23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu Van’da da büyük bir coşku ile kutlandı.

 

Sabah saatlerinde valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program, daha sonra İskele Mahallesi'nde bulunan Yaşar Kemal Parkı’nda devam etti. Burada düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marş’ının okunması ile başladı. Etkinliğe Van Valisi İbrahim Taşyapan, eşi Nesibe Taşyapan, Van Cumhuriyet Başsavcı Savaş Düzgün, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri çocuklar ve aileleri katıldı. Etkinlikte öğrenciler çeşitli gösteriler sunarken, törene katılanlar da ellerindeki Türk bayrakları ile coşkuya ortak oldu. Van Valisi İbrahim Taşyapan ve protokol üyelerinin katıldığı törende, renkli görüntüler ortaya çıktı. Öğrenciler şiir, dans, müzik ve halk oyunları gösterileri yaptı. Yaklaşık 3 saat süren tören Türkiye Sağlıklı Beslenme, Hareketli Hayat Programı kapsamında Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından 350 öğrenciye bisiklet teslimi ile devam etti. Etkinlik, alanda kurulan stantların gezilmesi ile sona erdi. Etkinliğe katılan vatandaşlar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının çocukların gönüllerince oynadığı bir dünya temennisinde bulundular.

 

TEGV’DE 23 NİSAN COŞKUSU

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri (TEGV)Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkında bu sene de yine büyük bir coşkuyla kutlandı. 500 çocuk 120 gönüllünün katılımı ile gerçekleşen şenliklerde yüz boyama, geleneksel çocuk oyunları kurt ve kuzu oyunu, çizgi, rez oyun hamuru rölyefi, baskı çalışması, hemsball, maske yapımı gibi etkinliklerle eğlenen çocuklar, ayrıca dönem boyunca hazırladıkları koro çalışmasını sergilediler. Sponsorların verdiği hediyeler ile sevinen çocuklar, halaylar çekip, oyunlar oynayarak gönüllerince bayramlarını kutladılar. Okul idarecilerinin ve velilerin yoğun ilgisi ve beğenisi ile karşılanan çocuklar şenliklerde gönüllü ağabey ve ablalara teşekkür edildi. Kutlamalar sonunda hatıra fotoğrafları çekilerek, çocukların dünyasına unutulmayacak güzel anılarla izler bırakıldı.

 

ULUPMAİR’DE BAYRAM KUTLAMASI

Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Mahallesi’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ulupamir Mahallesi İlköğretim Okulu önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması başladı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmanın ardından Ulupamir İlkokulu öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan çeşitli etkinliklere geçildi. Mahalle halkının büyük ilgi gösterdiği etkinlikte öğrenciler tek tek hünerlerini sergiledi.

 

BAŞKAN ÖZGÖKÇE KOLTUĞUNU DEVRETTİ

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, koltuğunu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 96. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde kendisini ziyaret eden Koç İlkokulu öğrencilerine devretti.

 

Koç İlkokulu Müdürü İhsan Kılıç, öğretmenlerden Aydan Kaplanoğlu ve Yusuf Eker ve Bera Akkuş ile birlikte Tuşba Belediyesi’ni ziyaret ederek, temsili başkan olarak Özgökçe’nin makam koltuğuna oturdular. Koltuğa oturan öğrencilerden Yusuf Eker, çevre temizliği ile yeşillendirmeye önem vereceğini belirtirken, Bera Akkuş ise ilçenin imar düzenine önem vereceğini ve depreme dayanıklı konutlar inşa edilmesine öncülük edeceğini söyledi.

Ziyarete gelen tüm çocuklar ile tek tek ilgilenip, sohbet eden Başkan Özgökçe, koltuğuna oturttuğu minik öğrencilere, Tuşba Belediyesi’nin bu yıl hayata geçireceği projeler hakkında bilgi verdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünyada kutlanan ilk ve tek bayram olduğunu vurgulayan Başkan Özgökçe, “Çocuklar olarak çok şanslısınız ve bu şansı her zaman elimizde tutmalısınız. Bu güzelliklerin değerini bilmeliyiz. Bizler de bu değeri korumak ve ortaya koymak için sizlerle beraberiz. Bu bilinç ve şiarla bayramlara iştirak ediyoruz. Çocuklarımızın yanında oluyoruz. Onlar için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bizler her zaman çocuklarımız ile birlikteyiz, okullarımıza tam destek anlamında çocuk oyun grupları kuruyor, parklar yapıyor ve kütüphaneler oluşturuyoruz. Düzenlediğimiz deneme sınavları ve eğitim seminerleri ile gençlerimize ve çocuklarımıza destek oluyoruz. Bundan sonra da ne gerekirse çocuklarımız için yaptık ve yapamaya devam ediyoruz” dedi.

 

Tuşba Belediyesi olarak yaptıkları en önemli işlerden birinin de eğitmenler ve işin uzmanlarıyla öğrencileri buluşturmak olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, “Her ay düzenli olarak ilçemize davet ettiğimiz bir birinde kıymetli psikolog, pedagog, yazar, şairlerle sizleri ve ailelerinizi buluşturuyoruz. Bizler, Tuşba’da sadece yol, park, temizlik, çevre koruma, imar ve üstyapı yapmıyoruz. Aynı zamanda Tuşba Belediyesi olarak kültürel faaliyetleri de bir o kadar önemsiyor ve belli bir program dahilinde yürütüyoruz. Okullarımızda hem seminerler düzenliyoruz hem de sizleri ziyaret ediyoruz. Bizler, malumunuz her hafta bir okula gelerek ‘Başkanımız Öğrencilerle Buluşuyor Programı’ kapsamında sizlerle ve oradaki öğrencilerle bir araya geliyoruz. Ben tekrar tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Öğrencilere çeşitli hediyeler veren Başkan Özgökçe, hatıra fotoğrafı da çektirdiği minik misafirlerini uğurlarken kapıya kadar eşlik etti.

 

VANLI ÖĞRETMENDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Fatma Zehra Türker, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla açtığı stantta kendisinin çıkardığı ‘İncinin Kefali’ adlı hikaye kitabından elde edeceği gelirlerle okuluna teknoloji sınıfı kurmak istiyor.

 

Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Mahallesinde bulunan 12 derslikli Gedikbulak Ortaokulunda Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni olduğunu ifade eden Türker, “Bugün 23 Nisan dolayısıyla burada stant açtık. Standımız içerisinde hem resimler, hem de teknoloji tasarım çalışmaları mevcut. Bir de kendim nacizane ‘İncinin Kefali’ adında bir hikâye kitabı yazdım. Yapılan çalışmalarda satılan ürünlerde ve hikâye kitabımızdan elde edeceğimiz gelirin tamamının tek kuruş almadan okuluma bağışlayacağım. Bununla okulumuzda teknoloji sınıfı kurmak istiyoruz. Çocuklarıma iyi bir eğitim sağlaya bilmek için bu çalışmayı yaptım inşallah her şey çok güzel olur” dedi.

 

“İNCİ KEFALİ’NİN GÖÇÜNDEN ESİNLENEREK KİTABIMI YAZDIM”

Van Gölünde yaşayan tek balık türü olan İnci Kefali’nin göçünden esinlenerek bu kitabı yazdığını anlatan Türker, “Van Gölü’nde yaşayan inci kefali balığından esinlenerek kitabımı yazdım. Kitap karakterimiz bir inci ve bunun kefalleri ve yani arkadaşlarından oluşmaktadır. 1. ve 2. sınıf çocukları için yazılmış bir kitap içerik olarak Van Gölü’nde yaşayan tek balı türü olan İnci Kefali nasıl ki Nisan-Mayıs aylarında göç etmek için mücadele veriyorlarsa emek sarf ediyorsa çocuklarımızın da hayatta her zaman mücadele vermeleri konusunu birbirine bağlayarak kitabımı yazdım. Umarım çocuklarımıza faydalı olur” diye konuştu.

 

MAKAMDA AĞIRLANDILAR

Ak Parti Özalp İlçe Başkanı Orhan Yıldırmçakar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı Nedeni ile öğrencileri makamında kabul etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeni ilçe merkezindeki öğrencileri makamın ağırlayan AK Parti Özalp İlçe Başkanı Orhan Yıldırmçakar, öğrencilerle sohbet etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından öğrenciler ikram ve hediye verdikten sonra öğrenciler parti binasından ayrıldı.

 

İLÇELERDE BAYRAM COŞKUSU

Saray ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kaymakamlık yanında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam başladı. Kaymakam Bayır, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladıktan sonra günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Abid Arvas tarafından yapıldı. Daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenleri ve öğrencileri tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti. Etkinlik, yarışmalarda birinci olan öğrencilere hediyelerini Kaymakam İbrahim Bayır ve 6. Bölük Hudut Komutanı Yüzbaşı Caner Aydın tarafından verilmesiyle sona erdi.

 

Özalp ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku ile kutlandı.

Özalp Kaymakamlığı önünde Atatürk büstüne çelenk sunulması ile başlayan tören, 3 Nisan İlköğretim Okulu önünde devam etti. Özalp Kaymakamı Serdar Karal, 2'nci Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay İsmail Dursun, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Cengiz Özel , AK Parti İlçe Başkanı Orhan Yıldırmçakar, İlçe Müftüsü Nihat Koç ve ilçe halkı katıldı. Öğrencilerin gösterileri ardından dereceye giren öğrencilere ödüllerini verilmesinin ardımdan Özalp Kaymakamı Serdar Karal’ın çocukların bayramını kutlaması ile son buldu. Daha sonra AK Parti İlçe Başkanı Orhan Yıldırmçakar’ın öğretmenler evinde resepsiyona verdiği yemekle son buldu.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu Van’ın Erciş ilçesinde de coşku ile kutlandı.

 

Kutlamalar, kaymakamlık önünde bulunan Atatürk büstüne Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek tarafından çelenk bırakması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra eski hükümet konağı önündeki etkiliklere geçildi. Buradaki törene Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Garnizon Komutanı Topçu Albay Murat Yalbır, Erciş Belediye Başkan Vekili Nejdet Kahraman, İlçe Cumhuriyet Başsavcı Vekili Durmaz Bayraktar, kurum ve daire amirleri, Ak Parti İlçe Başkanı Adnan Aydın, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek’in günün anlam ve önemini belirtir konuşmasının ardından, öğrenciler tarafından şiirler okundu, anasınıfı öğrencilerinin hazırladığı etkinliklerin sunumu gerçekleşti. Tören, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilk ve ortaokullar arasında düzenlenen resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin protokol üyeleri tarafından verilmesi ve hazırlanan konser sunumunun ardından sona erdi.

 

ÇOCUKLAR FİDAN DİKTİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Van’ın Erciş Cumhuriyet İlköğretim Okulu tarafından okuma bayramı ve fiden dikimi etkinliği düzenlendi.

 

Etkinliğin ilki olan okuma bayramı, okulun önünde bulunan alanda yapıldı. Okul idaresi, öğretmen ve öğrencilerin hazırladıkları skeç, halk oyunları, Hacivat Karagöz ile okul korosu sırasıyla gösterililerini sundu. Daha sonra 180 1. sınıf öğrencisinden okuma yazmada başarılı olan öğrencilerin madalyaları İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek ile protokol üyeleri tarafından takıldı. Yapılan etkinliğe veliler de büyük ilgi gösterdi. Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek yapılan etkinliklerden dolayı okul idaresini, öğretmen ve öğrencileri kutladığını belirterek, ”Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu, akademik başarısının yanı sıra, yaptığı sosyal etkinliklerle de ilçede göz doldurmaktadır. Bu vesile ile başta okul müdürü Tarkan Elbir olmak üzere, programda emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

 

Erciş Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu Okul Müdürü Tarkan Elbir ise yaptığı konuşmada, ilk kez okuma yazmaya başlayan öğrencilerin başarılarına hep birlikte tanık olduklarını belirterek, “Bu güzel günün anısına 180 ceviz fidanını Erciş Balık Bendinde toprakla buluşturacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını da kutladığımız bu günde, birçok etkinliği bir arada yapmaktayız” şeklinde konuştu. Buradaki etkinliğin ardından, topluca Erciş-Van kara yolunun 10. kilometresinde bulunan Balık Bendi İnci Kefali üreme anına geçildi. Burada etkinlikle ilgili davetlilere bilgi veren okul müdürü Tarkan Elbir, “Bugün etkinliğimizin ikincisi olan fidan dikimi programımızda ise 180 1. sınıf öğrencimiz için Erciş Balık Bendine 180 ceviz fidanı dikimini gerçekleştireceğiz. Destekleri için İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Erol Şimşek’e, Şube ve okul müdürlerimize, Cumhuriyet Başsavcımız sayın Mehmet Topal Beye, sayın savcılarımıza, ev sahipliği için Açık Ceza infaz Kurumu müdürümüze ve Izzet Şevketoğlu ile tüm çalışan arkadaşlara okul yönetimi, öğrenci ve velilerimiz adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Etkinlik toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

 

KAYMAKAM ŞİRİN KOLTUĞUNU ÇOCUKLARA BIRAKTI

Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” dolayısıyla makam koltuğunu çocuklara bıraktı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Van’ın Erciş İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar’ın makam koltuğuna Kazım Karabekir İlköğretim Okulu öğrencileri Muhammet Barış Keleş ile Aysima Üstün bir süreliğine oturup, ilçenin sorunlarına çözüm bulmaya çalıştılar. Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek, Kazım Karabekir İlköğretim Okulu Müdürü Kenan Yıldız ile Öğretmen Buket Süslü ile birlikte Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar’a bir buket çiçek sunan minik öğrenciler, daha sonra kaymakamlık koltuğuna sırayla oturarak, bir süre Erciş’i yönettiler. Daha sonra Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak, temsili kaymakamlara kitap hediye etti.

 

KUTLAMA MESAJLARI YAYINLANDI

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebeti ile bir mesaj yayımlayan Ak Parti Van İl Başkanlı Zahir Soğanda, geleceğin teminatı olan çocukların her birini ayrı ayrı güzel makam ve mevkilerde görmek istediklerini ifade etti. Başkan Soğanda, “Yıllar öncesinde olduğu gibi milletimizin hür iradesini ve egemenliğini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümünü bugün de büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Toplum olarak bir bütün olmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde hükümetimizin ve partimizin kuruluşundan bu yana verdiği büyük mücadele sonucu elde ettiği başarı ve kazanımlar, çocuklarımızın daha aydınlık ve müreffeh yarınları içindir. Bizleri temsil eden çocuklarımız tarihten aldıkları güçle, geleceğe yön vererek daha huzurlu, barış dolu bir Türkiye’nin ve barış içinde bir dünyanın kurulmasında önemli roller üstleneceklerdir. Biz bu inançla bütün çocuklarımızı sevgiyle ve umutla kucaklıyor, onlara sonsuz güveniyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyor, ilimiz ve ülkemiz çocuklarına barış, huzur ve muvaffakiyet getirmesini diliyorum" dedi.

 

AK PARTİLİ KAYATÜRK MESAJ YAYINLADI

Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” vesilesiyle bir kutlama mesajı yayımladı.

 

Milletvekili Kayatürk mesajında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 96 yıl önce Ankara’da açılması tarihimizde önemli bir dönüm noktası teşkil etmiştir. TBMM’nin açıldığı bu gün, milletimizin istiklâl uğrundaki kararlılığını ve istikbale ilişkin umudunu paylaştığı gün olmuştur. 23 Nisan 1920, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi değil aynı zamanda millet egemenliğine dayanan demokrasimizin ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür. 23 Nisan Milli Egemenlik bayramı, aynı zamanda dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olarak bütün insanlık için barış dolu aydınlık bir gelecek çağrısıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletimizin dünyada bir benzeri daha olmayan istiklal mücadelesinin, bu en büyük ve en anlamlı milli mutabakatının içinde doğmuş, milli egemenliğimizin de en somut tecellisi olmuştur. Aziz milletimizin istiklal mücadelesindeki büyük azim ve kararlılığı, bugün de muasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçme yolunda verdiğimiz istikbal mücadelesinin en güçlü ilham kaynağıdır. Ne mutlu ki bugün, birbirini tamamlayan temel nitelikleriyle artık kurumsallaşmış ve kökleşmiş olan Cumhuriyet’imizin kuruluş ideallerine her zamankinden daha yakınız.”

 

Bu başarı her şeyden önce aziz milletin olduğunu ifade eden Kayatürk, “Onun değişim iradesini hayata geçiren, tarihi reformlara, cesur kararlara imza atan yüce meclisimizindir. Yüce meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir. Meclisimiz, bilhassa çocuklarımız adına barış dolu, aydınlık bir geleceğin mimarlığını yürütmeyi sürdürecektir. İşte bu nedenle 23 Nisan’ın aynı zamanda çocuk bayramı olarak kutlanması da son derece manidardır. Çocuklarımızın gözlerinizdeki ışıltı bizim gelecek umutlarımızı daha da canlı tutuyor, tazeliyor. Çünkü onların berrak zihinleri, coşkulu kalpleri, aydınlık hayalleri Türkiye’nin en büyük güvencesi olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu düşüncelerle dünyadaki çeşitli ülke çocuklarının katılımıyla kutlanan tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bağımsız ve hür bir ülke bırakan tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi. 

Editör: TE Bilisim