Van Valisi Aydın Nezih Doğan, beraberinde Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Ak Parti Van Milletvekilleri Fatih Çiftci, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Erciş 108. Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ataberk, Van İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğanda, Erciş İlçe Başkanı Adnan Aydın ile birlikte Erciş’te mağdur olan esnafı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Esnafın mağduriyetinin tamamen giderileceğini anlatan Vali Doğan, “Bayramlar barışın, güzelliğin, esenliğin, dostluğun konuşulacağı günlerdir. Maalesef insanlıktan nasibini alamamış bir takım kişiler, gruplar buradaki esnaflarımıza bayramın 4. günü çok büyük zararlar verdiler. Verilen zarar bir şekilde tazmin edilir. Nitekim Sayın Başbakanımız talimat verdiler. Biz buradaki hasarları tespit edeceğiz ve bunların tamamını gidereceğiz. Ama biz dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birliğimizi, dirliğimizi bu örneklerle çok kuvvetli bir şekilde savunmamız lazım. Bütün esnaf kardeşlerimize geçmiş olsun diyorum. Burada olanlar bizi daha çok dayanıştırsın. Bunlardan entrika üretmek isteyenlere şiddetli bir cevap verelim. Biz biriz, birlikteyiz diyelim. Yoksa bunları yapanların oyunlarına gelmiş oluruz. Benim tavsiyem ve beklentim o ki, biz kardeşliğimizi bu olayla biraz daha pekiştirelim. Hem millet tarafından hem devlet tarafından bu olaydan dersler çıkaralım. Millet birbiriyle daha yakın olmaya alışsın, devletimiz de bu meselelere daha hızlı bir refleks gösterebilecek bir biçimde kendisini organize etsin. Malumunuz esnaf kardeşlerimizin şikayetleri bu; Burada bize karşı etkili eylemler yapılırken beklediğimiz ölçüde güvenlik tedbirleri göremedik diyorlar. Bundan sonraki ahvalde biz bu eksikliğimizi gidereceğiz. Daha etkili bir biçimde vatandaşımızın yanında olmanın çarelerinin bulmaya gayret edeceğiz. Buradan biz de derslerimizi çıkardık. Umarım ki burada yaşayan bütün insanlar da ders çıkarmışlardır. Nifakın ne büyük bir zarar olduğunu anlamışlardır ve daha çok birlikte olmanın ruhunu yakalamışlardır” dedi.

VAN GENELİNDE 40 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Van ve ilçelerinde son iki günde meydana gelen şiddet olaylarında sabah itibarıyla 40 kişinin gözaltına alındığını da kaydeden Vali Doğan, “Tabii bizim il genelinde problemlerimiz var. Bazı ilçelerimizde de sorunlar yaşıyoruz. Sabah saatleri itibarıyla 40 gözaltı vardı. İl genelinde ama gün içerisinde olaylar devam etti. Yeni gözaltılar oldu onu arkadaşlarımız yarınki basın açıklamamızda ifade edecekler. Burada önemli olan gözaltı sayıları değil. Önemli olan şu; Bizim bu şiddet gösterisine asla izin vermeyeceğimizin bilinmiş olması. Bugün Van’ın çeşitli ilçelerinde ve merkezde yine gösteri yapmak isteyen bir takım guruplar var. Onlara devlet çok şiddetli biçimde tepkisini gösteriyor. Herkesi aklını başına almaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

AK PARTİ VAN MİLLETVEKİLLERİ ŞİDDET OLAYLARINI KINADI

Vali Doğan’ın ilçeden ayrılmasının ardından, tahrip edilen Ak Parti Erciş ilçe binasında incelemelerde bulunan İl Başkanı Zahir Soğanda ile milletvekilleri daha sonra açıklamalarda bulundular.  AK Parti Van İl Başkanı Av. Zahir Soğan da Van ve ilçelerinde AK Parti il ve ilçe binaların saldırıya uğradığını söyledi. Yapılanları Vandalizm olarak nitelendiren Soğanda, parti ve hükümet olarak kesinlikle çözüm sürecinden asla taviz vermeyeceklerini de belirtti. Soğanda, Ercişlilere geçmiş olsun dileklerini de iletti.
Daha sonra söz alan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici ise yaşanan tablonun yürekleri yaktığını söyledi. Depremde dahi bu acı ve sıkıntıyı görmediklerinin anlatan Bilici, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Van’ımızda ilçelerinde özellikle Erciş’te bu şiddet olaylarını yapanlar esnafımızın, işadamımızın malına kastedenler, yakanlar, yıkanlar ne bu halka ne de Allah’a hesap veremeyeceklerdir” şeklinde konuştu.

KAYATÜRK: ŞİDDETLE KINIYORUZ!

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de Van Milletvekilleri olarak iki gündür halkın zor zamanlarında yanlarında olduklarını belirterek, “Halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, bu yapılan şiddeti de bütün isi yatımızla, nefretle, lanetle, şiddetle kınıyoruz. Bu yapılması gereken bir durum değil. Hele, hele şu kadarki bir İslami anlayışı, Müslümanlık anlayışı olan insanların bayram günüde kalkıp daha bayramın bitmediği bir dönemde bu zulmü kendi halkına reva görmesi mümkün değildir. Aslında bu yapılanlar sadece Ercişlilerin sadece Vanlıların, sadece bölgedeki insanların, Müslümanların işyerlerini evlerini yakmakla anlatamayız. Bunun başka bir boyutu vardır” dedi.

ÇİFTÇİ: ESNAFIMIZIN ŞÜPHESİ OLMASIN!

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise, bugüne kadar AK Parti’nin yapmış olduğu hizmetleri sesiz devrim olarak nitelendirdi.. Türkiye’nin demokratikleşmesi adına, Türkiye’nin kardeşlik hukukunun gelişmesi adına büyük reformlar yapıldığını belirten Çiftci Çözüm sürecinden de asla taviz verilmeyeceğini anlatarak, “Hiçbir kimse zulümle abad olmayacaktır. Ülkemizi, bölgemizi bu şekilde karıştıran, bu şekilde zulüm eden herkesi lanetle kınıyoruz. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Erciş’teyiz. Dün gün boyunca Erciş’teki bütün sorun ve sıkıntıları Vali Beye, milletvekili arkadaşlarıma, İçişleri Bakanımıza, Başbakanımıza çok açık bir şekilde ifade ettim. Önlem alınması için yapılması gereken konularda her türlü gayreti gösterdik. Bir takım insanın ihmali olabilir, bir takım insanlar yeteri kadar görevini yapmayabilir. Bunlardan hiçbir şekilde şüpheniz olmasın. Mutlaka ve mutlaka devlet görevini yapacaktır. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. İster IŞİD, ister PKK yapsın. Terör terördür. Bunun hiçbir şekilde kabul edilir tarafı söz konusu değil. Bu olayların bir ayağı çözüm sürecini sekteye uğratmak, bir ayağı uluslararası güçler, bir ayağı da Türkiye’nin huzura ve güvene kavuşmasını istemeyen odaklardır. Ne olursa olsun Çözüm süreci bütün bunlara inat bütün bunların dışında devam edecek ve Türkiye’de kardeşlik hukuku tamamıyla kalıcı bir hale gelecektir. Çözüm sürecinin sekteye uğratmak isteyenler çözüm sürecinin Kobane’ye bağlamak istenmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Kobane’de bizimdir. Konbane’deki insanların katledilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyor ve kınıyoruz. Ancak Kobane’deki olaylar bahane edilerek ülkemizde bölgemizde ilimizde özellikle Erciş’te yaşanan bu şiddet olaylarını kabul edilir bir durum değildir. İnsanlar demokratik tepkilerini fikirlerini ortaya koyabilirler. Ama bunu yaparken hiçbir suçu ve günahı olmayan yüzlerce esnafın işyerini yakılması ve yağmalanması hiçbir suretle kabul edilemez. Ben Erciş’teki Van’daki Vandalizmi, zulmü lanetliyorum kınıyorum. Sorumluluk ve vicdan sahibi olan herkesin bunu çok iyi bilmesi lazım. Herkesi sükunete davet etmesi lazım. Ve bir an önce bu eylemleri sonlandırması lazım. Ercişli kardeşlerime bütün esnaflarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlüdür muktedirdir. Erciş’teki esnaflarımızın zarar ve ziyanları tespit edilmiş ve tazmini noktasında da gerekli adımlar Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla atılmıştır. Esnafımızın hiçbir şekilde şüphesi olmasın bütün zarar ve ziyanları devletimizce karşılanacaktır” ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim