Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri’de 609 yerleşim biriminin yolu, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

 

Van'da kar nedeniyle 214 mahalle ve 104 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri Başkale, Bahçesaray, Erciş ve İpekyolu ilçelerinin tüm mahalle ve mezra yolları başta olmak üzere ulaşıma kapanan yollarda kar temizleme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun kar yağışı ile tipi nedeniyle kapanan Van-Bahçesaray karayolunun Karapet Geçidi'nde de karayolları ekipleri karla mücadele çalışmalarına devam ediyor.

 

VAN’DA DONDURUCU SOĞUKLAR

Van’da etkili olan kar yağışı sonrası gece hava sıcaklığı eksi 15 dereceye kadar düşerken, çatılarda ise bir metrelik buz sarkıtları oluştu.

 

Gece saatlerinde hava sıcaklığının eksi 15 dereceye kadar düştüğü Van’da, hayat adeta buz kesti. Soğuk havalar nedeniyle Dabbağoğlu Parkında bulunan süs havuzları tamamen donarken, binaların çatılarında ise boyları bir metreyi bulan buz sarkıtları oluştu. Oluşan buz sarkıtları yoldan geçen vatandaşlar ve araçlar için tehlike oluştururken, kimi vatandaşların kendi imkânlarıyla buz sarkıtlarını kırmaya çalıştığı gözlendi. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapı Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, bazı mahalle yollarının henüz ulaşıma açılmadığı, 200 araç ve 650 personel ile çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtildi. Kent merkezinde bulunun 42 ana arterin tamamen açıldığı ve çalışmaların ise devam ettiği bildirildi. Meteorolojiden alınan bilgilere göre, kentte hava sıcaklığının dün gece saatlerinde eksi 19 dereceye kadar düşebileceği belirtildi.

 

KAR HAYATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

Van’da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirirken, kent merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu.

 

Kent merkezinde araçlar ve iş yerleri kar altında kalırken Van Bahçesaray karayolu ise ulaşıma kapandı. Kent genelinde ise kar nedeniyle 214 mahalle ve 104 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Van Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, merkez İpekyolu ve Tuşba ilçeleri başta olmak üzere Van-Bahçesaray karayolu, Başkale, Erciş ve kapanan tüm mahalle yollarını açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Açık olan yollarda ise tuzlama çalımları devam ediyor.

 

Yoğun kar yağışının yaşandığı kent merkezinde ise Van Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler ana, ara arterlerde kar temizleme çalışmasını devam ettiriyor. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ise gece saatlerinden itibaren kapanan Van- Bahçesaray Karayolunu açmak çalışmalarını Karabet Geçidinde yoğunlaştırdı. Öte tarafta vatandaşlar ise sabah saatlerinde araçlarını çalıştırmakta zorlandı. Esnaf ise adeta kara gömülen araçlarını çalıştırmakta ve iş yerlerini açmakta zorladı. Abduvahap Parlak adlı vatandaş ise aracını temizleyerek, “Kar yağışı güzeldir. Eskiden daha fazla kar yağardı. Ama şimdi hafif yağıyor. Ama bu sene yine güzel bir kar yağışı var. Kış kendini gösteriyor. Kar yağmazsa yağmur olmazsa yazları da kuraklık geçer” dedi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının bugün ve Pazar günü de aralıklarla etkisini süreceğini bildirdi.

 

UÇAK SEFERLERİNE KAR ENGELİ

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle Pegasus Havayolları'nın İstanbul seferi Erzurum Havalimanı'na yönlendirilirken, AnadoluJet'in Ankara ve İstanbul seferleri ise yapılamıyor. Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde başlayan yağış ve bölgede etkili olan sis, özellikle sürücülere zor anlar yaşattı. Kar ve sis nedeniyle Van-Hakkari Karayolu'nun 10'uncu kilometresindeki 2225 rakımlı Kurubaş Geçidi'nde sürücüler ilerlemekte güçlük yaşadı.

 

Trafiğin kontrollü olarak sağlandığı karayollarında, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri kar küreme ve buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yaptı. Bu arada, Pegasus Havayolları'nın İstanbul seferi hava muhalefeti nedeniyle Erzurum Havalimanı'na yönlendirilirken, AnadoluJet'in Ankara ve İstanbul seferlerinin ise pistin hazır hale getirilmesinin ardından yapılacağı bildirildi. Yetkililer, pistteki kar kalınlığının uçak kalkış ve inişi için müsait olmadığını, temizlenmesinin ardından seferlerin yapılabileceği belirtildi.

 

BİTLİS

Bitlis'te de kar ve tipi nedeniyle 139 köy ve mezra yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının açılması aralıksız çalışma yürütüyor. Acil durumlar için sağlık ekiplerinin hazır bekletildiği kentte, kar kalınlığı bazı bölgelerde bir metreyi aştı. Sis nedeniyle görüş mesafesinin düştüğü Bitlis-Tatvan ve Bitlis-Muş karayollarında trafik kontrollü sağlanırken, ekipler tuzlama çalışması başlattı. Belediye ekiplerince kent merkezindeki cadde ve sokaklarda kar temizliği yapıldı. Vatandaşlar da ev ve iş yerlerinin önündeki kar yığınlarını küreklerle temizlemeye çalışıyor.

 

MUŞ

Muş'ta etkili kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte yağış sonrası 65 köy yolu ulaşıma kapanırken, Muş Belediyesi karla mücadele ekipleri geceden beri yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Park halindeki araçların kar altında kaldığı kentte vatandaşlar, otomobillerini küreklerle temizledi.

 

HAKKÂRİ

Hakkâri’de de iki gün önce etkili kar yağışı nedeniyle il genelinde ulaşıma kapanan 91 köy yolundan 73'ü, 242 mezra yolundan ise 173'ü yeniden ulaşıma açıldı. İl genelinde halen kapalı bulunan 87 yerleşim birimin yolunun açılması için 54 iş makinesi ve 77 personelle çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, yolu kardan kapanan köylerde hastaların kurtarılması için büyük çaba sarf ediyor.

 

2 BİN 800 RAKIMDA ZORLU MÜCADELE

Kar kalınlığının iki metreyi aştığı Durankaya Beldesi'nin 2 bin 800 rakımlı Şivekür Tepesi yolunda karla mücadele çalışması başlatan ekipler, zor anlar yaşadı. İş makinesi operatörü Fatih Tutkal, yoğun sisten dolayı yolu bulmakta güçlük çektiklerini belirterek, çalışmalarda zaman zaman çığ tehlikesi atlattıklarını söyledi. Hakkâri Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri kar kalınlığının 38 santimetreye ulaştığı il merkezinde, kar yağışının bugün beklenmediğini bildirdi. (İHA-AA)

Editör: TE Bilisim