Türkiye Hentbol Federasyon’u (THF) yakın bir süreçte seçime gidiyor. THF Başkan adayı Cenap Serdar seçimler kapsamında Van’a geldi. Gazetemizin konuğu olan Serdar Van için yapacakları çalışmaları anlattı.

 

Türkiye Hentbol Federasyon Başkan Adayı Cenap Serdar gazeteniz Şehrivan’ın sorularını cevapladı. Van’a yapacakları yatırımlar hakkında bilgiler veren Serdar hentbol sporu için Van’ı pilot il seçtiklerini söyledi. Hentbol sporunu ayağa kaldırmak adına yapacakları proje hakkında bilgiler veren Serdar Van’ın hentbolda ön plana çıkacağını dile getirdi. Vanlıların artık futbola para harcamaması gerektiğini dile getiren Serdar, “Güç bakımında, çalışma tarzı bakımında biz pilot il olarak Van’ı seçtik. Van’da dünya çapında müsabakalar yapıldığını düşünsenize bütün Türkiye ayağa kalkar. Van’da ne oluyor diye herkes Van’ı konuşmaya başlar.” Dedi.

 

 

VAN THF’YE SPONSOR OLDU

4 aylık bir zamandır seçimler için çalıştıkları ifade eden Cenap Serdar en büyük desteği Van’dan aldıklarını söyledi. Serdar, “Biz 4 ay önce arkadaşlarımızla birlikte Türkiye Hentbol Federasyona Başkan olmak için yola çıktık. Biz yola çıktığımızda bizi ilk destekleyenler Vanlılar oldu. Bizim yanımızda olduğunu ilk açıklayan Van oldu. Van’da bulunan kimlik mağazalarının sahibi bize ilk destek olurken ayrıca milli takımımıza da sponsor olacaklarını açıkladı. Biz de hazırladığımız kitapçığımızın en arka sayfasında kendileriniı sponsorumuz olduğunu açıkladık.” İfadelerini kullandı.

 

“İKİ ÖNEMLİ PROJEMİZ VAR”

Önemli iki projelerinin olduğunu söyleyen Serdar şunları söyledi: “Hentbol Federasyonluğuna adaylığımızı koyduktan sonra diğer federasyonlar gibi çalışmak istemedik. Her zaman yaptığınız işi yapmaya devam ederseniz her zaman aldığınız sonuçları alırsınız. Bu yüzden kendinizi ve yaptığınız işleri değiştirmelisiniz. Bizde bunu yapmaya hayret ettik ve projeler ürettik. Bizim çok önemli iki projemiz var. Bir tanesi çocuklar ve gençlere yönelik. Bu projede biz çocuklarımıza plaj hentbolu oynatacağız. Okul önlerine ve caddelere hentbol sahaları yapacağız. Bunları oluşturduktan sonra buralara antrenörler atacağız. Ardından bu takımlara takım işin her türlü ekipmanı sağlayacağız.”

 

 

SERDAR: ÇOCUKLARI KAMPLARA GÖTÜRECEĞİZ

Bölgelerde derece elde eden grupları Akdeniz Bölgeleri’nde kampa alacaklarını söyleyen Serdar şunları kaydetti: “15 antrenörümüz kendi bölgelerinde yarışmalar düzenleyecekler. Bazı yerlerde bir antrenörümüzün 3-4 takımı olacak. Bölgeler arası yapılan yarışmalarda ilk 4’e giren takımları biz tespit edeceğiz. Bu takımlar 10 kişiden oluşacak. Biz bu takımlarda birde diyeceğiz ki kendi bölgenizden 10 kişi daha alın yanınıza ve 20 kişi olun. 4 takımla birlikte bu sayı 80 kişi olacak. Biz bu 80 kişiyi Antalya’da, Marmaris gibi yerlerde otellerde ağırlayacağız. Bu çocuklarımıza da hem kamp yaptıracağız hem tatil yaptıracağız hem de orada play-of oynattıracağız. Bu 4 takım kendi arasında maçlar yapacak ve dereceye girenlere kupalar, katılım belgeleri ve çeşitli hediyeler vereceğiz. Bu şekilde kendi bölgelerine geri dönmüş olacaklar.”

 

“AKLIMIZDAKİ PİLOT İL VAN”

Yapılacak olan proje için Van’ı pilot il seçtiklerini söyleyen Serdar, “80 kişiyi kamp ve talilere götüreceğiz. Bir sonraki yıl herkes yanında 10 kişi getirse bu sayı 800 kişi olacak. 800’ü de geçtik 500 kişi gelir. Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde 30 il var. Biz ilk olarak bunu bir pilot ilde yapmak istiyoruz. Aklımızda bir pilot ilde var. Bu şekilde biz bunu 30 ile yayacağız. Bunu da yaptığımıza zaman bizim karşımıza 1,5 milyon çocuk çıkıyor. Bu korkunç bir rakamdır. Biz bu çocukların yarsını kötü alışkanlıklardan kurtarabilsek ve hentbola çekebilsek bu ülke olarak büyük bir kazanım olur bizim için. Güç bakımında, çalışma tarzı bakımında biz pilot il olarak Van’ı seçtik.” Dedi.

 

 

VAN NEDEN PİLOT İL SEÇİLDİ?

Van’ı neden pilot il seçtiklerini de gazetemize açıklayan Serdar şunları kaydetti: “Ben bunu bir kaç tane televizyon programında da açık açık çıkıp söyledim. Bana neden Van dediklerinde de, ben Trabzonluyum Vanlı değilim. Ancak Van’ın çocukları hentbola çok yatkın, bu yüzden de biz bunu Van’da başlatacağız. İlk olarak Van’da 1 sene biz bunu yapacağız ve başarımızı göreceğiz. Biz bunu gelip burada anlattığımızda anlattığımız herkesten çok olumlu karşılamalar aldık. Sayın valimiz, Tuşba kaymakamımız diğer antrenör arkadaşımız bu konuda bizi çok iyi karşıladılar. Hatta bir gazeteci arkadaşımıza da bunu anlattık ve onların da çok hoşuna gitti. Bizim için sporun yeri başkadır.”

 

“SPORLA SİYASETİ KARIŞTIRMAYACAĞIZ”

Siyaset ile sporu hiçbir zaman bir birine karıştırmayacaklarını dile getiren Serdar, “Spor bir yaşam biçimidir. Biz asla sporla siyasi bir birine karıştırmayız. Siyaset bizim uzağımızda dursun. Biz kesinlikle siyasetin hiçbir yerinde durmuyoruz. Bize destek verenlerden Allah razı olsun. Tabi ki biz çalışırken sporda bir yerlere gelirken bir cumhurbaşkanımız var, başbakanımız var, spor bakanımız var ve bizde bunların emrinde çalışacağız. Başka bir şey düşünmek hayalcilik olur. Onlar parayı verecekler ve bizde çalışacağız. Federasyonumuza da bu anlamda büyük maddi girdiler sağlayacağız.” Şeklinde konuştu

 

 

SERDAR: BEN TEK BAŞIMA BİR HİÇİM

Türkiye’de herkesin futbol konuştuğunu ancak artık futbola olan ilginin azaldığımı söyleyen Serdar şunları kaydetti: “Türkiye’de herkes futbol diyor. Ancak bugün futbolda bitiyor ve kimse bunun farkında değil. Bakın tribünlere bakın artık çok fazla seyirci yok. Yavaş yavaş seyirci potansiyeli düştü. Basketbol, voleybol son gazla bir şekilde yoluna devam ediyor. Bizde bunların ardından neden hentbol olmasın dedik. Şu anda hentbolu yönetenler iyi yönetemiyor. Hentbolu son 15 yılda yönetenler hentbolu tamamen dip yaptılar. Hentbol şu anda parke zeminine yapışmış durumunda. Bizde emek harcayacağız çok çalışacağız ve hentbolu bu zeminden kazıyıp alacağız. Bunu kimlerle yapacağız. Ben tek başıma bir hiçim. Sizlerle birlikte, valililerim, Ankara’daki bürokratlarımıza ve tüm arkadaşlarımıza birlikte hepimiz birlikte çalışırsak bunu başarabiliriz.”

 

VAN’IN TANITIMINDA HENTBOLUN ROLÜ

Van’ın tanıtımında hentbolun önemli bir rol üstleneceğini ifade eden Serdar, “Eğer ki biz burada dediğimiz projeyi gerçekleştirirsek. Ardından burada 2. Lig’de bulunan takımımızı birde süper lig takımı yapabilirsek ki yapacağız bunu inşallah. Vanspor atıyorum Barcelona ile oynuyor ya da başa bir dünya takımı ile oynuyor. Bu çok önemli bir şeydir. Paris takımları Fransa’da hentbol konusunda birinci geliyor. Futbol ise bu şehirler 3’üncü sırada gelir. İkincisi ise judodur. Ve Paris’teki bu takımlar futbol takımlarından daha değerlidir. O takımın bura geldiği ve Van’da müsabaka yaptığını düşünsenize bütün Türkiye ayağa kalkar. Van’da ne oluyor diye herkes Van’ı konuşmaya başlayacak. Siz burada takımımız Paris’e gidiyor diyeceksiniz ve tüm dünya basının gözü burada olacak. Bu anlamda bizde federasyon olarak destek vereceğiz. Hele burada bir final oynatılır ve kupa kazanılırsa siz o zaman görün Van’ı.” İfadelerini kullandı.

 

 

SERDAR: FUTBOLA BOŞA PARA HARCAMAYIN

Vanlıların artık futboldan vazgeçip salon sporlarına dönmesi gerektiğini söyleyen Serdar, futbola boşa para harcandığını vurguladı. Serdar şöyle devam etti: “Van futbolda 3. Ligde yer alıyor. Ben Kastamonu’nda çalıştık ve futbol takımı için çok fazla emekte harcadım. Yıllarca oraya dökülen paranın haddi hesabı yoktu. Şimdi de burada aynı şeyi gördüm. Ya bırakın artık futbolu. Salon sporları ile uğraşın. Hem ucuz hem de çok çabuk marka değeri olan işlere ulaşırsınız. Ben bu şekilde hentbolun 3 yıl içerisinde Van’ı ayağa kaldıracağına inanıyorum. Van’da sporcu bağlamında hentbola ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum.”

 

“DEVRİM ÖNCE KENDİ ÇOCUKLARINI ÖLDÜRÜR”

İnsanları seçimlerde kazanmak için çok sayıda vaatlerde bulunduğunu söyleyen Serdar, “Bizim Türk insanının yapısında şu var. Kazanmak için o gün ki şartlarda ağzına gelebilecek her türlü kelimeyi söyleyebilirler. Orayı kazanabilmek için her türlü vaatte bulunurlar. Ve sonuçta kazanırlar ve kazandıktan sonra işle değişir. Şöyle bir laf vardır. Devrim önce kendi çocuklarını öldürür. Bunlarda aynısı yaparlar. Ben önce size projelerden bahsettim. Bakın 2009 yılında Türkiye Hentbol Federasyonu’nun bütçesi 8 milyondu. Judonun bütçesi 2 milyon civarındaydı. Bugün geldiğimiz dönemde judonun bütçesi 15 milyonu aştı, hentbol bütçesi ise 6 milyon civarında. Nasıl bir rezaletin içinde olduğunu anlayabiliyor musunuz? Neden bunu söyledim. Bizim 6 milyonu aşkın bir bütçemiz var. Ben Avrupa Birliği bütçesinden kalkınma bakanlığındaki 2 projem sadece 7 milyon. Ben o 7 milyonu buradaki bir yıllık faaliyet kullanmış olacağım. Bu parayı Van’da kullanacağız anlamına geliyor.” Dedi.

 

SERDAR: DESTEK ALMAZSAM VANLI OLACAĞIM

Federasyon başkanlığını bir yerlere gelmek için yapmayacağını dile getiren Serdar, Trabzon’da yüzde 10’luk değeri görmediği takdirde Vanlı olacağını belirtti. Serdar şunları kaydetti: “Ben 55 yaşındayım. Bugüne kadar devletin birçok kademesinde görev aldım. Şu anda 3 oğlum var iki oğlum Ankara’da avukatlık yapıyor. Benim kariyer olarak bir beklentim yok ki bu anlamda bir hırsımda yok. Olmazsa oturup ağlar mıyım ağlamam ama üzülürüm. Çünkü çok temiz ve iyi insanlar tanıdım. Özellikle Van’da bu insanlardan çok tanıdım. Trabzon’da aynen şunu söyledim siz bana Van’da verilen değerin yüzden 10’unu verin ben seçimi kazanırım. Ha yüzde 10 değeri vermezseniz ben kaydımı Van’a alacam dedim. Van beni ayakta tutuyor.”

 

 

KİTAPÇIK İÇİN 3 AY ÇALIŞTI

Seçim için hazırladıkları kitapçık için 3 ay uğraştıklarını ve çok sayıda isimle görüştüklerini dile getiren Cenap Serdar, “Bu elinizde tutuğunuz kitapçığı ben 3 ayda hazırladım. Basketbol bugünlere nasıl geldi hangi çalışmalar ile başarılı oldular diye bir çalışma yaptım ve yapacaklarımı tek tek not ettim ve yazdım. Bir vekil ve belediye başkanı arkadaşımız bana sen birde mektup yaz dediler. Ne yapmak istediğini millete ıslak imza ile anlat dediler. Ben birde bunu hazırladım. Ben fazla beklentiler içinde değilim. Biz önce yapacaklarımıza odaklanıyoruz. Bize şu anda sponsor olmak için bekleyen 5 kurum kuruluş var. Bunlar içinden hangisi değerli, ne kadar bu işe yatkın bunları bilmiyoruz. Bunlar ancak seçimlerden sonra netleşecek.” Şeklinde konuştu.

 

“FEDERASYON BAŞKANI FİNALE GİTMİYOR”

Van için ne kadar samimi olduklarını proje ile açıkladıklarını söyleyen Serdar şunları söyledi: “Biz ne kadar samimiyiz? Açıklamış olduğumuz projeler ile ne kadar samimi olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Bundan benim kaçarım yok ki. Ben burada bir arkadaşımıza projeyi verdim. Bu arkadaşta bunu iyice inceleyecek ve bakacak. Bu projemizde Van yazıyor. Bunu götürüp Trabzon’da kullanacak halimiz yok. Tüm insanlar şunu sormalıdır. Seçime kadar çok vaatler ve insanlar ancak seçimlerin ardından hiç kimse yok. Aynen bugün olduğu gibi federasyon başkanını arıyorsunuz bulamıyorsunuz. Muhatap olacağınız kimse olmuyor. Marka değeri sıfır olmuş bir hentbol, Avrupa’da ve dünya da söz sahibi kalmamış bir hentbol. Kulüpler kapanıyor, insanlar zevk sefa içindeler. Bir final yapılıyor federasyon başkanı bu finale gelmiyor.”

 

SERDAR: SPOR ÖN PLANA ÇIKMALIDIR

Şu an federasyonda yer alan yöneticileri sert bir dille eleştiren Serdar federasyonun gezi şirketi haline getirildiğini vurguladı. Serdar, “Azimle çalışarak ve bu ülkeye bir şeyler katmamız gerekiyor. Biz eğer ki bunu yapamıyorsak bunu yanlıştır. Bizim ülkemiz zengin bir ülke olsa, bugün bu yaşadıklarımızın hiç birini yaşamayız. Bizde babayız ve çocuklarımıza üzülüyoruz. Ve bunları yaşıyoruz. Biz bu bölgelerimizde sporu ön plana çıkarırsak iyi işler yapılır. Bunun dışında bir projemiz var oda hentbol çocuk kulübüdür. Bu kulüp ile her sene çocukların sayıları artacaktır. Federasyona seçilenler sadece maç takip ediyorlar. Bir gün sen Almanya’ya git, Ahmet şuraya gitsin, bu adam buraya gitsin gelsin. Sporu düşünen yok. Federasyon olmuş seyahat acentesi. Böyle olmaz.” İfadelerini kullandı.

 

“VAN BATIDAN DAHA GÜVENİLİR”

Van’ın İstanbul ve diğer batı şehirlerinden daha güvenilir olduğunu söyleyen Serdar şöyle devam etti: “13-14-15-17 yaşındaki çocukları siz başıboş bırakırsanız bırakın Van’da İstanbul’da bu çocuklar başka yönlere giderler. Van, İstanbul’dan daha tehlikesizdir. Ankara’dan daha tehlikesizdir. Çocuklar kaçırılıyor, uyuşturucu çıkıyor, sapığı çıkıyor ki çıkıyor. Ne yazık ki 1984’ten beridir bölgelerimizde çocuklarımız bir şekilde ailelerinden koparılıp, bir yerlere götürülüyor. Bunu nasıl yapacağız. Biz federasyon olarak, siz basın olarak, vali, vali olarak biz bir kurul oluşturacağız ve projeyi hayata geçireceğiz. Bunu yaptıktan sonra çocuklar yukarı doğru gitmez sahile doğru iner. Van Gölü’nün çevresine iner çocuklar. Bunun başında ödüller var. Siz bu çocuklara ödül verdiğiniz zaman bu çocukları kendine çeker.”

 

HENTBOL İLE NELERİN HEDEFLENDİĞİNİ AÇIKLADI

Sporla her türlü kötülüğün yenilebileceğini söyleyen Cenap Serdar, “Yeter ki vicdanlarımız temiz olsun, inançlarımıza temiz olsun. 7 yaşındaki çocuk ile 17-18 yaşındaki tüm çocuklara ulaşabiliriz. Yeter ki herkes bize destek versin. Herkes samimi olacak, doğru olacak ve istediğimiz olacak. Az önce belirttim 80 çocuk göndereceğiz 800 çocuk ile döneceğiz. Bunu çok önemli bir rakam, bunu illere yaydığımız zaman sayı gün geçtikçe artacak. Öyle olacak artık biz bunlara dergiler ile ulaşacağız. Çocuklarımıza hediyeler göndereceğiz ve onları buraya doğru yönlendirmeye çalışacağız. Biz bunlarda çok etkiliyiz ve bunları yapacağız. Bizim için hentbol sadece bir spor değil aynı zamanda bir soysal sorumluluk projesi olmalıdır.” Şeklinde konuştu.

 

SERDAR: VAN’DA FİNAL MAÇLARI YAPACAĞIZ

Van’da bulunan Nur Tat Spor Salonun dışında Van’da salonlar yapılacağını söyleyen Serdar bu salonlarda milli takımların çalışacağını dile getirdi. Serdar şunları söyledi: “Nur Tatar Spor Salonu’nu gördüm ve çok beğendim. İleri ki dönemde bir değil birden fazla finalin burada yapılmasını hedefliyoruz. Biz burada proje başlatmanın yanı sıra ayrıca burada milli maçlar oynatacağız. Yani bu 5 bin kişilik salonu boş bırakmayacağız. 2 yıl üst üste burada 2 milli maç oynatacağız. Aynı zamanda burada milli takım kampları yapacağız. Milli takım kamplarını burada yapacağız ve bu salonları kullanacağız. Spor Bakanımız ile görüşeceğiz Van’da 75’inci Yıl Spor Salonu var. Orada bir yer alacağız ve orada güzel bir salon yapacağız. Biz burada oraya para aktaracağız. Van’da Nur Tatar gibi çok güzel bir salon var. İçeri girdiğiniz zaman bu ihtişamı çok iyi görebiliyorsunuz. Biz Van’da 5 bin kişi toplayamaz mıyız bir maç için. Elbette ki toplarız. Bundan sonra da herkes size yüklenmeye başlar tüm maçlar burada yapılsın diye. Çocukları da bu şekilde hentbola kazandırmış olursunuz.”

 

“HENTBOLDAKİ ANA ÜSSÜMÜZ VAN OLACAK”

Van’da sadece öncülük yapacaklarını ve devamının bu öncülük sayesinde geleceğine dikkat çeken Cenap Serdar, “Biz burada bir öncü olacağız gerisi kendiliğinden gelecek. Biz salon sporları ile bu anlamda önemli işlere atarız. 3 yıl içerisinde Van spor alanında çok önemli adımlar kat edecektir. Tabi bizi iyi kullanırlarsa bunu yaparlar. Ben bunu her zaman söylüyorum. Bizim hentboldaki ana üssümüz Van olacak. Biz Van’da salonlar yaptıracağız ve buradalar da çocuklarımızı iyi bir şekilde yetiştireceğiz.” Dedi.

 

SERDAR: KIZLAR HER ZAMAN DESTEKLENMELİDİR

Kızların okula gönderilmesi gerektiğini ve bu anlamda kendisinin de destekler verdiğini söyleyen Serdar şu ifadeleri kullandı: “Ankara’daki yurtlar benim olsa başım gözüm üstüne. Eşim o yurtların işletmeciliğini yapıyor. Aslında burada şu yanlışımız var. Kız çocuklarımız neden okutulmuyor. İstanbul’da, Ankara’da ya da diğer illerde okutuluyor Van’da neden okutulmuyor. Bizim asıl olarak buna inmemiz ve ailelere gitmemiz gerekiyor. Ailelere bunu anlatmamız gerekiyor. Ben Ankara’da Bera Kız Yurdunda şunu yapıyorum. Durumu iyi olmayan ailelerin kız çocuklarına ya indirim yapıyorum ya da kendilerine sponsor oluyor ve ücretlerini karşılıyor kızlarımızı okutuyorum. Bu bizim sorumluluğumuzdur. Bunları yapmamız gerekiyor.”

 

“BU ÜLKE HEPİMİZE YETER, HERKES İSTEDİĞİ GİBİ YAŞASIN”

Türkiye’nin herkese yettiğini ve güzel bir ülke olduğuna dikkat çeken Serdar, herkesin istediğini gibi yaşaması gerektiğini söyledi. Serdar son olarak, “Hentbolda da biz sadece erkekleri değil kızlarımızı da oraya davet edeceğiz ve kızlarımızı hentbola çekeceğiz. Burada kız hentbol takımı kurmayı hedefliyoruz. Bizim kadınlara saygı göstermemiz ve onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Size söz veriyorum ben Van’da en büyük yatırımı da kızlarla yapacağız. Burada çok sayıda kız çocuğu gördük dolaşıyor ve geziyorlar. Biz onların okuması ve spor yapması için uğraşacağız. Devlet bu konuda gerekli desteği veriyor. Aileler de bu konuda sıkıntılar var. Bizim bu anlamda aileler ile bire bir olmamız gerekiyor. Biz bu kızları küçük yaşta spor çekeceğiz ve bu şekilde kızlar ailelerine karşı okumak isteyeceklerini ifade edecekler. Kızlarımız ve kadınlarımız dünyanın en temiz ve güzel insanlarıdır. Biz bu anlamda onlara sahip çıkacağız. Bu bölgede benim hiçbir çıkarım yok bu yüzden de ben bu projeye çok önem veriyorum. Seçildiğim takdirde bu bölgede çok iyi işlere imza atmak için çalışacağız. Kadınlara değer verenlerin bizim için önemli bir değeri var. Bu ülkede bizim hiçbirimizin bir birimizden bir farkı yok. Bu ülke hepimize yeter ve artar. Aynı düşünceye sahip olmazsak bile biz kardeşçe yaşıyoruz. Bu ülke hepimizin, ülkemiz çok güzel bir ülke. İsteyen istediği gibi yaşasın.” Konuşmasını tamamladı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim