Van Ekonomisi ve turizmi için son derece önemli olan Van-Urumiye uçak seferleri 22 Aralık tarihinden itibaren başlıyor.

7 Haziran sonrası kapanan Kapıköy Sınır Kapısı açılmasına rağmen eski verimi vermezken, iki ülke arasındaki ilişkilerin rölantide seyrettiği bir dönemde önemli bir müjde geldi. Uzun yıllardır çalışmaları yapılan Van-İran uçak seferleri ile ilgili beklenen müjde Van TSO Başkanı Necdet Takva'dan geldi.

 

BEKLENEN HABER GELDİ!

Konuya ilişkin açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "400 yıldır barış içerisinde yaşayan iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi sınırdaki illerinin ilişkisine bağlıdır" dedi. Takva sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile İran arasındaki 380 kilometrelik sınır, iki ülkenin birlikteliğini, dayanışmasını, ticaret hacmini güçlendirmelidir. Her alanda ortak değerleri olan İki ülke ilişkileri, hiçbir zaman sekteye uğramamıştır. Bu kadar ortak paydası bulunan iki ülkenin, her alanda daha fazla iş birliği ve dayanışma içinde olması gerektiğine inanıyoruz. Uzun süredir her platformda dile getirdiğimiz ve takipçisi olduğumuz Van-Urumiye uçak seferlerinin başlaması işbirliğinin artmasına ilişkin gerçekliği de ortaya koymaktadır."

 

GEÇ KALINMIŞ AMA...

Necdet Takva; "Geç kalınmış bir adım olarak gördüğümüz söz konusu uçak seferlerinin süreklilik kazanması İlimizin ekonomisine ve turizmine önemli katkılar sunacaktır. Odamızın da uzun zamandır başlaması için büyük çaba gösterdiği uçak seferlerinin büyük ilgi göreceğine inanıyoruz" dedi. Takva; ilki 22 Aralık’da yapılacak Van Urumiye uçak seferlerinin her gün Urumiye-Van arasında karşılıklı olarak 1 ay süre ile süreceğini, ilginin olması halinde seferlerin sürekli devam edeceğini ifade etti. 

 

"BÜYÜK KATKI SUNACAK"

Takva, konuyla ilgili olarak; "Türkiye’nin İran ile olan ticaret hacminin 30 Milyar dolara ulaşabileceğine ilişkin öngörülerinin hayata geçmesi için sınır kentlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Uçak seferleri ile birlikte karayolu ile kentimize ve ülkemize gelecek İran vatandaşlarının modernizasyonu yapılmış gümrük kapılarından kentimize ulaşmalarını kolaylaştırabilirsek söz konusu dış ticaret hedeflerinin gerçekleşmesinde ilimizin de önemli bir katkı sunacağına inanıyorum" dedi.  Takva ayrıca; "İran bizim Asya’ya açılan en önemli kapımızdır. Hep birlikte zor bir coğrafyada yaşamaktayız. İki ülkenin, özellikle ekonomi alanında yapacağı çalışmalar, hiç kuşkusuz tüm bölgeyi etkileyecek, tüm bölgenin refahına, huzuruna katkı sağlayacaktır. Biz İran için nasıl Avrupa'ya açılan kapıysak, İran da bizim Asya'ya açılan en önemli kapımızdır. Ekonomilerimiz, aslında birbirini tamamlar niteliktedir." dedi.

Takva, Uçak seferlerinin başlatılması ile ilgili olarak Devlet Hava Meydanlarına, Pouya Hava Yollarına, Merkür Charter’a teşekkür ederken, yine seferlerin başlaması için yoğun emek harcayan Van Havalimanı Müdürü Veysel Göl’e teşekkür ettiğini belirleterek, Söz konusu uçak seferlerinin başlamasının İlimizin bölgenin merkez kenti olması gerçekliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

 

Editör: TE Bilisim