Deprem profesörü Ahmet Ercan’ın önceki gün “Van’da 7 civarında deprem bekleniyor” şeklinde bir açıklaması bir anda Van’da korku fitilini yeniden ateşledi. Van Gölü altında bir yanardağ olduğunu açıklayan Ercan, Vanlılara yeniden 2011 yılını hatırlattı. Tüm bu tedirginlik sürerken YYÜ’lü akamedisyen Toker’den rahatlatan açıklama geldi: “Van’da deprem beklemiyoruz”

Van’da son zamanlarda artçı depremlerin artmasından sonra yaşanan bu sarsıntıları yorumlayan deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan’ın, “Van Gölü’nün altında yanardağ var, deprem olabilir” açıklaması bir anda gündemi değiştirdi. Van’da yeniden korku senaryolarının yazılmasına sebep olan bu açıklamayı yapan Ercan, en son meydana gelen 4.6 şiddetindeki depremden sonra “Van, Muş, Bitlis, ve Hakkari çevresinde 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor.” Diyerek tansiyonu iyice yükseltti. Fakat Ercan’ın bu açıklamasından sonra uzmanlardan ortak tepkiler yükselmeye başladı. Konu ile ilgili hemen harekete geçen YYÜ’lü akedemisyenler olayın bilimsel boyutunu açıklayarak Ercan’ın bu korku dolu açıklamalarından sonra Vanlıları rahatlattı.

“DEPREM İLE HİÇ BİR ALAKASI YOK!”

Toker, YYÜ olarak 2004 yılında yurt içi ve yurt dışından bazı önemli üniversitelerle birlikte, uluslararası kıta delme projesi dahilinde Van Gölü tabanında yaklaşık bin kilometreye varan sismik yansıma verisi topladıklarını belirtti. Van Gölü’nün tektonik ve deformasyonunu, Van Gölü’nün tabanındaki fayları ve diğer deformasyon yapılarını haritaladıklarını ifade eden Toker, Van Gölü sınırlarında volkanizma ve magmatik çıkışların olduğunu söyledi. Bir jeologun, "Van Gölü’nün tabanında volkanizma ve magmatizma çıkışı yok" beyanının doğru olmadığını dile getiren Toker, “Sismik yansıma verilerine göre, Van Gölü’nün sınırlarında volkanizma ve magmatik çıkışlar, küçük ölçekli olmakla beraber vardır fakat bu volkanik ve magmatik çıkışların kule şeklindeki sokulumların depremle, depremin oluşturulmasıyla veya artçı şokların günümüze kadar devam etmesiyle direk bir ilişkisi yoktur. Bunlar, Van’da depremi oluşturan kıta kabuğunun ne kadar karmaşık olduğunu gösterir. Bu magmatik ve volkanik sokulumlar, belki bu kadar çok artçı şokun olma nedeni olabilir ama ilde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerle direkt ilişkisi yoktur” dedi.

ARTÇILAR SÜRECEK AMA BÜYÜK DEPREM YOK!

Van’da 5-6 yıl içerisinde deprem olmayacağını belirten Toker, “Van Gölü ve Van merkezli olmak üzere 7 büyüklüğünde bir depremi hiçbir şekilde beklemiyoruz. Bu tamamıyla spekülatif bir görüştür. Hiçbir şekilde böyle bir deprem beklemiyoruz fakat büyüklükleri 4 ile 5 arasında olan artçı şoklar, en azından bu yıl sonuna kadar iki haftada bir ya da 10 günde bir görülecektir. Bu artçılar kayda değer bir hasara ya da yıkıma yol açmayacaktır” şeklinde konuştu. Van Gölü etrafında zaman zaman araştırmaların yapıldığını da sözlerine ekleyen Toker, “Yaptığımız arazi çalışmalarında söyleyebileceğimiz tek şey, ortamın sakin olduğu ve herhangi bir tehlikenin olmadığıdır” ifadelerini kullandı.

ERCAN NE DEMİŞTİ?

Öte yandan bir anda Van halkının yeniden büyük korkular yaşamasına sebep olan deprem profösüre Ahmet Ercan, sarsıntıların nedeninin Van Gölü'nde oluşan bir yanardağ olduğunu söylemiş ve Van'da 7 şiddetinde bir deprem beklendiğini kaydetmişti. Ercan konu ile ilgili şu ifadelere yer vererek bir anda Van halkının büyük deprem olacağı gibi bir korkuya kapılmasına neden olmuştu; “Van’ın 150-200 kilometre çapı içinde 7.2 büyüklüğünde deprem olursa şaşırmayacağım. Kuşkulandığım Malazgirt kırığı idi. Bir de Hakkari var. Hakkari’de 5.6 oldu fakat büyük deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Bingöl kırığının, Muş, Bitlis, Hakkari’den İran’a bağlandığını söylemiştim. Son deprem de bunun kanıtlarıdır. Bu bölgenin hem güney doğusunda Hakkari’de bir şeyler olabilir. Bitlis, Muş, Varto, Karlıova arası gergin. Vanlılar depremden çok korkuyorlar ama onlara kötü bir haberim var. Van Gölü çevresi 46 kilometre kalınlıkla Türkiye’nin en kalın yer kabuğuna sahip bölgesi aynı zamanda bu göl çevresindeki yanardağlarla oluşmuş Karbonatlı suların çıkması da yüzeryuvar dediğimiz aşağıdaki magma ile Van Gölü’nün kırıklarla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Biz, son jeofizik araştırmalarda Van Gölü içinde yeni bir yanardağ oluşumunu gözlemledik. Bunun yarattığı bir gerginlik de var. Hem fay haltları hem de yanardağ oluşumu Van’ı tetikliyor” 

Editör: TE Bilisim