ŞEHRİVAN HABER - MERAL YILDIZ

Orman alanı yalnızca yüzde 2’lerde olan Van’da kentin en yeşil ilçesi olan Edremit, bir kez daha yeşil ile buluştu. Hem Milli Ağaçlandırma Günü çalışmalarının hem de yıl içindeki yeşillendirme çalışmalarının en yoğun olduğu Edremit’te bu yıl da yine 2 bin 500 ağaç toprakla buluştu. Van’ın ilk kent ormanı yine Edremit Belediyesi eliyle oluşturularak ağaçlandırıldı.

İlk olarak geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar eliyle başlatılan Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Türkiye’nin birçok bölgesinde milyonlarca fidan toprakla buluştu. Fidan seferberliği Türkiye genelinde çığ gibi büyürken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fidan kampanyasına büyük katılım oldu. Van’da hem fidan bağışı hem de fidan dikiminde büyük bir oran yakalanırken on binlerce fidan farklı bölgelerde toprakla buluştu. Van genelinde de en büyük fidan dikiminin Edremit’te yapıldığı seferberlik yeşile katkı sunarken aynı etkinlik bu yıl da gerçekleşti. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı'nda Van Edremit’te 2 bin 500 fidan toprakla buluşturularak Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Edremit Kent Ormanı oluşturuldu. Van’ın en yeşil ilçesi olan Edremit bu kampanyayla birlikte yeşiline biraz daha yeşil katmış oldu. Kentte yeşilleşmeye ve ormanlaşmaya en çok katkı sunan Edremit Belediyesi bu kampanya dışında da tüm alanlarda bir seferberlik ortaya koyarken kentin yeşil kalması anlamında da öne çıkan belediye olmaya devam etti. Başkan İsmail Say ile start alan yeşil seferberliği kentin geleceği için de umut oldu.

TÜM TÜRKİYE İLE BİRLİKTE VAN’DA DA AĞAÇLAR DİKİLDİ

Türkiye'de "Milli Ağaçlandırma Bayramı" kapsamında Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta binlerce fidan dikildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde "Geleceğe Nefes Ol" kampanyasıyla gerçekleştirilen program kapsamında, Van'ın Eski TOKİ mevkiinde de etkinlik düzenlendi. Orman İşletme Müdürlüğü ve Edremit Belediyesi tarafından organize edilen programda 2 bin 500 fidan toprak buluşturuldu. Edremit Belediyesi tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı'nda ‘Geleceğe Nefes Ol’ projesi kapsamında Van Edremit TOKİ’de tören düzenlendi.

VAN PROTOKOLÜ FİDAN DİK

Ormanlık alanın 300 dönüme sahip olduğu ve diğer bölümlerinin ise daha sonra ağaçlandırılacağı öğrenildi. Van Edremit’te düzenlenen fidan dikim törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, YYÜ Rektör Yardımcısı Şefik Tüfençki, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, İl Müftüsü Ömer Keskin, Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, AFAD Müdürü Osman Uçar ile İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Keskin ve STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

13 İLÇEDE 24 BİN 850 AĞAÇ DİKİLDİ

Törende açıklama yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “11 Kasım Türkiye’de Milli Ağaçlandırma Günü olarak belirlendi. Geçen yıl Van ilimizde bu kapsamda 13 ilçemizde 50 binin üzerinde ağaç dikildi. Bugün de yine ilimizin genelinde 13 ilçemizde 24 bin 850 ağaç dikildi. Şuan ağaç diktiğimiz alan Edremit İlçemizde, Edremit Belediyemizle, Orman Müdürlüğümüzün ortaklaşa organize ettiği 2 bin 500 ladin ve sedir ağacının dikimini gerçekleştiriyoruz.”

YEŞİLLİKLER İÇİNDE VAN GÖLÜ’NÜN MAVİSİNİN SEYREDİLECEĞİ ALANLAR OLUŞUYOR

“Geçen yıl dikilen ağaçlarımızın yüzde 80’nine yakını tuttu. Tutmayanları da Orman Müdürlüğümüz yeniledi. Ağaçlarımızın hepsi tuttu. İnşallah bu diktiğimiz fidanlar sayesinde Van’da kişi başına düşen yeşil alanın daha arttığı, oksijen havası güzel olan ilimizin çok daha güzelleşeceğini ve bu ormanlık alanda insanlar Van Gölü manzarasını seyrederek piknik yapacağını, etkinliklerde bulunacağını umuyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza ve ev sahipliği yapan Edremit Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum. 13 ilçemizin tamamında şuanda fidan dikim çalışması yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“AĞAÇLAR SONRAKİ KUŞAKLARA BIRAKILABİLECEK EN GÜZEL MİRASTIR

Daha sonra söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise, “Geçen yıl Milli Ağaçlandırma Bayramı olarak ilan edilen 11 Kasım’ın yıl dönümündeyiz. Malumunuz bu yıl çok fazla orman yangınlarıyla canlarımız yandı. Bizde bu anlamda daha fazla bir duyarlılık göstererek geçen yıl seçim döneminde de vadetmiş olduğumuz Edremit Kent Ormanı’nın ilk fidanlarını dikmiş olduk. Yine bugün Edremit sırtlarında Van Gölü’ne nazır şehrimizin ilk kent ormanını hep beraber ağaçlarını öğrencilerimizle, ilk protokolümüzle beraber diktik. Bu ağaçlar bizden sonraki kuşaklara bırakılabilecek en güzel mirastır. Bu anlamda da bugünkü programımıza katılan tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. İlimize, ilçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Editör: TE Bilisim