ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - İstismar vakalarının, çocuk istismarlarının gündemden düşmediği ülkede, bir utanç olayı da Van’da yaşandı. Edinilen bilgiye göre Van’da bir kız çocuğu, kanama tedavisi için doğal ilaçlar almak üzere gittiği 68 yaşındaki Ö.B.’nin cinsel istismarına maruz kaldı. İstismarın ortaya çıkmasının ardından aile Ö.B.’den şikayetçi olunca, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında zanlı "Nitelikli cinsel istismar" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kız çocuğunun uzun süre belli olmayan istismar vakası İstanbul’da gittiği bir doktorun muayenesinde ortaya çıkarken sanık da savunmasında Vali ve Emniyet gibi isimleri tanıdığını belirterek şaşırtan savunmalar yaptı.

 

Van'da, 14 yaşında ve yüzde 21 engelli olan bir kız çocuğu, kanama tedavisi için gittiği 68 yaşındaki Ö.B. adlı kişinin cinsel istismarına maruz kaldı. Yaşanan istismar olayı, çocuğun İstanbul’da gittiği doktorda verilen raporlarla ortaya çıktı. Doktor raporundan sonra çocuk, kendisini tedavi etmek için evlerine gelen Ö.B. tarafından cinsel istismara maruz kaldığını anlattı.

 

İĞRENÇLİĞİN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

 

Edinilen bilgiye göre, 14 yaşındaki bir kız çocuğu, kanama şikayeti ile birçok kez gittiği hastanelerde tedavisinden sonuç alamadı. Çevresi tarafından aktarcıya gitmesi önerilen baba, kızını kentte aktarcı olan Ö.B.’nin yanına götürdü. Ö.B., tedavi edebileceğini söyleyerek, periyotlarla ailenin evine giderek çocuğa tedavi uyguladı. Ailenin evine dördünce kez giden Ö.B. kız çocuğunun tedavisini yalnız yapmak istedi. Aile bireylerinin dışarı çıkması üzerine çocuk, Ö.B. tarafından cinsel istismara maruz kaldı. 

 

DOKTOR İSTİSMARI ORTAYA ÇIKARDI

 

Aktar tedavisinin ardından çocuğun kanaması durmayınca, aile geçtiğimiz yıl Aralık ayında bu kez İstanbul'da bir hastaneye giderek tedaviyi burada devam ettirme kararı aldı. Tedaviye başlayan doktor, yaptığı tetkikler sonucunda çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını ortaya çıkardı. Doktor, bunun üzerine çocuk ile sohbet ederek yaşadıklarını anlatmasını istedi. Çocuk da, Ö.B.’nin kendisini istismara maruz bıraktığını doktora anlatmasıyla olay ortaya çıktı.

 

“NİTELİKLİ CİNSEL İSTİSMAR”DAN TUTUKLANDI

 

Olayın ortaya çıkmasının ardından çocuğun ailesi, Yaşam Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi'ne (YAKA-KOOP) başvurarak yardım talebinde bulundu. Kooperatif aktivistleri ise avukatlar aracılığıyla Ö.B hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine gözaltına alınan Ö.B., ilk ifadesinde tüm suçlamaları reddetmesi üzerine adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aradan 2 hafta geçtikten sonra bu kez çocuğun ailesinin diğer bireyleri tanık olarak dinlendi. Tanıklar, Ö.B.’nin bu olayı yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine savcılık Ö.B. hakkında tekrar tutuklama kararı çıkardı. Van Sulh Ceza Hakimliğince "Nitelikli cinsel istismar" suçundan tutuklanan Ö.B. cezaevine gönderildi.  

 

BÖYLE SAVUNMA GÖRÜLMEDİ

 

Mayıs 2018 tarihinde, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşmaya çıkan Ö.B., mahkemede kendisini mülki amirleri tanımakla savundu. Çocuğun avukatı Dilan Kunt Ayan duruşmada yaşananları şöyle anlattı: “Sanık, suçtan kurtulmak adına sürekli 'Vali’yi tanıyorum', 'Emniyet Müdürü’nü tanıyorum' gibi beyanlarda bulundu. Hatta bu saydığı kişilere de bel fıtığı tedavisini yaptığını söyledi. Sanık ilk ifadesinde çocuğun ailesinden tedavi masrafı için para aldığını; ancak duruşmasındaysa para almadığını söyledi. Delillerin tamamı toplandığı için delillerin karartılması söz konusu değildi zaten. Mahkeme zanlının tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkemenin tavrı şu ana kadar iyi görünüyor ve adil bir karar çıkacağına inanıyoruz.”

Editör: TE Bilisim