Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, basınçlı sulama sistemleri için yüzde 50 hibe verdiklerini belirterek, “Üretim değerlidir, basınçlı sulama ile üretimi değerli kılanların 7/24 hizmetindeyiz” dedi. 


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile 2006 yılından beri uygulanmakta olan kırsal alanda ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlar ile bireysel sulama sistemleri destekleme uygulamasının 2020 yılına kadar devam edileceğini belirtti. Yayınlanan kararın kırsal kalkınma için büyük bir fırsat olduğunu, bu fırsatı değerlendirerek Van'a maksimum düzeyde fayda sağlamak için tüm taraflara önemli vazifeler düştüğünü kaydetti. Altuner, “Tarım sektörü kent için ekonomik ve sosyal açıdan büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde her 4 kişiden biri, ilimizde ise ortalama her 2 kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktadır. İlin toplam üretim gücünün üçte birini tarım sektörü karşılıyor. İlimiz için bu kadar önem arz eden sektörün sorunlarının da büyük olacağı muhakkaktır. İlin tarımsal üretim gücünde hayvancılığın payı yüzde 90'ın üzerinde olmasına karşın bitkisel üretimin payı yüzde 8 gibi oldukça düşük bir düzeydedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri sulanabilir tarım arazilerinin ve su kaynaklarının verimli kullanılmamasıdır. İlimizde 372 bin hektar tarım arazisinin üçte ikisi sulanabilir niteliktedir. Ancak mevcut şartlarda bunun yarısı sulanıyor. Sulama yapılan arazilerin tamamına yakını vahşi sulama dediğimiz salma sulama ile sulanmaktadır” dedi
 

“VAHŞİ SULAMANIN FAYDADAN ÇOK ZARARI VARDIR”

Vahşi sulamanın faydadan çok zarar verdiğini de sözlerine ekleyen Altuner, “Daha karlı bir üretim için, daha müreffeh bir kırsal için, topraklarımızı korumak için, su kaynaklarımızı daha verimli kullanmak için tarımsal sulamanın mutlaka ve mutlaka daha bilinçli yapılması ve basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gerekiyor. Basınçlı sulama sistemlerini kullanacak olan üreticilerin, Bakanlığımızın verdiği yüzde 50 hibe desteklerinden ya da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla faizsiz krediden yararlanabilirler. Üretim değerlidir. Basınçlı sulama ile üretimi daha değerli kılanların 7/24 hizmetinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim