Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından yıkım kararı verilen 25 bin konutun 10 bini, ödenek yetersizliği ve davalar nedeniyle yıkılamıyor. Yıkılma tehlikesi olan binalar Vanlıların deprem psikolojisinden kurtulmasını engellerken, bazıları asayiş sorunu da yaratıyor. Yıkım bekleyen binalar tehlike oluştururken, geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen AFAD müdürü Osman Uçar, yıkım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Aradan geçen 5 yıla rağmen halen depremin izlerini silemeyen kentte yıkım bekleyen binalar tehlike oluşturmaya devam ediyor. Halen yaklaşık 10 bin konutun yıkım beklediği kentte çalışmaların tamamlanmasıyla bu konutların da yıktırılacağı belirtildi.

 

 

HEPSİ MAHKEMELİK…

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin üzerinden yaklaşık 5 yıllık bir süre geçmesine rağmen hala ağır hasar rapor verilip yıkılamayan binlerce bina var. Yıkılmayı bekleyen binalar en az deprem kadar tehlikeli. Daha önce AFAD Van İl Müdürlüğü, yıkılmayı bekleyen binaların yıkımının tamamlanması için ihaleye çıkacağını dile getirmesine rağmen uzun zamandır ihaleden ve yıkımdan bir sonuç alınamadı. Durum böyle olunca kentteki hayalet binalar depremin 5’nci yılında da yerinde durmaya devam ediyor. Halen yaklaşık 10 bin konutun yıkım beklediği binaların birçoğu mahkemelik. Binaların gerçek hasar tespitinin bir an önce yapılarak bir sonuca ulaşması gerektiğini anlatan vatandaşlar ise, yapılacak hasar tespitinin ardından ağır hasarlı binalar bir an önce yıkılması gerektiğini belirtti.

 

 

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR HAVADA KALDI

Daha önce dönemin Van valisi Münir Karaloğlu başkanlığında toplantı düzenleyerek bir araya gelen kentin dinamikleri kenttin en öncelikli sorunu olan ağır hasarlı binaların yıkılmasıyla ilgili kararlar almıştı. Alınan kararların üzerinden yıllar geçmesine rağmen hiç biri yerine getirilmedi. Ağır hasarlı binaların tespitiyle ilgili çalışmalar 2012 yılından bu yana devam ederken, toplantıda alınan kararların ilk adımı olarak o dönemde ağır hasarlı binaların kapılarına işaretler koyulacaktı. O dönem birkaç çalışma yapıldı yapılmasına ancak gerisi bir türlü getirilemedi. Dönemin AFAD müdürü Cafer Giyik her yaptığı açıklamada personel ve ödenekten şikayetçi olurken, defalarca AFAD başkanlığına yazılar yazdıklarını ancak sonuç ede edemediklerini söylemişti.

 

TEHLİKE SAÇAN BİNALAR 5 YILDIR BEKLİYOR!

Aradan geçen yaklaşık 5 yıla rağmen halen kent için en büyük tehlike olan ağır hasarlı konutlarla ilgili bir adım atılmadı. Geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen yeni AFAD müdürü Osman Uçar, toplantıda çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ancak ellerinde net bir rakamın olmadığını söyledi. Kent merkezinde Bostaniçi Mahallesi dışında çalışmaların tamamlandığını ifade eden Uçar, Erciş’te de çalışmalara başlandığını aktardı. Uçar, “Bakanlığın ve çevre illerden aldığımız teknik kadro desteği ile yıkılması gereken binaların tespit çalışmaları tamamlanmak üzere.” Dedi.

 

 

10 BİN KONUT HALEN BEKLİYOR!

Şimdi herkesin merak ettiği depremlerin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen yıkılmayı bekleyen binaların durumlar ne olacak. Bu konutlar gün geçtikçe daha büyük tehlike saçmaya devam ediyor. Bu konutların tamamen ortadan kaldırılması için çalışmalar ne zaman tamamlanacak. Vatandaşlar 2011 yılında yaşanan depremlerin izlerinin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu konuda ilgili kurumların çalışmalarını tamamlamasını ve yıkım işlemlerinin bir an önce gerçekleşmesini bekliyor. Halen yaklaşık 10 bin konut yıkılmayı beklerken, AFAD Başkanlığının bir an önce ödenek çıkarıp kentteki tehlike arz eden binaları ortadan kaldırması bekleniyor.  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim