ŞEHRİVAN HABER: Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Feyyaz Tokar Eğitim Parkı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ile Van’da çocuk hakları programı düzenlendi.

ÇOCUK HAKLARINA İLİŞKİN ATÖLYE ÇALIŞMASI YAPILDI

Programda Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 60 mülteci çocuğa Van Barosu avukatlarından Av. Gülbahar Doğan ve Av. Mariye Bildirici’nin katkılarıyla çocuk haklarına ilişkin atölye çalışması yapıldı. Atölyenin ilk ayağında çoğunluğu birbirini daha önce tanımayan ve Irak, İran, Suriye, Afganistan gibi ülkelerden gelmiş olan çocukların öncelikle tanışması sağlandı. Daha sonra coğrafi ve buna bağlı olarak kültürel, dini, sosyal olarak farklılıklar barındıran çocuklar arasındaki etkileşim sağlanmaya çalışıldı. Temel insan ve çocuk haklarından olan ayrımcılık yasağı bu farklılıklar üzerinden anlatıldı.

VAN’DA ÇOCUK HAKLARI ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Atölyeye, Türkiye’nin de ilk imzacıları arasında bulunduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi referans alınarak çocukların ulusal ve uluslararası mevzuatta düzenlenen evrensel haklarına ilişkin bilgilendirme yapılarak devam edildi. Yapılan eğitimde ayrımcılık yasağı, fikir ve düşünceleri ifade etme hakkı, oyun ve dinlenme hakkı, eğitim hakkı, kimlik edinme hakkı gibi günlük hayat içerisinde pratik etkileri görülen haklar üzerinde duruldu. Meydana gelebilecek herhangi bir hak ihlali durumunda çocuklar tarafından verilebilecek tepkiler ile aranabilecek haklar üzerinden yapılan kısa sohbet ile devam etti. Daha sonra anlatılmış olan bu haklar ile ilgili kartvizitler dağıtılarak çocukların bilgileri ile hayal güçlerini birleştirerek haklarını resimlendirmesi istendi. Bu şekilde kendilerine verilmiş eğitim ile ilgili geri dönüşlerinin alınması ve eğitimin anlaşılabilirliği ile etkisi gözlendi. Çocuklar tarafından kendi deneyimleri ile birleştirerek çizmiş oldukları resimler eğitim binası içerisinde sergilendi.

ÇOCUK HAKLARI TEORİK VE VİDEOLAR EŞLİĞİNDE ANLATILDI

Atölyenin ikinci ayağında ise hakların anlatımı daha kapsamlı ve teorik bir şekilde yapıldı. Bu aşamada çocuklara yine Birleşmiş Milletler tarafından güvence altına alınmış hakları çeşitli videolar ile görselleştirilerek anlatıldı. Farklılıklara ilişkin masal anlatımı yapılarak çocuklardan bu masal kahramanları ile empati kurmaları ve masalda anlatılan farklılıklar ile günlük hayat içerisinde nasıl karşılaşabilecekleri, bu durumlarda nasıl davranmanın hayatı kolaylaştırabileceği üzerine konuşuldu. Bu şekilde hakların somutlaştırılması sağlanmaya çalışıldı.

Son aşamada anlatılan haklar ile ilgili soru-cevap kısmında çocukların gönüllülere yöneltmiş oldukları sorular cevaplandırılarak atölyeye son verildi.

Editör: TE Bilisim