Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Ocak 2016'da ihbar üzerine düzenlenen operasyon sonucu evinde 2 düdüklü tencere içerisine yerleştirilmiş el yapımı patlayıcı, akım kaynağı olarak kullanılacağı değerlendirilen akü ve 22 metre uzunluğunda kablo ele geçirilen tutuklu sanık V.B. hakkındaki soruşturmasını tamamladı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanığın, "Terör örgütüne üye olmak" ve "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek" suçlarından 46 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerini kullanan örgütün, "Cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devletin otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş bir örgüt "olduğu vurgulandı. 

Günümüze kadar birçok silahlı eylem gerçekleştiren örgütün bu eylemlerine devam ettiğinin belirtildiği iddianamede, örgütün Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve NATO başta olmak üzere uluslararası toplum ve kuruluşlarca da terör örgütü olduğunun açıkça kabul edildiği kaydedildi.

Emniyet Müdürlüğünde susma hakkını kullanan sanık V.B, savcılık sorgusunda, atılı suçu kabul etmeyerek yüzü kapalı kişilerin kendisini tehdit ettiğini ileri sürdü.

İddianamede, "Beni, 'bombaları sakla yoksa sana zarar veririz, kaçarsan da ailene zarar veririz' diye tehdit ettiler." diyen sanık V.B'nin ifadesinin çelişkili olduğu ve maddi gerçekliği saklamaya çalıştığı vurgulanarak, ilgili sevk maddelerince cezalandırılması talep edildi. 

Sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Editör: TE Bilisim