En son 2003 yılında Hüseyin Çelik döneminde bakanlık gören Van’dan dün açıklanan 64’üncü hükümet kabine listesinde de kimse yer almadı. 1 Kasım seçimlerinde Van’dan aday gösterilen Beşir Atalay’ın ‘bakan’ olacağı beklentisi uzun süredir kabinede yer alacağı yönündeki kulislerin konuşulmasına neden olmuştu. Fakat Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklandığı kabinede Van’daki iki AK Partili isimden Beşir Atalay da Burhan Kayatürk de listelerde kendisine yer bulamadı. Son 4 dönemdir bakan beklentisi yaşayan her seferinde bu hayali suya düşen Van bir dönem daha bakan olmadan geçirecek…

 

Merakla beklenen yeni kabine açıklaması geldi. Başbakan Davutoğlu yeni hükümeti açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Külliye'de gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından 64. hükümetin onayını aldığını duyurdu. Kabine için saraydan onayını alan Başbakan Çankaya Köşkü'ne geçti ve basın toplantısı için hazırlıklar yapıldı. Başbakan Davutoğlu gerekli istişare ve çalışmaları yaptıktan sonra hükümet programını hazırlayacak ve bunu kararlılıkla yürütecek ekibini belirlediğini ilan etti. Merakla beklenen yeni hükümeti de böylece duyurdu.

 

VAN YİNE BOYNU BÜKÜK!

Şüphesiz yeni kabinedeki en büyük beklentilerden birisi de Van milletvekili Beşir Atalay’ın listede olup olmayacağıydı. Uzmanların uzun zamandır Ali Babacan ile birlikte listede olmasına sürpriz gözüyle baktığı Beşir Atalay listede yer almayarak şaşkınlık yaratırken Van’ın bir beklentisi daha suya düşmüş oldu. Zira Van’da 1’inci sıra adayı gösterildiği günden bu yana seçilmesi ve iyi bir oy almasının ardından bakan olacağı konuşulan Atalay, yeni kabinede kendisine yer bulamadı. Seçim çalışmaları boyunca kente gelen tüm A takımı üyeleri ve siyasetçilerin de bakan olacağı mesajı verdiği Atalay’ın listeye girmemesi Van’ı üzerken Van 2003 yılında Milli Eğitim Bakanı olan Hüseyin Çelik’ten sonraki 4’üncü seçimde de bakan çıkarmamış oldu.

 

ARINÇ DA İŞARET VERMİŞTİ…

Atalay’ın Van’da yaptığı çalışmalar seçim dönemine damgasını vururken Ak Parti 7 Haziran’da kaybettiği oyların tamamını neredeyse Atalay ile geri almıştı. Van’da çok titiz bir çalışma sergileyen Atalay, 60 bin civarında oy artışının ve ikinci milletvekili çıkarılmasının önemli isimlerinden birisi olmuştu. Atalay Van’a gelen bir çok AK Partili isim tarafından da desteklenmiş ona destek için gelen isimlerden Bülent Arınç da Saray ilçesindeki bir konuşmasında; “Beşir Atalay’ı ve AK Parti’yi meclise güçlü gönderin, Van’ın da bir bakanı olacak inşallah” diyerek bu beklentiyi dillendirmişti. Tüm bunlara rağmen Van ve Atalay bakanlık almazken bakansız 4’üncü dönem geride bırakıldı. Hüseyin Çelik gittikten sonra kimsenin kabineye ve AK Parti A Takımına girmediği süreçte daha önce Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci ve Gülşen Orhan isimleri sürekli olarak çeşitli bakanlıklarda geçmişti. Buna rağmen Van en son bakanlığı Hüseyin Çelik’in 2003 yılındaki Milli Eğitim Bakanlığı’nda görmüştü…

 

DAMAT KABİNEYE GİRDİ

Kabinedeki sürprizlerden birisi Berat Albayrak ismi oldu. Uzun süredir ismi kabinede olacağı söylenen Berat Albayrak söylentisi de gerçek oldu. Yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak'ın adı ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı için geçiyordu. Yeni kabineye giren Berat Albayrak yeni Bakanlar Kurulu'nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı görevine getirildi.

 

EN UZUN BAKANLIK YAPAN İSİM DE ARTIK YOK!

Öte yandan yeni kabinede AK Parti'de en uzun süre bakanlık görevinde bulunan Ali Babacan da yer almadı. Böylece ekonomi cephesinde bir dönem kapanmış oldu. 2001 yılında AK Parti'nin kurucu üyesi olarak siyasete adım atan ve partinin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen Ali Babacan, 3 Kasım 2002 Genel seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 22. Dönem Milletvekili oldu. Babacan TBMM'de 23., 24. ve 26. Dönem AK Parti milletvekili olarak yer aldı. 58'inci ve 59'uncu Hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Ali Babacan, TBMM'de 3 Haziran 2005 tarihinde Devlet Bakanlığı görevinin yanısıra Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 29 Ağustos 2007 tarihinde 60. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Babacan, 1 Mayıs 2009'a kadar bu görevde bulundu. 1 Mayıs 2009 - 6 Temmuz 2011 tarihleri arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaan Babacan, ayrıca 1 Mayıs 2009 - 28 Ağustos 2015 tarihleri arasında hükümette yapılan değişiklikle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. AK Parti hükümetleri döneminde en uzun süre bakanlık yapan isim Ali Babacan oldu. 2002 yılında Devlet Bakanı olan Babacan, tüm hükümetlerde görev aldı.

 

İKİ KADIN BAKAN

64. Hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Fatma Güldemet Sarı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu kabinede yer alan kadın bakanlar oldu. Denizli'den milletvekili seçilen Dr. Sema Ramazanoğlu, Ak Parti'nin kurucu isimleri arasında yer alıyor. Ramazanoğlu parti kurulduğundan bu yana geçen 13 yıllık süreçte ilk kez 1 Kasım seçimlerinde aday gösterilmişti. Adana'dan milletvekili seçilen Fatma Güldemet Sarı ise, 64. Hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. 2012-2014 yılları arasında AK Parti Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı görevinde yer aldı. Sarı, parti teşkilatta yıllarca görev yaptı.

 

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları ile 64. hükümet ve yeni kabine:

“Seçimlerimiz demokratik usuller içerisinde gerçekleşti. Meclis Başkanı seçimimiz de suhuletle geçti. Yemin törenini takiben de Cumhurbaşkanımızın yeni hükümeti kurma talimatı üzerine kurullar ve istişarelerle Sayın Cumhurbaşkanımıza Bakanlar Kurulu listemizi sunduk. Bu yeni kabine ve Bakanlar Kurulu önümüzdeki 4 yıl içerisinde Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacaktır. Ağır bir sorumluluk vardır. Milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli adımları atacağız. Yapısal reformları ve sivil anayasa çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu vesileyle yeni hükümetimizi açıklıyorum”

 

İŞTE YENİ KABİNEDEKİ O İSİMLER:

64 Hükümet Başbakanı: Ahmet Davutoğlu

1. Başbakan Yardımcısı: Tuğrul Türkeş

2. Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan

3. Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş

4. Başbakan Yardımcısı: Lütfi Elvan

5. Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Avrupa Bakanı: Volkan Bozkır

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatma Güldemet Sarı

Gümrük Bakanı: Bülent Tüfenkçi

Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım

Bilim Sanayi Bakanı: Fikri Işık

Enerji Bakanı: Berat Albayrak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu

Sağlık Bakanı : Mehmet Müezzinoğlu

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Çalışma Bakanı: Süleyman Soylu

Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş

Kültür Bakanı: Mahir Ünal

Gençlik ve Spor Bakanı: Çağatay Kılıç

Gıda ve Tarım Bakanı: Faruk Çelik

Editör: TE Bilisim