Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da camilerde oturarak namaz kılan cemaat için bırakılan sandalye ve tabureler kaldırıldı.

 

Din İşleri Yüksеk Kurulu'nun, "Nаmаzı nоrmal şekli ile ayakta kılmаyа gücü yеtmеyеnler için asıl olan namazını oturаrаk kılmаktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumunа göre diz çökerek veyа bağdaş kurarak yahut ayaklarını yаnа ya da kıbleye doğru uzаtаrаk kılar" yönündeki açıklamasının аrdındаn harekete geçen Van İl Müftülüğü, bütün camilerde taburelerin kaldırılması için çalışma başlattı.

 

Kentteki camilerde sandalyelerin kaldırılması uygulamasına 3 yıl önce başlattıklarını ifade eden İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Diyanet İşleri Başkanlığından gelen açıklamanın ardından oturma amacıyla kullanılan materyallerin kaldırıldığını söyledi. Müftü Arvas, "Van İl müftülüğü olarak sandalyelerin kaldırılması konusundaki önlemlerimizi çoktan aldık. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da başlattığı çalışma sonucunda tamamen kaldırdık. Bu konuda vatandaşlarımızı aydınlatacak şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlarımızda anlayışla karşılıyor." dedi.

 

Camilerde sandalyeyle namaz kılmanın namazın maneviyatını bozacağını belirten Arvas, şöyle devam etti: "Namazda huşu dediğimiz bir hadise var. Huşu Allah'ın emrettiği şekilde huzurunda manevi bir duyguyla durmamızdır. Tabureler tahrif edilmiş bazı inançlarda mevcuttur. Namaz insanın yerle buluşması Allah'ın huzurunda boyun eğmesi insana manevi bir haz verir. Sandalye ve tabure de oturmak dünyevi işlerle meşgul olan insanların pozisyonudur. Biz ise yerde oturarak ibadet hususunda manevi haz tatmanın daha uygun olacağı kitaplarımız tarafından bize bildiriyor." 

Editör: TE Bilisim