Van'da iş dünyası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Platformu (DGAP) tarafından düzenlenen programda bir araya geldi. Programda buluşan işadamları Van için elini taşın altına koyma seferberliğinde sorumluluk yüklenmek istediklerini belirtirken toplantıda işadamları adına konuşan Nasır Çetin: “Bizim artık bu yumruğumuzu açmamız lazım. Siyasi fikir ne olursa olsun, burada temel hedef Van ve Türkiye olmalıdır. Bunun için daha iyi bir birliktelikle ticareti geliştirebiliriz.” Dedi.

 

Double Tree By Hilton otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan DGAP Başkanı Abdulnasır Çetin, DGAP'ın on yıl önce bir grup iş adamı tarafından kurulduğunu söyledi. Amaçlarının batı illerinde yaşayan iş adamlarıyla doğu illerinde yaşayan iş adamlarını kaynaştırmak olduğunu anlatan Çetin, DGAP çatısı altında lobi faaliyeti yürütmek istediklerini kaydetti.

 

“ESNAFI BİTİRMEYE GEREK YOK”

İş adamlarının önüne zaman zaman engellerin çıktığını ifade eden Çetin, "Ticaret yapmak için yanındaki esnafı bitirmeye gerek yok. Yanımızdaki esnafı bitirmeye yönelik yaptığımız bir ticaret belki kasamızı rahatlatır ama size vicdanlarını kaybettirir. Siyaseti bir birimizin kafasına ve sırtına basarak yapmamıza gerek yok. Kol kola şehrimize faydalı olacak şekilde ticaretimizi ve siyaseti yapmamız gerekiyor. İş adamları olarak birlik olmamamız lazım. İş adamlarının genelde yumruğu sıkılı kalıyor. Bizim artık bu yumruğumuzu açmamız lazım. Siyasi fikir ne olursa olsun, burada temel hedef Van ve Türkiye olmalıdır. Bunun için daha iyi bir birliktelikle ticareti geliştirebiliriz." Dedi.

 

ÇETİN: ELÇİ OLMAYA HAZIRIZ

İşadamları olarak Van için çalışacaklarını ve çaba göstereceklerini söyleyen Çetin söyle konuştu: “İşadamlarımızın burada doğup, büyümesi ve dışarda yaşaması yetmiyor. Başta bizler olmak üzere tüm işadamlarımızın bu vefa borcunu göstermesi gerekiyor. Bizler Van’ı temsilen Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir’de birer tanıtım elçisi olmaya hazırız. İnşallah birlikte bu anlamda çok güzel işler yapabiliriz. Biz Van için her zaman bir arada olmaya devam edeceğiz. Biz esnafız, tüccarız. İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir’den gelen işadamlarımızı sizlerle buluşturduk. Bu anlamda da çok mutluyuz.”

 

BATTAL: HEYECAN VERİCİ BİR PROGRAM

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da bölgedeki şehirlerin gelişmeye ihtiyaçları olduğunu ve bu konuda iş adamlarına önemli görevler düştüğünü anlattı. Bu konuda herkesin vücudunu taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Battal, "Hükümetimizin açıkladığı Cazibe Merkezleri Programı heyecan verici ve teşvik edici bir program oldu. İnşallah bu destek programını bölgedeki iş adamlarımız çok iyi değerlendirir. Bu yapılırsa bölgede tümden bir kalkınma oluşacak." diye konuştu.

 

BOZKURT: VESAYETE SON VERİLECEK

Van Organize ve Sanayi Bölgesi Başkanı (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt da 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının önemine dikkat çekerek, Türkiye'nin tarihi bir fırsatın eşiğinde olduğunu vurguladı. Halk oylamasında Türkiye'nin kaderinin oylanacağını belirten Bozkurt, şöyle devam etti: "Bu konu, iş dünyasını çok yakından ilgilendiriyor. Yıllardır iş dünyasının bürokrasi oligarşiden çektiği zulme yeni sistemle son verilecek. Keza yargı vesayetine son verilecek. Bunun için de iş dünyası da bürokrasi oligarşinin zulmünden kurtulacak. Yeni sistemle mekanizma çok daha çabuk ve etkin karar verecek. İş dünyamız da rahat bir nefes alacak. Daha fazla yatırım gelecek ve iş dünyasının önü daha da açılacak. İnşallah yeni sistemle huzur, barış ve refah ortamı oluşacak. Bu nedenle iş dünyasının örgütlü gücünü bir araya getirmesi, hedeflerini belirleyebilmesi değerlidir."

 

YALÇIN: HİZMETKÂR OLACAĞIM

Toplantıda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın yapılan toplantıdan mutluluk duyduğunu söyledi. Yalçın şunları söyledi: “Bir şehir için ne kadar toplantı yapılırsa yapılsın işadamları toplantısının verdiği verim kadar verimli olamaz. Biz memleketimiz bir toplantı var dediğimiz zaman işadamları, üniversite ve STK’lar hemen akşamında bir araya geliriz ve bu şehrin şöyle bir sorunu var der ve o sorunu bitiririz. İnşallah bundan sonra burada da huzur içinde bu toplantıları yapar, bu şehir için ne gerekiyorsa yapılacak. Bende belediye olarak, şahsım olarak size hizmetkâr olmaya, hizmet etmeye buradan söz veriyorum.”

 

“TECRÜBELERİMİ BURAYA AKTARACAĞIM”

Kayserinde elde ettiği tecrübeleri Van’a aktaracağını söyleyen Yalçın, “Bugüne kadar memleketimiz gerek terörle gerekse de diğer konularda bir travma geçirmiş. Bir süre sonra bir deprem geçirmişiz. Terör ve deprem bu şehre büyük sıkıntılar vermiş. Doğrusu bu şehrin insanları ve kaynakları bunları çoktan aşacak bir güce sahip. Şunu da ifade etmek isterim ki. Ben 22 yıllık Kayseri geçmişim ardından buraya gönüllü geldim. İnşallah bu kaynaklar ve şehrin insanları ile birlikte güzel işler yapacağız. 22 yıllın vermiş olduğu tecrübeleri buraya aktarmaya çalışacağım.” Dedi.

 

YALÇIN: FAZLA ZAMANIMIZ YOK

Van’ın Kayseri’ye benzediğini ancak dezavantajlarının olduğunu ifade eden Yalçın şöyle konuştu: “Şehircilik açısından ben burada bir kaptanlık veya orkestra şefi yapmak durumundayım. Yani bir rota vereceğim. Bu şehrin en ufak dokunuşunda çok büyük dalgalara ve eserlere cevap vereceğini 2 ay içerisinde görmüş durumdayım. Belediyenin çok güzel imkânları var. Bunun yanı sıra bu şehrim imkanları, genç bir nüfusu ve işadamları potansiyeli var. Ben doğru böyle olacağını ummuyordum. Helali hoş olsun bu şehre çok iyi sahip çıkmışsınız. Hem burada hem şehir dışarıda olanların bir ayaklarının burada olması Kayseri’ye benziyor. Ama şu var ki. Bu şehrin 20-30 yıl kaybolmuş yılları var görerek bir araya gelip o yılları telafi etmek için çok fazla zamanımız yok.”

 

KAYATÜRK: EN UFAK BOŞLUK GÖRMÜYORUM

Toplantıda son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, “Daha fazla çaba sarf etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. İstanbul nasıl Avrupa ile Asya’nın buluştuğu nokta ise Van’da Ortadoğu ile Orta Asya’nın buluştuğu noktadır. Siz Van’dan çok rahat bir şekilde İran, Suriye, Irak gibi ülkelere çok rahat gidebilirsiniz. Bin 700 metrede bir deniz olduğunu düşünün. Bırakın sadece Van Denizinin etrafını Erçek Gölünün etrafına baktığım zaman en ufak bir boşluk görmüyorum. Belki 10-15 yıl içinde yüzlerde belki de binlerce tatil merkezleri ve villaların olacağını düşünüyorum. Biz belki şimdi bunun farkında değiliz. İranlılar buraya yatırım yapacaklar. Belki de İranlılar belki burada villalar yapacak ve Van’da kalacaklar.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN İNADINA BÜYÜDÜ VE BÜYÜYOR”

Van için ciddiyetin olmasın gerektiğini aktan Kayatürk şöyle devam etti: “Biz ciddiyetimizi ortaya koyduğumuz andan itibaren Van çok güzel bir yere gelecektir. Van geçmişte sadece Türkiye’de medeniyetlere başkentlik yapmadı. Ayrıca birkaç konsolosluğu olan bir şehirdir. Ben eminim ki Van tekrar istediği noktaya gelecek. Devlet 70-80 yıl Van’ın büyüme gayretlerine sessiz kaldı. Hep Erzurum dedi. Fakat inadına inadına büyüdü. 1990’ların başında Van merkez nüfusu 126 bindi. Şu anda merkez nüfusu 600 bin, Van’ın nüfusu çoktan 1 milyon 100 bini geçti. Teröre rağmen. 2013 yılında Van’a gelen turist sayısı 500 bin civarındaydı. Bu sayıdan sonra örgüt bütün ağırlığını Van’a verdi. Tüm yaptıklarına rağmen turizm burada büyüdü büyüdü 2016 yılında gelen turist sayısı 1 milyonu açtı. Van işte böyle bir yer. Biz istesek de istemesek de Van büyümeye devam edecek. Biz işadamları bu büyümeye uygun muyuz ona da bizler karar vereceğiz.”

 

“GÜÇBİRLİĞİ’NDE GÜZEL İŞLER YAPILIYOR”

Güçbirliği Platformunun Van için önemine değinen Kayatürk, “Biz Van’da 2 milletvekili olarak bunun farkında olmaya çalışıyoruz. Beşir Beyin başında olduğu Van orta düşünce platformu önemli işler yaptı. Bu platformunun işe yaramayacağını söylediler. Aynısı Van Tekstilkentte içinde söylediler. Şimdi gidip bir bakın. O çocukların tekstilkentte neler yaptıklarını görün. Van’daki üretim istihdamı kadar ihracat üretiyorlar. Van’daki ihracat toplamı kadar ihracat yapıyorlar. Buradaki şirketlerin 10-20-30 milyon ihracat yaparlarsa hiç şaşırmayın. Ortak akıl platformu da şimdi çok güzel işler yapıyor. Hepimiz destek verdiğimiz için güzel işler yapılıyor. Burada gösterilen çaba asla ama asla azımsanamaz.” Dedi.

 

KAYATÜRK: SORUNLARI BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Vanlı işadamlarının büyüdüğünü ve büyümeye devam edeceğini ifade eden Kayatürk şunları kaydetti: “Van’daki işadamları her geçen gün büyümeye devam ediyor. İşadamları Van’da önemli işler yaptı. Ben inanıyorum ki üniversitemizi ve diğer paydaşları da işin içine kattığımız zaman daha güzel işler yapacağız. Karanlık bir dönem yaşadık. Çok büyük depremler vurdu bizi. Ondan daha büyük felaket olan terör bizi vurdu. İşadamlarından haraç alınması ve karanlık bir dönem yaşanmasından dolayı işadamlarımız sıkıntıya girdi. Ancak bundan sonra inşallah bu sorunlarımız hep birlikte aşacağız.”

 

“HDP’NİN HAYIR DEYİŞİNİ GARİPSİYORUM”

Pazar günü yapılacak olan halk oylamasıyla ilgili de konuşan Kayatürk, “Bu yapılacak olan seçim diğer seçimlerden çok farklıdır. Normal seçimlerde bana, Ak Parti İl Başkanımıza ya da diğer teşkilatçılara kızmış olabilirsiniz. Ancak bunun için bizim partimizin cezalandırılmaması gerekiyor. Van için büyük hassasiyeti olan bir lider var. Burada bunun iyi bir şekilde anlaşılması gerekiyor. Bizim geleceğimiz, çocuklarımı ve torunlarımız için bu çok önemlidir. Ben bu anlamda bu halk oylamasını çok önemli görüyorum. Halk oylamasında biz Ak Partinin tavrını çok iyi görüyoruz. CHP’yi de anlıyorum. Sürekli içe kapalı bir harekettir. Ancak devrimci olduğunu iddia eden HDP’nin bu dönemde bu referandumda hayır için bu kadar uğraştığını garipsiyorum. CHP’nin söylemleri bir yere kadar anlaşıyor. Fakat HDP’nin bugüne kadar söylemleri anlaşılmıyor.” Şeklinde konuştu.

 

KAYATÜRK: HAYIR’IN FAYDASI YOK

Hayırın kimse fayda sağlamayacağını söyleyen Kayatürk son olarak şunları dile getirdi: “Van’da Allah’ın izniyle iyi bir evet çıkacak. Ben evet ve hayır için çalışan herkesi de anlıyorum. İnşallah güçlü bir evet çıkacak. Peki, yüzde 90 hayır çıkarsa, Van’a, Kürtlere ve hayır için çalışanlara 90 gramlık bir faydası var mı? Yok. Ama evet ne kadar yüksek çıkarsa Van olarak Ankara’da güçlü olacağımızı düşünüyorum. Bu Van sevdalısı olarak söylüyorum. Bir parti milletvekili olarak söylemiyorum. Benim için faydası olmayan bir şey için ben çaba göstermez, oturur susarım. Her parti gibi onlarında yanlışları oldu. En büyük yanlışları ise hendek kazanlara sahip çıkmaları oldu. En büyük yanlışları buydu. En son yanlışları ise Kürtler ve bölge için bu denli önemli olan referanduma karşı çıkmalarıdır.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim