ŞEHRİVAN HABER- Son dönemlerde gerek döviz kaynaklı gerekse de dolaylı sebeplerden kaynaklı yükselişler vatandaşın evine ekmek götüremez noktaya gelmesine neden oldu. Tüm Türkiye’de olduğu gibi stokçuların, fırsatçıların ve krizi fırsata çevirme uyanıklığında olanların uyguladığı fahiş zamlar özellikle dar gelirli ailelerin belini büktü. Temel gıda ve tüketim ürünlerinin artık alınamaz hale geldiği süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile birlikte tüm Türkiye’de bir seferberlik başlatıldı. Bir çok bakanlık eliyle topyekün bir mücadelenin başlatıldığı süreçte Van’da bir çok yerde fahiş fiyatlar konusunda geri adım atılmazken olayla ilgili bu kez sıkı denetim başlatıldı. Önce büyükşehir belediye başkanlığına bağlı Zabıta Daire Başkanlığı alana inip marketlerde ve diğer mağazalarda tek tek etiket kontrolü ve denetimleri başlattı. Aradan bir kaç gün geçmeden bir hamle de Van Valiliği’nden geldi. Van Valiliği ülkemizde son dönemde sıkça gündeme gelen haksız ticarî uygulamalara karşı kentte sıkı denetimler yaptığını açıkladı.

 

EN BÜYÜK TEPKİYİ ERDOĞAN GÖSTERMİŞTİ, TOPYEKÜN BİR MÜCADELE BAŞLADI...

 

Türkiye’ye karşı yapılan ekonomik savaşında ardından bunu fırsata çeviren stokçuların ardı ardına yaptığı zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Türkiye orantısız zamları konuşmaya, vatandaş ise evine ekmek götürme hesabı yapıyor. Stokçuların fırsatçılığı Ankara’nın da gündemi olurken, konuyla ilgili en sert tepki ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelmişti. Stokçulara tepki göstermiş ve bunu ülkeye ihanet saydığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stokçuluk yapanlar çıktı. Stokçuluk yapanlara gel bakalım bunun hesabını ver denilecek. Ani baskınlar yapılacak. Benim esnafım stokçular yüzünden iş yapamıyor. Haksız kazanç elde etmek isteyen simsarlara meydanı bırakmayacağız.” Demişti. Van’daki serbest piyasa artışın gözlendiği gözlerden kaçmazken, artışın olduğu ve stokun yapıldığı defalarca dile getirilmişti. Yaşanan bu haksızlığın üzerine sessiz kalmayan Van Valiliği haksız ticarî uygulamalara karşı kentte sıkı denetimler yapıldığı vurgulandı.

 

 

 

 

 

 

SIKI DENETİMLER YAPILDI

 

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, özellikle fahiş fiyat artışı uygulayanlar ile piyasaya sürmek yerine mal stokçuluğu yapanlara yönelik denetimlerin, Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri ve belediye zabıta ekipleri tarafından titizlikle sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada, ticarî uygulamalarında usulsüzlük tespit edilen firmaların, gerekli yaptırımların uygulanması amacıyla Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna bildirildiği ifade edildi.

 

VAN VALİLİĞİ DEVREYE GİRDİ

 

Açıklamanın devamında, “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin ‘Haksız Ticari Uygulama Yasağı’ başlıklı 28. maddesinin 1. fıkrasında ortaya konan; ‘tüketiciye yönelik bir ticari uygulamanın mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilir.” Denildi.

 

 

DENETİMLER DEVAM EDECEK

 

Bir mal veya hizmete ilişkin tüketici işleminden önce, işlem sırasında veya işlem sonrasında haksız ticari uygulama yapılamaz’ hükmünün, denetimlere esas teşkil ettiği kaydedilen açıklamada şunlara yer verildi: “31.08.2018 tarih ve 30521 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar’ başlıklı ekinin ‘A- Aldatıcı Ticari Uygulamalar’ bölümüne; 19 girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak’ ibaresi eklenmiştir. İlgili mevzuat uyarınca Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde; özellikle deterjan, un, yumurta, salça, peynir, tavuk, bisküvi, çikolata ve peçete gibi zorunlu gıda ve ihtiyaç ürünlerinin fiyatları tespit edilmiş ve 3 un fabrikası ile 8 perakende firmasından toplam 26 ürün grubu ile ilgili fiyat tespitleri, önceki fiyatlarla kıyaslanmak üzere Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir. Söz konusu denetimler yoğun şekilde sürdürülmektedir.”

 

Editör: TE Bilisim