyici olsunlar. Biz bir aileden bir kişi eğitmemiz durumunda, tüm aileyi eğitmiş oluruz. Bir önceki sezon hatta ondan önceki sezon belediyesporun federasyon tarafından almış olduğu maddi cezalara bir bakın. O ödemiş olduğu paralar ile çok sayıda sporcu alırdı. Taraftar konusunda sıkıntılarımız var. Taraftar derneklerinin bu konuda izleyicileri eğitmesi gerekiyor. Her cezada 10 bin 15 bin ceza yiyorsun. Sen bu paraları ceza olarak verdiğin için transfere bütçen dahi kalmıyor. Yıl bazında bu para toplamda 400-500 bin liranın üstüne çıkıyor. Buda size çok kaliteli 4-5 futbolcu demektir. Biz bunları da uyardık, derneklere de uyarıda bulunduk.”

 

“YETERLİ TESİS, KALİTELİ YÖNETİCİ DEMEKTİR”

Tesislerin yeterli olması durumda yöneticilerin de kaliteli olacağını aktaran Coşkun, “Yetersizliğimiz çok fazla. Bizler taraftarımızdan, yöneticimize hatta en üst kademeye kadar yetersiz kalıyoruz. Az önce de dediğim gibi bizim tesislerimiz yeterli olduğu zaman yöneticilerimizde kaliteli olur. Çünkü yöneticiler yetersiz olduğu zaman tabana cevap veremeyecek duruma gelir. Tesis yeterli olduğu zaman kalite beklersiniz ama yeterli olmadığı zaman zaten adamın eti budu budur diyorsunuz. Biz hakem adayı aldığımız zaman çok fazla eleme yapıyoruz. Son olarak 240 kişiden çok fazla eleme yaptık. Buradaki amaç hakemlik ve spor adı altında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Biz herkese eşti davranıyoruz ve kaliteli bir hakemlik oluşturmak oluşturuyoruz. Biz buradaki çocukları Van2a ve ülkeye kazandırdık ancak tesislerimiz çok eksik.” Dedi.

 

COŞKUN: 1’DEN FAZLA TAKIMA İHTİYAÇ VAR

Van’a 1 profesyonel takımın yetmediğini kaydeden Coşkun takım sayılarının arttırılması gerektiğini söyledi. Coşkun şunları dile getirdi: “Bu bölgedeki iller ve Van ili için hakemlik yapmak isteyenler birer araç ile antrenmanlara götürülür ve getirilirse bu çocuklar ve insanlar daha iyi şekilde hizmet verirler. Bu gençlerimizi spora daha çok iter. Bu çok basit işlerdir. Bunu devlet çok rahat bir şekilde yapabilir. Bu mülkü amir tarafından yapılabilecek bir çalışmadır. Vali beye de bunu aktardık ama artık eskisi gibi spora çok büyük bir ilgi yok. Biz bunu geri kazanmak istiyoruz. Bunların bakanlık ya da müdürlük bünyesinde yapılması gerekiyor. Bunlar maliyeti çok fazla değil. STK’lar, odalar, dernekler bunu çok rahat yapabilirler. Emin olun bunu yaptıkları zamanda kazanırlar. Ne kadar üst ligde olsa futbol takımı o kadar gelirde fazla olur. Van’ın 1 takım değil profesyonel ligde 2-3 takımı olması gerekiyor.”

 

“HER KURUMUN BİR TAKIMI OLMALIDIR”

Tüm kurumların takım sahibi olması gerektiğini söyleyen Coşkun, “Biz koordinasyon kurulu toplantılarına katılmak istediğimizi daha önce beyan ettik. Ancak henüz bir adım atılmadı. Vali beyden şunu rica ettik. Her kuruma söyleyin her kurum kendi takımını kursun dedik. Eskiden sağlık il müdürlüğünün bir takımı vardı. Valilik vilayet spor, et balık spor, kundura spor, DSİ spor gibi tüm kurumların takımı vardı. Milli eğitimde kaç bin kişi çalışıyor. Ki çok sayıda beden eğitim öğretmenleri de var. Rektör beye de söyledik üniversitenin de takım kurması gerekiyor. Zor değil bugün vali bir takım çıkarabilir. Buda herkese örnek olur ve diğer kurumlarda takım kurmaya başlarlar. Eskiden bunların hepsi vardı. Ancak şimdi bunların hiç biri kalmadı. Bun olması durumunda bizim takımlarımız 30-40’a ulaşacak duruma gelir. Bunlar Van’ın gelişmesi için önemli bir gelişimdir. Sen bu takımlar ile Vanspor’a futbolcu verirsin ve Vanspor artık dışardan sporcu dahi almaz.” Şeklinde konuştu.

 

COŞKUN: EĞİTİM VERMEYE HAZIRIZ

Futbol kuralları ve diğer kurallar konusunda eğitimler vermeye hazır olduklarını söyleyen Coşkun şöyle devam etti: “Biz bütün amatör takımlara, STK’lara sporla ilgilenen tüm kurumlara eğitim vermek için hazırız. Biz kim nerede eğitim almak istiyorsa biz onların ayaklarına gitmeye ve futbol kuralları ile ilgili eğitim vermeye hazırız. İyi bir izleyici kitlesi çıkaralım. Toplumumuzda bu konuda bilgi sahibi olsun. Futbol alanında bu konuda herkese destek ve eğitim vermeye hazırız. Biz bu anlamda gerek basın başta olmak üzere tüm kesimler ile bir arada olmayı istiyor ve birlikte bilinçlenmeyi istiyoruz. Bu konuda basının bizim için önemi çok fazla. Biz hepimiz bu memlekette yaşıyoruz ve bir birimize sahip çıkmamız gerekiyor. Basının bu konuda bize futbola sahip çıkması gerekiyor.”

 

“SPORDA GELİŞİM İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ”

Sporun Van’da bir yerlere gelmesi için herkesi bir olması gerektiğini kaydeden Coşkun son olarak, “Bizim bu konuda hiç kimse ile bir alıp veremediğimiz yok. Sporla ilgilenenler olarak bu konuda taleplerimiz var ve isteklerde bulunuyoruz. Benim bir Trabzonlu, Bir İzmirliden hiçbir eksiğim yok. Bu şehirlerde deniz dolduruluyorsa, 2-3 hatta 4 stadyum bir şehre yapılıyorsa bizim memleketimizde bir tane yapılmıyorsa bu bizim ayıbımızdır. Bizim üniversitemizde bir tartan atletizm pistimiz yok. Koşu ölçümleri, için kullanılan bu pist bizde sadece üniversitede var. Bu ayıptır. Bizde sadece bir tartan pistinin olmaması gerekiyor. Bunlara ihtiyacımız var. Şampiyonalara gidildiğinde sporlar bu pistte koşuyorlar. Bizim sporcularımız orada pistten koşuyor bizde ise toprakta koşuyorlar. Sporcular buna nasıl uyum sağlayacaklar. Buna rağmen yine başarılarımız var ama bizim bu piste ihtiyacımız var.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim