ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve KOSGEB İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve beraberindekiler bir takım temaslarda bulunmak üzere Van’a geldi. Uzkurt ve beraberindekiler Van Organize ve Sanayi Bölgesinde fuar kongre merkezinde sanayicilerle bir araya gelerek, KOSGEB’in destekleriyle ilgili bilgi verdi.

 

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen bir toplantıda konuşulan Van’ın finansmana ulaşım ve diğer konulardaki sıkıntısına çözüm olarak ortaya konulan KOSGEB buluşması gerçekleştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün geçen ayki ziyaretinde gelen talepler üzerine Van’a gönderme sözü verdiği KOSGEB heyeti Van’a geldi. Beşir Atalay ve Van Milletvekillerinin de eşlik ettiği ziyarette KOSGEB İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Van’da kentin dinamikleri ile buluştu. Uzkurt, KOSGEB destekleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken Van’da tam 518 milyon 566 bin 199 TL’lik destek verildiğini açıkladı. Uzkurt, son olarak KOSGEB idaresince ilde yürütülecek diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi. Uzkurt, Van İŞGEM Büyüyor Projesi kapsamında yer alan yeni işletmelerin, rekabet güçlerini geliştirecek KOSGEB destek ve hizmetlerinin ayrıcalıklı bir şekilde verileceğini söyledi.

 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve KOSGEB İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve beraberindekiler bir takım temaslarda bulunmak üzere Van’a gelerek, Van’da yatırımların yapıldığı alanlarda incelemelerde bulundu. Uzkurt ve beraberindekiler ilk olarak Van Organize ve Sanayi Bölgesine gelerek bir toplantı gerçekleştirdi. Fuar kongre merkezinde düzenlenen toplantıya KOSGEB İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ile Burhan Kayatürk, Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, YYÜ Rektörü Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray, OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, sanayiciler ve iş adamları katıldı. Toplantıda ilk olarak kısa bir konuşma yapan Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, KOSGEB’in şimdiye kadar ülkemize sağladığı katma değerin önemine dikkat çekti.

 

ASLAN: YATIRIMLARA KOBANİ OLAYLARI ENGEL OLDU

Aslan, “KOSGEB desteğini ve gücünü ağırlıklı olarak imalat sanayine yönlendirmeli ve desteklemelidir. Son zamanlarda çağrıya çıkan Kobigel imalatçımıza ve sanayicimize çok büyük destekler sağlamaktadır. Ancak bu programlar bölgesel sektöre ve yatırım anlayışına göre hazırlanmalıdır. Bölgesel olarak yaşadığımız sorunlar göz önünde bulundurularak programlar geliştirilmelidir. İlimizde bir kısım yatırımcımızın yaptığı yatırımlara 2011 depremi ve Kobani olayları gibi olaylar engel olmuştur. Bu yatırımcılarımıza en az 500 bin limitli sıfır faizli geçiş kredisi verilmelidir. SGK ve vergi pirim desteği sağlanmalıdır. Güneş enerjisine yönelik destek oranları artırılmalıdır. KOSGEB’e teknik eleman takviyesi yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

UZKURT: BEŞİR BEY BİZİ VAN’A DAVET ETTİ

Aslan’dan sonra konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve KOSGEB İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “Van’ın kendi nezdimizde çok önemli bir yeri var. Geldiğimizde Teknokenti gördük. Sayın rektörümüzle de konuştuk konuyu. İlk zamanlar orası çok sıkıntı yaşadı ama artık çok şükür tam teşekküllü çalışmalar yapılıyor orda. Emeği geçe herkese teşekkür ediyoruz. Bir yerde bir hareketlilik olduğunda ilk zamanlar biraz zorlanırız ama mücadele iyi niyetle devam ettiği sürece mutlaka ortaya bir şey çıkıyor. Sayın bakanımız Beşir Bey bizi Van’a davet etti. Kendisinin üzerimizde emeği çoktur. Van için neler yapılabilir konusunda uzun süre çalıştık. Özellikle KOSGEB’in Van için neler yaptığını ve neler yapılacağına değineceğim. Bundan sonra birlikte neler yapılacağını da konuşacağız.” Dedi.

 

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ TAŞINACAK

Bakanlık adına Van’a geldiklerini belirten Uzkurt, “Sayın bakanımız daha önce Van’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Sayın bakanımız biz buraya gelmeden önce bize talimatlar verdi. Bizde verilen talimatlara çalışıyoruz. Özellikle küçük sanayi sitesinin taşınması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ama biz özelde bugün KOSGEB olarak neler yapılacağı üzerinde konuşacağız.” Diye konuştu.

 

“TAHSİS 15 YILLIĞINA YENİLENDİ”

Uzkurt daha sonra KOSGEM olarak yapılan destekler hakkında bilgi verdi. Uzkurt, 2004 yılında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Van’da tanıtımı yapılan İşgem projesine Van Sanayici ve İş Adamları Derneğinin talip olduğunu söyledi. Uzkurt, “Dünya Bankası ve KOSGEB finansmanı ile Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve KOSGEB tarafından açılan ihaleye Van Sanayici ve İş Adamları Derneğince hazırlanıp sunulan Van İşgem proje teklifi 2004 yılının 12’inci ayında kabul edilmiştir. Van İlinde 2 yıl boyunca kapalı duran Sümerbank Van Deri ve Kundura Fabrikasına ait arazi ve üzerindeki gayrimenkuller Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile İşgem olarak kullanılmak kaydıyla 30 Aralık 2004 tarihinde KOSGEB idaresi başkanlığına devredilmiştir. KOSGEB ile VANSİAD arasında 14 Ocak 2005 tarihinde yapılan protokol ile söz konusu yerin kullanımı İşgem olarak kullanılmak üzere VANSİAD’a tahsis edilmiştir. Yapılan tahsis 2016 yılından başlamak üzere 15 yıllığına yenilenmiştir. Proje VANSİAD tarafından kurulan Van Teknoloji iş geliştirme ve girişim hizmetleri limited şirketi tarafından yürütülmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

UZKURT: GİRİŞİMCİLİK EKO SİSTEMİNE ROL MODEL OLACAK

Van İŞGEM projesine 2005 yılının 6’ıncı ayından itibaren girişimcilerin alınmaya başlandığını ve proje çerçevesinde ön görülen hedeflerinin tamamının zamanından önce yerine getirildiğini ifade eden Uzkurt, “2011 Yılında Van ilinde yaşanan depreme kadar yüzde 100 doluluk ve 350 kişilik istihdam ile başarılı bir faaliyet sürdüren Van İşgem deprem sürecinde ve sonrasında ciddi sıkıntılar yaşamış ve Van İŞGEM büyüyor projesi İŞGEM’in gelişimine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamıştır. Hali hazırda itibarı ile yürütülen Van İŞGEM büyüyor projesi başarılı bir şekilde tamamlanmış ve yeni yapılan işlikler ile verilen eğitim ve danışmanlık hizmetleri sonucunda İŞGEM’in başarı grafiğinin daha fazla yükseltilerek girişimcilik eko sistemine rol model olacak bir yapıya kavuşmuştur.” İfadelerin yer verdi.

 

“TÜM MASRAFLAR BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN KARŞILANDI”

Uzkurt, daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde kurulan Teknokent hakkında bilgi verdi. Uzkurt, Teknokent’in 2 milyon 500 bin TL sermaye ile 2013 tarihinde ticaret sicil gazetesinde yayımlanarak kurulduğunu belirtti. Uzkurt, “YYÜ Teknokent’in toplam alanı 220 dönüm üzerinde 2450 metrekare kapalı alana sahip idari ve kuluçka binası bulunmaktadır. Bina içerisinde şirketlerin kullanabileceği 27 ofis, bir kuluçka merkezi, 2 adet toplantı salonu, bir adet uzman odası, 1 adet kafeterya, yönetim ofisleri, firmaların stres atabilecekleri sosyal aktivite salonu, dinlenme ve sergi salonu yer almaktadır. Maliyeti yaklaşık 4.200.000, 00 TL'dir. Masrafların tamamı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanmıştır. Bu sistem ile 33 Kwp 132 adet panel ile günlük ortalama 170 KW enerji üretmektedir.” Dedi. 

 

VAN’A 518 MİLYON 556 BİN 199 TL TUTARINDA DESTEK SAĞLANDI

Uzkurt, KOSGEB olarak 2003 ile 2017 yılları arasında 2 bin 497 işletmenin desteklendiğini belirterek, “2012 yılında deprem kredisi verildi. Ayrıca 2003 yılından 2017 yılları arası KOSGEB Van il müdürlüğü veri tabanında 13 bin 922 kayıtlı işletme büyüklüğüne ulaşarak toplamda 12 bin 561 adet KOBİ ve girişimciye 518 milyon 556 bin 199 TL tutarında destek sağlanmıştır.” Dedi. Uzkurt, son olarak KOSGEB idaresince ilde yürütülecek diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi. Uzkurt, Van İŞGEM Büyüyor Projesi kapsamında yer alan yeni işletmelerin, rekabet güçlerini geliştirecek KOSGEB destek ve hizmetlerinin ayrıcalıklı bir şekilde verileceğini söyledi.

 

VAN’A YAPILACAKLAR KONUŞULDU

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent bünyesinde, üniversite hocaları ile öğrenci işbirlikleri sağlanarak, özellikle start up işletmelerin kurulması yönündeki çalışmaların yürütülmesi, Teknokent içerisinde partime çalışma esasına dayalı KOSGEB bilgilendirme, yönlendirme ve danışma ofisinin kurulması yönünde çalışmalar yapılacağı belirten Uzkurt, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent bünyesinde öncelikli teknoloji alanlarında yer alan Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürünlerin ticarileştirilmesine ilişkin Van Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yatırımların desteklenmesi, ilin ekonomik kalkınmasında ve istihdam sorunlarının çözümünde önemli bir faktör olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması konularında çalışmaların yürütülmesi, Van iline sınır olan İran'a, özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin KOBİGEL, Kobi gelişim destek programı, yurt dışı iş gezisi destekleri kapsamında ihracata başlanması, ihracatı bulunan işletmelerin ise dış pazar payının arttırılması konularındaki çalışmalarına öncelikli desteklerin verilmesi. Van ili ve bölgesinde geleneksel imalat yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi ile bölgeye yatırımların teşviki amacıyla bölgesel ve sektörel proje teklif çağrılarının, bölgesel kalkınmaya ciddi yarar sağlayacağı göz önüne alındığında, KOBİGEL Kobi gelişim destek programları kapsamında bölgesel çağrı programlarına başkanlığımızca çağrıya çıkılması, kalkınma açısından büyük önem arz edecektir.” Diye konuştu.

 

ATALAY: İŞGEM SANAYİ MERKEZİ OLUYOR

Programında kapanışında kısa bir konuşma yapan Ak Parti Van Mileltvekili Beşir Atalay, KOSGEB’in Van’a özel bir program açıkladığını belirterek, bunun çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Atalay, KOSGEB’in gerek hibeleri gerekse kredileriyle hem yeni girişimciye destek veren hem de eski firmalara yeni teknoloji üretimi için destek veren önemli bir devlet kurumu olduğunu ifade ederek, “Bugün burada KOSGEB tarafından yeni girişimciler için ve eski firmaların yeni teknoloji üretimi için KOBİ’lerle işbirliği olarak KOBİ’lerin içinde, sırf Van’a has bütçesi olan bir proje ifade ettiler. Bu çok önemli. Yine İŞGEM Van için önemli bir sanayi merkezi oluyor. Teknoloji Geliştirme Merkezi’ne KOSGEB’in verdiği destekler çok önemli. Kısacası KOSGEB ile Van’ı buluşturmak açısından bu görüşme önemli. Bu gün bu görüşmeyi sağladık ve gün boyu devam edecek. Ben bu kapsamda davetimizi kırmayıp ilimize geldiği için KOSGEB yetkililerine ve bakanımıza teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu. Program daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi. 

Editör: TE Bilisim