2014 yılında Büyükşehir olan ve son nüfus sayımında nüfusu 1 milyon 100 bini aşan bir kent olan Van’da halen bir büyükşehirde olması gerekenlerin bir çoğunun eksikliği yaşanmaya devam ediyor. Kentte ciddi ulaşım, trafik, yeşil alan gibi sorunlar yaşanırken yıllardır dillendirilen kent meydanı talepleri de cevapsız kalmaya devam ediyor. Kentin rahat nefes almak için ihtiyacı olan ve kenti bir çok anlamda sıkışıklıktan kurtaracak olan bir kent meydanı özlemi yaşanmaya devam ederken bir çok ilin aksine Van meydansız kent olmaya devam ediyor. Son yıllara kadar bu noktada umudu olmayan kentte depremle birlikte Valilik yerine bir kent meydanı projesi heyecan yaratmasına rağmen bu imarın duyurulmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmadı. Geçtiğimiz günlerde bir çok açılışın temellerinin atıldığı Gürpınar’da ilçe belediye başkanları ilçeye kent parkını kazandırarak dikkatleri üzerine çekerken Van’da da bir kent meydanına kavuşmak için vatandaşlar gün sayıyor!

 

 

Şehirleri, ülkeleri yeri geldiğinde gerçek anlamda şehir ya da ülke yapan faktörlerden bir tanesi ‘Kent Meydanı’dır. Kentler için meydanlar bu kadar önem taşırken bölgenin en büyük şehri olan Van’da ne yazık ki kent meydanı bulunmuyor. Daha önce Beşyol Meydanı ve Valilik binasının yerinen kent meydanı olacağı da söylenmiş ancak bu söylemlerde hava da kalmıştı. Gerek siyasilerin gerekse de diğer dernek, STK ve odaların sürekli gündeme getirdiği bu konu henüz neticelenmiş değil. Şehrivan Gazetesi olarak bizde kentin ihtiyaç duyduğu ‘Kent Meydanı’nı yeniden gündeme getirdik. Kent meydanı için düşünülen valilik binasının imardaki durumunu araştırdık. İmarda valilik binası merkez parkı olarak görünüyor. Kent meydanı için görüştüğümüz İMO Başkanı Kamuran Turgut ise Van’da kent meydanına ihtiyaç olduğunu söyledi. Peki, vatandaşlar ve çevre esnafı bu konuda ne düşünüyor. İşte kent meydanı için vatandaş ve esnafın düşünceleri...

 

 

GÜNDÜZ: MEYDANLAR CAN DAMARIDIR

Kent meydanı için görüştüğümüz vatandaşlardan Hayrullah Gündüz kent meydanlarının can damarı olduğunu söyledi. Gündüz şu ifadelere yer verdi: “Birçok metropol ve büyükşehre gittim. Bu kentlerine hemen hepsinde kent meydanları vardı. Kent meydanları insanları bir arada olması, dinlenmesi, boş zamanlarını iyi değerlendirmesi için kullanılan ve şehirlerin tabiri caizse can damarı olan alanlardır. Ben Vanlı değilim. Ancak Van, her yönüyle Türkiye’nin birçok ilinde çok daha güzeldir. Ancak Van’da bir kent meydana yok. Van’da sadece Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi var. Bunlarda artık şehri taşımıyor. Ayrıca bu caddeler trafiğe açık. Kent meydana Van’a kesinlikle şart. Bu meydanda araç değil sadece yayalar olacak. Güzel birkaç mekânı olacak, güzel bir heykeli olacak ve yeşilliği ile ağaçları olacak.”

 

 

TEKİN: VAN’A ÇOK YAKIŞIR

Çevre esnafından görüştüğümüz giyimci esnafından Saim Tekin adlı esnaf ise, “Van Büyükşehir Belediyesi olalı 2 yıl oldu. Ancak hala büyükşehir konumuna gelmiş değil. Van’ın kent meydanından çok daha büyük sorunları var. Bu yüzden biz kent meydana konuşmak yerine halen o sorunları konuşuyoruz. Örnek olarak halen asfaltı, kaldırımları, otogarı ve buna benzer trafik, ulaşım gibi şeyleri konuşuyoruz. Aslında bizim bunları değil, siz gazetecilerin önümüze getirdiği bu güzel konuları konuşmalıyız. Kent meydanı Van’a çok yakışır. Hele ki bu Beşyol’da yapılması harika olur. Valilik gibi bir kurumun buradan artık çıkması gerekiyor. Kent meydanı Van’a nefes aldırır. Bunu yanı sıra bize de etkisi çok büyük olur. İnsanlar alışveriş yaparlar, gezerler ve en önemlisi araçsız bir ortamda rahat ederler.” Şeklinde konuştu.

 

 

AKIN: ŞİMDİDEN ÖNLEM ALINMALIDIR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlardan Derya Akın, gelecekte sorunların yaşanmaması ise şimdiden çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Akın şunları kaydetti: “Türkiye’nin birçok ilinde bir değil birden fazla kent meydanı var. Van’da bırakın kent meydanını insanların rahat nefes alabilecekleri ve dinlenecekleri bir park alanı yok. Hiç mi yok desek yanlış olur. Ancak bunlara park demek için profesörler getirmek gerekiyor. Gerek gerçek anlamda bir parkın gerekse de kent meydanı için muhatap belediye, valilik ya da her hangi kurumsa bir an önce adım atması gerekiyor. Her geçen gün büyüyen Van artık araçları ve insanları taşımamaya başlayacak. Bu yüzden belediyelerin bir an önce bu sorunları oluşmaması için önlem alması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de kent meydanı ya da Van’a hitap edebilecek büyük bir parktır.”

 

 

DURAK: ARTIK BÜYÜKŞEHİR OLMALIYIZ

Kent meydanı için görüşlerini aldığımız Burak Durak adlı vatandaş, “Van’da insanların rahat edebileceği bir alan şart. Şehir iki cadde arasına sıkışmış durumda. Bu şehrin artık açılması gerekiyor. Bunun içinde araç trafiğine kapalı bir alan olması şart. Van içinde bu çok önemlidir. Bana göre Van’da Beşyol’da ya kent meydanı yapılmalı ya da cumhuriyet caddesi trafiğe kapatılmalıdır. Bu alanlara araç kesinlikle girmemelidir. İnsanlar bu cadde eğlenmeli, gezmeli ve istediği yerde dinlenmelidir. Van’ın diğer sıkıntılarının yanı sıra en büyük sorunu bana göre budur. Büyükşehir olduğumuz için söylüyorum. Belediyenin bu konuda kesinlikle çalışma yapması gerekiyor. Artık gerçek anlamda büyükşehir olmamız gerekiyor.” Dedi.

 

 

SULAR: DÜZENSİZ BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ

Çevre esnafından Emrullah Sular Van’da büyük bir düzensizliğin olduğunu söyledi. Sular şunları söyledi: “Van düzensiz bir şehir olma özelliğine sahiptir. Trafiği, ulaşımı, kaldırımı, yolu, caddeleri, sokakları, binaları hatta binalardaki boya ve yapılarına kadar hemen hepsi belli biz düzen içinde değil. Hal böyle olunca okulu, sağlık ocağı, hastanesi, kurum binaları, parkları da dağılıyor ve onlarda bu düzensizliğe aynı şekilde devam ediyor. Kent meydanı için en uygun yer Beşyol Meydanıdır. Ancak kent meydanı yapıldığı takdirde kentin düzeni bozulmaz mı onu da düşünmek gerekiyor. Zaten nüfus artıyor, araçlar sürekli artıyor artık yollar taşımıyor. Böyle bir durumda alternatif var mıdır bu önemlidir. Ancak kent meydanı konusuna gelecek olursak. Van’a kent meydanı kesinlikle yapılmalıdır. Bir esnaf olarak bende bundan yanayım.”

 

 

TURGUT: BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Kamuran Turgut ise Van için kent meydanını şart olduğunu söyledi. Turgut, “Gün geçtikçe büyüyen Van için kent meydanı büyük önem taşıyor. Van için daha önce bu çok konuşuldu hatta yeri hakkında da çok fazla tartışma söz konusu oldu. Kent meydanı için valiliğin bulunduğu alan konuşuldu. Ancak valilik binası yeniden onarıldı ve o binada hizmet verilmeye devam edildi. Kent meydanı Van için büyük önem arz ediyor ve bu yüzden de yapılması gerekiyor. İleri ki tarihte bu gerçekleşir mi bilinmez ancak bu yapılmalıdır diye düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VALİLİK YERİ KENT MEYDANI OLUYOR” DEMİŞTİ

Ak Parti Van 24. Dönem Milletvekili Mustafa Bilici 3 yıl önce Van’ın yeni imar planı için yaptığı açıklamada Van Valiliği alanın kent merkezi olacağını söylemişti. İşte o ifadeler: “Van ili tarihinde ilk kez düzenli bir imar planına kavuşuyor. Van’ın modern geleceği bu imar planında yapıldı. Valilik binasının olduğu yer kent meydanı oluyor. Bununla birlikte yeni yollar, park ve bahçeler açılıyor. Bütün bunlar Van’ın 50 yıllık geleceğini modern şehirleşme anlamında teminat altına alıyor.” Valilik alanın imarda kent meydanı olarak görünmesine rağmen bu konuda adım atılmazken, aksine geçtiğimiz yıllarda Valilik binası güçlendirme çalışması gördü. Valiliğin güçlendirilmesinden sonra bu alanın kent meydanı olması noktasındaki umutlar azalırken, bundan sonra nasıl bir adım atılacağı ise merakla bekleniyor.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim