ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Erzurum İstinaf Mahkemesi, Van'da 38 günlük bebeğin öldüğü olayla ilgili yargılandıkları davada anne P.T. ve yardım eden Y.G.’ye verilen cezaları bozarak, tahliyelerine karar verdi.

 

Van'da 26 Ocak 2016 tarihinde 38 günlük bebeğin öldürüldüğü ve cinsel istismarda bulunulması olayıyla ilgili annenin de aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılandığı dava 22 Aralık 2017 tarihinde karara bağlanmıştı. Kararda anne P.T.'ye “Canavarca hisle kendini savunamayacak bebeği öldürmek ve bu suçu ve kendi alt soyundan birine karşı işlemekten” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, P.T.’nin sevgilisi olduğu belirtilen F.A. için "Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "Cinsel istismar" suçundan da 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanık Y.G. için ise "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme eylemine yardım etme" suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

Verilen kararın ardından sanık avukatları, verilen cezaların bozulması talebiyle Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, anne P.T. ile sanıklardan Y.G. hakkında verilen kararı bozarak beraatlarına karar verdi. Mahkeme, iki sanık için verdiği mahkûmiyet kararının kaldırılmasına gerekçe olarak ise “yeterli delilin bulunmamasını” gösterdi. F.A.’nın avukatlarınca yapılan itiraz başvurusu ise mahkemece reddedildi. 

 

Mahkeme, bu kararı temyiz yolu açık olmak üzere yerel mahkemeye gönderdi. İstinaf Mahkemesi’nce verilen bozma kararı üzerine mağdur avukatları Yargıtay’a Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını söyledi.

 

CEZALARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

 

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise her 3 sanık hakkında verilen hükümlere ilişkin gerekçeli kararını geçtiğimiz hafta açıklamıştı. Kararda, sanıkların birbirlerini korumak için verdikleri ifadelere itibar edilmediği kaydedilmişti. Bebeğin darp edilerek kafa travmasına bağlı beyin kanamasına neden olunduğunun ifade edildiği kararda, ayrıca sanıkların olaydan sonra delilleri karartmaya yönelik çabaladığına dikkat çekilmişti. Bebeğin cinsel istismar ve katletme eylemlerine maruz kaldığına yer verilen kararda, bu durumun bilimsel açıdan da raporlarla ortaya çıktığının altı çizilmişti. Söz konusu kararda ayrıca bebeği cinsel istismara maruz bırakma ve öldürmekten sorumlu her 3 sanık hakkında üst sınırdan ceza verildiği belirtilmişti.

 

BAKANLIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

 

Kararda son olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na davetiye çıkarıldığı halde davaya katılmamalarına ilişkin şu ifadeler yer almıştı: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Van İl Müdürlüğü görevlilerinin yargılamayı takip etmemesi nedeniyle haklarında suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir. Cezaevinden doğum yapmak üzere izin alan sanık P.T.'yi izleme, gözetleme ve maktul bebeği korumakla görevlendirilen kamu görevlilerinin bulunup bulunmadığı, varsa görevlerini ihmal edip etmediği konusunda suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.”

Editör: TE Bilisim