Van'ın Tuşba ilçesinde yaşayan Kahraman Yavuz, Çin'den internetten siparişle getirttiği yumurtalarla kaz üretimi yapıyor.

Yavuz, internette araştırma yaparken Çin kazlarının özelliklerini okuduğunu ve bu kazların üretimini yapmaya karar verdiğini anlattı. 

Bunun üzerine Çin'den şubat ayının sonlarında tanesini 25 liradan aldığı 50 yumurtayı uçakla Van'a getirttiğini ve bu yumurtalardan 50 Çin kazı ürettiğini dile getiren Kahraman Yavuz, ancak bu kazlarının 10'unun köpekler tarafından telef edildiğini kaydetti. 

 

 

"Amacım kaz lokantası açmak"

Çin kazının yerli ırka göre daha büyük ve çok sayıda üreyebildiğini ifade eden Yavuz, "Yerli kazımız yılda ortalama 18-20 yumurta verirken, Çin kazı 60-100 adet yumurtlayabiliyor. Amacımız bu kazları çoğaltıp, belli bir seviyeye ulaştıktan sonra kaz lokantası açmak. Kendi başıma ancak bu kadarını başarabiliyorum. Bana verilecek bir destekle çok daha kapsamlı ve etkili bir çiftlik kurabilirim." dedi.

 

 

Kahraman Yavuz, Çin kazının bölge coğrafyasına ve iklim koşullarına çok iyi uyum sağladığını dile getirdi.

Kazlarını sabahın erken saatlerde evinin yakınlarındaki araziye çıkardığını, akşam saatlerine kadar sulak alanda başlarında beklediğini anlatan Yavuz, "Kazlarımız açık alanda besleniyor. Ancak bazen köpekler saldırıyor. Bu nedenle kazlarımla ilgilenemeyeceğim günler kümeste yemle besliyorum." diye konuştu. 

 

 

Kaz yetiştiriciliğinin çok masraflı bir iş olmadığını vurgulayan Kahraman Yavuz, şöyle konuştu:

"Kış aylarında bu kazların etleri çok lezzetli oluyor. Vatandaşlarımız gelip buradan satın aldıktan hemen sonra sofralarına götürebilecek. Kaz etinin bir çok hastalığa da şifa olduğu söyleniyor. Araştırdığım kadarıyla Türkiye'de Çin kazı üretimini daha kapsamlı yapan kişiler var. Ben de şu an aralarında ördek ve yerli kazların da bulunduğu yaklaşık 250 kümes hayvanı var. Kendi cinsi içinde daha iri ve uzun boyunlu olan Çin kazının ortalama ağırlığı 2 ile 3,5 kilogram arasında değişebiliyor. Hedefim elimdeki sayıyı bine ulaştırmak. Evimin yanında büyük bir kaz çiftliği kurmak istiyorum. Zaten kazlarımız bir iki aya kadar yumurta vermeye başlayacak."

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim