Beşir Atalay başkanlığında şu ana kadar merkez ilçeler Edremit, İpekyolu başta olmak üzere toplam 3 ilçede gerçekleştirilen Güçbirliği Platformu ilçeler toplantısının 4’üncüsü Tuşba ilçesinden yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıda Tuşba ilçesinin sorunları ele alınırken, 4 tanede müjdeli haber verildi.

 

Uzun süredir planlaması yapılan fakat ülke gündemindeki flaş gelişmelerden dolayı yaz sonuna kadar sarkan Van ilçelerindeki Güç Birliği toplantıları Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay öncülüğünde devam ediyor. Diğer bir Van vekili Burhan Kayatürk ile birlikte her gün bir ilçede o ilçenin dinamikleri ile bir araya gelen ve ilçelerin röntgenini çeken platform üyeleri dillendirilen sorunları tek tek not alıyor. Muhtarlar ve diğer isimlerin de katıldığı toplantılarda ilçe sorunları tartışılırken bir taraftan da Van’ın önemli konuları tekrar tekrar gündeme geliyor. Bunlardan birisi de Van’ın bir türlü bitmeyen Çevre Yolu sorunu oldu. Hızlı başlayan ama yıllardır tamamlanamayan, Van’ın büyükşehir olmasından sonra da 18’inci maddeden dolayı arapsaçına dönen Çevre Yolu için Beşir Atalay müjdeyi verdi. Belediyeye devrolması sonrası krize dönen ve yapımının tamamlanması iyice zorlaşan Çevre Yolu için konuşan Atalay; “Çevre yoluyla ilgili tüm çalışmalarının yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devir ediyoruz. Artık belediyenin oradan bir katkısı olmayacak. Bu şekilde de çevre yolu çok iyi bir şekilde yürüyecek. Gelen kaynakları belediyeler hizmet olarak kullanmıyorlar. Biz bunların hizmete dönüşmesi için elimizden geleni yapacağız.” Dedi.

 

BU DA İLÇE GÜÇBİRLİĞİ…

Van'da Ak Parti Van Milletvekili olarak seçilen eski bakanlardan Beşir Atalay’ın katılımlarıyla düzenlenen Güçbirliği Toplantılarının ilçe ayakları devam ediyor. Daha önce İpekyolu ve Edremit’te düzenlenen toplantının bir sonraki ayağı Tuşba ilçesi oldu. Gerçekleştirilen toplantı da konuşan Beşir Atalay çevre yolu çalışmaların bundan bölye bakanlık tarafından devam ettirileceğini söyledi. Belediyenin bugüne kadar çevre yolunun önünde engel olduğunu ifade eden Atalay her şeye rağmen çalışmalarına devam edeceğini dile getirdi. Tuşba sınırları içinde bulunan kot sorunuyla ilgili de müjdeli haber veren Atalay kot seviyesinin düşürüleceğini ifade etti. Toplantı da konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatür’te Tuiba ilçesi için iki müjdeli haber verdi. Kayatürk marangozlar ve orta ölçekli sanayi sitesi için bakanlıklar ile iletişim halinde olduklarını ve olan sorunların çözülmesinin ardından iki sanayi sitesinin Van’a kazandırılacağını vurguladı.

 

SARI: HERKESİ İLÇEMİZE BEKLİYORUZ

Gerçekleştirilen toplantıda ilk söz alan isim Tuşba Kaymakamı Musa Sarı oldu. Tuşba ilçesiyle ilgili bilgiler veren Sarı, “Tuşba ilçemiz büyükşehir yasasından sonra kurulan ilçemizden bir tanesidir. 150 bin nüfus ve 67 mahallesi ile görülmeye değer bir ilçedir. Çevre yolu olmaması hasebiyle bakir güzel koyları, Ayanis Kalesi, Çarpanak ve Adır Adaları bulunmaktadır. İçerisinde üniversite, organize sanayi bölgesi, sanayi sitesi, fuar kongre merkezi olan bir ilçemizdir. Tuşba ilçemiz Van’ımızın en güzel ve şirin ilçelerinden bir tanesidir. Bu kadar güzelliğin yanı sıra gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen güzellikler var. İnşallah bu toplantılar ile güzellikler ve değerler daha iyi bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bizleri bir araya getirdiniz ve sorunları hep birlikte tartışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: TOPLANTI GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAK

Sarı’nın ardından konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe hastalığına rağmen toplantıya katıldığını söyledi. Özgökçe şu ifadelere yer verdi: “Büyük bir hastalık geçirmeme rağmen bugün ilçenin konuşulacağı toplantıya geldik. Çünkü halkın seçmiş olduğu bir isim olarak halkın sorunlarına çözüm olmak için her zaman alanlardayız ve alanlarda olmaya devam edeceğiz. Tuşba ilçesi Van Gölü’ne en fazla sahili olan bir ilçedir. Bugüne kadar sırtını göle çevirmiş bir ilçenin bugüne kadar yapılmamış çalışmaları var. 40-50 yıl önce yapılması gereken çalışmalar bu ilçe de yapılmamıştır. Biz göreve geldikten sonra bize buradan ve Ankara’dan destek veren herkese teşekkür ediyorum. Biz daha önce beraber toplantılar yaptık. Ancak ilk kez böyle bir toplantı yapıyoruz. Ben bu toplantının güzel işlere imza atacağına inanıyorum. Hepimize hayırlı olsun.”

 

TOPLANTILARDA İLÇE SORUNLARI KONUŞULUYOR

Toplantıda açılış konuşması yapan eski bakanlardan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ilk olarak toplantının formatı hakkında bilgiler verdi. Atalay, “Toplantının formatı hem remi hem de sivil tarafların bir arada olmasıdır. En önemli özelliği budur. Toplantıda ilçemizi konuşacağız. Tuşba bizim büyükşehir ile kurulmuş önemli bir merkez ilçemiz. Hem denize sahili fazla hem de ekonomi anlamında önemli alanları var. Burada neler yapılıyor, ne gibi sorunlar var, ne tür şikâyetler var bunları konuşacağız. Bunlar bir arada konuşulduğu zaman çok daha verimli oluyor. Ayrı ayrı olduğu zaman iyi bilgiler alınmıyor. Bu toplantılar yerel basınımız içinde önem arz ediyor. Çünkü bu toplantılardan Van’ın ve ilçelerin sorunları konuşuluyor.” Dedi.

 

ATALAY: İLÇEMİZİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ

Toplantının bir parti toplantısı olmadığına işaret eden Atalay şunları söyledi: “Partilerden il ve ilçe başkanımız katılır diğer taraftan tüm kesimler yer alır. Bu toplantılar hükümetimizin daha iyi işler yapması için bir ortak akıl toplantısıdır. Biz buradaki konuşmaları raporlaştırıyoruz. Ardından var olan sorunların üzerine gidiyor ve takiplerini yapıyoruz. Bu toplantının en önemli özelliği herkesin bir birini iyi tanıması ve sorunları bire birde güzel bir şekilde çözmesidir. Meclis erken tatil olsaydı bizde toplantıları daha erken başlatacaktık. Gevaş ile toplantılarımıza başladık. Bugün itibariyle 3 merkez ilçemizi tamamlıyoruz. Van’daki bütün ilçelerimiz birer günde tüm toplantıları yapacağız. Bu toplantılar çok güzel sonuçlar çıkaracaktır. Bu şekilde ilçemizin bir röntgenini çekiyoruz. Bu anlamda bir yol haritası ile burada her şey konuşuluyor. İlçe için yapılacak daha iyi çalışmalara imza atacağız.”

 

“KAPIKÖY’Ü ELE ALDIK, SORUN ÇÖZÜLÜYOR”

Güçbirliği toplantılarını ortak akıl olduğunu dile getiren Atalay bu toplantıların meyvelerini aldıklarını söyledi. Atalay, “Güçbirliği Platformunu biz bir ortak akıl olarak görüyoruz. İlimizde olan sorunları burada konuşuyor ve bir ortak akıl ile çözüm yolu arıyoruz. Güçbirliği Platformumuzun ilk konularından bir tanesi Kapıköy’dü. Güçbirliği ikinci toplantısında en önemli konu olarak bunu kendi önümüze koyduk. Hepimiz hep birlikte takip ettik ve geçtiğimiz hafta buranın temelini attık. Gidip eski halini bir görün. Orası bir gece kondu bile değildi. Artık tırların, otobüslerin ve ticaretin canlandığı çok güzel bir merkez olacak. Önümüzdeki yıl buranın açılışını yapacağız.” İfadelerine yer verdi.

 

ATALAY: BÜYÜKŞEHİR YAPMASI GEREKENİ YAPMIYOR

Çevre yolu sorunuyla ilgili yeni gelişmelerin olduğunu ifade eden Atalay şöyle devam etti: “Çevre yolu sorununu takip ediyoruz. Çevre yolu depremden bu yana devam ediyor. Deprem yılında burada afeti ve çevre yolunu takip eden birisi olarak tüm detaylarını biliyorum. Çevre yolunda daha sonrada yeni gelişmeler oldu. Yollar uzadı ve genişlemeler oldu. Bunların olabilmesi içinde büyükşehrin elinde olan yetkiler var. Büyükşehir orada yapması gerekeni yapmıyor. Bir 18’inci madde takıntısı var. Onu bahane ediyorlar. Bizde bunu çok iyi anlıyoruz. Hükümete burada iş yaptırmama, engelleme gibi bir tavır var. Tabi biz bunu yakıştırmıyoruz. Bu şehrin seçilmişlerine yakışmıyor.”

 

ÇEVRE YOLUNDAKİ TÜM YETKİ ARTIK BAKANLIĞIN

İlde yapılması gereken çalışmalara hiç kimsenin engel olamayacağını ifade eden Atalay bunun için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Atalay, “Yıllık olarak bu şehre hizmet yapmaları için belediyeye 500 milyon civarında para gönderiliyor. Büyükşehirler kurulduktan sonra paralar büyükşehirlere gönderiliyor. İlçelerinde belli kazançları oraya gönderiliyor. Hizmet yapmaları için. Özel idarenin kapanmasının ardında yollar ve suyun yapılması için onara para gönderiliyor. Ama bilindiği üzere buradaki belli sebeplerden dolayı bunlar yürümüyor. Biz burada ne yapacağız? Yapılacak olan hizmetlere hiç kimsenin engel olmasını arzu etmeyiz. Devlette buna izin vermez. Şimdi bir bakanlar kurulu kararı çıkarıyoruz. Çevre yoluyla ilgili tüm çalışmalarının yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devir ediyoruz. Artık belediyenin oradan bir katkısı olmayacak. Bu şekilde de çevre yolu çok iyi bir şekilde yürüyecek. Gelen kaynakları belediyeler hizmet olarak kullanmıyorlar. Biz bunların hizmete dönüşmesi için elimizden geleni yapacağız.” Dedi.

 

“53’E İNDİRDİK DAHA DA İNDİRECEĞİZ”

Özellikle Tuşba sınırları içinde yıllardır sorun olan kot seviyesiyle ilgili de müjdeli haberi veren Atalay şunları söyledi: “Tuşba’yı çok ilgilendirdiği bir konu daha var. Oda kot konusudur. Bu sorunu en çok Tuşba ilçesi yaşıyor. Tuşba’da sahilde olan evler imardan dolayı sıkıntılar yaşıyor. 1995 yılında alınan bir karar var. Bizim yetkili kurumlarımız ve bizim çalışmalarımız doğrultusunda var olan kod seviyesi düşürülecek. Ankara’da yaptığımız toplantıda 55 seviyesinde olan seviyeye 53’e düşürdük. Biz bunu biraz daha düşürmek için çalışmalar yapıyoruz ve önümüzdeki bakanlar kurulunda bunun çıkacağına inanıyoruz. İnşallah Van denizinin çevresinde Tuşba’yı ilgilendiren çalışmalar rahatlayacak ve bu gelişme ilçeye büyük katkıları olacak. İnşallah bu toplantı sonrasında ilçenin tüm dökümleri yapılacak ve bizde bunun takipçileri olacak. Amacımız sorunları giderilmesidir. Toplantımız hayırlara vesile olsun.”

 

KAYATÜRK: KENTİN DİNAMİKLERİ BU TOPLANTIDA

Atalay’ın ardından konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Bugün Tuşba’da güçbirliği toplantımızı yapıyoruz. Bu toplantımızı tüm ilçelerimizde yapmayı hedefliyoruz. Biz daha önce Van’da ortak akıl toplantılarını yapıyorduk. Bu toplantı önemli bir toplantıdır. Şehrin bütün dinamikleri bu toplantılara katılıyor. Bazı arkadaşlarımız zaman zaman şehrimiz için bir şeyler yapmak istiyor. Ancak bunu yapamıyorlar. Kurulan ortak akıl toplantısı ya da akıl birliği toplantısı ile bu yapılamayan çalışmaları ve var olan sorunları bu toplantılarda konuşmaya başladık. Biz bu toplantıları ilçelere de yapalım diye düşündük. 15-20 günlük tatili bölgede gezmek için ayarladık ve tüm ilçelerimizde yapmayı hedefledik.” Şeklinde konuştu.

 

“AMACIMIZ ENGELLERİ KALDIRMAK”

Kayatürk’te çevre yolu ve kot seviyesi sorununa değinerek şunları söyledi: “Tuşbayı ilgilendiren ve bizim üzerinde durduğumuz iki problem var. Bunun yanı sıra iki tane de gelişme var. Bu iki problemi az önce Beşir hocamız az önce açıkladı. Bu toplantı bu iki problemin ortak bir toplantısı oldu. Birisi kot diğeri ise çevre yolu sorunuydu. Bu çevre yolu ve kot problemi için ısrarcı toplantılar yaptık. Son olarak Çevre Şehircilik Bakanlığında en önemli toplantıyı yaptık. Önemli bakanlıklardan katılımlar oldu. Bizim hedefimiz çevre yolu yapılmasının önündeki bütün engelleri kaldırmak. Daha önce kısmi engeller kanun yoluyla meclisten geçmişti. Şimdi eğer ki başka problemler varsa o problemleri hızlı bir şekilde kaldırmak ve inşaatına başlamak gibi bir amacımız var.”

 

KAYATÜRK: VAN’A İKİ SİTE KURACAĞIZ

Tuiba ilçesi için iki müjde daha veren Kayatürk, “Bir başka konumuz ise kot problemidir. Daha önce 55 olan kotu biz indirmek için 2-3 yıl boyunca çalıştık. Kot 53’e kadar indirildi. Ancak 53’te bizi rahatlatmıyor. Bu nedenle 52 olabilir mi? Ya da 53 kalsa bile inşaat alanına nasıl yön verilebilir diye bir çalışma yaptık. O çalışmada da ben ümit varım inşallah bu problemlerde çözülecek. Bunu dışında bizim Tuşba ilçemize ilgilendiren iki gelişme oldu. Mobilyacılar sitesi ve orta ölçekteki sanayi sitesi. Mobilyacılar sitesi için arkadaşlar gelip gittiler ve gerekli izinler alındı. Ardından bakanlıklarda var olan bazı problemler var onları da inşallah çözüyoruz. Ayrıca orta ölçekteki sanayi sitesi içinde iki çalışma yaptık. Van’a inşallah iki site kuracağız ve insanlar burada istihdam edilecek. Bu gidişle Tuşba bir sanayi kenti olsun istiyoruz.” Dedi.

 

“DBP’Lİ BELEDİYELER TOPLANTILARA KATILMIYOR”

DBP’li belediyelerin toplantılara katılmadığına dikkat çeken Kayatürk şunları söyledi: “Yapacağımız tüm çalışmalar ve var olan sorunların çözümü için belediyenin katkı sunması gerekiyor. Fakat büyükşehir belediyesinde ya da diğer il ve ilçelerdeki DBP’li belediyeler bu tür toplantılara katılmıyorlar. Edremit’i, İpekyolu’nu davet ettik, ancak katılım olmadı. En azından büyükşehir yetkilileri burada olsun ki bu problemlerin neden çözümleediğini ve çözülmesi için nasıl bir katkı yapılması gerektiğini hepimizde görmüş olalım. En azından bu baskıyı üstlerinde görmüş olsunlar. Sayın Lezgin Botan katılacağını ya da arkadaşlarının katılacağına dair bana söz verdiler. Ancak yine kendileri gelemediler. Biz bütün olumsuzluklarına rağmen bu güzel kentimizi geliştireceğiz. Bir ayağımız Van’da, bir diğer ayağımız ise Ankara’da olacak. Tüm arkadaşlarımız zaman zaman Van’da çözemediklerini sorunları bize getiriyorlar ve bizde elimizden geleni yapıyoruz.”

 

Toplantıya AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, il ve ilçe kurum amirleri, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim