30 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde Van’dan sorumlu bakan olarak çalışmalar yürüten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün uluslararası bir zirveyi Van’da gerçekleştirdi. İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile birlikte Van’da buluşan ve işbirliği konusunda önemli adımlar atan Davutoğlu bugün de Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani ile Van’da gümrükler ve sınır ticaretini masaya yatıracak.

Türkiye, İran ve Azerbaycan’ın dışişleri bakanları, üçlü görüşmeler için Van’da bir araya geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov ve Bakan Ahmet Davutoğlu, Rescate Otel’de yapılan üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak konuşan Ahmet Davutoğlu; Türkiye, İran ve Azerbaycan üçlü mekanizmayı üç sene önce hareke geçirdiklerini hatırlattı. Çıkan olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Bakan Davutoğlu, “Ümit ederiz ki ülkemizde bundan sonda böyle acılar yaşanmaz, barış ve kardeşlik hakim olur” dedi.

DAVUTOĞLU BAKANLARA VAN’I ÖVDÜ

Üçlü görüşmede birçok konuyu ele aldıklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, “Van doğunun incisi. Bu güzel ilimizde dostlarımızı ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Daha önce Urumiye ve Nahçivan’da toplanmıştık. Birlikte ülkelerimizin geleceği için önemli kararlara imza atmıştık. Asırlarca bu topraklarda birlikte yaşadık” diye konuştu. Ulaştırmadan enerjiye kadar çok geniş bir eylem planı üzerinde mutabık kaldıklarını dile getiren Bakan Davutoğlu, “Hem sınır hem gönül kapılarımız açık olsun. Yaptığımız görüşmelerde birçok alanda atılacak adımları gözden geçirdik. Bölgesel sorunları da gündemimize aldık. Öğleden sonra da bu sorunlar üzerinde konuşacağız. Güney Kafkasya’daki sorunları ele aldık, almaya da devam edeceğiz. Yakın bir temas halindeyiz. Ukrayna gibi konularda da istişare ettik. Gelecek sene inşallah İran’da toplanacağız” diye konuştu.

MEHMEDYAROV: TOPLANTININ VAN’DA OLMASI ÖNEMLİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, üçüncü kez görüştüklerini hatırlatarak, “Van'da böyle bir toplantı çok önemlidir. 2014 - 2016 eylem planını kabul ettik. İlk sırada eylem planı gerçekleştirmek önemli oldu. Teşekkürlerimi bildiriyorum. Azerbaycan'ın önemli sorunu olan Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili Azerbaycan'ın arazi bütünlüğü sağlanmalıdır. Ermenistan askerleri Azerbaycan arazisini terk edip gitmelidir. Bu gibi görüşler çok önemli, fakat aynı zamanda bizim bölgemize barış ve refah seviyesini arttırır ve ekonomik gelişimi sağlar. Bu formatta kültür ve farklı konular hakkında da konuşarak bunu genişlettiğimiz zaman Türk ve Azeri halklar en yakın temasla olmalıdır” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ KONULARDA ANLAŞMA SAĞLANDI

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ise, üç yıllık eylem planı hazırlandığı için memnuniyetini dile getirerek, “Bunlar üç ülke halkına yararlı olur hem de barışın, istikrarın sağlanmasına yararlı olur. Bölgenin gelişmesine yardımcı olur. Enerji, ulaştırma, turizm konuları konuşuldu. Bunlar önem verdiğimiz konulardır. Seneye inşallah İran’ın güzel şehirlerinden birinden dostlarımızı ağırlamak onur verici olur” dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI DA GELİYOR!

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, bir soru üzeri, geçen yılın sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı İran’da ağırladıklarını hatırlatarak, “Ben size söz veriyorum. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde İran Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecektir. Türkiye ile aramızdaki ilişkiler çok geniş ilişkilerdir” dedi.

Editör: TE Bilisim