Başbakan Davutoğlu, Van'da, Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eşgenelbaşkanı Figen Yüksekdağ aynı gün aynı saatlerde halka seslendi. İki önemli partinin iki lideri erken seçime dair önemli mesajlar verirken Davutoğlu’nun 3 büyük ve önemli ilden sonra Van’a gelmesi dikkat çekti. Davutoğlu, “Bölgede kamu güvenliğinin bozulmasına izin vermeyiz!” şeklinde sözlerle öne çıkarken, Van’dan erken seçime dair ince mesajlar da paylaştı.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün Tuşba Belediyesi’nin düzenlediği iftar programına katılmak üzere 4 bakan ile birlikte Van’a geldi. Tuşba Belediyesi’nin düzenlediği ve 5 bin kişilik sofranın hazırladığı programda konuşan Başbakan Davutoğlu, erken seçim, kamu güvenliği bir çok önemli konuda önemli mesajlar verdi. Davutoğlu, iftar programında yaptığı konuşmada, seçimden sonra İstanbul, Ankara ve Konya dışında ilk ziyaret ettiği şehrin Van olduğunu belirterek, bu ilin kendileri için özel bir şehir olduğunu söyledi. Van’ın tarih boyunca birlik ve beraberliğin, zor günlerdeki dayanışmanın şehri olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu ilde deprem olduğunda 78 milyonun da tüm dünyaya bir kardeşlik, birlik ve beraberlik örneğini sergilediğini ifade etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bundan sonra çözüm süreci söz konusu olacaksa milli birlik kardeşlik süreci söz konusu olacaksa bilinsin ki 2013 Mayıs’ında verilen sözler yerine getirilmek durumundadır" dedi.

 

Davutoğlu, seçim sonrası dönemin herkesin muhasebe yapma vakti olduğunu belirterek, “AK Parti olarak, hükümet olarak, seçim sonrasında bütün yaptıklarımızla ilgili olarak Türkiye’nin geleceğiyle ilgili olarak ciddi değerlendirme, muhasebe yapma süreci başlattık. Partimizin bütün kademeleriyle Bakanlar Kurulu ile şunun altını çizdik; milli irade söz konusu olduğunda hiçbir şey onun karşısında, hiçbir şey ondan sonra gelmez. Onun için seçim sonuçlarına saygımız sonsuz. Eğer herhangi bir şekilde yeniden değerlendirme ihtiyacı hissedersek bunu yapmaktan tereddüt etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. “Buradan hem Van’a hem bütün Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ya, Doğu’ya, milletimize hitaben seslenmek istiyorum, seçim sonuçlarından hareketle herkes sağlıklı değerlendirme yapmak durumdadır” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

 

DAVUTOĞLU: HİÇBİR ADIMI ATMAKTAN ÇEKİNMEDİK

“Bir kez daha vurguluyorum ki kamu düzeni, milli birlik ve kardeşlik projemiz, hiçbir taviz vermeden sürdürülecektir. Bu vesileyle kamu düzeni bağlamında şunu ifade edeyim, seçim sonuçları ne olmuş olsaydı da hangi şekilde neticelenmiş olsa da şundan bütün Vanlıların, milletimizin kesin bir şekilde mutmain ve emin olmasını istiyorum; kamu düzeni söz konusu olduğunda hiçbir adımı atmaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Bütün valilerimiz, güvenlik birimlerimiz bu çerçevede talimatlandırılmıştır. Önümüzdeki dönemde, herhangi bir şekilde kamu düzenini, milletimizin huzurunu, vatanın birlik ve beraberliğini tehdit eden kim olursa olsun bunun karşısında tedbirde hiçbir kusur edilmeyecek, gereken her türlü adım atılacak.” Siirt’te bir polisin şehit düştüğü saldırıya değinen Davutoğlu, “Bugün sabaha karşı sahur vaktinde görevini yaparken, Siirtliler huzur içinde sahurlarını yapsınlar diye görevi başında yol kontrollerini yaparken saldırıya uğrayan, şehit olan değerli kardeşimiz, polis kardeşimiz Bünyamin Torğut’a da Allah’tan rahmet diliyorum. Bu cinayeti işleyenleri lanetliyorum. Bu cinayetin hesabının sorulacağını Van’dan seslenerek ifade ediyorum” dedi.

 

“ARTIK ÇATIŞMASIZLIKTAN BAHSETMEK YETERLİ DEĞİLDİR”

“Bütün ilgili taraflara, özellikle de dilinden barış sözcüğünü düşürmemekle birlikte burada bölücü terör örgütüne karşı net tavır almayan, saldırılara karşı sesiz kalan HDP’ye sesleniyorum. Bilsinler ki şu veya netice dolayısıyla herhangi bir şekilde vatanın huzurunu bozmak isteyenler çıkarsa onların karşısında tedbir alacağız ve hiçbir şekilde vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Eğer gerçekten demokrasiden yanaysalar, eğer gerçekten şu ülkede barış istiyorlarsa her şeyden önce demokrasi ile terör arasına net bir çizgi ve tavır koymak durumdadırlar. Kimse demokrasiden bahsederken terör odaklarına, bu sabah Siirt’te olduğu gibi saldırılara karşı sessiz kalma hakkına sahip değildir. Artık çatışmasızlıktan bahsetmek yeterli değildir. Gerçekten demokrasiye inanlar, gerçekten özgürlükten, barıştan, insan haklarından bahsedenler artık silahsızlanmadan bahsetmek durumdadırlar. Bundan sonra çözüm süreci söz konusu olacaksa milli birlik kardeşlik süreci söz konusu olacaksa bilinsin ki 2013 Mayıs’ında verilen sözler yerine getirilmek durumundadır. Türkiye’nin her yerinde gayrimeşru şekilde taşınan her silah, Türkiye’nin barışına, kardeşliğine yönelen bir saldırı aletidir. Bütün güvenlik birimlerimize talimat verdik, nerede olursa olsun kim gayrimeşru şekilde silah taşırsa, silahı eline alırsa kamu düzeni gereğinin her türlü adımı atılacak."

 

DAVUTOĞLU: NET TAVIR SERGİLEMEK DURUMUNDADIR

Bütün siyasi partilerin, kardeş kanı dökmek isteyenlere, fitne çıkarmak isteyenlere karşı "yeter artık" demesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "TBMM’de bu milleti temsil eden herkes her şeyden önce bu şekilde saldırılara karşı, teröre karşı net tavır sergilemek durumundadır. Bütün siyasi partileri tek bir sesle konuşmaya davet ediyorum. Sadece çatışmasızlık değil, çatışmasızlık adı altında birileri şehirleri tehditle şehirleri kuşatmaya kalkarsa birileri tehditle haraç toplamaya kalkarsa baskıyla milletin siyasi düşüncesini, tercihlerini yönlendirmeye kalkarlarsa bilsinler ki bu tür çatışmasızlık karşısında tutumumuz açık ve net olacaktır. Hiçbir baskıya, şiddete bu ülkede, 786 bin kilometre karenin bir santiminde dahi izin verilmeyecektir. Vatandaşlar üzerinde baskı kurmak isteyen, sahur vakti polisimize ateş açıp, şehit edenler de bilsinler ki bunların hesabı ne olursa olsun sorulacaktır. Çatışmasızlıktan tam anlamıyla silahları terk, silahları değil toprağa magmaya kadar gömme vakti gelmiştir. Bütün çağrımız Türkiye’de birlik ve beraberlik çağrısıdır.”

 

“KOALİSYON ÇALIŞMALARINA GELECEK HAFTA BAŞLIYORUZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin bir saniye dahi hükümetsiz kalmaması, Türkiye'nin her köşesinde istikrarın, barışın, huzurun devamı için her türlü görüşmeye açığız. Herkesle gönül açıklığı, zihin açıklığı içinde müzakerelere başlayacağız. Hiçbir şekilde gecikme, erteleme söz konusu olmayacak" dedi. Başbakan Davutoğlu, Van'da, Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, koalisyon çalışmalarının gelecek hafta başlayacağını ifade etti, TBMM Danışma Kurulu'nun toplandığını, Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle siyasi parti liderleriyle görüşmeye başlayacaklarını bildirdi.

 

DAVUTOĞLU: ERTELEME, GECİKME OLMAYACAK

Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için her tür görüşmeye açık olduklarını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: "7 Haziran'dan sonra her zaman vurguladığımız gibi biz Türkiye'nin bir saniye daha hükümetsiz kalmaması, Türkiye'nin her köşesinde istikrarın,  barışın, huzurun devamı için her tür görüşmeye açığız. Herkesle gönül açıklığı, zihin açıklığı içerisinde müzakerelere başlayacağız. Hiçbir şekilde gecikme, erteleme söz konusu olmayacak. İnşallah önümüzdeki günlerde bu görüşmeler başladığında eğer muhalefet partileri açık yüreklilikle birlikte bir hükümet kurma çabası içerisine girerlerse ilk fırsatta bir hükümeti kuracağız. Eğer oyalama taktiklerine yönelik, son günlerde bahsettikleri gibi erken seçimi zorlamaya kalkarlarsa da milletin önüne gitmekte bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz. Çünkü bizim en büyük kaynağımız, dayanağımız millettir. Gücümüz milletin sinesinden gelmektedir ama hükümet kurma süreci bitene kadar, yeni hükümet kurulana kadar da ülkede hiçbir yönetim boşluğunun oluşmaması için şu anki hükümet görevine kararlı şekilde devam edecek, atılması gereken adımları da hiç tereddütsüz bir şekilde atacaktır."

 

"KARDEŞLİK VE HUZUR DOLU BİR RAMAZAN DİLİYORUM"

Van halkıyla buluşmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Van her zaman milli birliğin ve beraberliğin yanındadır. Van her zaman Edirne ile Konya ile Ankara ile kardeştir, kardeş olacaktır" dedi. Tüm Türkiye'ye kardeşlik ve huzur dolu bir ramazan ve Ramazan Bayramı dileyen Başbakan Davutoğlu, Gölmarmara'daki trafik kazasında hayatını kaybeden 15 vatandaş ile şehit edilen polis memuru Bünyamin Torğut'a Allah'tan rahmet diledi. Davutoğlu, Tuşba'ya yakışır bir belediye binasının da en kısa sürede yapılacağının müjdesini verdi. İftar programına Başbakan Davutoğlu'nun işe Sare Davutoğlu ile bazı bakanlar da katıldı.

 

DAVUTOĞLU, TUŞBA’YI ZİYARET ETTİ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Tuşba Belediyesini ziyaret etti. Tuşba Belediyesi tarafından açılan Şehr-i Tuşba İftar programına katılmak üzere Van'a gelen Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van Ferit Melen Havaalanı'nda bir süre dinlendikten sonra İpekyolu üzerindeki Tuşba Belediyesine geçti. Burada Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve partililer tarafından karşılanan Davutoğlu, yaklaşık 30 dakika belediyede kaldıktan sonra iftar programının yapılacağı alana gitti.

 

İFTAR SONRASI VALİLİĞE GİTTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu Van Valiliğini ziyaret etti. Tuşba Belediyesi tarafından açılan Şehr-i Tuşba İftar programına katılmak üzere Van'a gelen Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, otogar kavşağındaki iftar programının ardından Van Valiliğine geçti. Van Valisi İbrahim Taşyapan ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Davutoğlu, yaklaşık 30 dakika valilikte kaldıktan sonra Gevaş ilçesine gitti.

 

TERAVİH NAMAZINI GEVAŞ’TA KILDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van’ın Gevaş ilçesinde teravih namazını kıldı. Başbakan Davutoğlu, Van Valiliğini ziyaretinin ardından, Gevaş ilçesine geçti. İlçedeki Merkez Camii’nde teravih namazını kılan Davutoğlu, cami önünde toplanan vatandaşların da sorunlarını dinledi. Başbakan Davutoğlu, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla kucaklaştı, bazı çocuklara da oyuncak dağıttı. Davutoğlu, kalabalık arasında sıkıştığı için ağlayan bir çocuğu da yanına çağırarak oyuncak hediye etti. İsminin Sinan olduğunu söyleyen çocuğun göz yaşını da Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu sildi. Başbakan Davutoğlu, Ahmet isimli bir çocuğun selfi çekimi teklifini de geri çevirmedi. Esnaf ziyaretinde de bulunan Davutoğlu, bir terziye ise gömlek siparişi verdi.

 

DAVUTOĞLU GEVAŞ’TA HALKI DİNLEDİ

Başbakan Davutoğlu, Van’ın Gevaş ilçesinde teravih namazının ardından İlçe Belediye Başkanlığını ziyaret etti ve ardından bir çay bahçesinde vatandaşlarla sohbet toplantısı yaptı. Davutoğlu, bu sene ramazan programını yaparken İstanbul, Ankara dışında önemli bazı şehirlerde de iftarlar yapmak istediklerini, bu kapsamda Konya’ya gittiğini, şimdi Van’da bulunduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde ise Şanlıurfa, Trabzon gibi her bir bölgeden bir şehre gideceklerini söyledi. Gevaş’ın tarihi olarak da hayran olduğu bir yer olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bu aralar tam da şimdi milli birlik kardeşlik projesiyle gerçekleştirmek istediğimizin şeyin neredeyse 900 yıl önce gerçekleşmiş yeridir, buralar. Her milletten, her ırktan, her dinden insan, Gevaş’ta. Selçuklularla daha sonra devam eden devletlerde, Osmanlılar’da hep bir arada yaşadılar” diye konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bayramınız da inşallah gerçek anlamda bayram olsun. Aramıza fitne sokmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Irak’ta, Suriye’de görüyorsunuz yaşananları. Türkiye'ye hiçbir zaman böylesi kötü hadiseler yaşatamayacaklar. Tekrar Türkiye’de kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere karşı da hepinizden destek bekliyoruz" dedi.

 

“GEVAŞ BİZİM KÜLTÜR MİRASIMIZ”

Gevaş’ın bir kültür merkezi olarak inşası konusunda çalışmalar planlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, bir soru üzerine, çekimleri Gevaş’ta yapılan Vizontele filmini izlediğini belirterek, “Vizontele’yi izledim tabi ama geliş sebebimiz bu değil. İzlediğim güzel bir filmdi. Gevaş bütün bu coğrafyada, Mardin, Ahlat, Van ile birlikte daha küçük bir yerleşim merkezi ama küçük bir merkezde bütün bu kültürlerin meczedildiği yer. Bunu dünyaya tanıtmamız lazım” şeklinde konuştu. Bu sene UNESCO kültür mirasına, Türkiye’den iki önemli kültür mirasının girdiğine işaret eden Davutoğlu, “Diylarbakır Surları, Hevsel bağı ve Efes. İnşallah Gevaş’ı da öylesine dünyaya tanıtacaksınız ki hem inşa edeceğiz hem restore edeceğiz hem de tanıtacağız. Bizim kültür mirasımız bu. Bir ayağı Diyarbakır Surları ki o surlar Diyarbakır tarihinin, Mezopotamya tarihinin de özetidir. Eyyubi, Selçuklu, Artuklu, Mervani bütün Osmanlı kültürel sentezinin hepsi o surlarda var” dedi.

 

DAVUTOĞLU: FİTNELERE FIRSAT VERMEYELİM

Gevaş’ı ziyaret eden ilk Başbakan olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu ilçenin meselelerini dinlediğini, sorunlarının çözümü için gerekenin yapılacağını kaydetti. Vatandaşların ramazanını da tebrik eden Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bayramınız da inşallah gerçek anlamda bayram olsun. Aramıza fitne sokmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Bakın bu seçimlerde, öncesi sonrası, bilin ki sizin arkanızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Irak’ta, Suriye’de görüyorsunuz yaşananları. Türkiye'ye hiçbir zaman böylesi kötü hadiseler yaşatamayacaklar. Tekrar Türkiye’de kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere karşı da hepinizden destek bekliyoruz. Kim eline silah alırsa, kim şiddetle hareket ederse onun Türkiye’de yeri yok. Hangi niyetle olursa olsun. Onun için bizler hep biz milli birlik ve kardeşlik projesi dedik, çözüm süreci dedik, hep el ele verelim dedik ama hala işte dün, bu sabah Siirt’te polis kardeşimiz Bünyamin’i şehit ettiler. Onlar sizin güvenliğiniz için buradalar. Bilin ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sizlerin güvenliğiniz, huzurunuz için hükümet olarak da her şeyi yapacağız ve Türkiye herhangi bir ülke değil, yükselen bir güç."

 

“BİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

Van-Gevaş arası yola özellikle baktığını, dünya standartlarında güzel bir yol olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Her şeyi o hale getireceğiz. Yeter ki aramıza fitne sokulmasına, kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere fırsat verilmesin. Ramazanda, secdeye vardığımızda, kıbleye yöneldiğimizde sağımızda solumuzda nerelisin diye sormadan hep beraber aynı istikamet üzereyiz. Allah bu birlikteliğimizi daim eylesin. Ramazanı hakkıyla ramazan, bayramı da hakkıyla bayram kılanlardan eylesin hepimizi” ifadesini kullandı. Toplantıya, Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,  Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.

 

ŞİMŞEK: TEDİRGİN OLMAYIN

Başbakan Davutoğlu'nun Van ziyaretine eşlik eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Gevaş İlçe Merkez Camii'nde kılınan teravih namazı sonrası vatandaşların sorunlarını dinledi.  Bakan Şimşek, özel güvenlik elemanı olarak çalıştığını söyleyen bir vatandaşın, kendisi gibi bu işi yapanların özel güvenlikle ilgili tartışmalardan dolayı tedirgin olduğunu, bu konuda ne tür bir çalışma yapıldığını sorması üzerine, "Siz şu andaki işiniz neyse ona devam edin. Tedirgin olmayın. Tedirginliğe gerek yok. Şu anda düzenleme yok. Şu anda verilmiş bir karar da yok" diye konuştu.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim