Van haber - Edremit ilçesindeki Kazım Karabekir İlkokulu’nca hazırlanan “Çöpe 5 Kala” projesi kapsamında 30 çeşit atık çöp ile 38 adet kıyafet yapıldı. 


Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan sınıf öğretmeni Fatma Erkalay, ailece yaptıkları bir gezi sırasında ağaçların dallarında yapraktan çok poşet sallandığını görünce bu konuyla ilgili bir şeyler yapması gerektiğini belirtti. Erkalay, “Atıkları doğaya atmak yerine yeniden kullanabileceğimizi göstermek istedim. Böylece ‘Çöpe 5 Kala’ projesi oluştu. Bu proje benim asıl hedefim olan ‘Çöp Karnavalı’nın sadece başlangıç aşamasıdır” dedi.

 


Proje hazırlanırken öğrenci velilerinden de destek aldıklarını ifade eden Erkalay, “Daha sonra farklı ülkelerin yerel kıyafetlerini araştırdım. Hangi kıyafette hangi atıkları kullanacağımı tasarladım. Bir buçuk yıl süren bir çalışma ile 30 çeşit atık kullanarak 38 adet kıyafet hazırladım. Bu aşamaların çoğunda çevremdeki insanlardan yardım aldım” diye konuştu.
Projenin asıl amacı hakkında da bilgiler veren Erkalay, “Projenin amacı, insanlarımıza çevre kirliliğinin insan sağlığına ve doğal hayata verdiği zararlar, atık dönüşümü, doğal kaynakları koruma ve organ bağışının en kutsal geri kazanım olduğu konularda bilgi vermektedir” ifadelerini kullandı.

 


‘Çöpe 5 Kala’ projelerindeki asıl hedefin çöp karnavalı olduğunu dile getiren Erkalay, “Edremit Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Gençlik Haftası’nda ‘çöp karnavalı’ düzenleyeceğiz. Bu karnaval atıklardan tasarlanmış elbiselerle ve her yıl değişen temalarla tekrar edecek. Önümüzdeki yıllarda karnavalımızı okullar arası atık tasarım kıyafet yarışmasına dönüştürebilmek ve bu yarışmayı eğlenceli bir karnaval havasında yürütebilmek için Van’ımızın büyüklerinden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Erkalay’ın konuşmasının ardından 38 adet atık çöplerden yapılan kıyafetleri giyen öğrenciler, çöp atıklarına dikkat çekmek için mesajlar verdi. Öğrenciler, ayrıca giydikleri kıyafetlerin hangi maddelerden yapıldığını anlattı.
Projeyle ilgili konuşan Okul Müdürü Lokman Keve ise, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

Editör: TE Bilisim