ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Binlerce öğrenci kursların ve etüt merkezlerinin yolunu tutmaya başladı. Dersanelerin kapanması ve dönüşmesi sürecinde Van’da çalışma alanlarının sayısı da azaldı. Halihazırda bir şehir kütüphünesi de olmayan Van’da öğrenciler için çalışacak tek bir alan bile yok. Ama bu sıkıntı için İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin’den oldukça makul bir teklif geldi.

 

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte son günlerin en çok konuşulan konusu ‘eğitim’ oldu. Okulların açılması öncesinde defalarca yapılan toplantılarda da Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu öncesinde kentin eğitimi masaya yatırıldı. Türkiye geneli iller arasında eğitimde 70’li sıralarda olan Van’ın durumu Vali Murat Zorluoğlu’nun da sık sık dile getirdiği bir konu olmaya devam ederken bu yönde önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Tam da böyle bir süreçte gözler Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamda eğitime katkı sunacak bir çalışmayı başlatmasına çevrildi. Dersanelerin de kapanmasıyla birlikte öğrencilerin yeni dönemde ders çalışmak için kütüphanelere yöneldiği bir süreçte hala bir şehir kütüphanesi olmayan Van’da adım atılması beklenirken bu konuda önemli tekliflerden biri Van milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin’den geldi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan eğitim toplantısında konuşan Kırekin, Van’da tıpkı Kayseri’de olduğu gibi bir çok ilçe ve semtte kütüphaneler oluşturabileceği ve öğrencilerin buralara yönlendirilebileceğini söyledi. Kırekin’in teklifini olumlu bulan Vali Zorluoğlu ise bu konuda gerekirse Kayseri’de olduğu gibi kahvehane gibi alanların kiralanıp çalışma alanları olarak kullanılabileceğini söyledi. Gözler şimdi hem şehir hem de merkezde farklı çalışma alanları için atılacak adımlarda.

 

Van’ın eğitim düzeyi neden düşük? Van neden eğitimde sürekli 70’inci sıralarda? Tartışmaların yapıldığı kentte Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından güzel bir proje ortaya atıldı. Proje kapsamında belediyeler desteği ile kentte kütüphaneler kurulacak. İl Koordinasyon Kurulu’nda da konuşan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Van’da kütüphanelerin yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

KIREKİN KAYSERİ’Yİ ÖRNEK VERDİ

Dershanelerin kapatılmasının ardından çocukların zorluklar yaşadığını dile getiren Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ilk olarak şunları söyledi: “Dershaneler kapatıldı. Kurslarla ilgili mevzuatlar güçlükle karşılanabilen duruma geldi. İlimizin eğitim düzeyi de ne yazık ki çok düşük. Geçtiğimiz günlerde Kayseri ilimize gittim. Kayseri de birçok yerde kütüphane açılmış. Çocuklarda dershaneler yerine bu kütüphanelere gidiyor ve burada çalışıyorlar. Bu kütüphaneler sayesinde hem kötü alışkanlıklardan uzaklaşıyor hem de başlarında duran memur ile kütüphaneye alışıyorlar.” Kütüphanelerin belediyeler eliyle kiralanan bir çok noktada açılmaya başlandığını söyleyen Kırekin bu konuda kendilerinin de personel desteği verebileceği bu çalışmanın Van’da da olabileceğini söyledi.

 

“ÖĞRETMEN DESTEĞİNİ VERİRİZ”

Kahvehanelerin kiralanarak kütüphaneye dönüştürüldüğünü söyleyen Kırekin, “Belediyelere orada kahvehaneleri kiralamış ve buralarda kütüphaneler kurmuş. Bu görüntü beni çok etkiledi. Birçok çocuğun dershaneye gitmeden o kütüphanelerde çalıştıklarını gördük. Bizde İŞKUR ve Halk Eğitim ile birlikte orada çalışanlara ücrette ödeyebilir. Büyükşehir Belediyesi de bu konunun üzerinde durursa, bu kütüphaneleri ilimize kazandırabiliriz. Kütüphanelerin ilimize büyük bir katkısı da olacaktır. Biz bu konuda öğretmen anlamında da gerekli tüm desteği veremeye hazırız.”

 

 

ZORLUOĞLU: KÜTÜPHANE ÖNEMLİDİR

Projeyi önemsediğini söyleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ise şöyle konuştu: “Kütüphane konusu önemli bir konudur. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerine ve kaymakamlıklara bizler bu talimatı veriyoruz. Bizim de üzerinde durduğumuz bir konudur. Van’da çocuk ve gençlik çok fazla, maalesef Kültür Bakanlığımızın olanakları henüz oluşturulmuş değil. Burada gençler ve çocuk sayısı fazla olduğu için, bu çocukların evlerinde çalışma ortamlarının olmadığı ortadadır. Dolayısıyla bizim devlet olarak, belediyeler olarak bu işe süratle yer bulmamız gerekiyor.”

 

İLÇE BAŞKANLARINA ÇAĞRIDA BULUNDU

Görüşmelerinin devam ettiğine vurgu yapan Zorluoğlu, “Merkezde de bir yer tespitimiz oldu. Genel sekreterimizin yapacağı çalışma kapsamında burayı çocukların kullanabileceği bir alan haline getirelim. Bu yetmez tabi ki. Bu anlamda aynı zamanda Tuşba, Edremit, İpekyolu Belediyesi başkanlarımız çocuklarımız için uygun mekanlar oluşturulmalı. Kayseri de kahvehaneler kiralanmış, burada da yapılabilir. Bu çocukların eğitim-öğretim dönemleri boyunca okulda çıktıklarında ders çalışabilecekleri, sınavlara hazırlanabilecekleri uygun mekanlar oluşturmamız gerekiyor.”

 

“EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİR TANESİ”

Atama bekleyen öğretmenlerin burada görev alabileceğini söyleyen Zorluoğlu son olarak şunları söyledi: “Biz aynı zamanda bu öğrencilerin başlarına öğretmende verebiliriz. Çok sayıda atama bekleyen öğretmende var. Belediyelerden hizmet alımı ve İŞKUR’dan bir kısmının maliyetini karşılayabiliriz. Esasında imkan var. Bizim bu imkanları doğru bir şekilde organize edip vatandaşın ve çocukların hizmetine açmamız gerekiyor. Bu konuda belediye genel sekreter yardımcımızda, ilçelerdeki arkadaşlar ile irtibatlı olarak okullar başlamadan, ilimiz değişik noktalarda hizmet verecek yerleri oluşturacaklar. 1-2 değil. Sayısı da yeterli kadar olmalıdır. Bu bizim en önemsediğimiz yatırımlardan bir tanesidir.”

Editör: TE Bilisim