Bir grup kanaat önderi Malatya’dan Ankara’ya gider ve dönemin Başbakanı ile görüşürler. Paşam, Malatya’ya yeterince yatırım ve destek vermiyorsunuz derler. Başbakan İsmet İnönü, döner ve: “Malatya’ya ülkenin en iyi öğretmenlerini gönderdim daha ne istiyorsunuz.” der.

 

Van ilimizin durumu ortada... Tüm alanlarda 70. sıralarda olduğumuz herkesin malumu… Haliyle biz de şimdi biz de diyoruz ki: “Van’a hiçbir şey yapmayın, yeni iş kapıları, yeni planlamalar yeni yatırımlar yapmayın. En iyi öğretmenleri gönderin yeter. En iyi bürokrattı gönderin yeter.”

 

***

 

Devlet kurumlarındaki bürokrasi, işlerin yürümesini zorlaştırıyor, bazen de imkansız hale getiriyor. Van bu sıkıntıyı çok iyi bilir… Feridun Irak hep der; “Kurumlardakiler işin nasıl olmayacağını anlatırlar”.  Doğru tespit!

 

Devletin her alanda onlarca teşvik ve hibe desteklerini görmemiz mümkün. Tabiri caizse oluk oluk para akıyor ama bunları kullanabilecek kurumların bihaber olması, bunların girişimciye ulaştırılması gibi bir dertleri yok.

 

Örneğin; Türkiye Kırsal Destekleme Kurumu (TKDK IPART ), ilimizde 2008 yılın beri faaliyet gösteren bir kurum. Bu kurumla ilgili kısa bir anekdot paylaşayım:

 

TKDK Van İl Koordinatörü değişir ve İbrahim Başak gelir. İbrahim Başak geldikten sonra kurum özel şirket gibi çalışmaya başlar. İlimizde ne kadar çok proje yapılacağının ve ne kadar çok hibe kullanılacağının derdine düşerler. İş dünyasının kapıları çalınır ve kurumun destekleri anlatılır. İlçe ilçe dolaşır ve hatta Hakkari’de bile bilgilendirme toplantıları yapılır. Turizm, Tarım, Hayvancılık, Sanayi vb. alanlarda yapılan görüşmelere hiç ara vermeden devam edilir. Yatırımcılara işin nasıl olacağına dair en ince ayrıntısına kadar anlatılır. Sonunda bu ikna çalışmaları yerini bulmuştur. Arıcılar Birliğini ikna çabası da meyvelerini vermiş ve bu güne kadar görülmemiş bir proje başvuru sayısı ile 120 adete ulaşmıştır. Bunlardan 90 proje hibe almaya hak kazandı. Yatırım desteği alan herkes bu durumdan gayet memnundur.  2015 yılı IPART 1 de projeler, oteller, hayvancılık, arıcılık, besi çiftlikleri ve daha birçok alanda yapılan projeler ile hibe miktarı 40 Milyon TL’yi bulur.

Bu yıl 2016’da IPART 2 de 1. çağrıda yapılan arıcılık proje başvuru sayısı 208 adetle Türkiye’de rekor kırmıştır. Arıcılık alanında Türkiye’de yapılan başvuruların %50’si Van ilimizden yapılmıştır. Toplam proje sayısı 276 adet olup ilimize gelen toplam destek tutarı 125 milyon TL ’dir.

 

Demek ki bir kişinin özverili olması ve kendine hedef koyması sonucunda ilimiz neler kazanabiliyormuş.

 

Yapılacak o kadar çok iş, o kadar çok bakanlık desteği var ki aklımız hayalimiz durur. Gel gör ki bunları eyleme geçirecek geniş vizyonlu kurum yöneticilerinin varlığına bağlıdır. İlimize öyle bürokrat yetiştirelim ki sorun odaklı değil çözüm odaklı olsun. Risk almayı seven başarılı yöneticilere ihtiyacımız var. Bir kişi bile bir ili değiştirir, bir ülkeyi değiştir hatta Dünyayı değiştirir

 

***

 

Epeydir;  “Neden köşe yazmıyorsunuz” diye dostlarımdan eleştiri alıyordum. Ben de diyorum ki: Van Ticaret Borsasından bana açılan davalara savunma yazmaktan ve mahkemelere gitmekten zaman bulamıyorum ki!

 

 

Halil Tandoğan yazdı…