2’inci Van Güçbirliği Platformu’nun kurucusu ve mütevelli heyetinde yer alan isim olan Van Milletvekili Beşir Atalay, yapılan toplantılarla ilgili değerlendirmesinde gelinen noktadaki kazanımları değerlendirdi. İlk toplantıda konuşulan konuların çözümü için büyük çaba verdiklerini ve bundan sonra da tüm konulara çözüm arayacaklarını belirten Atalay; “Van’a dair ne varsa burada konuşalım, burada çözelim, burada açıklayalım” dedi,

 

Güçbirliği Toplantısı’nın sonuç bölümünde görüşlerini paylaşan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay; toplanıyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; “Güçbirliği’nin ilk toplantısı olan tanışma ve görüşmesinden sonra bu toplantısında önemli teklif ve öneriler oldu. Burada da konuşulan her şey önemli. Özellikle gündem ile alakalı her şey önemli. Bundan sonra yönetim kurulu toplantısının ardından bir de eylem planı oluşacak. Bu platformun daha çok birlikte tartışma, birlikte konuşma ve Van’daki herkesin hangi konular üzerinde konuştuğu bilinsin. Olabilecekler, olamayacaklar değerlendirilmiş olsun. İnanın geçmişteki tecrübelerime dayanarak şunu söylemek istiyorum ki bu platformun bir araya gelmesi bile çok önemlidir. Bunun önemi de zamanla anlaşılacak. Burada Van’ın meselelerini burada tartışalım. Takip edileceklerini burada takip edelim. Ne yaptığımızı yine burada açıklayalım. Burası tüm meselelerin merkezi olsun. Burada odaklanma önemli. Ben somutluğu ve sonuç alıcı olmayı çok önemli görüyorum. Dolayısıyla bu şekilde çalışacağız.”

 

TARIM VE HAYVANCILIK AYRICA TARTIŞILACAK”

İlk gündemin ekonomi olduğunu belirten Atalay, her toplantıda farklı konuların konuşulacağını belirterek önemli bir başlık olan Tarım ve Hayvancılık için de farklı oturum açılayacağını belirtti. Atalay; “Tarım ve Hayvancılığı ayrı olarak tartışılacak. Van’ın durumu, tarımı, hayvancılığı Et ve Balık Kurumu gibi konuları çalışılacak. Yine Turizm ile ilgili konular var. Onu da çalışacağız. Turizm bakanlığımız ve Kültür Bakanlığımızın yapacakları, THY’nin yapacakları ve bizim yapacağımız çok önemli konular var. Bunlar da ayrı bir şekilde konuşulacak. Türkiye’de turizmde sıkıntılar var ama bu Van’ı çok etkilemiyor. Bizim kapımız İran. Dolayısıyla biz bu konuyu ayrı olarak değerlendirebiliriz. OSB ile ilgili yine konuştuk. Tuşba, Küçük Sanayi Sitesi’nin rahat etmesi bizim için önemli. Onunla ilgili de çalışıyoruz. Burada tabi teşvik politikaları önemli. Burayı da bir başlık olarak ekleyeceğiz. Belki burada biraz rehberlik de gerekiyor.”

 

“Terkin konusuna gelince... Depremden sonra bir kaç erteleme oldu. Bu çok önemli bir konu. Bu konuyu Maliye bakanımıza da götürelim. Bu konuda alternatif bazı teklifler götürmemiz gerekiyor. Bu konuda yeniden yapılandırma, yükümüzü hafifletecek çalışmalar üzerinde konuşmamız gerekiyor. Beraber Ankara’da bürokratlarımız ile görüşeceğiz. Bu hemen küçük esnafın hem üretim kesiminin meselesidir. Van’da belki de en önemli hususlardan birisi de budur. İran ile ilgili konuşmak gerekirse… Ticaret Bakanlığı’nın kendi raporunda burası için iyi çalışırsa Doğubayazıt ikinci planda kalabilir diyor. Dolayısıyla burası Türkiye’nin en önemli kapısı halen gelecek. Bu hedefleri koyup somut bir şekilde üstüne gitmek gerekiyor. Kapıköy’le ilgili bu yönüyle çok önemli. İnşallah en kısa sürede burası tamamlanacak ve Van lojistik merkez için de çalışmaların başladığını görecek” dedi. Atalay bir sonraki toplantının başlığının da ‘Eğitim’ olması gerektiğini belirterek toplantıyı kapattı.

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim