Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından ‘Girişimcilik Kursu’ toplantısı düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO)’da düzenlenen toplantıya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, KOSGEB Şube Müdür Yardımcısı Abdulhadi Arvas, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman ve KOSGEB Uzmanı Sinan Kibar katıldı.

KOSGEB’in vermiş olduğu eğitimler doğrultusunda yapılan toplantıda ilk olarak konuşan VAN TSO Başkanı Necdet Takva, 8 aydır KOSGEB ile birlikte girişimcilik eğitimi verdiklerini belirtti. Takva, Van’ın Büyükşehir olmasının ardından yıllardır ilde faaliyet gösteren KOSGEB için VAN TSO’da bir temsilcilik oluşturulduğunu ifade etti. Takva’nın ardından konuşan KOSGEB Şube Müdür Yardımcısı Abdulhadi Arvas, bölgede yeni girişimcilik kursunun en önemli destek programlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Son olarak konuşan KOSGEB uzmanı Sinan Kibar ise, Van’da toplamda 13 eğitim kursu açacaklarını ve bu kursların 7’sini şehir merkezinde 6’sını ise 3 farklı ilçede hayata geçireceklerini dile getirdi. Girişimcilerin belge almaları ve iş kurmaları anlamında ne gibi adımların atması gerektiğini de açıklayan Kibar ayrıca deprem döneminden bugüne kadar yapılan destekleri de basınla paylaştı.

TAKVA: ODAMIZDA TEMSİLCİLİK OLUŞTURDUK

VAN TSO olarak, az gelişmiş kent ve bölgelerin kalkınmasının en önemli araçlarından bir tanesinin, girişimcilik sayısının arttırılmasıyla mümkün olabileceğine inandıklarını belirten Başkan Takva, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Küçük Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme Merkezi (KOSGEB) uzun yıllardır bölge müdürlüğü düzeyinde ilimizde faaliyet gösteriyor. 7 ay önce kentimizin Büyükşehir olmasıyla birlikte biz burada KOSGEB temsilciliği oluşturduk. Sağ olsunlar bölge müdürlüğü gereken desteği bize sağladı. Bizde bir personelimizi temsilci olarak atadık ve şuanda eğitim alıyor. Odamızın üyeleri KOBGEB ile olan bütün işlemlerde artık KOSGEB’e gitmeden de burada kendi taleplerini karşılayacak düzeyde bilgi veri girişi sağlayabilmektedir. İşbirliği olanaklarımızı her geçen gün daha geliştiriyoruz.” Dedi.

‘GİRİŞİMCİ ARTTIKÇA İSTİHDAM ARTACAK’

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak az gelişmiş kentlerin, az gelişmiş bölgelerin kalkınmasının en önemli araçlarından bir tanesinin girişimci sayısının artmasıyla mümkün olabileceğine inandıklarını söyleyen Başkan Takva, “Girişimci sayısı arttıkça istihdam alanı artacağını ve ticaretin çok daha canlı ve diri olacağına dair bir kanat taşıyoruz. O yüzden 8 aydan bu yana KOSGEB ile ortaklaşa girişimci sayısını arttırmak için kurslar açıyoruz. Bu kurslar KOSGEB’in genel destek çerçevesinde girişimcilik destek programı olarak adlandırılıyor. KOSGEB’e Müracaatlar yapıldıktan sonra lojistik imkânları ve derslikleri sağlıyoruz. Eğitimciyi de biz bu çerçeve de temin ediyoruz. Ama eğitimciler KOSGEB’in veri tabanında akredite edilmiş eğitimcilerdir. Yani biz keyfe keder ile o eğitimcileri temin etmedik. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde de KOSGEB’in veri tabanında akredite edilmiş eğitimciler var. Sağ olsun onlarda bize kırmayarak çok uygun bedellerle bize müracaat eden genç girişimcileri eğitim programımıza dâhil ediyorduk.” Dedi.

“8 AYDA 270 KURSİYERE SERTİFİKA VERDİK”

Takva, 8 aydır KOSGEB ile birlikte toplam 9 tane kurs açtıklarını ve bu kurslar neticesinde 270 kursiyere sertifika verdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
“8 aylık dönemde biz KOSGEB’in desteğiyle 9 tane kurs açtık. Her kurs 30 kişiden oluşuyor. Yaklaşık 270 kursiyeri sertifikalandırdık. Daha öncede söylediğim gibi müracaat eden herkesin bu olanaklardan faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Eğitimden sonrası iş kurmak isteyenlerin bu 30 bin liralık hibe desteğini alması daha sonra işine başladıktan sonra da 70 bin liralık girişim işletme kredisini almak suretiyle başlamasını hedefliyoruz. Yani İran’a erişimimiz ne kadar önemliyse Van’da girişimci sayısını artırmamız o kadar önemli. Yerel kalkınmanın en önemli araçlarından bir tanesi girişimci sayısını mutlaka bizim artırmamız gerektiği yönündeki kanaatimizdir. Sağ olsunlar bölge müdürlüğü de bu konuda ciddi bir teveccüh gösteriyor ve hiçbir talebimiz bugüne kadar KOSGEB Bölge Müdürlüğü tarafından geri çevrilmedi. Biz bu eğitimlerin sürekli olmasını istiyoruz. Yani hiç durmadan devam etsin. Ne kadar çok kişi girişimci eğitimi alırsa, bizim için o kadar iyi olur.”

ARVAS: 5,5 MİLYON TL DESTEK VERDİK

Özellikle yeni işini kurmak isteyen, girişimcilere, kursu tamamladıktan sonra 30 bin TL hibe desteği verdiklerini söyleyen KOSGEB Şube Müdür Yardımcısı Abdulhadi Arvas, “Van’da sertifika alan 6 bin 192 girişimciden, 419’una iş kurdurduk. Bu girişimciler, bizden 5,5 milyon TL’ye yakın destek almıştır” ifadelerini kullandı. Arvas, “Ticaret odası 570 girişimcinin eğitimi konusunda bize destek vermiştir. Bugüne kadar KOSGEB’in destek programlarından biri olan ‘Yeni Girişimcilik Eğitimi Programı’ özellikle bölgemiz açısından en faydalı olan destek paketlerinden biridir. Çünkü bölgemizin şartları göz önünde bulundurulduğunda özellikle işini yeni kurmak isteyen ve istihdama yönelik iş yeri açmak isteyen girişimciler eğitimini tamamladıktan sonra 30 bin liraya kadar hibe destek veriyoruz. 6 bin 192 sertifika alan yeni girişimcilerimizin 419’una iş kurdurduk. Girişimcilerimiz 5.5 Milyona yakın destek almışlar. Son olarak eğitimlerden sonra 6 bin 192 kişinin sertifikaları verildikten sonra yeniden talepler oluştu. Tekrar bir ihale açtık. Van’da 13 sınıflık bir eğitim programı başlattık. Bu sınıfların 7 tanesini Bitlis’te 13 tanesini Van’da açmayı düşünüyoruz. Toplamda 210 kişiye eğitim vereceğiz. Eğitimi verirken özellikle ticaret odasına ve Van KOSGEB’e talepte bulunan arkadaşlarımızı göz önünde bulunduracağız. Bu eğitimlerin sonunda yine talep olursa eğitimlerimiz peyder pey devam edecek. Vereceğimiz sertifika 100 bin TL’lik çek mahiyetindedir. 30 bin lira hibe desteği veriyoruz. Eğer imalat sektöründe faaliyet gösterecekse 70 bin lirada banka teminat mektubu karşılığı kredi verilir. Bu kredi de 2 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sıfır faizli olacak. Bunun için özellikle işsizlere yönelik, işini kurmak isteyen ve gerçekten bu konuda samimi olan girişimcileri bekliyoruz.” Dedi.

KİBAR: 13 EĞİTİM KURSU AÇACAĞIZ

Van’da toplamda 13 eğitim kursu açacaklarını söyleyen KOSGEB Uzmanı Sinan Kibar bu kursların 7 tanesini şehir merkezinde açacaklarını belirtti. Kibar şöyle konuştu: “Öncelikle bizim açacağımız eğitimler ile ilgili eski dönemlerde biz bu eğitimleri farklı kanallar ile açıyorduk. Mesleki örgütler olsun, gerek kamu kurum ve kuruluşları olsun, dernekler ile biz uygulamalı girişimcilik eğitimi adı atında bu eğitimleri açtık. Burada en büyük işbirlikçilerimizden bir tanesi Ticaret Sanayi Odasıydı. Ticaret ve Sanayi Odası 2013 ve 2014 yılları içerisinde girişimcilerin yetiştirilmesi anlamında ciddi katkılarını gördük. Tabi biz bunları diğer saydığım kurumlar ile birlikte yapıyorduk. Ama bundan sonra biz Van hizmet merkezi olarak bu eğitimleri ihale yöntemi ile açmaya ve yapmaya karar verdik. Malatya hizmet merkezi vasıtasıyla ihale açarak toplam Van merkezi için 13 sınıflık bir kontenjan ayırdık. 9 sınıfta Bitlis ilinde açmayı düşünüyoruz. Van’da açılan bu 13 sınıfın 7 tanesini Van merkezinde açacağız. Geriye kalan 6 sınıfı ile ilçelere dağıtacağız ve ilçelerde açacağız. Bunları ise, Erciş, Bahçesaray ve Gürpınar’a dağıtacağız. Bunun yanı sıra açılan bu sınıfların ortalama eğitim gören öğrenci sayısı ise sınıf bağlamında en fazla 30 kişi, en azda 10 kişi olacak.”

“70 SAATLİK DERSİN SONUNDA SERTİFİKA VERİYORUZ”

Eğitimlerde toplamda 70 saatlik bir zaman diliminin olduğunu vurgulayan Kibar, ayrıca sertifikalarını alana ve iş yeri açmak isteyen girişimciler için ise yapılan destekleri basınla paylaştı. Kibar, “Bizim bu eğitimleri açmamızın temel sebebi ise, biz bu eğitimleri açarken girişimcilerden 2 noktaya dikkat etmelerini istiyoruz. Bu eğitimleri alan arkadaşlarımızın öncelikli olarak işletme hakkında genel bir bilgi edilmelerini istiyoruz. Verilen dersin içerisine bakıldığı zaman, iş fikrinin analizi, iş fikrinin sınanması ile ilgili dersler bulunuyor. Bu yüzden iş kuracak olan girişimcilerin ilk olarak bu analizleri yaparak bu anlamda bu analiz ve fikirler ile ilgilide dersler alacak. Daha sonrasında ise bir işyeri nasıl kurulur, bu iş yeri kurulurken nelere dikkat edilmesi gerekir. Bununla ilgili de 20 saatlik bir eğitimimiz bulunuyor. Toplamda ise 70 saatlik bir eğitim süremiz bulunuyor. Girişimci bu dersleri aldıktan sonra Uygulamalı Girişimcilik Belgesi alacak. Ancak bu derslerin hepsine katılma şartı ile bu belgeyi alacak. Yoksa derslere girmediği taktirde bu belgeyi alamayacaktır. Bu şekilde bu belgeyi aldıktan sonra, girişimci işyeri açma fikrini ortaya koyduktan sonra biz KOSGEB olarak bu iş yeri açmak isteyenlere destekler vereceğiz. İşyeri açma anlamında tüm belgelerini hazırlayan girişimciler iş yerlerini açtıktan sonra gelip KOSGEB başvuracak ve destek için başvurularda bulunacak. Daha sonrasında bu başvurular değerlendirilecek ve uygun görüldüğü taktirde, girişimciye 30 bin TL hibe olmak üzere mal ve makine hizmet içinde 70 bin TL verilmek şartıyla toplamda 100 bin TL’ye kadar KOSGEB olarak yeni girişimci desteği sağlayabiliyoruz. Tabi hibe olarak verilen bu 30 bin TL’yi bir seferde veremiyoruz. Bu miktarı belirli kısımlar dahilinde verebiliyoruz.” Dedi.

KİBAR: TÜRKİYE’DE 8’NCİ OLDUK

Van KOSGEB olarak deprem döneminde 2 milyon 182 bin 455 lira destek sağladıklarını söyleyen Kibar, ayrıca girişimciye verdikleri destekler ile Türkiye’de 8’nci sırada olduklarını belirtti. Kibar, “Biz bu eğitimleri açarken Ticaret ve Sanayi Odamızda bizlere katkı sağladılar ve destek verdiler. 2012-2013 yıları içerisinde Ticaret Odamız ile birlikte toplamda 10 kurs açtık, 300 kişiye bu şekilde iş yeri açması adına belge verdik. 2013-2014 yılları içerisinde toplamda 9 kurs açtık ve 270 kişiye yine aynı şekilde sertifika verdik. Bundan ziyade Van KOSGEB olarak, 2013-2014 yılları arasında toplam 14 milyon 410 bin 634 lira 11 kuruşluk bir ödeme sağladık. Tabi bunları hibe olarak verdik. Bunun dışında kredi faiz desteği olarak da gerek deprem döneminde açmış olduğumuz acil kredi desteği olsun, işletme kredi desteği olsun toplamda 368 milyon 241 bin 946 lira bu şekilde kredi desteği sağlamış olduk. Bu şekilde biz sadece 2011 yılı faaliyetlerine baktığımız zaman toplam 2 milyon 182 bin 455 lira destek sağladık. 2012 yılında ise 4 milyon 521 bin 122 lira destek sağladık. 2013 yılı içerisinde ise 3 milyon 276 bin 455 lira destek sağladık. 2014 yılı içerisinde üzerinde durmak istediğim verile var. 2014 yılı içerisinde 2 milyon 132 bin 754 lira destek sağladık. Bunun içerisinde özellikle girişimcilik anlamında 1 milyon 684 bin 439 lira sadece girişimciye destek vererek bu şekilde Türkiye’de 8’nci olduk. Bu anlamda biz büyük iller ile yarışıyoruz ve 8’nci olmakla tüm girişimcilerimizi desteklediğimizi göstermiş olduk. Bunun yanı sıra tüm destekler anlamında ise Türkiye’de 16’ncı sırada yer alıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“SERTİFİKA ALAN ÇOK, İŞ KURAN AZ”

Bugüne kadar 6 bini aşkın girişimciye sertifika verdiklerini, ancak bu girişimcilerden 462 kişinin iş kurduğunu dile getiren Kibar, “Bunun yanında bugüne kadar 6 bin 192 kişiye katıldıkları eğitimlerinden dolayı sertifika verdik. Tabi bunun içinde 462 kişi iş yerini kurdu projesini verdi ve bunları destekledik. Bu anlamda belge alanların sayısı çok olmasına rağmen iş yeri açanların sayısı azalıyor. Bizler bu eğitimleri açarken bizim temel amacımız bütün girişimcilerin olabildiğince elini sıkmak. Biz her belge alanın hemen iş kurmasını istemiyoruz. Elbette ki biraz iş üzerinden düşünüp ve sağlıklı kararlar vermesini istiyoruz. Bu şekilde işlerinin kurması daha sağlıklı olacaktır. Bizim bugün ki toplantıyı, basın açıklamasını yapmamızın temel amacı biz ihale neticesinde uygulamalı eğitimcilik kursları açacağız ve Allah nasip ederse bu açacağımız kursların 7 tanesini Van merkezde açacağız. Burada Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği içerisinde bu eğitimleri yürüteceğiz. Bu girişimcilere katılmak isteyen arkadaşlarımız kosgeb.gov.tr’den duyurular kısmından bunları takip edebilecekler. Biz bu ilanları böyle yapacağız ve girişimciler bu anlamda takipleri bu şekilde yapacağız. Bu anlamda elimizde olan talepleri bu şekilde eriteceğiz ve arta kalanlar için kontenjan dahilinde değerlendirmeler yapacağız ve eğitimleri açacağız. Bu eğitimler belki 2014 yılı sonunda olduğumuz için yeni eğitimler açılmayabilir. Ancak, 2015 yılından itibaren bu eğitimleri yeniden başlatacağız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim